Wikinieuws:Redactieruimte/Archief/2017

Uit Wikinieuws

Stop Dit is een archiefpagina. Gelieve de inhoud niet te veranderen.

Een frisse wind[bewerken]

Na enkele jaren een 'revival' voor Wikinews?! Livenws (overleg) 13:48, 19 January 2017 (UTC)

Ik heb net bij wijze van test een eerste pagina aangemaakt (Hotel Rigopiano volledig bedolven), zodat ik nu iig een beetje weet hoe het werkt. Het is echter zaak om minstens een stuk of vijf, maar bij voorkeur nog wat meer vaste medewerkers hiervoor te vinden. Anders heeft het helaas weinig zin. De Wikischim (talk) 14:23, 19 January 2017 (UTC)
Moet wel te doen zijn, ik zal eens kijken tussen de gebruikers die heer recentelijk nog op de testwiki aanwezig zijn of ze nog interesse hebben. Livenws (talk) 18:43, 19 January 2017 (UTC)

Projectontwikkeling[bewerken]

 • 19 januari 2017 - opnieuw gestart als testwiki
 • ...

Beleid[bewerken]

Ik heb - zo pril als de herboren Wikinieuws is - een vraag over het beleid. Of liever, ik heb er zelf wel enkele ideeen over. Persoonlijk vind ik het niet zo zinvol om allemaal korte berichten te plaatsen, samenvattingen van wat in de krant staat of op nu.nl. Ik wil niemand tegenhouden, voel je vrij is altijd mijn persoonlijke insteek. Waar ik wel graag aan mee zou willen werken, is langere artikelen over belangrijke gebeurtenissen uitwerken. Zodat we een paar dagen of weken schrijven over wat er op de wereld gebeurd is. Een voorbeeld: Stel er komt een artikel over het ingestorte flatgebouw in Teheran. Misschien is dat er zelfs al. Wat is dan de methode om voort te gaan als over dat onderwerp meer nieuws verschijnt, bijv. over de oorzaken. Wordt dat dan toegevoegd aan het al bestaande, korte artikel, of is het de bedoeling daar een nieuw artikel aan te wijden? Het lijkt mij goed om daar elkaars ideeën over te horen, zodat we goed kunnen samenwerken hier. Met vriendelijke groet, Ellywa (talk) 22:24, 22 January 2017 (UTC)

Daar ben ik het grotendeels met je eens. Over dat artikeltje van Teheran - staat er al op trouwens -, zou ik extra nieuws toevoegen zolang het artikel nog goed zichtbaar is in 'laatste nieuws' , in de andere gevallen, stel dat de oorzaak pas na 3 dagen bekend is zou ik een nieuw artikel overwegen met; ZIE OOK:'naam artikel' vermelding naar het oorspronkelijke artikel. Natuurlijk niet om een à twee zinnetjes toe te voegen, dat kan dan beter in het eerste artikel. . Ik zou Wikinews graag zien als iets dat de traditionele media overstijgt en een extra dimensie kan geven aan het nieuws (misschien veel holle woorden maar ik kan het niet beter omschrijven). Originele, eigen reportages, af en toe een interview of iets creatief, zou dat ook op Wikinews passen? Livenws (talk) 14:14, 23 January 2017 (UTC)
Ik vrees dat dat laatste niet het terrein is waar Wikinews zich op zou moeten begeven. Vergeet niet dat alle WMF-projecten in de basis enkel tot doel hebben om reeds bestaande kennis te reproduceren. In het geval van Wikinews betekent dat: nieuws dat al bekend is aan de hand van geschikte bronnen samenvatten. Zelf nieuwsfeiten analyseren maakt daar geen deel van uit, dat is het werkterrein van de journalistiek, documentairemakers etc. De Wikischim (talk) 15:59, 23 January 2017 (UTC)
Dank je, ik zie echt veel in uitgebreide artikelen over nieuwsfeiten, die ook jaren later zinvol kunnen zijn. Ellywa (talk) 19:12, 23 January 2017 (UTC)
Waar mogelijk een beetje uitweiden en een item dat wat langer in het nieuws is aanvullen kan natuurlijk. Het is wel zaak in het oog te houden dat het hier in de eerste plaats om het nieuws zelf en de feiten gaat. Verregaande analyses en speculatie e.d. (zoals je die soms ook wel in de kranten ziet) hebben hier dus eigenlijk geen plek. De Wikischim (talk) 19:21, 23 January 2017 (UTC)
Misschien interessant:Categorie:Originele reportage De Wikischim (talk) 09:37, 14 February 2017 (UTC)

Bij de "grote" onderwerpen waar meerdere afzonderlijke nieuwsberichten erg voor de hand liggen[bewerken]

Bij bepaalde onderwerpen die wekenlang of nog langer het nieuws blijven domineren, ligt het nogal voor de hand dat Wikinews er meer dan één bericht over heeft. Ik geloof dat dat ook een beetje is wat user:Ellywa hierboven bedoelt? Ik stel voor om in zo'n geval voor het hele onderwerp een aparte categorie aan te maken, dus iets à la Categorie:Malaysia Airlines-vlucht 17 (in het hypothetische geval dat er op het moment dat dit actueel was Wikinews in het Nederlands was geweest). Vanaf Wikipedia, waar dit soort onderwerpen meestal ook wel een eigen artikel heeft, kan dan vervolgens naar die hele betreffende cat. hier gelinkt worden, ipv naar één enkele pagina. De Wikischim (talk) 20:51, 23 January 2017 (UTC)

Zoals de categorie Categorie:Dossiers? Daar ben ik wel voor te vinden. Livenws (talk) 00:29, 24 January 2017 (UTC)
Ik zie meer in uitgebreide artikelen, met achtergronden, onderzoeksresultaten etc. dan in allerlei losse stukken. Ik zie zoveel websites met allerlei korte berichten, ik denk dat op die manier Wikinieuws meerwaarde kan hebben boven allerlei nieuwssites. Ellywa (talk) 10:10, 24 January 2017 (UTC)
Onderzoeksjournalistiek neemt wel wat meer tijd in beslag, dus iets minder actueel maar wel mee r kwaliteit. Ik zal een der komende dagen ter experiment eens iets proberen in die aard. Livenws (talk) 15:39, 24 January 2017 (UTC)
Wat vind je hiervan? Zoiets?: Klimaatrapport voorspelt verschroeiende hitte en droogtes Livenws (talk) 19:48, 25 January 2017 (UTC)
Geen fundamenteel bezwaar op zich. Ik zou alleen iets duidelijker naar voren laten komen dat dit conclusies zijn die in het rapport worden getrokken, en dus geen onomstotelijk vaststaande feiten. Verder zit je hier een beetje op de grens van "echt nieuws" en bijv. de wetenschapsbijlage. De Wikischim (talk) 22:52, 25 January 2017 (UTC)
Klopt, ik zal in de toekomst meer duiding in de artikels proberen te leggen en de nieuwswaarde wat prominenter naar voor te schuiven. Wel was het ter experiment, ik zal niet altijd zo'n (lange) artikels schrijven. Livenws (talk) 23:04, 25 January 2017 (UTC)

Overlijdensberichten wenselijk op Wikinews?[bewerken]

Ben een beetje aan het grasduinen in oude archieven, en zo kom ik erachter dat er vroeger ook dit soort pagina's werd aangemaakt. Ik stel voor om dit in de herstarte versie van Wikinews in principe niet meer te doen; het voegt inhoudelijk imho te weinig toe aan de informatie op Wikipedia en elders. Wanneer het overlijden bekend gemaakt door familie e.d. lijkt me alleen in speciale gevallen apart vermeldenswaardig. De Wikischim (talk) 13:40, 23 January 2017 (UTC) Aanvullend: iets als Braziliaanse zangeres dood gevonden in uitgebrande auto is een uitzondering op het bovenstaande, omdat dit geen natuurlijke dood is. Ik doelde met name op de "gewone" sterfgevallen. De Wikischim (talk) 20:15, 23 January 2017 (UTC)

Overlapt inderdaad de rubriek recent overleden. Voor mij hoeft het dus niet.Livenws (talk) 21:39, 24 January 2017 (UTC)
Het valt me nu pas op dat Categorie:Overlijdensbericht hier wel een eigen cat. is. Daarin staan echter ok speciale herdenkingsbijeenkomsten e.d. Ik zou het dus liever daarop houden. De Wikischim (talk) 09:30, 14 February 2017 (UTC)

Aparte rubriek?[bewerken]

Om nog even hierop terug te komen: wikitechnisch gezien is het misschien wel mogelijk om van w:nl:Sjabloon:Hoofdpagina - recent overleden een soort mirror aan te leggen op de hoofdpagina hier. Het overlijden van bekende personen is immers per definitie wel nieuws. De vraag blijft natuurlijk: voegt dit dan echt iets wezenlijks toe? Ik denk het niet, tenzij je de rubriek hier nog wat verder zou kunnen "aankleden" zodat het zich toch nog een beetje van Wikipedia onderscheidt. Iedereen zal toch immers voor alles op de hoofdpagina van Wikipedia blijven kijken. De Wikischim (talk) 16:56, 17 February 2017 (UTC)
Hoe gaat zo'n mirror in zijn werk? Anders kunnen we dat even testen. Livenws (talk) 18:18, 17 February 2017 (UTC)
Ik zie nu een andere, misschien nog betere oplossing: Categorie:Overlijdensbericht hier de functie van w:nl:Sjabloon:Hoofdpagina - recent overleden op Wikipedia geven. Het is dan dus wel de bedoeling dat die rubriek zoveel mogelijk up-to-date wordt bijgehouden. --De Wikischim (talk) 14:57, 20 February 2017 (UTC)
Het lijkt me goed dat hier een mirror van aangelegd wordt waar we in principe weinig werk aan hebben. Puur als overlijdensmelding, zoals op Wikipedia. Wanneer er meer over te melden is, kan er ook nog een artikel over geschreven worden, zoals vandaag: Hemut Kohl (87), kanselier van de eenwording, overleden. Hoe breder het aanbod is dat we bieden, des te meer waardering het project kan krijgen van verschillende mensen. En dat hebben we nodig om op lange termijn voort te bestaan. Daarom vind ik die rubriek belangrijk. Ymnes (talk) 16:57, 17 June 2017 (UTC)
OK, dus in eerste instantie een mirror van de Wikipedia-rubriek "Recent overleden" aanleggen? Dan moeten we nog even iemand hebben die dit technisch kan implementeren. Het moet er natuurlijk ook fraai uitzien vergeleken met de overige rubrieken van de hoofdpagina hier, en er moet worden gekeken hoeveel ruimte de rubriek maximaal mag innemen. De Wikischim (talk) 17:17, 17 June 2017 (UTC)

links naar Wikipedia[bewerken]

Ik zag een link geplaatst op Wikipedia hierheen. Mijn advies is om dat op dit moment niet te doen en dat over te laten aan andere Wikipedianen. Laten we leren van de problemen die we hadden met Wikibooks, die links werden immers verwijderd en dat leidt alleen tot negatieve beeldvorming, geruzie etc. Ellywa (talk) 10:18, 24 January 2017 (UTC)

Waarom werden ze verwijderd? Ik heb die discussie niet meegemaakt. Livenws (talk) 21:40, 24 January 2017 (UTC)

Ik heb op 1 plaats gezien dat De Wikischim een link had toegevoegd, ik zag commentaar in bewerkingssamenvatting. Ik volg beslist niet alles wat hij doet. Mijn advies is om het NIET te doen gewoon. Ellywa (talk) 11:41, 25 January 2017 (UTC)

Help mee, je kan nu reeds nieuwe artikelen schrijven! Zie hier, hoe dat in zijn werk gaat.

Volgende stap[bewerken]

Hier staat een lijst van criteria die zou moeten worden behaalt en hier de verzoekpagina, ik zie dat er al een heel aantal zijn geschrapt dus dat is al goed nieuws. Volgens de criteria moeten er wel minstens 3 mensen actief blijven hier, voorlopig halen we dat, we moeten er alleen voor zorgen dat we dat zo behouden. Ikzelf kan hier dagelijks actief zijn. Al begrijp ik het stukje onder 'Approval process' niet helemaal. Bovenaan staat er dat je een 'update' kan vragen van die lijst aan het 'Language committee'. Ik zie niet direct hoe we de criteria moeten behalen en op welke manier? Weet iemand de werkwijze hiervoor, zodat we naar de de volgende fase kunnen overgaan? Livenws (talk) 23:27, 24 January 2017 (UTC)

12 jaar Wikinews[bewerken]

Als we vandaag, zaterdag 28 januari 2017, exact 12 jaar terug in de tijd gaan, zien we dat toen het allereerste artikel op de Nederlandstalige Wikinews verscheen. Met het artikel: Nederlandstalige Wikipedia meer dan 50.000 artikelen groot werd het officiële startschot gegeven. Op 28 januari 2005 telde de Nederlandstalige Wikipedia 50.000 artikels. Momenteel staat de teller al op +1.891.661 artikels. De tijd gaat snel vooruit.

Categoriseren[bewerken]

N.a.v. dit: goed idee om te categoriseren op specifieke onderwerpen. De categorie kan straks ook het beste als link fungeren vanaf Wikipedia. Je zou verder nog categoriseren op bepaalde personen die veelvuldig in het nieuws zijn, denk aan Categorie:Donald Trump. De Wikischim (talk) 12:58, 28 January 2017 (UTC)

En Trump heeft ondertussen ook al zijn categorie. Op de hoofdpagina heb ik ze onder 'actuele dossiers' gezet. Kan inderdaad het best gelinkt wordt worden vanuit Wikipedia naar de categorie hier op Wikinews. Livenws (talk) 15:41, 28 January 2017 (UTC)

Overbodige redirects[bewerken]

Inmiddels zijn er enkele redirects ontstaan doordat pagina's met een nieuwsbericht bij nader inzien een iets andere titel moesten hebben. Die redirects mogen w.m.b. zo spoedig mogelijk worden verwijderd. Kan dit nu al gebeuren, of moet daarvoor worden gewacht totdat het project uit de incubatorfase is? De Wikischim (talk) 16:21, 28 January 2017 (UTC)

Dat kan onmiddellijk maar daarvoor moet je wel moderatorschap hebben. Livenws (talk) 12:54, 29 January 2017 (UTC)
OK, heeft nl-Wikinews al moderatoren? Zo niet, dan wordt het tijd. De Wikischim (talk) 16:11, 29 January 2017 (UTC)
Nee, op dit moment zijn er geen moderatoren meer op NL Wikinews. Livenws (talk) 16:22, 29 January 2017 (UTC)
Een verzoek aan de admins (=mods) kan hier geplaatst worden: Incubator:Administrators' noticeboard. Ellywa (talk) 16:44, 30 January 2017 (UTC)

Kan de parameter "Uitgever" in standaardsjabloon "Bronnen" worden aangepast?[bewerken]

Zie hier. Kan deze parameter zodanig worden gewijzigd dat je geen foutmelding krijgt bij het automatisch linken naar een pagina met een gedisambigueerde titel op Wikipedia (die functie van het standaard linken naar WP is al standaard ingebouwd, heb ik inmiddels ontdekt), zonder dat je die disambiguatie ook hier terugziet? Ik vind het er namelijk hier nogal merkwaardig uitzien, en niet horen. De Wikischim (talk) 21:33, 1 February 2017 (UTC)

Ik heb het op [1] gezet, wellicht is het niet zo zichtbaar dus waarschijnlijk geen respons. Verder heb ik nog gevraagd aan Gebruiker:Tristan Surtel of hij eventueel het 'sjabloon uitgelicht' zou willen vereenvoudigen, nog even afwachten. Livenws (talk) 14:26, 2 February 2017 (UTC)

Persoon zonder artikel in Nederlandstalige Wikipedia[bewerken]

Als ik een persoon in een artikel wil linken met het gelijknamige artikel in de Nederlandstalige Wikipedia, en blijkt dat die pagina (nog) niet bestaat maar wel in bv. de Engelstalige versie. Wat is dan het beste te doen in die situatie: ofwel 'niet linken', 'linken naar de Engelstalige versie' of 'een rode link' plaatsen? Livenws (talk) 22:01, 2 February 2017 (UTC)

Daar was ik langer achter. Dat doe je zo: [[w:en: (naam artikel)]]. en is dus voor de Engelstalige Wikipedia. Gaat het om een andere taal, dan vul je dus ook die taalcode in (bijvoorbeeld fr, de). De Wikischim (talk) 18:34, 3 February 2017 (UTC)

Uit de incubator?[bewerken]

Ik vind het tijd worden om dit project nu maar eens echt uit de Incubator te halen. Wie wil er een verzoek indienen? Is het verder een idee om het project de nieuwe naam Wikinieuws te geven? Ter vergelijking: voor de nl-versie van Wiktionary wordt ook de naam "Wikiwoordenboek" gebruikt. De Wikischim (talk) 08:07, 7 February 2017 (UTC)

Als de Nederlandstalige benaming 'Wikinieuws' meer mensen kan lokken dan 'Wikinews' dan ben ik akkoord. Wikimedia zal dan wel de domeinnamen wikinieuws.be en wikinieuws.nl moeten aankopen. Beide extensies zijn op dit moment nog vrij. Om eerlijk te denk ik dat we beter nog wat wachten met een verzoek in te dienen. Op de pagina (de link staat in het kopje 'volgende stap' hierboven) met info staat dat het project een 'few months' moet draaien en dat er op zijn minst 3 actieve gebruikers moeten meewerken. Dus is er in feite 1 iemand tekort en het project loopt nog niet zo lang dus ik denk dat we geen groen licht zullen krijgen. We hebben samen al veel verwoede pogingen gedaan om gebruikers uit te nodigen maar daar is nog niet veel van in huis gekomen. Gerichte acties naar gebruikers met interesse in actua leverden ook nog niet veel op. Voorts kunnen we ook moeilijk mensen 'extern' buiten Wikipedia om aantrekken aangezien deze site zeer moeilijk te bereiken is. Wie bijvoorbeeld in Google of Bing Wikinews intikt komt uit op de gesloten oude versie van dit project. Ook de links vanop de diverse zusterprojecten komen uit op de Engelstalige Wikinews-versie. Ik zou daarom graag proberen mensen uit te nodigen op actua- en schrijversforums op het internet. En op de hoofdpagina terug te komen, die is nu veel te moeilijk te bewerken, ik heb Tristan Surtel gevraagd omdat de 'in het nieuws' sjabloon heeft gemaakt, te helpen, hij is echter wel maar occasioneel actief, dus heb ik nog geen reactie kunnen ontvangen. Daarnaast, zou het een idee zijn om Wikinews/Wikinieuws op sociale media te introduceren? Het is misschien niet de kerntaak van een wikiproject maar de Engelstalige versie heeft wel Facebookpagina en die heeft redelijk veel vindikleuks en dat kan misschien zorgen voor meer inkomende bezoekers op de website en de drempel verlagen mee te werken aan dit project . Livenws (talk) 22:08, 7 February 2017 (UTC)

Goede punten! Ik vind alle hier gedane voorstellen in principe prima, ook dat van de Facebookpagina en zo. Ik realiseer me nu ook dat het project op de iets langere termijn weinig, of zeg maar geen overlevingskans heeft als jij en ik de enige bijdragers blijven. ik ben zelf verder van plan me hier de komende tijd vooral met het schrijven van nieuwe artikelen bezig te houden. "Adverteren" naar de buitenwereld is nooit zo mijn ding geweest (helaas). De Wikischim (talk) 22:12, 7 February 2017 (UTC)
P.S. Je hebt ook gelijk wat betreft de hoofdpagina. Ik probeerde eerder vanavond net zelf iets op "Uitgelicht" (en kreeg toen net een bwc met jou dus mijn bewerking werd niet opgeslagen, wat verder niets uitmaakt omdat ik toch maar wat aan prutste) maar de syntax kan beter worden vereenvoudigd. Voor het schrijven van nieuwe pagina's is dit trouwens al wel prima opgelost, vind ik. De Wikischim (talk) 22:18, 7 February 2017 (UTC)

Jep, inderdaad. Neemt veel tijd in beslag om telkens op uitgelicht een titeltje aan te passen, afbeelding toe te voegen, link vanuit afbeelding naar artikel enz. Ik denk trouwens dat ik eens een mailtje ga sturen naar schrijvenonline.org, of ze een nieuwsberichtje over dit project willen publiceren. Wie weet zien ze zoiets wel zitten. Zou een Facebookpagina er nu onmiddellijk al mogen komen of vind je dat er beter nog gewacht wordt? Groetjes Livenws (talk) 22:41, 7 February 2017 (UTC)

Van mij mag het wanneer jij wilt. De Wikischim (talk) 22:42, 7 February 2017 (UTC)
ok top! Livenws (talk) 22:48, 7 February 2017 (UTC)
Hij staat online: [2]. Er moet wel nog een logo voor Wikinieuws in het nederlands worden gemaakt, ik zal proberen beroep te doen op de makers ervan van de Engelstalige versie. Verder zouden alle pagina's met het Wikinews erop moeten hernoemd worden naar Wikinieuws.Livenws (talk) 17:08, 11 February 2017 (UTC)
Top! De Wikischim (talk) 17:48, 11 February 2017 (UTC)
Misschien wordt de Facebookpagina wat beter bekeken als hij rechtstreeks wordt gekoppeld aan die van Wikimedia Nederland, [3]. De Wikischim (talk) 16:54, 13 February 2017 (UTC)
Wat bedoel je met rechtstreeks koppelen? Livenws (talk) 22:40, 13 February 2017 (UTC)
Dat meteen duidelijk wordt dat Wikinieuws bij Wikimedia Nederland hoort en zo. Misschien kun je dat gewoon bij "Info" zetten? Een naam van een pagina verschijnt vaak al automatisch als je de eerste letters invoert. De Wikischim (talk) 23:21, 13 February 2017 (UTC)
Ik heb als pagina al Wikimedia Belgium en Wikimedia Nederland toegevoegd onder "Vind-ik-leuks van deze pagina". Is het dat dat je bedoeld of ben ik nog niet helemaal mee? Livenws (talk) 23:50, 13 February 2017 (UTC)
"Media-/nieuwsbedrijf" (bij "Info") zou ik liever vervangen zien door iets als "onderdeel van Wikimedia Nederland". Dat komt het dichtst in de buurt bij wat ik zelf voor ogen had. Een wiki is sowieso geen bedrijf te noemen. De Wikischim (talk) 08:48, 14 February 2017 (UTC)
Ik kan alleen maar kiezen uit bepaalde categorieën, ik kan in dat vak geen eigen tekst typen. Ondertussen heb ik het veranderd naar 'Nieuws-/Mediawebsite' in plaats van bedrijf. De categorie 'niet-gouvermentale organistie' staat ook in, wat lijkt je het beste? Livenws (talk) 12:18, 14 February 2017 (UTC)
Ik begrijp niet helemaal wat dat betekent. Wikinews is geen eigen organisatie, maar een open kennisproject binnen Wikimedia (dat is wel een NGO op zich, maar Wikinews maakt er geheel deel van uit en staat dus niet op zichzelf). Dus ik zou iets als "NGO" ook liever niet zo laten staan. Overigens, heb je de nieuwe reactie van AWossink op Wikipedia ook al gezien? Lijkt me iig een stap in de goede richting. Als het idd. lukt om samen te werken met een of meer opleidingen in de journalistiek, zou dat heel mooi zijn. Misschien is werving via nieuwsbrieven en zo dan straks niet eens meer nodig. De Wikischim (talk) 12:24, 14 February 2017 (UTC) P.S. Als er geen andere mogelijkheid is, dan Wikinews op Facebook misschien toch maar 'niet-gouvermentale organisatie' noemen, maar dan wel graag met de toevoeging dat het dat is binnen Wikimedia en het dus geen NGO op zich betreft. is dat mogelijk? De Wikischim (talk) 12:27, 14 February 2017 (UTC)

Op de Facebookpagina heb ik de categorie 'nieuws- en mediawebsite' gewijzigd in 'NGO'. Het tekstje over Wikimedia staat niet onmiddellijk op de hoofdpagina, maar kan worden bekeken door 'alles bekijken' aan te klikken. Of links in het menu 'info' aan te klikken. Desgewenst kan er daar nog meer informatie aan toegevoegd/gewijzigd worden. Om het bereik van de nieuwsbrief te vergroten moet ook Wikimedia Belgium hierin worden betrokken. Livenws (talk) 16:45, 14 February 2017 (UTC)

Mail sturen als eerste stap? De Wikischim (talk) 17:42, 14 February 2017 (UTC)
Ok, ik heb gelezen dat we hem zelf moeten schrijven, stellen we het hier op? Livenws (talk) 20:12, 14 February 2017 (UTC)
Heb jij een voorstel? Als je het hier plaatst, doe ik wel wat opmerkingen/verbetersuggesties e.d. De Wikischim (talk) 08:39, 15 February 2017 (UTC)
Ok, ik probeer het, ik neem aan dat het niet te lang hoeft te zijn. 5-6 regeltjes is voldoende zeker? Livenws (talk) 22:34, 16 February 2017 (UTC)
Ik denk het wel, maar met zekerheid durf ik het niet te zeggen. Ik heb geen persoonlijke ervaring met dit soort dingen. De Wikischim (talk) 14:57, 19 February 2017 (UTC)

Nieuwsbrief[bewerken]

Sinds 19 januari wordt er gewerkt aan een heropstart van de Nederlandstalige versie van Wikinews, die momenteel in de Incubator van Wikimedia staat. 'Wikinieuws' is een wiki waarbij je zelf nieuwsberichten kan schrijven. Enkele gebruikers gingen het engagement aan om het project nieuw leven in te blazen. Om een doeltreffende en succesvolle start te nemen is het project echter nog op zoek naar extra bijdragers. Voel je je geroepen? Wikinieuws is momenteel nog een testproject, maar er wordt getracht het project weer een volwaardige plaats binnen Wikimedia te geven. Benieuwd naar het verdere verloop of interesse in deelname? Bekijk de startpagina van Wikinieuws voor alle info. Hoe je een artikeltje schrijft kan je hier lezen. Daarnaast kan je Wikinieuws ook volgen op de Facebookpagina. Discussiëren over het project kan in de redactieruimte. Hopelijk tot gauw!

Voor de nieuwsbrief, pas de tekst maar aan waar nodig. Ik zou hem graag nog in de Wikimedia Nederland nieuwsbrief van 28feb hebben maar volgens deze pagina moest dat ten laatste op 16feb. De daaropvolgende nieuwsbrief wordt pas op 30 maart verstuurd, dat is wel wat laat. Ik hoop dat ze een uitzondering willen maken. Bij Wikimedia Belgium is de nieuwsbrief op minder frequente zonder maandelijks schema. Livenws (talk) 20:14, 19 February 2017 (UTC)
Ik heb het begin een klein beetje aangepast. Verder mee eens dat ze hier wel een uitzondering op de regels mogen maken. Eind volgende maand is wel erg laat. De Wikischim (talk) 21:40, 19 February 2017 (UTC)
Ik stuur morgen een mailtje met de tekst (intussen is die verstuurd) .--Livenws (talk) 22:05, 19 February 2017 (UTC)

Pagina op Meta[bewerken]

Zie meta:Requests for new languages. Ik denk dat we deze pagina straks moeten hebben. De nl-versie van Wikinews staat er trouwens nu al onder "Wikinews". In 2013 schijnt er al een verzoek tot terugplaatsing te zijn geweest, wat kennelijk is geweigerd. De Wikischim (talk) 22:07, 20 February 2017 (UTC)

Ik vind het wat ingewikkeld te weten te komen welke handelingen je nu juist moet uitvoeren, het is niet duidelijk. Kunnen we misschien anders al een richtdatum naar voor schuiven wanneer we het verzoek zullen indienen. Livenws (talk) 10:37, 21 February 2017 (UTC)
Ik zou zeggen, nog een paar weken of zo, want dan hebben we wellicht aan de termijn van a few months voldaan. In de tussentijd hier regelmatig actief blijven, natuurlijk, anders heeft het nog weinig zin. Hopelijk komen er in de tussentijd nog een paar nieuwe vaste bijdragers bij. We zijn nu feitelijk met z'n drieën, dat was toch het minimum? De Wikischim (talk) 12:01, 21 February 2017 (UTC) Net zag ik bij het oude overleg dat o.a. Effeietsanders en Adnergje hier een jaar of acht geleden bijdroegen. Beiden zijn iig tot op heden actief op Wikipedia, dus wellicht dat ze het zo ook al wel meekrijgen. De Wikischim (talk) 12:31, 21 February 2017 (UTC)

Lokaal nieuws[bewerken]

Ik vroeg me al enige tijd af hoe het beleid hier was ten aanzien van lokale nieuwsberichten. Net stuitte ik op Categorie:Lokaal belang. Wellicht kan het in de communicatie naar buiten toe over Wikinews/Wikinieuws geen kwaad om erbij te melden dat wie wil, dus ook lokale berichten kan toevoegen. De Wikischim (talk) 10:16, 12 February 2017 (UTC)

Nieuwsbrief van Wikimedia[bewerken]

Gaat Wikimedia nu een nieuwsbrief over Wikinieuws versturen?

Ik weet het niet, Sandra Rientjes heeft op deze specifieke vraag (nog) geen antwoord gegeven op haar OP van Wikipedia. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als het gebeurde. Eigenlijk vind ik trouwens dat Wikimedia Nederland wel een beetje de verplichting heeft om dit soort zaken gewoon altijd actief te ondersteunen. De Wikischim (talk) 17:54, 12 February 2017 (UTC)
Zie trouwens ook w:nl:Wikipedia:Mededelingen Wikimedia. De Wikischim (talk) 09:15, 15 February 2017 (UTC)

Verwijderen[bewerken]

 • Wikinieuws:Pers - Kan deze pagina weg? Niet meer actueel en hoeveel nut heeft het? Doorverwijzing naar de redactieruimte of helpdesk van maken? Livenws (talk) 15:50, 12 February 2017 (UTC)
 • Wikinieuws:Upload - Ook overbodig en wat gedateerd? Info over afbeeldingen uploaden staat al op Help:een artikel schrijven met een link naar de upload wizard, die mooi schematisch de werkwijze uitlegt. Doorverwijzing? Livenws (talk) 15:58, 12 February 2017 (UTC)
 • Categorie:Wikinieuws:Help - In deze categorie zit nog een subcategorie die precies de hoofdcategorie overlapt. Worden de subcategorie artikels beter in de hoofdcategorie geplaatst?
Bovenstaande zijn afgehandeld.Livenws (talk) 17:14, 14 February 2017 (UTC)

Weer[bewerken]

Ik ben niet zo gecharmeerd van de rubriek "Weer" op de huidige hoofdpagina zolang die enkel doorlinkt naar standaard weersites. Mijn voorstel is om hier dan een eigen rubriek met zelfgemaakte (maar wel kloppende, natuurlijk) weerberichten te beginnen. Vooropgesteld dat iemand dat wil bijhouden. (Ik ga dit zelf iig niet doen. Sorry, maar dat is me echt even te veel). De Wikischim (talk) 22:12, 13 February 2017 (UTC)

Tijdelijk weg ermee dan? Livenws (talk) 22:31, 13 February 2017 (UTC)
In deze vorm wel, wmb. Een weerrubriek is van zichzelf natuurlijk heel zinvol, maar dit voegt niets toe. De Wikischim (talk) 08:51, 14 February 2017 (UTC)
Verwijderd Livenws (talk) 16:50, 14 February 2017 (UTC)
Dank je. De Wikischim (talk) 17:42, 14 February 2017 (UTC)

Een klein beetje visie[bewerken]

Even oningelogd maar... ik heb via de NL Wikipedia de discussies over een eventuele heropstart van Wikinews gevolgd. Wat ik miste is een visie. Er moet en mag natuurlijk veel overlap zijn met Wikipedia: vrij toegankelijk, vrij bewerkbaar, neutraal, reclamevrij. Alleen dat al is enorm aantrekkelijk in vergelijking met allerlei nieuwswebsites vol reclames, betaalmuren en vooroordelen.

Maar het concept van Wikipedia kan niet klakkeloos gekopieerd worden. De richtlijnen en heersende normen met betrekking tot relevantie, verifieerbaarheid, brongebruik, origineel onderzoek en balans zijn in principe zeer geschikt om een betrouwbare encyclopedie te bouwen, maar zijn een belemmering voor een nieuwswebsite die snel moet kunnen inspelen op de actualiteit. Gebeurt er iets dramatisch, dan zijn de eerste nieuwsberichten vaak verwarrend. Wikipedia moet daarom soms even wachten daar waar een nieuwswebsite meteen moet kunnen berichten. Ik denk dat Wikinews daarom deze Wikipediarichtlijnen niet over moet nemen.

In plaats daarvan zouden de volgende principes waardevol zijn:

 • Zo dicht mogelijk bij de primaire bron. Dus niet zomaar iets overnemen van een nieuwswebsite, maar traceren waar het nieuws vandaan komt.
 • Volkomen transparantie over brongebruik (we gaan er van uit dat Wikinews voorlopig niet over de capaciteiten beschikt om kwetsbare bronnen zoals klokkenluiders enerzijds te beschermen en anderzijds te verifiëren)
 • Hoor en wederhoor. Proberen alle partijen in een confrontatie of controverse aan het woord te laten komen.

Ik hoop dat ik hiermee een acceptabele aanzet heb gegeven om na te denken over waarom en hoe we zouden willen werken aan Wikinews. 86.81.195.170 18:30, 14 February 2017 (UTC)

 • Wat dat eerste punt betreft: ik probeer me nu al bij het schrijven van een bericht als het kan niet enkel te baseren op bijv. de site van NOS, maar ook op de (anderstalige) bronnen die dichter bij de primaire bron staan. Verder teruggaan naar nog primairdere bronnen is nu eenmaal erg lastig, daar moet je zelf bijv. journalist voor zijn. Er zijn trouwens net plannen opgeworpen om in de toekomst bij de herstart van dit project samen te werken met studenten journalistiek, vergelijkbaar met de samenwerking die er op Wikipedia al is met de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers. Zie verder de OP van S. Rientjes op Wikipedia. Wie weet wat er dan nog te bereiken valt? De Wikischim (talk) 08:27, 15 February 2017 (UTC)
  P.S. Overigens zijn we hier op dit moment feitelijk maar met z'n tweeën, Live Nieuws en ondergetekende. Het is wat veel gevraagd om dan meteen al met een echte vastomlijnde visie te komen. De Wikischim (talk) 08:43, 15 February 2017 (UTC)

Voorstel: in het vervolg ook op individuele maanden categoriseren[bewerken]

Ik net dat er je vanaf een bepaalde datum meteen in de categorie van het bijbehorende jaartal belandt, Categorie:2017. Ik stel voor om individuele maanden als tussencategorie in te voeren. Dit heeft als extra voordeel dat er ook over en weer gelinkt kan worden tussen de betreffende cats hier en w:nl:Januari 2017, w:nl:Februari 2017, enzovoorts, op Wikipedia. Dat kan een heel handig hulpmiddel zijn om tegelijk ook de informatie op Wikipedia sneller bij te werken en accuraat te houden. De Wikischim (talk) 13:42, 17 February 2017 (UTC)

Daad maar meteen bij het woord toegevoegd: Categorie:Januari 2017 en Categorie:Februari 2017 bestaan nu. Om het helemaal compleet te maken heb ik meteen ook de links naar overeenkomende pagina's op Wikipedia erbij gezet. Heel aardig is trouwens dat de standaard sjabloontekst Wikipedia heeft een artikel met korte nieuwsberichten hier precies klopt. (Hier wél, kan het op andere plekken niet beter worden aangepast? Ik zou er daar simpelweg Wikipedia heeft een artikel over.., van maken). De Wikischim (talk) 14:49, 17 February 2017 (UTC)

Het sjabloon: {{Wikipedia|soort=artikel|1=Spoorwegongeval}} geeft die tekst al weer.

{{Wikipediaart2|Spoorwegongeval}} Maar omdat dat veel typewerk is heb ik Sjabloon:Wikipediaart2 voorzien van dezelfde tekst zoals in het voorbeeld. Dus gewoon hetzelfde sjabloon gebruiken maar voeg er gewoon een 2'tje achter. Livenws (talk) 18:03, 17 February 2017 (UTC)

Ook nog, over enkele weken zal het aanmaken van categorieën op automatische wijze gebeuren door GrondinBot. Zie hier voor zijn reactie. Dat zal het werk weer wat verlichten. --Livenws (talk) 18:08, 17 February 2017 (UTC)
OK, prima werk alweer! Het gaat de goede kant op, zo te zien. De Wikischim (talk) 18:34, 17 February 2017 (UTC)

Wikipedia vs. Wikinews, nieuw praktijkvoorbeeld[bewerken]

Zie hier. Wat vinden anderen hiervan? Een goede afstemming van Wikinews en Wikipedia zou dit soort gevallen in de toekomst wellicht kunnen voorkomen, of althans zouden ze sneller op te lossen kunnen zijn. Een basisvoorwaarde is natuurlijk dat Wikinews ook op Wikipedia serieus wordt genomen. De Wikischim (talk) 16:14, 18 February 2017 (UTC) Oh, kijk: Schietpartij op luchthaven Fort Lauderdale. Nog niet eens gezien. De Wikischim (talk) 17:07, 18 February 2017 (UTC)

Ha ja, dat artikel had ik opgemerkt op de verwijderlijsten en hier geplaatst. Sommigen halen de neus op voor projecten als Wikinieuws. Mij niet gedeerd, er zijn ook heel wat mensen die wel positief tegenover ander projecten staan Livenws (talk) 18:07, 19 February 2017 (UTC)

Eventjes een update...[bewerken]

Er worden sinds vanmiddag in een hoog tempo nieuwe berichten aangemaakt, maar die zijn wel allemaal letterlijk gekopieerd van de site van de Rijksoverheid. Auteursrechtelijk gezien zou dit in principe geen probleem moeten zijn aangezien het bijbehorende sjabloon is gebruikt. Ik geef echter toch de voorkeur aan zoveel mogelijk eigen teksten, of op z'n minst aan enigszins herschrijven. De Wikischim (talk) 14:39, 19 February 2017 (UTC)

Ik begrijp je punt, de artikelen van verschillende andere bronnen zijn hier meestal op gebaseerd maar niet alle informatie wordt dan meegenomen. Persoonlijk heb ik dan de voorkeur om de berichten van de overheid hier 1-op-1 te plaatsen om het zo volledig mogelijk te houden. Op een gegeven moment verdwijnen de berichten ook van de site van de overheid en dan is hier nog het originele bericht te vinden. Maar is sta natuurlijk open voor andere ideeën! --Huhbakker (talk) 14:50, 19 February 2017 (UTC)
Ik zou het iig niet enkel hierbij proberen te houden. Overigens wilde ik gelijk maar voorstellen om alle berichten hier die op deze manier letterlijk van rijksoverheid.nl komen, een beetje van de rest te scheiden door ze een eigen cat. te geven, iets als "Bericht met tekst afkomstig van de Rijksoverheid". Wellicht hoeft alleen het sjabloon {{Rijksoverheid}} daarvoor een beetje te worden aangepast. De Wikischim (talk) 14:54, 19 February 2017 (UTC)
Nee dat was ook niet mijn intentie (wil zeker zelf ook schrijven :-), het overheidsnieuws wilde ik met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld begin van dit jaar toevoegen. Categorie toevoegen aan het sjabloon lijkt me een prima idee. --Huhbakker (talk) 14:59, 19 February 2017 (UTC)
Eerst en vooral, geweldig nieuws dat je terug op Wikinieuws actief bent;Huhbakker!! Dat zal het proces voor de heropstart zeker doen versnellen! We zijn al met zijn drieën nu, daarmee voldoen we theoretisch al aan de criteria van het minimaal aantal actieve gebruikers, nu nog enkele ... dagen/weken het project draaiende houden en dan dat verzoek indienen zodat we echt van start kunnen gaan. Rijksoverheid: De artikels van de rijksoverheid mogen van mij erop, maar vind dat de artikels in verhouding moeten staan tot ander nieuws, met andere woorden, dat de artikels van de rijksoverheid bv niet 70% nieuws beslaan tegenover 30% overig (zelfgeschreven) nieuws. Maar ik lees dat de grote toevoeging van artikels eigenlijk een inhaalmanoevre was van sinds begin januari, dus dat lijkt me dan geen probleem meer Livenws (talk) 17:31, 19 February 2017 (UTC)
Leuk dat er gepoogd word Wikinieuws weer nieuw leven in te blazen, ik ga mijn steentje bijdragen! Ik ben het eens dat de rijksoverheid-berichten niet de overhand moeten en mogen krijgen, zal ook zelf artikelen toevoegen. --Huhbakker (talk) 21:54, 19 February 2017 (UTC)

Hulp gewenst bij (her)categoriseren[bewerken]

Ik ben momenteel o.a. bezig met nieuwe categorieën aan te maken. Veelal betreft het specifiekere subcategorieën van al langer bestaande algemene categorieën waarbij tevens een onderverdeling naar land zinvol is (Onderwijs, Politiek, Economie, etc.) Het is alleen veel werk om dit alleen te doen. Het heeft geen acute haast verder, maar wil dit project straks zo goed mogelijk in de startblokken komen, dan is het heel mooi als deze klus dan al min of meer geklaard is. Het hoort bij de "ruwbouw", zeg maar. De Wikischim (talk) 15:43, 19 February 2017 (UTC)

Zou de huidige inhoud van Categorie:Rijksoverheid eventueel snel kunnen worden verplaatst naar de nieuwe categorie Categorie:Bericht van de Rijksoverheid? Zie eventueel ook de kop hierboven. De Wikischim (talk) 17:20, 19 February 2017 (UTC) N.B. Artikelen die over de Rijksoverheid gaan, maar geen letterlijk gekopieerde teksten van hun site zijn, kunnen in Categorie:Rijksoverheid blijven staan. De Wikischim (talk) 17:31, 19 February 2017 (UTC)

Ah, bij het hernoemen van de categorie blijven de pagina's in de oude categorie staan. Is dit geen taak voor een bot, want handmatig dit alles doen lijkt mij een monnikenwerkje. Livenws (talk) 17:38, 19 February 2017 (UTC)
Precies. Help, categorisatiebot dringend gewenst!!! De Wikischim (talk) 17:39, 19 February 2017 (UTC)
Ik zie dat er twee Nederlandstalige botgebruikers zijn in de incubator, ik zal het hun vragen. Livenws (talk) 17:44, 19 February 2017 (UTC)
Nu wachten op antwoord. --Livenws (talk) 18:12, 19 February 2017 (UTC)
Inmiddels heeft user:Romaine het grootste probleem al verholpen, zo te zien. Geweldig! --De Wikischim (talk) 18:16, 19 February 2017 (UTC)

Ter info: enkele kopjes omhoog staat de eerste versie voor de nieuwsbrief voor Wikimedia. Livenws (talk) 21:14, 19 February 2017 (UTC)

Ik ga wat tijd stoppen in het hercategoriseren, de "standaard" is nu <thema> gevolgd door "in <land>" (bijvoorbeeld "Onderwijs in België" en "Onderwijs in Nederland")?--Huhbakker (talk) 09:38, 20 February 2017 (UTC)
Yep, dus ongeveer hetzelfde categorisatiesysteem dat op Wikipedia ook algemeen gangbaar is. Best aardig is trouwens dat bepaalde onderwerpen en daarmee soorten cats die je op Wikipedia niet goed kunt gebruiken, hier wel bruikbaar zijn. Ik ben momenteel een beetje aan het uitzoeken welke. De Wikischim (talk) 13:15, 20 February 2017 (UTC)
Idee: ook op individuele steden categoriseren? Het wordt nu al gedaan per provincie. Er zal de nodige overlap ontstaan met Categorie:Lokaal belang, maar die twee cats kunnen in principe gewoon naast elkaar bestaan, lijkt mij. De Wikischim (talk) 18:26, 22 February 2017 (UTC)
Lijkt me een prima idee. --Huhbakker (talk) 18:31, 22 February 2017 (UTC)
Zou die categorie eigenlijk niet beter gewoon 'lokaal' heten ipv 'lokaal belang'. Livenws (talk) 18:49, 24 February 2017 (UTC)
Ik vind Lokaal belang eigenlijk net iets duidelijker. De Wikischim (talk) 18:53, 24 February 2017 (UTC)

Nieuwe cats[bewerken]

Er zijn weer een aantal nieuwe, voor een deel nog rode cats bij. Veelal gaat het om "specifiekere" cats die de algemene moeten gaan vervangen, zie ter illustratie bijv. de nieuwe ondercats op Categorie:Misdaad. Maar wat meer handen maken lichter werk, wie voelt zich misschien geroepen mee te helpen met het aanmaken van de cats en het opnieuw erin onderbrengen van artikelen? De Wikischim (talk) 22:47, 24 February 2017 (UTC)

Berichten Rijksoverheid[bewerken]

Kan er nog eens opnieuw worden gekeken naar Categorie:Bericht van de Rijksoverheid? Er staat ineens nog maar één bericht in. Iets werkt niet meer goed, kennelijk. De Wikischim (talk) 19:55, 1 March 2017 (UTC) User:LIVE NIEUWS, ik heb je wijzigingen van vandaag op het sjabloon even teruggedraaid. De categorie is nu weer gevuld zoals het hoort, dus het zal hoogstwaarschijnlijk daaraan gelegen hebben. Dit kan in een later stadium alsnog worden opgelost. De Wikischim (talk) 20:12, 1 March 2017 (UTC)

Ik had het sjabloon van een nieuwe categorie voorzien zodat ze in eenzelfde sjablonencategorie stond als andere. Daarbij heb ik verkeerdelijk een bestaande categorie in de <noinclude> tags geplaatst terwijl het wel degelijk de bedoeling was dat die er niet in zou staan. Vergissing van mij, nu is in het in orde. Livenws (talk) 21:17, 1 March 2017 (UTC)

Voorstel: criteria openstellen voor afbakening tussen echt nieuws en alles wat daarbuiten valt[bewerken]

Daarnet heb ik hier toch wat gesnoeid in een nieuw artikel. Ik vond dat het laatste gedeelte namelijk echt iets voor op de site van het Koningshuis zelf, waar het neem ik aan ook al wel staat. Ook over het geven van andere details zoals de aanmeldtermijn van 3 maart heb ik zo mijn twijfels; natuurlijk op zich heel handig voor wie zich idd. wil aanmelden, maar er zijn allerlei andere sites voor dit soort zaken. Het lijkt me niet de hoofdfunctie van Wikinews om hier al dit soort details ook nog te gaan geven. Verder neem ik aan dat zeker zolang Wikinews nog in de Incubator staat, de meesten die zich voor het koninklijk diner willen aanmelden daarvoor niet in de eerste plaats hier zullen kijken. Wat mij betreft had hier al volstaan met iets als: Koning Willem Alexander zal ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag op 28 april 2017 een feestelijk diner geven op het Koninklijk Paleis, waar 150 uitgenodigd die aan een paar bijzondere voorwaarden voldoen [...].

Een vraag die, in het verlengde hiervan, hier misschien nog wel vaker zal terugkeren: wat beschouwen we nog als écht nieuws en wat (net) niet meer? De Wikischim (talk) 17:25, 20 February 2017 (UTC)

Prima om wat richtlijnen op te stellen wat er wel en niet geplaatst wordt, voor mezelf hanteerde ik dat het wikinews-waardig is als er later ook uit geciteerd kan worden bij een artikel op Wikipedia zelf. In het geval van het 50 jarige feestje van Koning WA voldeed dit volgens mijn idee. Maar laat het zeker weten als ik ernaast zit. --Huhbakker (talk) 18:28, 20 February 2017 (UTC)

Redactieruimte vs Nieuwscafé[bewerken]

Is er nood aan een Nieuwscafé hier? Er zijn dus als het ware 2 discussieruimtes hier, de redactieruimte voor redactioneel werk en het nieuwscafé om gewoon over het nieuws zelf te babbelen. Kunnen beiden blijven bestaan of is 1 centrale discussieruimte voor beide doeleinden voldoende? Livenws (talk) 11:35, 21 February 2017 (UTC)

Laat voorlopig maar even gewoon staan, zou ik zeggen, het staat mij niet inde weg of zo. Al zal hier denk ik eerst weer wat meer vaste bezetting moeten komen voordat het Nieuwscafé opnieuw enige toegevoegde waarde heeft. Buiten gebruik nemen kan verder altijd nog. De Wikischim (talk) 12:03, 21 February 2017 (UTC)
Ok Livenws (talk) 12:07, 21 February 2017 (UTC)

Sociale media[bewerken]

Ik heb een pagina gemaakt waarop gebruikers zich kunnen aanmelden om mee te helpen aan de Facebookpagina. Het lijkt me interessant dat meerdere gebruikers (op termijn) daaraan meewerken om te garanderen dat de pagina de volledige dag actueel wordt gehouden. Mijn vraag is, dienen er criteria of zo voor aanmelding te worden opgesteld zoals dat bij moderatorschap het geval is of zijn bijkomende regels helemaal niet nodig? Livenws (talk) 12:07, 21 February 2017 (UTC)

Criteria om überhaupt te mogen bijdragen zijn er in principe op geen enkel WMF-project. De enige voorwaarde is eigenlijk dat je niets vandaliseert. De Wikischim (talk) 12:33, 21 February 2017 (UTC)
Perfect :) Livenws (talk) 15:37, 21 February 2017 (UTC)

Twitter[bewerken]

Er is een oud twitter account van wikinewsNL, enig idee wie dat beheerde? --Huhbakker (talk) 18:42, 22 February 2017 (UTC)

Nee, geen enkel idee. Ik in ieder geval niet. De Wikischim (talk) 18:43, 22 February 2017 (UTC)
Ik vermoed Janthiemen, maar dat ben ik niet 100% zeker. Livenws (talk) 12:32, 23 February 2017 (UTC)

Heractiveren[bewerken]

Als ik deze pagina lees https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_new_languages/Wikinews_Dutch dan is nl.wikinews te herstarten met een verzoek op deze pagina https://meta.wikimedia.org/wiki/Talk:Language_committee. De benodigde vertalingen heb ik zojuist allen ingevoerd in de translatewiki. --Huhbakker (talk) 23:02, 22 February 2017 (UTC)

Goed werk! :) Livenws (talk) 12:34, 23 February 2017 (UTC)

Portalen[bewerken]

Kan er eens worden gekeken naar Categorie:Portaal? De pagina's hierin zijn zo te zien al tien jaar niet bijgewerkt. Anders kan het mwb beter helemaal weg. De Wikischim (talk) 09:04, 24 February 2017 (UTC)

Sommige portalen vind ik overbodig, omdat er sowieso al weinig aandacht naar toe gaat en er dus geen nieuws wordt over geschreven. Ik stel voor de portalen die echt waardeloos zijn in het archief te stoppen (of te verwijderen). Categorie Treinrampen is bijvoorbeeld denk ik overbodig, aangezien categorieën nu ook opgedeeld worden naar land enzo, is dit portaal eigenlijk overbodig. Ik zou enkel portalen van 'grote' onderwerpen zoals 'politiek, 'economie', 'Europa', 'Frankrijk' enz... behouden, die zijn wel nuttig. Livenws (talk) 10:01, 24 February 2017 (UTC)
Een probleempje met de portalen, zie ik nu, treed op wanneer artikels in subcategorieën worden gestoken. Op het portaal economie bv. komen geen artikels tevoorschijn die in de Categorie:Economie van België of andere subcategories staan. Livenws (talk) 10:07, 24 February 2017 (UTC)
Dat zal ermee te maken hebben dat al deze subcats nog niet bestonden toen de portalen werden opgezet. De portalen zijn er dus ook niet op ingericht. De Wikischim (talk) 10:21, 24 February 2017 (UTC)

Categorys[bewerken]

Betreffende de categorieën: Categorie:Dispuut en Categorie:Wikinieuws:Verborgen categorie. Iemand enig idee voor wat ze dienen of dienden? Livenws (talk) 10:01, 24 February 2017 (UTC)

Bij dispuut kan ik me voorstellen dat die voor nieuwsartikelen is geweest waarbij het bericht door de redacteuren beoordeeld werd, persoonlijk zou ik de categorieën verwijderen als de betekenis niet (meer) nodig is. Opnieuw maken als er een noodzaak voor is. --Huhbakker (talk) 12:44, 24 February 2017 (UTC)
Bedankt voor de uitleg, ik heb er een verwijderingssjabloon op geplaatst en ondertussen zijn ze ook verwijderd. --Livenws (talk) 17:23, 24 February 2017 (UTC)

Nieuwsbrief[bewerken]

De voorlopige versie van de nieuwsbrief van Wikimedia Nederland staat online: zie hier. Op 28 februari wordt die dan verstuurd. Livenws (talk) 11:52, 24 February 2017 (UTC)

Ziet er goed uit. En nu maar verder afwachten... De Wikischim (talk) 12:13, 24 February 2017 (UTC)
Goed werk! --Huhbakker (talk) 12:46, 24 February 2017 (UTC)
Hier de nieuwsbrief die verstuurd werd in e-mailvorm. Mooi gedaan door Wikimedia Nederland!Livenws (talk) 17:29, 28 February 2017 (UTC)

Wikinews naar Wikinieuws[bewerken]

Voorlopig worden de twee namen alsnog door mekaar gebruikt. Ik stel voor definitief de knoop door te hakken door een bot aan het werk te zetten die 'Wikinews' in alle artikelhoofdnaamruimtes (met uitzondering van de 'Redactieruimte'), categorieën en sjablonen vervangt door 'Wikinieuws'. Livenws (talk) 14:01, 28 February 2017 (UTC)

Goed wat mij betreft. Het betekent overigens dus wel dat de naam "Wikinieuws" door geen ander Nederlandstalig wikiproject meer geclaimd kan worden. Afijn, de meeste nieuwssites in het Nederlands zijn toch al geen wiki's, Wikinieuws is wat dat betreft redelijk uniek. De Wikischim (talk) 14:22, 28 February 2017 (UTC)
En indien er toch nog redenen aangevoerd worden om van de verandering af te zien is het altijd nog mogelijk terug te keren naar de oorspronkelijke naam. Ik zal zoeken welke botgebruiker hierbij kan helpen. Livenws (talk) 15:11, 28 February 2017 (UTC)

Via het bovenstaande kom ik zojuist achter de volledige naam van een medegebruiker. Is iets als dat zonder meer de bedoeling? Misschien iets om in het vervolg bij bijvoorbeeld dit soort "interne berichten" (het valt me voorts op dat die hier relatief talrijk zijn) iets meer op te letten. De Wikischim (talk) 21:40, 1 March 2017 (UTC)

Ik denk niet dat de gebruikers die aan bod komen in dat artikel daar een probleem mee hebben. Op Wikimedia Commons is er zelfs een speciale categorie waar gebruikers afbeeldingen van henzelf toevoegen. Livenws (talk) 13:16, 2 March 2017 (UTC)

Links naar andere projecten[bewerken]

Voorlopig linken we de categorieën (voorbeeld) enkel nog maar door naar Wikipedia en Wikimedia Commons. Zouden andere projecten daar ook niet beter bijstaan? Bv, bij landen een link naar Wikivoyage, en bij bekende personen een link naar uitspraken op Wikiquote. Als jullie het een goed idee vinden kan ik het eens vragen aan sjablonenmakers op Wikipedia om het sjabloon aan te passen zodat je ook de andere zusterprojecten aan template;sisterlinks kunt toevoegen (dat is natuurlijk afhankelijk van in hoeverre er interesse en bereidwilligheid is tot medewerking hieraan onder de sjablonenmakers). Groetjes, Livenws (talk) 22:46, 2 March 2017 (UTC)

Een link naar Wikivoyage heeft zeker toegevoegde waarde, dus daar ben ik beslist voor. Inhoudelijk kan het soms ook mooi op elkaar aansluiten, want nieuwsfeiten over een bepaald land kunnen wel degelijk van invloed zijn op de reisomstandigheden. (Zie bijv. wat er boven voy:nl:Oekraïne staat.) Wikiquote kan op zich ook maar dat heeft bijna geen eigen pagina's over landen, behalve bijv. over Nederland en België. (Ik was tot voor kort zelf actief op Wikiquote-nl, vandaar.) De Wikischim (talk) 08:15, 3 March 2017 (UTC)
Wel kan het inderdaad denk ik zinvol zijn om bijv. vanaf Categorie:Donald Trump te linken naar de Wikiquote-pagina over hem, een van de WQ-pagina's die redelijk op niveau is. Maar dat is dan dus vooral bij personen, niet bij landen. Inherent aan de basisopzet van Wiknieuws is natuurlijk dat alleen categorieën relevant zullen zijn als mogelijke link naar meerdere zusterprojecten tegelijk. De Wikischim (talk) 08:19, 3 March 2017 (UTC)
Ja dat bedoelde ik.Livenws (talk) 21:26, 3 March 2017 (UTC)
In principe zou het linken vanaf Wikipedia trouwens nu al kunnen, de betreffende sjablonen werken gewoon. Eerdere links hierheen die ik enkele weken geleden op WP toevoegde werden daar echter weer weggehaald. Dus we zullen denk ik toch moeten wachten tot dit project echt uit de Incubator is. Als het goed is, zou ook het linken vanaf bijv. Wikiquote hierheen dan ook gewoon moeten kunnen; het sjabloon op Wikiquote heeft nl. een "n-parameter", alleen werkt die niet voor nl-wikinews zolang het project nog in de Incubator staat. De Wikischim (talk) 21:42, 3 March 2017 (UTC)
Vreemd op Wikiquote werkt het nog niet en op Wikipedia werkt het wel? De link die ik toevoegde op het artikel w:nl:https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Oost-Oekraïne staat er bv wel nog steeds , waarschijnlijk is het menigen niet opgevallen aangezien ik ook nog wat extra tekst toevoegde :)
Het sjabloon op Wikiquote werkt alleen voor de en-versie van Wikinews. De Wikischim (talk) 08:44, 4 March 2017 (UTC)
Persoonlijk denk ik dat het handig is om pas die koppelingen uit te voeren als dit project weer uit de incubator is gehaald, er zijn bots actief die dan een hoop werk uit handen nemen. --Huhbakker (talk) 11:11, 5 March 2017 (UTC)

Oude nieuwsberichten zonder bron[bewerken]

Ik zit een beetje met de pagina's uit de eerste paar jaar van dit project, waar ten eerste bijna nooit bronnen bij staan, en die daarnaast soms gewoon vrijwel geheel letterlijk ergens uit lijken te zijn overgenomen (voorbeeld dat ik net tegenkwam). Mijn voorkeur zou het hebben om iig de relevante bronnen er alsnog bij te zoeken, in oude krantenarchieven (die staan veelal gewoon online). De Wikischim (talk) 08:54, 3 March 2017 (UTC)

Dat zou ook mijn voorkeur hebben om de bron erbij te zoeken (nu die er nog staan), ik denk dat het handigste is om ze lid te maken van een categorie als we ze tegen komen? --Huhbakker (talk) 10:06, 3 March 2017 (UTC)
Je bedoelt een aparte categorie waar bronloze artikelen standaard in worden gezet? Daar zou ik ook wel voor zijn. Ze zijn nu sowieso al gecategoriseerd op jaartal en datum, dat kan tot op zekere hoogte al als een ijkpunt indienen; alle nieuwe artikelen zijn volgens mij gewoon bebrond. Dat is wmb ook gewoon een standaardregel; eventuele nieuw aangemaakte bronloze artikelen moeten van een bron worden voorzien of verwijderd. De Wikischim (talk) 10:31, 3 March 2017 (UTC)
Ja dat bedoelde ik, dan weten we waar nog wat werk aan te verzetten is :-) Is Wikinieuws:Voorzien van bronmelding een idee? --Huhbakker (talk) 11:10, 5 March 2017 (UTC)
Ja, aan zoiets dacht ik ook. De Wikischim (talk) 19:27, 5 March 2017 (UTC)
Aangemaakt! :-) Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding --Huhbakker (talk) 17:09, 6 March 2017 (UTC)

Sjabloon om te linken naar Wikisource gewenst[bewerken]

Zie de Categorie:Wikinieuws:Sjablonen zusterproject. Ik zou er graag nog een standaardsjabloon om te linken naar Wikisource bij hebben. De Wikischim (talk) 12:50, 25 March 2017 (UTC)

De Wikischim, met wat vertraging, maar alsnog. Sjabloon:Wikiquoteart. Kun je even proberen of ie werkt, want ik heb het niet getest. Overigens zou er sjabloon moeten komen waar je alle projecten ineen kan vermelden, dat kunnen we vragen aan een sjablonenmaker wanneer we uit de incubator zijn. Livenws (talk) 19:11, 29 April 2017 (UTC)
Oeps, Wikiqoute en Wikisource met elkaar verward. Livenws (talk) 19:12, 29 April 2017 (UTC)
Welke prefix wordt er gebruikt om te linken naar Wiksource? Is dat - s: - ?
Sjabloon:Wikisource Livenws (talk) 19:18, 29 April 2017 (UTC)
Mooi, dank je. Het sjabloon voor alle zusterprojecten dat je vermoedelijk zoekt bestaat verder al, zie w:nl:Sjabloon:Zusterproject. Hoeft alleen maar hierheen te worden geïmporteerd en een beetje aangepast. De Wikischim (talk) 19:20, 29 April 2017 (UTC)
Gemakkelijk dan, ik zal het naar hier overplaatsen. Livenws (talk) 19:29, 29 April 2017 (UTC)
Wat ik wel mis in dat sjabloon op Wikipedia is een link naar een categorie op Wikinieuws, een artikel gaat dan weer wel. Livenws (talk) 19:29, 29 April 2017 (UTC)
Ja, de Wikinews-parameter moet eerstdaags in het sjabloon op Wikipedia nog even worden geregeld. Het zal immers vaker het geval zijn dat er vanaf Wikipedia naar een categorie hier moet worden gelinkt, dan naar een individuele pagina, behalve bij de artikelen die over grote nieuwsgebeurtenissen gaan. Ik wilde hier ook nog zeggen dat het sjabloon voor Wikisource nog niet werkt, maar zie dat ik weer zat te prutsen met die stomme "/"; dank je wel voor het fixen. De Wikischim (talk) 19:36, 29 April 2017 (UTC)

Apart sjabloon gewenst om, indien mogelijk, te linken naar anderstalige Wikipedia's (meestal de en-versie)[bewerken]

Kan {{Wikipediaart2}} zodanig worden aangepast dat er de volgende tekst komt te staan: Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie over dit onderwerp beschikbaar, zie het artikel... (eventueel ook nog aan te passen voor andere talen dan Engels). Het gebeurt nogal eens dat een actueel onderwerp daar een eigen artikel heeft, terwijl dat op veel andere WP's (nog) niet het geval is. Ik doe het koppelen nu met behulp van het taalsjabloon en:, maar eigenlijk vind ik dat zo nogal lelijk uitzien.

Zelf ben ik overigens van mening dat (de Engelstalige) Wikipedia bij dit soort thema's wel heel erg in het rechtstreekse verlengde ligt van "ordinaire" nieuwssites, maar dat doet er niets aan af dat ik in dit soort gevallen toch voor koppelen ben. Een toepasselijke link is gewoon een toepasselijke link. De Wikischim (talk) 21:04, 4 April 2017 (UTC)

Wikipediaart2 wordt ook gebruikt voor Nederlandstalige links toch? Ik weet niet precies hoe je ervoor zorgt voor het weergeven van verschillende teksten (Op de Engelstalige, op de Franstalige...) op hetzelfde sjabloon. Kan dat technisch? Indien niet kunnen we bijkomende sjablonen maken. Livenws (talk) 21:39, 5 April 2017 (UTC)
Het kan nu al, nl. met toevoeging van de betreffende taalcode. Dat heb ik ook al gedaan, zie bijv. hier. Ik bedoel iets anders: kan er in het sjabloon een parameter worden aangepast, zodat de taalcode niet meer nodig is? In plaats daarvan zou er iets kunnen staan als Zie de Engelstalige Wikipedia voor meer informatie. Ik vind dat wat esthetischer. De Wikischim (talk) 07:49, 6 April 2017 (UTC)
Er kunnen verschillende sjablonen gemaakt worden, zodat en: , fr: ... niet meer visueel te zien is (dus iets als sjablonen: Wn/nl/WikipediaartFR en Wn/nl/WikipediaartEN als variant op het bestaande sjabloon). Misschien kan dat ook in hetzelfde nu reeds bestaande sjabloon op de één of ander manier geregeld worden, maar daar heb ik geen genoeg kennis van. Livenws (talk) 13:27, 6 April 2017 (UTC)

Ik heb het sjabloon Sjabloon:WikipediaartEN aangemaakt voor verwijzingen naar de Engelstalige Wikipedia, goed zo of moet er nog iets aan gewijzigd worden?

Dank je wel! --De Wikischim (talk) 08:21, 8 April 2017 (UTC)

Afbeeldingen op artikels[bewerken]

Op de Franstalige Wikipedia gebruiken ze een speciale manier om afbeeldingen weer te geven met "tabs met nummertjes" (zoals in dit artikel), wat vinden jullie ervan om dit hier ook te introduceren? Livenws (talk) 22:42, 8 April 2017 (UTC)

Lijkt me een handige manier zijn om te voorkomen dat een pagina met relatief weinig tekst door een teveel aan afbeeldingen uit het lood wordt getrokken. Op zich geen bezwaar tegen om dit ook hier door te voeren, ik zou er alleen geen standaard van maken. Je kunt in veel gevallen immers ook prima verwijzen naar een pagina op Commons met meer afbeeldingen over een onderwerp. De Wikischim (talk) 11:51, 9 April 2017 (UTC)
Ook geen bezwaar, ziet er netjes uit --Huhbakker (talk) 07:34, 10 April 2017 (UTC)
Het systeem lijkt niet goed te functioneren, en met dat we nu in de Incubator nog zitten maakt het eens te moeilijk. Tenzij iemand met voldoende technische kennis er toch iets van kan maken. Livenws (talk) 12:25, 10 April 2017 (UTC)
OK, het heeft ook geen haast (wat mij betreft tenminste). Het wordt sowieso tijd dat Wikinews nu echt uit de Incubator gaat, volgens mij, zodat ook dit soort zaken geen echte hindernis meer is. Wie durft zich aan een verzoek op Meta te wagen? De Wikischim (talk) 12:56, 10 April 2017 (UTC)
Lijkt me goed! (Zelf ben ik te onbekend met Meta, denk dat ik niet de geschikte persoon ben) Livenws (talk) 22:41, 10 April 2017 (UTC)

Apart sjabloon om aan te geven dat een tekst van Wikipedia komt[bewerken]

Zou iemand misschien een standaardsjabloon(tje) kunnen ontwerpen met de tekst Dit artikel is geheel of gedeeltelijk overgezet vanaf Wikipedia of iets dergelijks? Verder is een permalink naar Wikipedia die aangeeft welke versie vanaf daar is overgenomen ook wenselijk (een beetje zoals het ook op Wikisage gaat). Op Aanval op trein in Würzburg kan het nieuwe sjabloon dan alvast worden ingevoegd. Ik stel verder voor om het simpelweg onder de kop "Bronnen" te zetten. Misschien is het het handigst om w:nl:Sjabloon:Bronvermelding Nederlandstalige Wikipedia simpelweg hierheen te kopiëren en de tekst een beetje aan te passen, dat sjabloon leent zich volgens mij nl. prima hiervoor.

Dat zo'n sjabloon wenselijk is, heeft mede te maken met auteursrechten. De Wikischim (talk) 12:01, 9 April 2017 (UTC)

Zie: Sjabloon:Bronvermelding Nederlandstalige Wikipedia. Kun je eens proberen om te zien of het lukt? Tekst is naar eigen wens aan te passen. Livenws (talk) 22:39, 10 April 2017 (UTC)
Geprobeerd in te voegen, maar het lijkt nog niet te werken. --De Wikischim (talk) 07:02, 11 April 2017 (UTC) Ik vergat weer de "Wn/nl"-code die je hier standaard moet gebruiken. De Wikischim (talk) 07:04, 11 April 2017 (UTC)
Er verschijnt momenteel een soort foutmelding: Categorie:Wikipedia:Hulpcategorie voor tijdelijk gebruik. Kan hier nog iets aan worden gedaan? De Wikischim (talk) 13:16, 12 April 2017 (UTC)
De foutmelding is opgelost, categorie heb ik verwijderd. Bij titel niet vergeten W:nl: voor te zetten. Livenws (talk) 10:25, 16 April 2017 (UTC)
Prima, dank je wel. De Wikischim (talk) 10:27, 16 April 2017 (UTC)


Verzoek[bewerken]

@De Wikischim, @Huhbakker - Verzoek tot het lanceren van Wikinieuws. Dus, bij het verzoek komt dan te staan dat de Nederlandstalige 'Wikinews' voortaan als 'Wikinieuws' door het leven gaat met dit logo, akkoord? Hieronder een kort tekstje (als dat noodzakelijk is?) als motivatie, voel je vrij om mijn basiskennis aan Engels te verbeteren en zaken aan het tekstje toe te voegen, wijzigen of verwijderen.Livenws (talk) 14:33, 21 April 2017 (UTC)

Ik snap het al waar het moet geplaatst worden. Livenws (talk) 15:33, 21 April 2017 (UTC)

Request for launching Wikinews, Dutch version.

During the last months, there has been a lot of activity on the Dutch Wikinews. The project is currently active with an average of 4 to 10 new articles each day. It's the intention to build a coherent relationship with the news sections of Wikipedia in Dutch. There are also some ideas to work together with journalim schools in collaboration with 'Wikimedia the Netherlands', but those have not yet been made concrete. To keep the project growing, it's designated to launch the Wikinews officially with an own wiki. (An additional request is to rename Wikinews in Dutch to 'Wikinieuws', the Dutch translation of the name and to purchase the domains wikinieuws.nl and wikinieuws.be redirecting to this Wiki).

Lijkt me prima zo! Ik heb meteen maar een paar kleine taalcorrecties in je voorstel gedaan, ik neem aan met permissie? De Wikischim (talk) 14:56, 21 April 2017 (UTC)
Super! Ik stel voor nog even te wachten op de mening van Huhbakker. Ik heb ondertussen al wat aangepast aan het kader met informatie over dit project (hoe dat officieel heet weet ik niet) Livenws (talk) 15:22, 21 April 2017 (UTC)
Er staat nu ook "Vlaams" bij als taal, is dat noodzakelijk? Livenws (talk) 15:24, 21 April 2017 (UTC)
Dat kun je misschien het beste op Meta vragen. --De Wikischim (talk) 15:30, 21 April 2017 (UTC)
Iemand had dat toegevoegd, voor mij mag het weg, ik zal het voorlopig tussen haakjes zetten.--Livenws (talk) 15:35, 21 April 2017 (UTC)
Prima tekst! (sorry was voor mijn werk even een paar dagen weg) --Huhbakker (talk) 19:06, 21 April 2017 (UTC)
Da's niks, ik knijp er soms ook even tussenuit! Ik zal het verzoek morgen plaatsen. Livenws (talk) 20:47, 21 April 2017 (UTC)
Dan nog een opmerking: ik hoop wel vurig dat er binnenkort toch nog minstens enkele vaste bijdragers bij komen voor het zo goed mogelijk up-to-date houden. Ik heb de laatste maanden nu relatief veel tijd in dit project gestoken, maar kan niet garanderen dat dit op de lange termijn steeds zo blijft (in de zomerperiode zal ik hoe dan ook een deel van de tijd geheel offline zijn). En met alle respect dat ik verder heb voor de van rijksoverheid.nl hierheen gekopieerde berichten die me inhoudelijk prima lijken, ik zou toch liever nog net iets meer "echt eigen" werk zien, het liefst steeds gebaseerd op enkele verschillende onafhankelijke nieuwsbronnen i.p.v. één (al kan ik aan die laatste voorwaarde zelf ook niet in alle gevallen voldoen). De Wikischim (talk) 16:05, 21 April 2017 (UTC)

Verzoek ingediend![bewerken]

Het verzoek is ingediend, opvolgen kan hier . Livenws (talk) 09:52, 22 April 2017 (UTC)

Ik vraag me af wanneer het "taalcomité" gaat reageren. Het duurt toch al een tijdje. Livenws (talk) 20:18, 22 April 2017 (UTC)
Ja, jammer. --De Wikischim (talk) 08:44, 23 April 2017 (UTC)
De gebruikers JBergsma1 en Lotje hebben enkele aanpassingen verricht aan Wikinieuws, zouden deze gebruikers mogelijk moeite in dit project willen steken? --Huhbakker (talk) 21:46, 25 April 2017 (UTC)
user:JBergsma1, user:Lotje? De Wikischim (talk) 21:53, 25 April 2017 (UTC)
Lotje heb al eens iets op de op laten weten, maar dat ging om afbeeldingen. :). JBergsma1 is echt een goede gebruiker op Wikipedia, ook user:Jim V V doet regelmatig op Wikipedia actualiteitsbijdrages, zij zouden hier ook mooi werk kunnen verrichten als ze er de tijd en interesse voor hebben. Misschien kan je het eens vragen op hun overlegpagina? Livenws (talk) 21:55, 25 April 2017 (UTC)
Ik zou best wel willen bijdragen aan wikinews maar ik ben bang dat ik betreffende de tijdsbesteding niet permanent kan bijdragen. Zodra ik tijd over houd naast mijn studie wil ik best wel bijdragen aan wikinews.JBergsma1 (talk) 22:37, 25 April 2017 (UTC)
Omdat een afbeelding nu eenmaal meer zegt dan duizend woorden... wil ik er graag opzoeken en invoegen. Lotje ツ (talk) 09:21, 26 April 2017 (UTC)
Zoals JBergsma1 al zegt, zal ik niet heel geregeld bijdragen. Vandaag heb ik in elk geval een artikel geschreven en ook mijn steun net nog even uitgesproken om hem uit de incubator te krijgen. Hopelijk staat hij straks weer tussen de andere projeicten. Ymnes (talk) 09:46, 30 April 2017 (UTC)
Bedankt! Hoe meer activiteit (al gaat het maar om beperkte bijdrages), is voldoende om het project aan wat daadkracht bij te brengen. Zodat het taalcomité sneller een oordeel kan vellen! Livenws (talk) 13:51, 30 April 2017 (UTC)
Misschien willen user:JBergsma1 en user:Lotje ook nog even bij je oproep aangeven dat ze er support aan geven? Volgens mij helpt het daarnaast inderdaad wanneer we nu met z'n allen even wat meer activiteit laten zien om ze te overtuigen. Al zal ik later ook nog wel terugkomen hoor. Ymnes (talk) 16:56, 30 April 2017 (UTC)
Gedaan^.JBergsma1 (talk) 18:42, 30 April 2017 (UTC)

Tijdspanne[bewerken]

Waar ik een beetje bang voor ben is dat het verzoek op Meta zo meteen automatisch gearchiveerd wordt zonder dat het is afgehandeld. Zoiets is ook al wel vaker gebeurd. Het werkt niet erg motiverend dat het verzoek er nu al een maand staat en er bovendien tot nu toe maar twee stewards hebben gereageerd. (Hopelijk hebben de negatieve reacties van Multichill en The Banner geen roet in het eten gegooid.) De Wikischim (talk) 08:35, 22 May 2017 (UTC)
Gewoon stug doorgaan / vormbehoud tonen. Door ander overleg heb ik er juist wel een goed gevoel over, alsof er ook wel al (kleine) stappen zijn gezet. Ymnes (talk) 16:22, 22 May 2017 (UTC)
1) Het benodigde aantal gebruikers hier zijn er. 2) De juiste technische mensen om Wikinews terug uit de Incubator te halen zijn er ook. 3) De ontbrekende stap: de persoon die alles in gang zet. Maar wie is dat? Het Language Commitée heeft blijkbaar de gewoonte niet publiekelijk te communiceren. Livenws (talk) 20:34, 22 May 2017 (UTC)
Ze zijn bovendien heel wat aan het reorganiseren, zoals nieuwe regels sinds 18 mei voor 'approval' hier staan ze. Als ik het goed begrijp was er in het verleden absolute consensus nodig van alle taalcomitéleden vooraleer de final approval goed te keuren. Nu zal een simpele 50% meerderheid volstaan. En na een week zou er een beslissing moeten gemaakt zijn. Livenws (talk) 22:58, 22 May 2017 (UTC) ps: ik zie dat het momenteel nog om een concept gaat.

Dit kan volgens mij beter helemaal worden verwijderd, of op z'n minst grondig herschreven. Het is in deze vorm geen nieuwsbericht, maar reclame voor een evenement (uit 2013, dus inmiddels ook allang gedateerd). Wikinews lijkt me in principe niet voor dit soort zaken bedoeld. Meningen? Anders voorzie ik dit binnenkort van een delete-sjabloon. De Wikischim (talk) 10:52, 26 April 2017 (UTC)

Ik kan er geen nieuwsbericht van maken helaas, blijft een reclame stuk :-( Zonet voorzien van delete-sjabloon Huhbakker (talk) 12:15, 26 April 2017 (UTC)

Als voor bovenstaande. Iets als dit lijkt me gewoon pure reclame, daar is deze wiki niet voor. De Wikischim (talk) 20:05, 30 April 2017 (UTC)

Mee eens, terechte verwijdering --Huhbakker (talk) 09:32, 1 May 2017 (UTC)

Zusterproject sjabloon[bewerken]

Ik heb dit sjabloon overgenomen van Wikipedia en aangepast aan de Incubator vereisten. Wat me wel niet lukt is die twee {{ weg te krijgen die daar opeens te midden van de box staan, ziet iemand waar die twee {{ teveel staan? De links verwijzen nu ook nog door naar telkens de Engelstalige versie van het betreffende zusterproject, hoe kan dat gewijzigd worden?? Livenws (talk) 22:32, 3 May 2017 (UTC)

Ik heb nog een andere vraag: zou het mogelijk zijn een parameter in te bouwen waarmee je bij een onderwerp tegelijk naar een hoofdartikel én naar een categorie op Wikipedia kunt linken? Zie bijv. Categorie:Verkiezingen in Nederland. In plaats van de drie losse sjablonen die er nu staan, zou ik hier liever alles in het zusterprojectsjabloon zien. Maar dan moet er dus een extra parameter "wikipediacat" of zoiets komen. De Wikischim (talk) 08:56, 6 May 2017 (UTC)
Ik zal kijken of het me lukt. Livenws (talk) 10:50, 6 May 2017 (UTC)
Ik zal later nogmaals proberen, nu heeft het niet veel zin aangezien het op dit moment toch niet werkt in de Incubator. Livenws (talk) 11:51, 6 May 2017 (UTC)
Volgens mij werkt het al best goed, zie ook de nieuwe Categorie:New York (stad). Overigens, is het eigenlijk per se nodig om in het sjabloon altijd tegelijk naar een categorie op Wikipedia en het betreffende hoofdartikel te linken? Alleen linken naar de categorie zou misschien in veel gevallen al volstaan. De Wikischim (talk) 09:53, 25 May 2017 (UTC)
Dat is maar een kleine extra moeite. Ik heb trouwens ook zitten zoeken waarom die haken er blijven staan. Ik kan het ook niet vinden. Ymnes (talk) 10:36, 25 May 2017 (UTC)
Ik heb het probleem van die dubbele haakjes net trouwens gevonden en opgelost. Ik heb op Wikipedia aan ArjanH gevraagd of hij er nog een afbeelding (bijvoorbeeld de landsvlag in een categorie) en een wikipediacat in kan zetten. (ik had hem namelijk ook gevraagd of hij die fout kon oplossen, toen wij het niet vonden) @Livenws - ik weet niet of jij dat (vlag en cat) misschien ook kan? Ymnes (talk) 12:50, 25 May 2017 (UTC)
Ok, dus best ArjanH's reactie even afwachten, anders wil ik het wel proberen als ik even tijd heb. Livenws (talk) 15:28, 25 May 2017 (UTC)

Belgium.be[bewerken]

Ymnes brracht mij op het spoor van de Belgische overheid, de teksten zijn vrij van rechten volgens [4] Tenzij anders wordt aangegeven is de informatie die u op of via de portaalsite belgium.be vindt, vrij van rechten. De informatie mag kosteloos maar mits bronvermelding en enkel voor persoonlijk gebruik worden aangewend.. Ik zit alleen met het stukje enkel voor persoonlijk gebruik worden aangewend. Is dit dan toepasbaar voor Wikinieuws? Huhbakker (talk) 10:26, 4 May 2017 (UTC)

Misschien een mailtje aan henzelf hierover sturen? Terzijde, bij teksten van de Nederlandse Rijksoverheid is overnemen dus blijkbaar geen enkel probleem. Het lijkt me dan vrij logisch dat hetzelfde geldt bij rechtenvrije teksten van de Belgische overheid. De Wikischim (talk) 10:51, 4 May 2017 (UTC)
Dank voor je reactie. Ik heb verder gezocht en op deze pagina [5] bleek dat er al eerder contact is geweest. Het probleem is dat commercieel gebruik niet toegestaan is, dat mag bij de Nederlandse versie wel. Ik ga er natuurlijk even een paar emails aan wagen (het is al eerder gelukt om het Ministerie van Defensie 'om' te krijgen). Huhbakker (talk) 11:09, 4 May 2017 (UTC)
Volgens mij is (her)gebruik op dit project toch echt niet als commercieel aan te merken? Afijn, we zullen zien. De Wikischim (talk) 12:02, 4 May 2017 (UTC)
De licentie is helaas niet voldoende. De licentie van de projecten van Wikimedia, waar dit er eentje van is, staan toe dat de teksten en foto's voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden, mits de bron vermeld wordt volgens de voorwaarden. Van Wikipedia bestaan er bijvoorbeeld ook klonen met reclamebanners (ofwel commercieel gebruik van de artikelen van Wikipedia). Hier geldt in principe hetzelfde. Het voorstel van Hunbakker om hen via een mail te vragen de artikelen vrij te laten geven onder de licentie Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA 4.0) is dus de enige houdbare oplossing. Anders is het werk eraan straks allemaal voor niets gedaan. Helaas. Ymnes (talk) 16:06, 4 May 2017 (UTC)

Onderhoud[bewerken]

Nadat we overgegaan zijn (ik ga er eigenlijk wel van uit dat dat gaat gebeuren), lijkt het me goed dat we eerst geregeld even wat achterstallig onderhoudswerk oppakken, en niet uitgebreid op Wikipedia vertellen dat we over zijn. Sommige Wikipedianen zijn heel negatief over dit project, omdat ze er geen toegevoegde waarde in zien, of omdat ze bang zijn dat er gebruikers van Wikipedia worden onttrokken. Die negativiteit is jammer, maar we hebben er wel mee om te gaan.
Het lijkt me daarom goed om eerst rustig met dit project verder te gaan en alles hier piekfijn gepresenteerd te maken. Dat is het makkelijkste wennen voor wie er negatief over is. Sommige dingen zijn trouwens ook al heel goed hier, zoals het volgende juweeltje: Sjabloon:Artikel starten. Makkelijker dan het op Wikipedia gaat.
Echter zijn er nog een aantal artikelen waarvan de opmaak niet goed uit de verf komt: zoals een lap tekst zonder witregels, geen links met Wikipedia of het was wenselijk geweest meer categorieën te benoemen. Ook de categorieboom zelf is nog niet helemaal compleet en er staan nog geregeld rode categorieën onder artikelen. Tegen die tijd zal het ook wel wat duidelijker worden wat nog nodig is (ook de zoekfunctie werkt dan beter). Ik vermoed verder nog een paar sjablonen, zoals een welkomssjabloon, de krantennamen niet naar Wikipedia laten leiden maar naar een subpagina hier met uitleg over die krant (en van daaruit een link naar het Wikipedia-artikel) en een pagina waarop we de voordelen van Wikinieuws verzamelen. Het overzicht met de laatste nieuwsberichten in de categorieën vindt ik bijvoorbeeld een pluspunt boven reguliere media. Reguliere media (inclusief Blendle) zijn nogal lastig te doorzoeken: pas op Delpher heb je weer een werkende zoekfunctie (maar die kranten zijn tientallen jaren oud).
Een reden van bestaan heeft dit project ook zeker. Ik denk alleen dat dit niet duidelijk wordt, door daar op te hameren op Wikipedia, maar meer door eerst een poosje naast elkaar te draaien en te tonen dat dit project goed loopt. Dit ongevraagde / goed bedoelde advies wilde ik even kwijt. En eerst maar even duimen dat dit project snel wordt overgezet naar een eigen Wikiruimte! Ymnes (talk) 16:42, 8 May 2017 (UTC)

Inderdaad, onderhoud is hier momenteel een van de belangrijkste punten van aandacht. Wat ook zeer wenselijk is: bij zoveel mogelijk bronloze artikelen die hier een aantal jaar geleden zijn geschreven (tot de overplaatsing naar de Incubator in 2010) alsnog de ontbrekende bronnen zien op te snorren (zie ook Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding). Desnoods moeten artikelen waarvoor bronnen die de vermelde feiten ondersteunen nergens te vinden zijn na verloop van tijd maar verwijderd worden, als we tenminste willen garanderen dat de informatievoorziening zo betrouwbaar mogelijk is. De Wikischim (talk) 16:58, 8 May 2017 (UTC)
Nadat alles grondig nagelopen is, blijft dat over, al denk ik dat we nog wel even bezig zijn. En ondertussen niet vergeten geregeld een of meerdere nieuwe bijdragen te leveren. Als voornemen is misschien wel leuk: an article a day keeps the doctor away :-) Ymnes (talk) 17:36, 8 May 2017 (UTC)
:) --De Wikischim (talk) 18:33, 8 May 2017 (UTC)
:) Precies elke dag één gaat denk ik niemand lukken, ik noem het als doelstelling. Er valt altijd wel een dag uit, en je haalt wel eens een dag in. Momenteel wil ik eigelijk ook een projectje van Jack Jersey op Wikipedia afkrijgen, en hink een beetje op twee benen. Maar als doelstelling is het goed, en een rondje langs de andere talen toont dat de herlancering allesgerechtvaardigd is. Ymnes (talk) 20:02, 8 May 2017 (UTC)
Akkoord. Een welkomstsjabloon is er al. Eens uit de incubator zou ook de hoofdpagina een opknapbeurt moeten krijgen. De Franse editie vind ik een mooi voorbeeld qua gebruiksgemak. Hoe komt het eigenlijk dat vandaag zoveel gebruikers de weg naar de verzoekpagina hebben gevonden? Livenws (talk) 20:33, 8 May 2017 (UTC)
Ik plaatste vanmorgen een link naar het verzoek op Meta in de kroeg van Wikipedia. Sorry, had ik mogelijk beter niet kunnen doen. Ik had kunnen weten dat TB c.s. zich weer zouden melden. De Wikischim (talk) 20:38, 8 May 2017 (UTC)
Ah, ik ben weer helemaal mee. Anderzijds vertrouw ik erop dat het taalcomité voldoende intern onderzoek zal verrichten en zich niet zomaar zal baseren op voor/tegenstemmen, wat denk ik ook niet doorslaggevend is. Livenws (talk) 20:58, 8 May 2017 (UTC)

Naar welke WP linken?[bewerken]

Ik zie dat LiveNieuws inmiddels ook een linksjabloon voor de Franstalige WP heeft gemaakt. Ik stel dan ook voor om er geen verplichting van te maken om altijd te linken naar een bestaand artikel op NL-WP, als er een artikel met meer/betere informatie in een andere taal voorhanden is. (Voorbeeld: Schietpartij op de Champs-Élysées: agent en schutter doodgeschoten, waar NL-WP wel een artikel over heeft, dat echter niet veel voorstelt). Eens? De Wikischim (talk) 07:31, 9 May 2017 (UTC)

Nee toch, alsjeblieft alleen naar de Nederlandstalige Wikipedia (projecten) linken, niet naar een taalversie in een andere taal. Dat is ook de regel op de Nederlandse Wikipedia en laten we daar niet van afstappen. 20% van Nederlands is zelfs (vrijwel) analfabeet, dan moet je ze ook nog opzadelen met een taal die ze niet verstaan. Echt niet doen alsjeblieft! Ymnes (talk) 14:34, 9 May 2017 (UTC)
Tenminste, als je in de lopende tekst bedoelt, want dat dacht ik eerst. Ik vind dat we dat nooit moeten toestaan. Ik zie nu echter ook dat er een soort van 'zie ook' naar het Engelse artikel op Wikipedia is gecreëerd. Ook dat zouden we alleen maar naar het Nederlandstalige artikel moeten doen, want je raakt in een POV-discussie over wat wel of niet iets "voorstelt". Die discussies zijn heel erg vervelend. Wanneer je daar het Nederlandstalige artikel op Wikipedia neerzet, dan heb je die discussies niet en dan kunnen lezers zelf ook doorklikken naar een taal die ze goed verstaan. Wikidata (zie hier en een zie ook naar het Nederlandstalige artikel op andere projecten zou het enige moeten blijven waar we naartoe willen linken. Ymnes (talk) 17:08, 9 May 2017 (UTC)
Die "zie ook"-linken naar Wikipedia zijn trouwens niet nodig, want als het platform officieel draait, kan er gelinkt worden via Wikidata, en dat is zowel hier als op Wikipedia terug te vinden in de linkerbalk. Een "zie ook" naar een Wikinieuws-artikel zelf lijkt me soms wel heel informerend. Ofwel onderaan (zoals op Wikipedia) maar in de boxen rechtsboven in een artikel vind ik ook fraai. Ymnes (talk) 19:11, 9 May 2017 (UTC)
In reactie op je bijdrage van 17:08: ja, ik doel even specifiek op Sjabloon:Wikipediaart2. Er is een maand of wat geleden al opgemerkt dat er over een nieuwsgebeurtenis niet zelden alleen een artikel op de Engelstalige Wikipedia bestaat, niet op andere taalversies (zie hierboven, #Apart sjabloon gewenst om, indien mogelijk, te linken naar anderstalige Wikipedia's (meestal de en-versie)). Mijn nieuwe/aanvullende voorstel is dus om de voor andere talen dan Nederlands aangepaste versies van het Wikipedia-link-sjabloon ook te gebruiken als het artikel op NL-WP echt niets toevoegt aan de informatie die hier al staat, terwijl er wèl een beter artikel op bijv. EN-WP is. Ten slotte: dat er straks op Wikidata een standaard koppeling tussen hier en Wikipedia (en eventuele overige projecten) bestaat vind ik geen sterk argument om de "Zie ook"-sjablonen naar Wikipedia hier maar helemaal weg te laten; m.i. is dat laatste in de meeste gevallen een nuttige aanvulling om het onderwerp beter te doorgronden. Een gewone lezer zal denk ik niet gauw geneigd zijn op Wikidata te kijken, dat is eigenlijk vooral een technisch laboratorium.
Afijn, we zullen eerst maar even afwachten wat anderen hiervan vinden. Er hoeft hoe dan ook niets definitiefs besloten te worden zolang dit project nog niet uit de Incubator is. De Wikischim (talk) 19:44, 9 May 2017 (UTC)
Je hoeft er niet voor op Wikidata te kijken. Wikidata staat weliswaar ook links in de balk, maar Wikinews ook. Ik vind het niet goed om een oordeel te vellen over de kwaliteit van een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia, dat gewoon bestaat / niet is verwijderd. Dat is nou point of view Als er een Nederlandstalig artikel bestaat, dan is linken via Wikidata een goed idee: die melding van wikinews staat links in de kolom. Als er geen Nederlandstalig artikel op Wikipedia staat, maar wel een goed artikel in een andere taal, dan vind ik het een tussenoplossing om hem wel te geven, zolang die situatie bestaat. Laten we het vooral op de Nederlandse taal focussen. Ymnes (talk) 19:57, 9 May 2017 (UTC)
OK. In de praktijk krijgen de meeste wereldwijde nieuwsonderwerpen als eerste een artikel op EN-WP, en pas later eventueel in andere talen. Zie voor het meest recente voorbeeld de wereldwijde cyberaanval van gisteren. Er bestaat momenteel geen artikel over op NL-WP; als dat er is, kan de interwikilink hier ook worden aangepast. De Wikischim (talk) 11:16, 13 May 2017 (UTC)
Zoals hij nu linksonder bij de bronnen staat, is het wel in orde. Maar het ging mij om linken in de lopende tekst. Er stonden er daar ook twee van in en die heb ik er net uit gehaald. We denken altijd dat Nederlanders en Belgen zo goed Engels spreken, maar dat valt echt enorm tegen. Bij de jonge generatie is dat misschien zo en dan vooral vanaf hbo-niveau. Als je een paar keer tegen zo'n Engels artikel aangelopen bent, dan is de lol voor sommige lezers er al snel van af. Maar als je ze in zo'n kader helemaal onderaan plaatst bij de bronnen, dan wordt een lezer gewaarschuwd dat het in een andere taal is. Ymnes (talk) 11:53, 13 May 2017 (UTC)
Ik zie zelf eerlijk gezegd niet het bezwaar van interne links naar EN-WP bij onderwerpen die niet op NL-WP staan (op Wikipedia zelf is dit een ander verhaal aangezien interne rode links daar een heel duidelijke functie hebben), maar ik zal hier verder ook geen halszaak van maken. Over al dat soort zaken kan eventueel later verder worden gesproken als er (hopelijk) nog wat meer vaste medewerkers bij zijn gekomen. De Wikischim (talk) 13:30, 13 May 2017 (UTC)

Ik heb eigenlijk een voorkeur voor de laatste titel, vooral met het oog op eenduidigheid. De Wikischim (talk) 20:59, 10 May 2017 (UTC)

Iemand is meester in de rechten, meervoud, moet het niet categorie:rechten zijn? Heb je nog gekeken op Wikipedia? Hoe wordt het daar gedaan? Ymnes (talk) 22:02, 10 May 2017 (UTC)
Daar heet de Categorie ook "Recht", maar Wikipedia is niet erg sterk wat betreft juridische onderwerpen, dus ik zou daar niet te veel waarde aan hechten. Categorie:Rechten lijkt me ook prima te verdedigen. Ik laat anderen hierover beslissen, denk ik. De Wikischim (talk) 08:33, 11 May 2017 (UTC)
Van Dale zegt er dit over. Ik zou het laten op Recht, want dan valt zowel de rechtspraak als de studierichting rechten eronder. Ymnes (talk) 09:28, 11 May 2017 (UTC)
Bij nader inzien: oeps, slecht voorstel van mezelf. Immers, waar laat je anders Categorie:Mensenrechten? Want dat valt natuurlijk wel onder recht in het algemeen, maar beslist niet zonder meer onder rechtspraak. Ja, categoriseren is vaak ook niet zo makkelijk als het lijkt. De Wikischim (talk) 15:17, 24 May 2017 (UTC)

Ik zou bovenstaande 2 categorieën willen samenvoegen tot 1, en daarbij alle artikelen onderbrengen onder 'spoorwegongeval' omdat die term volgens mij de lading beter dekt. Nu overlappen de categorieën elkaar wat, want waar ligt de grens om van een 'ramp' te spreken ipv van een ongeval. Een spoorwegongeval is bovendien een veel ruimer begrip van waaruit vertrokken kan worden. Livenws (talk) 10:08, 12 May 2017 (UTC)

De twee categorieën zijn feitelijk nu al samengevoegd, want Treinramp is een ondercategorie van Spoorwegongeval. Je geeft zelf al aan dat een (trein)ramp iets specifieker is dan een ongeval, wat volledig correct is (een ongeval kan ook wat kleinschaliger zijn). Dus met de huidige categorie-opdeling lijkt me niet zoveel mis. Ik zou het voorlopig even zo laten. De Wikischim (talk) 10:40, 12 May 2017 (UTC)
Ok, bedankt voor de veruidelijkende tekstje op de categorieLivenws (talk) 11:48, 12 May 2017 (UTC)
Graag gedaan! De Wikischim (talk) 12:00, 12 May 2017 (UTC)
Terzijde, ik zag pas even na het bovenstaande dat jij er zelf een ondercategorie van had gemaakt. Feitelijk is dat dus hetzelfde als twee categorieën samenvoegen, met de bijkomstigheid dat een van de cats "op een lager niveau" wordt ingedeeld. De "lagere" cat. maakt daarbij volledig deel uit van de hogere. In feite is er maar één geheel op zichzelf staande cat., namelijk Categorie:Alles. Alle overige cats zijn "deelcategorieën" .De Wikischim (talk) 11:13, 13 May 2017 (UTC)

Voor de zomer[bewerken]

Zouden we voor de zomer van start officieel kunnen gaan? Ik hoop dat er wat meer vaart achter komt met die lancering. En wie geeft nu uiteindelijk het groen licht, dat al dan niet al genomen is...? Het is nogal vervelend om in het ongewisse te werken. Livenws (talk) 12:34, 15 May 2017 (UTC)

Ik hoop wel dat het iig nog voor de zomer is. En tja, we zijn wat dit betreft nu eenmaal afhankelijk van wat de stewards op Meta doen. Ze schijnen vooralsnog niet echt haast te hebben, het verzoek staat er nu op een paar dagen na een hele maand (je zou zeggen dat het beslist geen onbelangrijk verzoek is, maar op Meta schijnen andere zaken vaak toch meer prioriteit te hebben). Gewoon stug doorgaan hier met constructief bijdragen lijkt me voor nu het beste, vroeg of laat zullen ze toch echt een beslissing moeten nemen. De Wikischim (talk) 13:15, 15 May 2017 (UTC)
Dat zou betekenen dat er maximaal een maandje bij komt, laten we inderdaad hopen dat het niet nog langer duurt. Ondertussen toch maar proberen positief te blijven en inderdaad stug door te gaan. Wat we nu opbouwen, is ook straks van belang. Een groot voordeel van Wikinews t.o.v. de media vind ik - naast neutraler taalgebruik - toch wel de categorieën en het makkelijk kunnen vinden van nieuws. Die staan er straks dan toch allemaal al mooi. Ymnes (talk) 15:52, 15 May 2017 (UTC)
Goeie opmerking van je, zo had ik het zelf eigenlijk nog niet eens bekeken. De Wikischim (talk) 16:47, 15 May 2017 (UTC)
Dankjewel voor peptalk, dat is goed voor de motivatie! Livenws (talk) 1:00, 15 May 2017 (UTC)
Vergeet ook niet hoe groot Wikimedia als bedrijf is. Dit heeft gewoon tijd nodig. Gewoon blijven doorbuffelen. Dit project overleeft. :-) Ymnes (talk) 19:59, 16 May 2017 (UTC)

DWI's[bewerken]

In een artikel op CBS staat er onderaan: "The driver, a 26-year-old man from the Bronx has two prior DWIs, according to the NYPD". Weet iemand wat DWI's zijn of wat de Nederlandstalige naam daarvoor is? Livenws (talk) 16:52, 18 May 2017 (UTC)

Rijden onder invloed, zie Driving under the influence (driving while impaired). Ymnes (talk) 16:58, 18 May 2017 (UTC)

Bedankt!! Livenws (talk) 17:02, 18 May 2017 (UTC)

Ik zie net dit artikel langskomen bij de recente wijzigingen. Moet dit allemaal echt zo hier? Ik vind het erg rieken naar reclame voor onszelf, om het zo maar eens te zegen. Verder: het meeste staat toch allemaal allang op Wikipedia; dat was denk ik al zo toen dit bericht geschreven werd. Mijn punt is vooral dat Wikinieuws hier wordt gebruikt voor iets waar het in de basis niet voor is bedoeld. Ik heb dan ook sterk de neiging om dit bericht in te korten tot een paar bescheiden regels. Heeft iemand daar bezwaar tegen? De Wikischim (talk) 15:18, 25 May 2017 (UTC)

Ik was er nog mee bezig. Ik ben ertegen om hem in te korten. We hebben honderden persberichten van de Rijksoverheid en dit is eigenlijk net zo'n geval. Ik heb hem ook in de categorie persbericht gezet. De lezer is zelf ook niet dom en er zijn veel meer van die artikelen hier op Wikinieuws. Wat mij betreft laten we die artikelen gewoon staan. Ymnes (talk) 15:21, 25 May 2017 (UTC)
Let wel, ik ben niet tegen het vermelden van dit soort onderwerpen als zodanig, maar ik maak bezwaar tegen het toevoegen van veel te veel onnodige details. Zie ook hoe Poolse Wikipedia over de 300.000 artikelen eruitziet. Dat is naar mijn idee de goede opzet hier voor dit soort onderwerpen. De Wikischim (talk) 15:31, 25 May 2017 (UTC)
User:LIVE NIEUWS, ik ben eigenlijk ook nog wel benieuwd naar jouw mening hierover. Inkorten of niet? De Wikischim (talk) 20:54, 25 May 2017 (UTC)
Beste Wikischim, dit is een artikel van 28 januari 2005. Het is niet alleen 12 jaar oud maar als ik het zo terugkijk, kan het wel eens het eerste artikel op Wikinieuws zijn. Alleen aan de hoofdpagina lijkt eerder begonnen te zijn, en dan ook nog dezelfde dag. Het is helemaal niet erg dat dit als monument achterblijft. De layout heeft nu het nieuwe jasje en de tekst is nog van toen. Het artikel ademt de beleving/schrijfstijl van Wikipedia van toen uit, verbazing hoe het kon uitgroeien tot 50.000 artikelen, uitleg wat het eigenlijk is, en blijdschap dat het allemaal zo ver is gekomen. Het is een originele rapportage en geen journalistiek op basis van secundaire of tertiaire bronnen. Zou je hem veranderen, dan pas je het bericht aan, aan de visie van nu en de mensen die hier nu aan werken. Dat is niet juist, want dat zou betekenen dat we de geschiedenis elke ca. tien jaar herschrijven. Want op dat punt is een nieuwsmedium anders dan een encyclopedie. Om die reden wil ik liever werken aan het voortbestaan/herstarten van dit project. Wat mij betreft bestaat dat uit het toevoegen van voldoende categorieën (die via Wikidata straks direct toegankelijk zijn vanuit Wikipedia en de andere projecten), het leggen van linken naar Wikipedia (zodat de lezer bij een nieuwsitem ook het achtergrondverhaal heeft), en het schrijven van nieuwe artikelen. Wanneer het achterstallig onderhoud achter ons ligt, zal het uiteindelijk vooral nog dat laatste zijn. Ymnes (talk) 06:53, 26 May 2017 (UTC)
Wat een mogelijkheid is in zulke gevallen, niet per se enkel gericht op dit artikel is: bijvoorbeeld een korte versie te hanteren op "Wn/nl/Titel artikel" en de uitgebreide tekst (het persbericht) op "Wn/nl/Titel artikel/Uitgebreide versie", op een subpagina van het artikel dus. Verder, dit artikel (orginele reportage) uit 2005 is nog deels niet vertaald: Interview met Jimbo Wales op 5 december 2005. Livenws (talk) 12:53, 28 May 2017 (UTC)
Van dit idee ben ik niet zo weg. Wat is er mis met snoeien in een tekst die deels niet past binnen de normen? Afijn, het is op dit moment ook weer niet het belangrijkste. Er kan gewacht worden met het nemen van een beslissing hierover totdat Wikinieuws (hopelijk) nog wat meer vaste medewerkers heeft (en eindelijk uit de Incubator is, waar we helaas nog steeds op wachten). Ik zal op de betreffende pagina voorlopig nog even geen actie ondernemen. De Wikischim (talk) 13:09, 28 May 2017 (UTC)
Straks is dat ook niet nodig, op misschien de inleiding na. De rest kan gewoon blijven bestaan. Op de Nederlandse Wikipedia zijn er ook een klein aantal afbeeldingen blijven staan, ook als monument. Ymnes (talk) 16:20, 28 May 2017 (UTC)
Zullen we gewoon afwachten wat anderen hiervan vinden? De Wikischim (talk) 16:39, 28 May 2017 (UTC)

Over de voortgang[bewerken]

Natuurlijk kan dat, maar ik dacht dat je het anders bedoelde. Ik denk dat er nu en ook dan veel belangrijkere dingen zijn dan te focussen op één bepaald artikel. Aan de ene kant kunnen we bijvoorbeeld blij zijn met alle artikelen van de Rijksoverheid, maar de layout moet er in veel gevallen nog in aangebracht worden en ook moeten ze allemaal nog gecategoriseerd worden. De layout, omdat er nu al een keer de kritiek gegeven werd dat hier veel knip en plakwerk aan de orde zou zijn. En de categorisatie, omdat ik er veel geloof in heb dat de Categorie:Dossiers velen zal overtuigen van ons gelijk dat Wikinieuws een toekomst heeft. Die dossiers vind ik echt een toevoeging aan Wikipedia (al moet dat wel subtiel gebeuren; ik wil dat wel doen). Daarnaast kunnen we straks via Wikidata alle categorieën aan Wikipedia gaan linken, zodat Wikipedianen op een subtiele manier aan Wikinieuws kunnen wennen. De oude garde wordt daar boos wanneer we iets in de Wikipedia-artikelen zetten. Maar als we dat via Wikidata doen, dan krijgt de klant (lezer) dat vanzelf door. Ook komen er daardoor veel linken naar dit project, zodat het via Google gevonden wordt. Ik hoop dat jullie ook geregeld een stukje van de layout en categorisatie willen doen, als jullie wat tijd overhebben. Ymnes (talk) 17:21, 28 May 2017 (UTC)
Het categoriseren van al dat soort berichten is volgens mij al in een aardig gevorderd stadium. Bedankt trouwens nog voor het aanmaken van Categorie:Persbericht. Ik ben zelf ook zeer sterk voor het scheiden van de geheel eigen producties van de vrij overgenomen niet-zelfgeschreven teksten. Niet dat ik iets tegen die laatste cat. heb, maar toch zie ik eigenlijk nog net iets liever zoveel mogelijk eigen werk, zodat je in alle eerlijkheid kunt zeggen: dit is een autonoom project. De Wikischim (talk) 18:04, 28 May 2017 (UTC)
Ik ben zelf ook voor het scheiden met een hoofdcategorie voor nieuwsartikelen, persberichten en eigen producties, wat misschien qua uiterlijk aan een artikel te zien mag zijn. Ik heb trouwens gemerkt dat die tweede categorie eigenlijk een echte aanwinst is. De media mogen onafhankelijk lijken, maar ze schrijven altijd datgene op waar het meest over geschreeuwd wordt. Ik heb dat bijvoorbeeld gemerkt bij de Categorie:CETA: daar staan nieuwsberichten in en persberichten van zowel de Rijksoverheid en het EP. De protesten die erover waren, zijn heel veel in de media geweest. Toen ik echter een paar nieuwsberichten aan die categorie wilde toevoegen, ontdekte ik dat er telkens maar een paar honderd demonstranten waren. Websites van boeren en bedrijven waren juist erg blij met het akkoord, evenals de Nederlandse en Europese politiek. Hoe neutraal is die media dan, vraag ik me af. Daarbij zijn de EP-berichten vaak zo geschreven dat alle politieke partijen in het EP ermee kunnen leven. Ik vind daarom dat we met persberichten juist iets bieden, wat de media laat liggen. Zij zijn er ook voor hun eigen aandacht, omzet en leescijfers. Daar hebben wij geen boodschap aan. Verder ben ik het ook helemaal met je eens dat we moeten proberen eigen berichten te schrijven. Op Wikipedia zou dit niet kunnen, maar hier juist wel. Dit kunnen eigen interviews zijn, zoals we al gezien hebben met het interview van Jimbo Wales. Als ik ze zelf moet schrijven, is mijn netwerk wel heel beperkt trouwens. Maar die categorie moeten we zeker koesteren. Waar ik ook nog aan gedacht heb, is colomns, betogen en essays. Ik ben er nog niet helemaal uit, hoe dat kan zonder dat het uit de hand loopt. Maar misschien loopt dat wel niet uit de hand... Wat vinden jullie van alle overwegingen die ik hier zo maak? Ymnes (talk) 18:28, 28 May 2017 (UTC)
Alleen al in Brussel tussen de 6000 en 15000 demonstranten: https://www.rt.com/news/360067-ttip-ceta-brussels-protest/ , daar deden ook landbouwers aan mee (zie wikiartikel; TTIP) Wat betreft interviews, columns, lijkt mij allemaal goed, zoiets moeten we denk ik proefondervindelijk testen.Livenws (talk) 18:51, 28 May 2017 (UTC)
TTIP en CETA zijn twee verschillende dingen trouwens. Voor de eerste kwamen veel betogers op de been. Ymnes (talk) 18:58, 28 May 2017 (UTC)
Maar het protest was gericht tegen beide vrijhandelsakkoorden. Al is het natuurlijk wel een feit dat er meer weerstand is tegen TTIP dan CETA. ;) Livenws (talk) 20:04, 28 May 2017 (UTC)
Interviews bestaan nu al hier, net vandaag is dat met Jimmy Wales als voorbeeld aangehaald. Columns? Mwah, ik ben er zelf niet zo enorm geporteerd voor om dat hier te gaan doen. Zo ja, kan het nog het beste een apart deelproject en/of eveneens een gescheiden categorie worden. Ik meen overigens vaag te weten dat essays in de hoofdnaamruimte op Wikisage – een project dat zoals bekend enigszins verwant is aan deze site – wel zijn toegestaan. Helaas is dat verder een project met heel weinig aanzien, dus of het nou echt geschikt is als voorbeeld... De Wikischim (talk) 19:05, 28 May 2017 (UTC)
Overigens, zie Categorie:Opiniestuk. We hebben 'm dus feitelijk al. De Wikischim (talk) 19:13, 28 May 2017 (UTC)
Inderdaad, hij is er dus al. Het stuk is wel niet het beste en staat ook wel wat ver af van een column, maar misschien kunnen we de definitie scherp krijgen tussen columns en opiniestukken. Als daar verschil tussen zit. Persoonlijk lijkt me een column een ietwat uit het verband rukkend element te bevatten in tegenstelling tot een opiniestuk.Ymnes (talk) 18:49, 29 May 2017 (UTC)

Wat ik voor dit project zou vinden pleiten ten opzichte van de media, is dat hier zo min mogelijk fakenews en onnodig nieuws de kans krijgt. Het eerste is best een uitdaging, en een kwestie van goed opletten. Het tweede komt volgens mij bij ons allemaal wel tot uiting, omdat we niet over iets lijken te schrijven dat een tijdsmoment later misschien pas duidelijk wordt ("Is Pamela zwanger?"; als dat belangrijk is, dat zou ik eerder een artikel schrijven als ze echt zwanger blijkt, of misschien pas als het kind er is). In de afgelopen weken heb ik daarom gemerkt dat ik heel veel nieuwsitems niet eens de moeite waard vindt. Ymnes (talk) 18:49, 29 May 2017 (UTC)

Categorie NIEUWSFLITS[bewerken]

Categorie NIEUWSFLITS - deze bedenk ik net ter plekke. Dit is een artikel van 1-3 regels met een nieuwsitem op een andere Wikinews-editie (dus iets voor wanneer we pas weer opnieuw begonnen zijn). Soms weet je de strekking in die andere taal wel en kun je die samenvatten. Ik zie daar enkele voordelen in: 1) Door de link naar de andere taal kan de lezer die die taal begrijpt, daar de rest van het verhaal lezen, 2) we hebben een grotere flow aan nieuwe berichten, 3) de Wikinieuws-gebruiker die er meer over wil schrijven, kan de Nieuwsflits uitschrijven tot een volwaardig niewsitem, en 4) Een Category:Wn/nl/Dossier over een onderwerp wordt verder gevuld, ofwel er is dossieropbouw. Ik zie het dus als een nieuwe categorie, naast nieuwsartikel, persbericht, overlijdensbericht, opinieartikel, column, enz. Ymnes (talk) 19:41, 29 May 2017 (UTC)

Is dat niet beetje gelijk aan Wikinieuws:Breaking news? Wat betreft breaking news, zie ik dat NL Wikinews meestal als eerste bericht geeft. In tegenstelling tot de Engelstalige versie, daar komt breaking news, er pas 3 dagen nadien op. De Franstalige versie doet het iets beter, maar toch nog niet zo snel als ons! :) Maar misschien begrijp ik het niet goed, kun je het illustreren met een voorbeeldje? Livenws (talk) 19:11, 4 June 2017 (UTC)
Ik bedoel eigenlijk een nieuwssamenvatting, maar probeerde er een hip woord aan mee te geven, wat inderdaad al bestaat met een andere betekenis. Ik geef tzt wel even een voorbeeld. Ymnes (talk) 21:07, 4 June 2017 (UTC)

Interview met Jimbo Wales op 5 december 2005[bewerken]

Oh, nu zie ik pas die link naar het interview met Wales. Dit kan niet zo blijven staan, lijkt me. Dank je wel en een klein verzoekje: zou je als het even kan zoveel mogelijk een nieuw kopje willen beginnen? De Wikischim (talk) 13:11, 28 May 2017 (UTC)
Wel leuk trouwens dit: "Actueel" is niet "encyclopedisch" genoeg om op Wikipedia te staan!. Wat zou het geweldig zijn geweest als iemand zich daar destijds ook echt iets van had aangetrokken. Nu is Wikipedia een ratjetoe van nieuws en encyclopedische info (dit geldt ook en met name voor de Engelstalige versie). De Wikischim (talk) 13:15, 28 May 2017 (UTC)
Beter laat dan nooit, niet? Livenws (talk) 13:26, 28 May 2017 (UTC)
Da's wel een goeie ja. De Wikischim (talk) 14:04, 28 May 2017 (UTC)

Overzicht nog uit te voeren[bewerken]

Livenws (talk) 18:28, 28 May 2017 (UTC) Er is reeds veel besproken hier in de redactieruimte, sommige werkzaamheden zijn echter nog niet uitgevoerd. Ik stel daarom voor hieronder een lijstje te beginnen met dingen die nog niet in orde zijn, dat lijkt mij de beste oplossing om hier het overzicht te bewaren en efficiënter te werk te gaan. Ik doe alvast een aanzet:

 • Wikinieuws:Datumcategorieën - Eens uit de Incubator dient dit geautomatiseerd te verlopen. --- Dit zal door user:Grondin worden uitgevoerd, hem later nog een herrinering sturen om dit op nl.wikinews te installeren.
 • Vereenvoudiging hoofdpagina - Toevoegen van artikels in de 'uitgelicht' sectie dient te worden vergemakkelijkt. --- Wikinews FR is een goed voorbeeld van gemakkelijkheid.
 • Het aanleggen van zoveel mogelijk toepasselijke interwikilinks naar artikelen en categorieën op anderstalige versies van Wikinews. Dit gaat (hopelijk) straks eenvoudig via Wikidata eens dit project uit de Incubator is. De Wikischim (talk) 19:28, 28 May 2017 (UTC)
 • Ervoor zorgen dat de inhoud van Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding zo klein mogelijk blijft, door de (meestal al een aantal jaar oude) artikelen in deze cat. zoveel mogelijk alsnog van gedegen bronnen te voorzien. Dit heeft onder meer tot doel het imago van dit project verder te verbeteren. In een enkel geval zal er misschien een artikel verwijderd moeten worden De Wikischim (talk) 19:33, 28 May 2017 (UTC)
 • Het verbeteren van het categorisatiesysteem. Dit betekent concreet dat er veel nog ontbrekende (rode) cats bij komen, en dat onderwerpen waar mogelijk in zo specifiek mogelijke deelcats worden ondergebracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat nieuws dat aan een bepaald land is gebonden, standaard wordt ondergebracht in de categorie over dat land, die op zijn beurt in een "hogere" categorie als Categorie:Europa staat (aan de voornoemde cat. moet wat dit betreft nog vrij veel gebeuren.) Voor wat betreft de naamgeving van categorieën kan het overeenkomende systeem op Wikipedia voor een deel als basis dienen. Voorts moet bedacht worden dat bepaalde categorieën meer typisch zijn voor hier (Categorie:Overlijdensbericht, Categorie:Herdenking, Categorie:Vandalisme, Categorie:Originele reportage, enz.), en dat het verder in een aantal gevallen waarschijnlijk minder wenselijk is dan op WP om heel veel sub-sub-, enz..-cats te hebben, aangezien de inhoud hier veel beperkter is en we hier niet veel "series" hebben van langjarige evenementen e.d. De Wikischim (talk) 19:45, 28 May 2017 (UTC)
 • Layout en categorisering van oude artikelenbestand langslopen
 • ...
Reeds bedankt voor de verdere aanvullingen. Livenws (talk) 20:07, 28 May 2017 (UTC)

Ik stel voor om deze cat., als we'm willen behouden, een nieuwe functie te geven: alle categorieën die een individuele datum als onderwerp hebben komen in deze cat. Dit laatste kan het beste door een bot worden gedaan De Wikischim (talk) 20:52, 28 May 2017 (UTC)

Wikinieuws links op wikipedia[bewerken]

Zie hier, op deze Wikipedia pagina, staan na verschillende nieuwsfeitjes (bij 20,21 aug....) een link naar Wikinieuws. Interessant om dit later opnieuw te doen. Livenws (talk) 14:42, 29 May 2017 (UTC)

Proces[bewerken]

Ter info Livenws (talk) 15:54, 29 May 2017 (UTC)

Er komt schot in de zaak Livenws (talk) 21:03, 29 May 2017 (UTC)
Houd moed :-) maar bewaar je ook je rust. Maar, er beweegt zich nu eindelijk iets inderdaad! Ymnes (talk) 05:02, 30 May 2017 (UTC)
Zeker en wel! Livenws (talk) 11:42, 30 May 2017 (UTC)

Template:topic header[bewerken]

Kwam dit template Sjabloon:topic header tijdens onderhoud tegen, kunnen we hier iets mee of uitfaseren? Huhbakker (talk) 09:54, 2 June 2017 (UTC)

Doe maar weg, het is vrij nutteloos en functioneert ook niet geheel. Livenws (talk) 11:07, 2 June 2017 (UTC)
Mee eens. Ymnes (talk) 11:09, 2 June 2017 (UTC)

Het sjabloon Zusterprojecten werkt nu goed[bewerken]

Romaine heeft geholpen met het Sjabloon:Zusterproject. Hij werkt nu goed, kijk maar eens hier. Ymnes (talk) 14:19, 4 June 2017 (UTC)

Geweldig! Veel dank aan user:Romaine. Het lijkt me wel logisch om het zoveel mogelijk op categorie-pagina's te gebruiken, i.p.v. op individuele nieuwsberichten. --De Wikischim (talk) 15:13, 4 June 2017 (UTC)
Wat ik echter nog steeds mis is de mogelijkheid om te linken naar een categorie op Wikipedia (voorbeeld: w:Categorie:Donald Trump, wat ook hier een eigen categorie is). Dat zou nog een extra parameter moeten worden. De Wikischim (talk) 15:16, 4 June 2017 (UTC)
Die staat er al in, daarvoor kun je de parameter wikipediacat gebruiken. Romaine (talk) 15:17, 4 June 2017 (UTC)
Perfect, dank je. Maar kan die parameter ook gewoon standaard zichtbaar worden gemaakt in het sjabloon? Dat werkt toch nog net iets makkelijker. --De Wikischim (talk) 15:28, 4 June 2017 (UTC)
Dat heb zojuist gedaan, als dat is wat je bedoelt. De afbeelding kan er trouwens ook in, zoals nu in Categorie:Donald Trump. Bij artikelen kan hij af en toe op wel gebruikt worden. De Miljoenste Porsche 911 is daar denk ik wel een mooi voorbeeld van, wanneer dat wel past. Ymnes (talk) 16:16, 4 June 2017 (UTC)
Zeer mooi. Livenws (talk) 18:02, 4 June 2017 (UTC)
Mooi sjabloon, dat scheelt weer uitzoekerij! Huhbakker (talk) 17:41, 5 June 2017 (UTC)

Reactie op verzoek[bewerken]

Is er iemand die een antwoord kan formuleren op deze nieuwe reactie op de verzoekpagina? Livenws (talk) 21:23, 4 June 2017 (UTC)

Ik heb gereageerd en ergerde me al eerder aan M'chills reacie. Voed die negativiteit maar niet verder. Ymnes (talk) 22:05, 4 June 2017 (UTC)
Tja, zie nu weer hier. Op deze manier komen we er natuurlijk nooit. Waarom is er eigenlijk geen harde afspraak dat gebruikers die verder toch geen enkele actieve bijdrage aan een project leveren, ook geen inspraak dienen te krijgen in dit soort beslissingen? De Wikischim (talk) 11:00, 6 June 2017 (UTC)
P.S. Voor de goede orde, ik wil nu gewoon echt eens uitsluitsel op korte termijn. Als men op Meta kennelijk koste wat kost niet bereidwillig is om dit project een serieuze kans te geven, dan is dat heel jammer maar dan houdt het wmb op. Ik ben niet van plan om nog eens een half jaar, een jaar of nog langer in deze Incubator met alle bijkomstigheden te spenderen. Om de motivatie erin te houden moet er wel een serieus perspectief zijn. De Wikischim (talk) 16:06, 6 June 2017 (UTC)
De motoren draaien, en nu we aan het stomen zijn moeten we doorzetten! Bijna klaar voor lancering. Hoe dan ook de aanhouder wint, koste wat het kost!
Ready for takeoff
Livenws (talk) 19:04, 6 June 2017 (UTC)
Ik ben het eens met Livenws, het zou wel heel ongelukkig zijn om uitgerekend nu of deze maand ermee te stoppen. We zijn er bijna en ze zullen hoe dan ook met een antwoord moeten komen. Hoe dan ook. Het kan niet zo zijn dat ze er zonder antwoord van afkomen. Ze hebben er ooit voor gekozen om in die commissie te gaan zitten. Dan zullen ze ook de bijbehorende taken moeten uitvoeren. Ymnes (talk) 17:29, 6 June 2017 (UTC)
Ik begrijp het punt wat De Wikischim hier noemt, vooral het gebrek aan feedback is iets waar ik me persoonlijk nogal aan erger. Ik zou ook graag willen weten waar we aan toe zijn en wat eventueel de discussie/verbeterpunten zijn om dit project uit de incubator te halen. Is het een idee om alle langcom-leden een bericht op de persoonlijke pagina te plaatsen met een verzoek om wat openheid te geven? Huhbakker (talk) 19:31, 6 June 2017 (UTC)
Ik weet niet of dat echt verschil gaat maken, heb eigenlijk het idee van niet. Hoe dan ook, ik wil nu binnen maximaal een week of zo echt uitsluitsel. Eigenlijk zou de beslissing natuurlijk helemaal niet moeten afhangen van de "zwaarwegende stem" van enkele Wikipedia-gebruikers die tot nu toe nul komma nul aan dit project hebben bijgedragen, maar op Meta nu wel doen alsof ze er heer en meester over zijn. Compleet belachelijk en de wereld op z'n kop natuurlijk, eigenlijk. Trouwens, de kwestie waar het daar over gaat is in feite voor een deel iets totaal anders, namelijk de vraag of Wikipedia wel of niet naar Wikinews moet linken. Dat heeft van zichzelf natuurlijk niets te maken met de vraag of dit project voldoende loopt om uit de Incubator te kunnen. De Wikischim (talk) 19:52, 6 June 2017 (UTC)
@Huhbakker, misschien is het wel een goed idee inderdaad, al zag ik ook ergens eentje reageren dat hij nooit op persoonlijke e-mailberichten reageert... Ik weet ook niet precies wat ik ervan vinden moet en wat het beste is. Persoonlijk vind ik het nogal plichtsverzuim, wanneer je niet op een formele aanvraag reageert. Het is niet eens vakantietijd. Ymnes (talk) 17:54, 7 June 2017 (UTC)

Ik denk dat het goed is om ons elke dag vooral op nieuw werk te richten. Als we allemaal in ons tempo doorwerken zoals we dat nu al deden, dan kan ik elke dag minstens vier nieuwe artikelen tonen aan de Commissie. Vandaag was het zelfs zo indrukwekkend (weer) dat het er wel 7 zijn geweest :-) zie hier. Ik denk dat ik ze dit elke dag / paar dagen maar op hun overlegpagina zet. :-) Ymnes (talk) 18:35, 7 June 2017 (UTC)

Update: ook The Banner blijft maar dwarsliggen. Nog iets meer weerwoord, vooral ook van anderen dan ikzelf en Ymnes, is daarom nog steeds zeer dringend gewenst. Hoe dan ook, als het project niet zeer binnenkort uit de Incubator wordt gehaald is het althans voor mij einde oefening hier. Het spijt me heel erg maar hier doe ik het gewoon allemaal niet voor. De Wikischim (talk) 12:20, 8 June 2017 (UTC)
We moeten ook weer niet te veel happen, en vooral niet nu opgeven. Kijk eens hoeveel tijd je er al ingestoken hebt. Ook is dit volgens mij helemaal je ding: je schrijft artikelen, doet onderhoudswerk en verbeterd taalfouten. Ook wordt je werk hier heel erg gewaardeerd, terwijl je op Wikipedia nogal eens met mensen in aanraking komt die je bewerkingen op 'hun' artikelen niet verdragen. Ik denk ook dat ik voor de anderen spreek dat we je hier heel erg graag houden! Ymnes (talk) 14:31, 8 June 2017 (UTC)
Dank je. Ik heb mijn bijdrage hierboven bij deze maar ontdaan van het defaitisme. De Wikischim (talk) 14:42, 8 June 2017 (UTC)
Heel fijn! Gelukkig maar! Ymnes (talk) 14:48, 8 June 2017 (UTC)
Een (wat late) bijdrage van mijn kant, en nu ga ik weer een nieuwsartikel schrijven ;-) Huhbakker (talk) 15:11, 8 June 2017 (UTC)
Ook ik ga zometeen weer 2 artikeltjes schrijven, heb dit weekend wat meer tijd. Zie hier voor de mail naar de langcom toe waar er over werd gesproken https://lists.wikimedia.org/pipermail/langcom/2017-June/001473.html Livenws (talk) 17:16, 8 June 2017 (UTC)
Een 'fight' op de hoofdpagina van Wikipedia is onjuist ingeschat, want ik herken er niemand van ons in. Er is zelfs al vaker door collega's hier aangegeven, dat het uiterlijk van (de hoofdpagina van) Wikipedia een Wikipedia-ding is. Een kwestie van zeggen wat je van plan bent op een relevante overlegpagina daar, en eventueel peilen wat gewenst is. Verder zijn het toch vooral losstaande projecten, waarbij ik eigenlijk best wel blij ben over wie oppose stemden: geen van allen hebben hier ooit meegewerkt en ze waren zelfs tegen de Engelse of Tamil versie van Wikinews geweest. Gewoon blijven doorbuffelen hier, ze kunnen niet om ons heen !  :-) Ymnes (talk) 20:24, 8 June 2017 (UTC)
Het enige verschil op de Wikipedia-hoofdpagina vergeleken met nu zal zijn dat er onder "Zusterprojecten" onderaan niet meer naar de Engelstalige versie van Wikinews wordt gelinkt, maar naar Wikinews in het Nederlands. De Wikischim (talk) 20:40, 8 June 2017 (UTC)
Wellicht tactisch om onze visie nog een keertje op de pagina van LangCom te plaatsen over dit punt? Ik had het al een beetje in mijn reactie gedaan maar het haalt de wind uit de zeilen en ik denk dat we überhaupt ook niet de nl.wikipedia nieuwspagina's willen kapen Huhbakker (talk) 22:03, 8 June 2017 (UTC)
Goed idee. Ymnes (talk) 04:55, 9 June 2017 (UTC)

De motivatie om door te gaan moeten we ook vooral niet te geringschatten. Wat hier sinds meer dan vijf maanden geleden is neergezet, is nogal overtuigend. Wanneer dit niet opvalt, vallen ook niche-projecten van minderheidstalen niet meer op. Dat zou nog eens extra erg zijn, maar nu we er met zo'n grote taal als het Nederlands met de neus bovenop kijken, hep dit nadeel misschien wel eens een onbedoeld extra voordeel. Een taalcommissie heeft gewoon een taak binnen het systeem. Het valt nu tenminste op dat die taak niet uitgeoefend wordt. Laten we daarom vooral niet afhaken nu het zo lang duurt, maar er met de neus bovenop blijven meekijken... Ymnes (talk) 22:00, 9 June 2017 (UTC)

Ik hoop dat de Board of Trustees er iets aan doet, desgewenst de beslissing zelf neemt, want de kans dat er nog initiatief komt van de kant van de Langcom lijkt me zéér klein. En tevens een grondige reorganisatie binnen de LangCom doorvoert. Livenws (talk) 12:14, 10 June 2017 (UTC)
Dat geloof ik intussen ook zo'n beetje. Ook verzoeken tot lancering van andere projecten in de Incubator staan er te lang of worden met gezochte argumenten afgewezen, is me intussen opgevallen. Maar het is in feite heel eenvoudig, ze (de LangCom) moeten doen waarvoor ze zijn aangesteld, niets meer en niets minder. Dat is ook alles waar we in dit geval om vragen, toch? De Wikischim (talk) 12:20, 10 June 2017 (UTC)
Er zouden eigenlijk meetbare eisen moeten komen. Stel je daar de software op in, dan heb je niet eens een LangCom meer nodig, maar alleen ict-specialisten die de software om kunnen zetten van een incubator- naar een openbare versie. Ook ben je van de smaak van de dag af en van de afhankelijkheid van vrijwilligers die op een zomerse dag ook liever aan zee dan achter de computer zitten. Ymnes (talk) 13:10, 10 June 2017 (UTC)
Pas op voor de toon hoor, want wij zijn in dit deel van de wereld gewend om soms heel duidelijk te zeggen wat we vinden (ook ik ben soms wel een beetje te direct). Met stroop vang je meer... ;-) @ De Wikischim: je noemt daar dat we 10 artikelen gemiddeld per dag schrijven. Zonder de updates zijn er nu ongeveer zeven, wat ze ook wel zien aan mijn update. Het lijkt me goed om dat even te noemen, omdat ze anders misschien denken dat het niet waar is. Eventueel met een linkje naar juni erbij, wat illustrerend kan werken. Ymnes (talk) 19:01, 10 June 2017 (UTC)
Ik prefereer ook de 'zachte' aanpak, maar na zo'n 2 maanden wachten duurt toch wel zeer lang. Livenws (talk) 19:33, 10 June 2017 (UTC)
Dat snap ik ook wel. Ik heb een positief (wel oprecht) stukje over jullie drieën gescheven aan Effeietsanders (op LangCom, Meta). Voel je (jullie) vrij om die alinea te kopiëren naar een subkop en te bevestigen dat jullie de herstart graag zien, om er vervolgens te blijven / vaak te komen. En dat jullie ook blij zijn dat we zo goed samenwerken. Want de vrees dat een geherstart project straks weer niet gecontinueerd wordt en de vrees voor geruzie (hier of op Wikipedia) zijn naar mijn gevoel redenen waarom ze voorzichtig zijn voordat ze de knoop doorhakken. Laten we vooral tonen hoe goed we zijn :-D Prettige avond! Ik ga zo nog even met een pilsje in de tuin zitten. Het is heerlijk weer! Kop op, en vooral doorgaan met waar we goed in zijn. Ymnes (talk) 20:12, 10 June 2017 (UTC)

De LangCom is over het algemeen altijd een beetje aan de trage kant. Ik voorzie echter wel ontwikkelingen met betrekking tot de Nederlandse Wikinieuws. Geeft het vooral niet op. Dat heb ik ook nooit gedaan en mede daardoor heb ik in samenwerking met anderen reeds vier mooie projecten (Li.wikibooks; li.wikiquote; li.wikisource; stq.wikipedia) voorzien van hun eigen site. 5 maanden is een behoorlijk korte tijd; vele van de projecten die ik zojuist heb genoemd hebben minstens een aaneenschakeling van een vol jaar aktiviteit moeten tonen. Al denk ik dat jullie een voordeel hebben als grote taal met veel aktiviteit en wikigebruikers zijnde. --OWTB (talk) 20:22, 10 June 2017 (UTC)

Toevallig (nou ja, niet helemaal toevallig eigenlijk) zag ik net afgelopen week de li-versie van Wikinews, ook hier in de Incubator. Heel leuk idee, maar in je eentje ga je dat echt niet trekken vrees ik. Iets voor Steinbach misschien? Is hij een beetje bekend met Wikinews als zodanig? De Wikischim (talk) 20:32, 10 June 2017 (UTC)
Bedankt OWTB voor deze inkijk in hoe zoiets werkt. Dat werkt verhelderend. Ymnes (talk) 20:40, 10 June 2017 (UTC)
Ja, dank voor de informatie, naar dit soort antwoorden zijn we op zoek. Voor de rest, veel succes met de andere li- projecten!! Livenws (talk) 23:36, 10 June 2017 (UTC)
Pff, kijk hoe actief een van de nu opgeroepen leden wel niet is.... Ik bedoel, ik vind het helemaal prima hoor, ik gun hem helemaal zijn leven, maar als je wekenlang zonder internetverbinding op vakantie gaat (en ook nog eens geen eigen smartphone hebt...) zit je op een plek als daar volgens mij echt niet in de goede positie. Neem zo'n "betrekking" gewoon niet aan als je toch niet voldoende in de gelegenheid bent om die in te vullen. De Wikischim (talk) 08:27, 11 June 2017 (UTC)
Een LangCom-lid meer of minder zal het niet maken, sinds 8 juni is er geen werk meer verricht binnen de Langcom. Er zitten zelfs leden tussen die sinds 2008 niets meer op Meta-Wiki hebben geplaatst! Livenws (talk) 11:29, 11 June 2017 (UTC)
Totaal absurd in feite dat we voor de herlancering compleet afhankelijk hiervan zijn. De hoofdverantwoordelijkheid hiervoor ligt wmb nochtans nog steeds bij de Wikipedia-gemeenschap van 2009; als die toen wat minder kortzichtig waren geweest, was deze schier eindeloos durende toestand nu helemaal niet nodig geweest. Ik doe ook echt allerlei dingen veel liever dan steeds maar zeuren op die Meta-verzoekpagina, maar je wordt er gewoon toe gedwongen. De Wikischim (talk) 11:54, 11 June 2017 (UTC)
Die ene werkt in Oost-Afrika, volgens zijn profiel. Hij is daar dus niet op vakantie, maar daar zijn de internetverbindingen niet zo goed. Maar ook ik begin me steeds meer af te vragen of die LC wel functioneert. Is het misschien een functie die je voor altijd behoudt? Dit lid lijkt bijvoorbeeld al sinds 2008 niet meer op gelijk welk project van de Foundation te zijn geweest. Ymnes (talk) 11:57, 11 June 2017 (UTC)
Zie de nieuwe reactie, om terug de communitygericht te werk gaan. We hebben inderdaad (zoals Ymnes het zei) iets aan het licht gebracht. Hopelijk kunnen we er iets mee bereiken, en dat ook andere projecten in het vervolg niet meer met dit probleem hoeven te kampen. Livenws (talk) 12:24, 11 June 2017 (UTC)
Ja, dit speelt dus blijkbaar veel breder. Met name het feit dat er behalve Wikinews-nl zoveel andere projecten in allerlei kleinere talen nog om opening wachten wringt naar mijn idee behoorlijk, dat zou niet zomaar moeten kunnen. Er wordt nu ook aangevoerd dat de lijst van onafgewerkte "proposals for closing projects" nog erg lang is, maar dat lijkt me eigenlijk van wat minder groot belang. (Ik vraag me zelfs af of die laatste lijst überhaupt echt zo hard nodig is, closing zou toch niet een van de hoofddoelen hier moeten zijn?) De Wikischim (talk) 12:34, 11 June 2017 (UTC)
Schrikbarend zeg, een aanvraag voor een sluiting is op 23 juni 2013 gemaakt, zullen we er over 12 dagen een gebakje op eten om de verjaardag te vieren? Ymnes (talk) 12:37, 11 June 2017 (UTC)
Geweldig idee! De Wikischim (talk) 13:03, 11 June 2017 (UTC)
Willen jullie OWTBs nog eens lezen, vooral waar hij schrijft: "Geeft het vooral niet op." Hij heeft dit traject vaker doorlopen en ondanks openstaande aanvragen uit 2013, heeft de LangCom sindsdien nog wel projecten gelanceerd. Ook is ons project besproken, zoals we hebben kunnen zien aan het overleg waar Livenws een link van had. Daarin gaf een laatste twijfelaar op het laatst toe dat hij niets meer in te brengen had. Laten we vooral niet vergeten door te gaan de komende tijd. Ymnes (talk) 14:01, 11 June 2017 (UTC)

Ter informatie, volgens mij is de stemming begonnen bij LangCom; https://lists.wikimedia.org/pipermail/langcom/2017-June/001482.html Wellicht nog eerder een gebakje? :-) Huhbakker (talk) 09:38, 13 June 2017 (UTC)

De kogel is door de kerk? Nog net niet[bewerken]

[6]. Blijkbaar moet er alleen nog een paar dagen worden gewacht voordat de wikisoftware is aangepast. De Wikischim (talk) 15:00, 13 June 2017 (UTC)

Dat was mooi geweest, maar ze hebben een over een ander project gestemd, namelijk de toelating van Wikipedia in Atikamekw (taal nabij Quebec). Ymnes (talk) 15:20, 13 June 2017 (UTC)
Hè, balen. Nou ja, wel mooi voor dat andere project. --De Wikischim (talk) 15:21, 13 June 2017 (UTC)
Geniet nog van de laatste poosjes in de Incubator, want voor je het weet zijn we eruit "Approval ongoing". Als Wikipedia Atikamekw ok is, zijn wij hoogstwaarschijnlijk aan de beurt. Livenws (talk) 16:34, 14 June 2017 (UTC)
Knap overigens hoe ze er een succesvol project hebben van kunnen maken, slechts 5900 mensen spreken die taal! Livenws (talk) 16:37, 14 June 2017 (UTC)
Ja, in z'n algemeenheid zijn de Wikipediaversies in kleinere talen misschien nog wel belangrijker dan een deelproject als dit, wat toch vooral "slagroom op de taart" is. Wikipedia's in relatief grote talen als het Nederlands blijven toch wel voortbestaan, met of zonder "aanvullend" project als Wikinews. De Wikischim (talk) 16:54, 14 June 2017 (UTC)
Aan Atikamekw Wikipedia te zien, duurt het dan nog een kleine twee weken voordat hij ook operationeel is. Ik denk dat het goed is dat we de link naar de Engelstalige WikiNews op de hoofdpagina van Wikipedia tzt niet zelf aanpassen, maar dat laten doen. Ik denk aan een verzoekpagina voor moderatoren. Ik heb namelijk het vermoeden dan er één persoon in het bijzonder er een bewerkingsoorlog om gaat voeren. Laat hij dat dan maar met iemand anders dan ons vier doen. Ymnes (talk) 17:19, 14 June 2017 (UTC)
Er staan trouwens ook nog 3 Wikipedia's en een Wikivoyage in de wacht Ymnes (talk) 17:50, 14 June 2017 (UTC)
Ik zie enkel 1 wikipedia actief, en 1 wikivoyage, die anderen zijn al jaren niet bijgewerkt. Livenws (talk) 18:38, 14 June 2017 (UTC)
Al die verschillende pagina's en mail lijsten en dergelijke die ik nu elke dag in de gaten zit te houden om een idee te krijgen van de status. Het gaat de goede kant op maar een beetje feedback is toch wel prettiger dan deze situatie. Het is niet anders.... Huhbakker (talk) 22:17, 14 June 2017 (UTC)
Al was het maar een standaardmededeling à la, "we nemen de zaak in behandeling". Het is inderdaad een kluwen om de structuur van de LangCom te kunnen doorgronden. Maar: Ik voel dat het dichterbij komt! Livenws (talk) 22:24, 14 June 2017 (UTC)

Wp/atj is reeds van start gegaan, dat ging snel! Livenws (talk) 08:22, 16 June 2017 (UTC)

Wat ik over de onze WikiNieuws begreep, was dat de draaiboeken al voor een deel geschreven waren omdat de site al eerder heeft bestaan. Zo gauw die kogel (hopelijk) door onze kerk gaat, dan zou de tussenliggende tijd ook wel eens mee kunnen vallen. Al voelt het wachten dan volgens mij ook al niet zo zwaar meer, als het antwoord inmiddels bekend is. Ymnes (talk) 14:58, 16 June 2017 (UTC)
Ik erger me wel aan de schier eindeloze negativiteit op Wikipedia ten aanzien van (onder andere) dit zusterproject. Hopelijk komen er vanaf Wikipedia zo meteen niet nog meer dwarsliggers naar Meta. Ik durf te wedden dat we er zonder de reacties eerder van Multichill en The Banner op de Meta-verzoekpagina nu al waren geweest. Afijn, beter niet meer omkijken maar vooruitkijken. De Wikischim (talk) 15:07, 16 June 2017 (UTC)
@ De Wikischim, Livenws, Huhbakker: Een mooi citaat van Einstein is: "Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt." Happen of terugbijten is daarom niet handig, al hoef je je ook niet altijd het kaas van het brood te laten eten. De beste manier om te werken aan de toekomst van dit project is volgens mij door de meningen van gebruikers van andere projecten te wijzigen of milder te stemmen, niet door het gevecht aan te gaan. Dit kan het beste door hier iets neer te zetten dat overtuigt. Ik geef even een voorzetje en hoop dat jullie je ideeën er ook tussen willen zetten: Wikinieuws:Ontwikkeling van dit project. Ymnes (talk) 15:46, 16 June 2017 (UTC)
Ik vrees dat je gelijk hebt. Stug doorgaan, niet ingaan op de negativiteit van anderen en LangCom niet opjagen werkt als enigste denk ik. Mooie voorzet, ik ga er even goed voor zitten. Huhbakker (talk) 19:07, 17 June 2017 (UTC)

Voorstel[bewerken]

Lijkt het wat een voorstel te lanceren om aan de adminimstrators te vragen de hoofdpagina van nl.wikinews.org https://nl.wikinews.org/wiki/Hoofdpagina eenmalig te mogen bewerken, de verouderde inhoud op de oude hoofdpagina te verwijderen en daarbij een duidelijk link zetten naar de hoofdpagina hier. Zo is het project opnieuw wat zichtbaarder. Livenws (talk) 23:36, 10 June 2017 (UTC)

Het lijkt me persoonlijk niet goed om er ook nog dingen naast te willen. Liever een simpele boodschap. Ymnes (talk) 07:42, 11 June 2017 (UTC)

Enable uploads[bewerken]

Op https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_new_languages/Wikinews_Dutch staat onder Settings de optie Enable uploads aangevraagd. Ik zit me af te vragen of we dit echt willen? Bestanden (foto's en dergelijke) kunnen toch op commons? Ik zou willen voorstellen de upload functie niet aan te vragen. Het scheelt ook weer vandalismebestrijding en tijd. Huhbakker (talk) 18:36, 13 June 2017 (UTC)

Dat is wat anders en juist wel handig. Dat gaat erom dat we een versie van een ander project kunnen invoegen in dit project. Bijvoorbeeld een nieuwsartikel op de Nederlandse Wikipedia, die daar ter beoordeling/verwijdering is aangedragen omdat Wikipedia geen nieuwssite is maar een encyclopedie. Of een oorspronkelijk interview van de Engelstalige WikiNews, die we hier na overzetting vertalen. Voordeel is dat de oorspronkelijke bewerkingsgeschiedenis ook mee geïmporteerd wordt. Ymnes (talk) 19:07, 13 June 2017 (UTC)
 • In het eerste geval denk ik er namelijk aan om moderatoren die artikelen op de Nederlandse Wikipedia niet definitief te laten verwijderen, maar ze te vragen ze in een bepaalde ruimte te zetten. Vervolgens kunnen wij ze hier naartoe importeren, nog wat bijschaven en publiceren. Door de (mogelijke aanstaande) verwijdering op Wikipedia, gaat daar de artikelgeschiedenis mogelijk verloren. Door de import blijven de oorspronkelijke bewerkers in de geschiedenis hier bewaard, wat auteursrechtelijk correcter is. Ymnes (talk) 19:14, 13 June 2017 (UTC)
 • In het tweede geval gaat het om oorspronkelijke journalistiek. Daarvan lijkt het me beter dat de oorspronkelijke publicist hier in de artikelgeschiedenis terug te vinden is, omdat verder niet te achterhalen is wie het schreef/onderzocht. Ymnes (talk) 19:18, 13 June 2017 (UTC)
Voor wie het niet kent. Ik heb het gezien op de Duitse Wikipedia, waar dit blijkbaar vrij normaal is. Ook wordt het gebruikt op de Engelse Wikipedia. Kijk maar eens in de paginageschiedenis van het artikel van Ronnie Flex op de Duitse Wikipedia. De import is zichtbaar, omdat er vanaf 1 nov 2016 ineens overgegaan wordt in de versie in het Duits die door Gebruiker:Goroth is geschreven. Ymnes (talk) 19:38, 13 June 2017 (UTC)
 • Niet te vergeten. We zouden er ook een kunnen uploaden, om een dossier extra mee te vullen. Een dossier is feitelijk een categorie, maar kan ergens (zoals op de hoofdpagina) een speciale plaats krijgen. Een mooi voorbeeld is denk ik Categorie:Griekse staatsschuldencrisis. Maar er is meer actualiteit beschreven op Wikipedia. Ymnes (talk) 20:02, 13 June 2017 (UTC)
Goede punten, dank je voor de uitleg. Prima om de upload-setting zo te laten staan. Huhbakker (talk) 21:20, 13 June 2017 (UTC)

Link hierheen is verwijderd op Wikipedia[bewerken]

Zie [7]. De betreffende Londense wijk wordt wel vaker zo genoemd, zie hier en [8]. We verzinnen (ook) hier in principe geen eigen vertalingen. Ik mag zelf op WP geen edits van anderen ongedaan maken, zoals jullie wellicht ook wel weten. De Wikischim (talk) 16:18, 15 June 2017 (UTC) Update: ik zie nu pas dat Paul B. iets anders bedoelde, namelijk de h die er teveel stond. De Wikischim (talk) 20:44, 15 June 2017 (UTC)

Teruggeplaatst Livenws (talk) 16:31, 15 June 2017 (UTC)
Misschien is het verstandig om het artikel nog even door te lopen op vermeende speculatieve berichtgeving. Ymnes (talk) 16:32, 15 June 2017 (UTC)
Op zich is speculatie hier toch niet verboden, alleen op WP zelf ligt dit anders. Maar ja, ik zie wel dat het weer door iemand wordt aangegrepen om de links hierheen te weren. Wat natuurlijk ook weer totaal onlogisch is gezien het feit dat kranten e.d. vaak veel meer speculatie bevatten, terwijl ze vaak gewoon als primaire bron in artikelen (op WP dus) staan. De Wikischim (talk) 16:37, 15 June 2017 (UTC)
Zelf laat ik speculatie er steevast uit, om dit een betrouwbaarder medium te laten zijn dan de pers. Ik denk ook dat dat het verstandigste is, omdat er vanaf Wikipedia gekeken zal worden vanuit principes die daar gelden. Het is de beste manier om serieus genomen te worden. Ymnes (talk) 16:41, 15 June 2017 (UTC)
Hij is er weer uit. Eigenlijk wel een goede les om ook hier aan een zuivere schrijfmoraal te vast te houden. Ymnes (talk) 16:47, 15 June 2017 (UTC)
Kun je misschien iets concreter zijn? Waar zit de overdaad aan speculatie dan volgens jou in Grenfell Tower in Londen geheel verwoest door brand, en heb je een voorstel voor een alternatieve formulering? De Wikischim (talk) 16:51, 15 June 2017 (UTC)
Dit is de aantijging van PaulB en je vroeg zelf of dat niet mocht. Ik zal het meteen gaan lezen. Ymnes (talk) 17:07, 15 June 2017 (UTC)
Ik ben hem net helemaal doorgelopen. Het valt op zich wel mee, maar als je op slakken zout wilt leggen, dan worden zulke dingen gedramatiseerd. Soms is het ook woordkeuze, door "compleet"/"volledig"/"heel" te vervangen door "geheel". Ook is het beter zo min mogelijk bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken. De titel bevatte trouwens iets dubbels, namelijk zowel "grote brand" als "volledig uitgebrand": als iets volledig uitbrandt, dan moet het wel een grote brand zijn. Persoonlijk vind ik het wat overdreven en ik heb er ook wel een mening over. Maar laten we maar zoveel mogelijk proberen scherp op die dingen te zijn. Ymnes (talk) 17:27, 15 June 2017 (UTC)
Wat de titel betreft heb je zeker een punt. Die moet zo beknopt mogelijk zijn, en dat is ook een kunst. Je hernoeming vind ik prima. De Wikischim (talk) 17:35, 15 June 2017 (UTC)
Typisch dat meteen twee faliekante tegenstanders van dit project het Wikipedia-artikel volgen. Het lijkt me goed om dit project eerst zo goed mogelijk klaar te maken. Ik wilde dit weekend al een nieuwe voorpagina ontwerpen, waaruit de werking en voordelen van WikiNews goed naar voren komen. Ik heb daar wat ideeën over. Ik wil ook mijn vakantie over een tijd nog gebruiken voor dit project. Vervolgens lijkt me een peiling op Wikipedia het beste, om hier democratisch een antwoord op te krijgen. Vervolgens, want nu zijn er nog te veel vooroordelen en kan het wel eens te vroeg zijn. Ymnes (talk) 17:40, 15 June 2017 (UTC)

Dossier "Trump-Comey-Rusland" kan worden aangemaakt; eerste paar artikelen zijn er al[bewerken]

Zie Onderzoek door FBI naar banden campagneteam Trump met Rusland, Trump ontslaat FBI-directeur Comey, Comey: Trump vroeg om einde onderzoek naar Flynn, . Deze drie artikelen horen feitelijk in een eigen dossier dat er nog niet is. Het is geen eenvoudige materie en vraagt zeker wat inleeswerk, maar het zou een mooie aanvulling zijn. Trump lijkt nu zelf ook rechtstreeks onderwerp van het onderzoek te worden. De Wikischim (talk) 20:18, 15 June 2017 (UTC)

Mee eens. Mag je om mij aanmaken. Ymnes (talk) 10:31, 17 June 2017 (UTC)
Bij deze, zie Categorie:Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De Wikischim (talk) 11:12, 17 June 2017 (UTC)
Er moet eigenlijk nog wat worden geschreven over de publiekelijke getuigenis die Comey vorige week in de rechtbank aflegde tegen Trump. Daar zijn genoeg rechtstreekse bronnen over te vinden, [9], [10], [11] en Wikisource s:en:Comey Statement for the Record Senate Select Committee on Intelligence. Ik vind het zelf echter wat lastig om hier op een heldere manier uit te distilleren en samen te vatten. Het hoeft geen heel lang bericht te worden, maar moet bondig de essentie van Comeys verklaring weergeven. Iemand? De Wikischim (talk) 16:09, 17 June 2017 (UTC)

Categorieën Migratie en Immigratie[bewerken]

Categorie:Migratie en Categorie:Immigratie kunnen volgens mij beter worden samengevoegd, eventueel door vervolgens nog wat groepjes onder te brengen in een eigen subcategorie. Het verschil tussen beide is namelijk maar vanaf welke kant je ernaar kijkt. Wat emigratie voor de een is, is immigratie voor autochtone bewoner en migratie voor een bewoner uit een ander land die er naar kijkt. In alle gevallen is er sprake van migratie en daarom zou ik willen pleiten voor alleen de Categorie:Migratie. Ymnes (talk) 10:36, 17 June 2017 (UTC)

Iets als "Immigratie naar Nederland" lijkt me een onderwerp dat best een eigen deelcat. kan krijgen. Daarom is er volgens mij best wat voor te zeggen om Categorie:Immigratie als aparte (sub)cat. te behouden. Dat Immigratie hoe dan ook een ondercat. van Categorie:Migratie moet zijn, is wel duidelijk. De Wikischim (talk) 11:07, 17 June 2017 (UTC)
Als je immigratie naar Nederland zegt, dan is dat vanuit Nederlands perspectief. Gaat het bijvoorbeeld om Surinamers, dan spreken Belgische kranten over migratie naar Nederland en Surinaamse kranten over emigratie naar Nederland. Daarom pleit ik ervoor om het woord migratie. Ymnes (talk) 11:21, 17 June 2017 (UTC)
Oh, op die manier. Mwah, ik twijfel nog steeds of dit echt nodig is. Wat vinden de anderen hiervan? De Wikischim (talk) 11:27, 17 June 2017 (UTC)
Het zijn synoniemen, terwijl immigratie een oordeel geeft en migratie neutraal is. Ymnes (talk) 13:10, 17 June 2017 (UTC)
Ik zie eerlijk gezegd niet waarom immigratie per definitie een waardeoordeel zou impliceren; het enige verschil is dat immigratie en emigratie wel landsgebonden zijn, en migratie niet. Overigens zijn het geen synoniemen; migratie omvat ook emigratie, daarmee is immigratie een hyponiem van migratie. De Wikischim (talk) 13:51, 17 June 2017 (UTC)
De overlap is enorm. Zelfs zo erg dat ik niet meer weet in welke categorie het hoort omdat het altijd in alle twee past. Ymnes (talk) 14:22, 17 June 2017 (UTC)
Mij lijkt het eerlijk gezegd het beste om eerst de "ruwe" categorisatie hier beter op orde te brengen (daar moet nog steeds erg veel aan gebeuren), en pas daarna naar dit soort kwesties te gaan kijken die imho toch vooral bijzaak zijn. Overigens is het idd. wel zo dat de meeste deelcats en losse artikelen die nu in Categorie:Migratie specifiek over immigratie handelen, maar voor Categorie:Europese vluchtelingencrisis is dit dan weer minder duidelijk. Voor dat soort zaken kan een scheiding dus toch handig zijn. De Wikischim (talk) 14:26, 17 June 2017 (UTC)
Ik vind het een beetje lastig communiceren zo. Ik heb argumenten op tafel gelegd en ik wil graag dat ze serieus genomen worden. Nogmaals: ik herken geen enkel verschil tussen of iets in Categorie:Migratie of Categorie:Immigratie moet staan. Categorisering moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Voorstel: weggooien categorie immigratie. Je mag gerust een tegenargument inbrengen, maar niet zeggen dat je het probleem niet ziet (tenzij je exact uitlegt wat het verschil is). Ymnes (talk) 14:38, 17 June 2017 (UTC)
Zoals ik hiervoor al opmerkte: er is wel degelijk verschil want migratie is een breder begrip, waardoor een onderwerp als Categorie:Europese vluchtelingencrisis zich eigenlijk alleen probleemloos laat onderbrengen in Categorie:Migratie. Voor de overzichtelijkheid is het dan beter om een aparte ondercategorie Categorie:Immigratie aan te houden, ook al valt de overige inhoud van de hoofdcat. "Migratie" grotendeels daarmee samen. Verder is het weggooien van een dergelijke categorie sowieso een vrij drastische ingreep, waarover eerst meer input van anderen die hier het meest actief zijn (user:LIVE NIEUWS, user:Huhbakker, user:Rodejong eventueel) nodig is. De Wikischim (talk) 15:51, 17 June 2017 (UTC)
Het enige wat ik hieraan toe kan voegen is dat er een neutrale blik moet zijn. Waar in het ene land de migratie geldt als immigratie, is het in een ander land emigratie. Al kan migratie natuurlijk ook nog slaan op binnenlandse migratie. Migratie is dus een veel breder begrip. Immigratie is een lastige term om te duiden als neutraal in dit geval. Ik zou zelf ervoor kiezen om de term weg te laten en verschillende subcategorieën als Migratie in Nederland, Migratie in Europa, etc. aan te leggen. --OWTB (talk) 16:10, 17 June 2017 (UTC)
Ik sluit me bij OWTB aan. Rodejong (talk) 16:41, 17 June 2017 (UTC)
Persoonlijk zou ik alleen cat "Migratie" aanhouden, een cat "Immigratie" is te generiek zonder land. Onder de cat "Migratie" kunnen eventueel "Immigratie naar Nederland" en soortgelijke. Huhbakker (talk) 19:10, 17 June 2017 (UTC)

Iets over de Franstalige Wikinews ...[bewerken]

Zie wat een IP-er hier laatst voor commentaar levert. Daar kunnen ze kennelijk ook wel wat versterking gebruiken. Ook nog helemaal niets over de laatste dagen op fr-wikinews, terwijl er in het Franstalige deel van Europa toch best weer en ander aan nieuws te melden is. Wikinews-nl kan dadelijk als voorbeeld dienen? Is er iemand die hier die ook wat in het Frans kan schrijven? Kunnen we dadelijk twee Wikinews-projecten tegelijk "aan het zuurstofapparaat" houden. De Wikischim (talk) 21:41, 20 June 2017 (UTC)

Ik had het ook al opgemerkt dat er de laatste tijd bijna niets meer geschreven wordt. Ik heb zelf al enkele kleine bijdrages geleverd, de hoofdpagina ververst, en kleine updates geschreven, maar zelf artikelen aanmaken nog niet wegens tijdsgebrek. Livenws (talk) 21:46, 20 June 2017 (UTC)
Ik heb zojuist een herinneringsberichtje geplaatst in het "café" aldaar. Ikzelf kan niet ook nog eens speciaal artikelen voor op fr-wikinews gaan schrijven enkel omdat zijzelf het daar vertikken. Hun wikisyntax (met Visual Editor standaard ingeschakeld) is trouwens ook vrijwel onbruikbaar, je ziet helemaal niks tijdens een bewerking. De Wikischim (talk) 22:10, 20 June 2017 (UTC)
Je kan ook op "modifier le wikicode" klikken voor in brontekstweergave. Livenws (talk) 22:14, 20 June 2017 (UTC)
Ik ben nu overigens bezig een kort beginnetje over de aanslag in Brussel te schrijven aldaar. Livenws (talk) 22:15, 20 June 2017 (UTC)
Klaar, tevens op de hoofdpagina gepubliceerd. Livenws (talk) 23:02, 20 June 2017 (UTC)
Ik zag het, mooi! Ook over de parlementsverkiezingen die deze maand zijn geweest, nota bene in Frankrijk, staat aldaar trouwens nog steeds helemaal niets. De Wikischim (talk) 08:40, 21 June 2017 (UTC)
Ondanks mijn opmerking hierboven toch maar de stoute schoenen aangetrokken en mijn eerste artikeltje op fr-wikinews geschreven. Zo meteen kunnen we dus twee taalversies gaan onderhouden... De Wikischim (talk) 10:58, 21 June 2017 (UTC)
Misschien is de verminderde activiteit te wijten aan de grote hitte van afgelopen dagen?  :) De Fransen zijn met zoveel meer, dus het moet toch te doen zijn voor hen. Livenws (talk) 14:48, 22 June 2017 (UTC)

Op de Duitse Wikinews trekt het ineens aan, eigenlijk door een hele actieve gebruiker[12] Ymnes (talk) 12:23, 3 July 2017 (UTC)

Ongeluk met Julianaburg (2015) hier herplaatsen?[bewerken]

Herinnert iemand zich ook nog dat er twee jaar geleden in Alphen aan den Rijn een hijskraan omviel, waarbij wonder boven wonder geen enkel slachtoffer viel (afgezien van een overleden hond)? Er bestond even een artikel over op Wikipedia, dat daar is verwijderd (w:Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20150804). Volgens mij zou het onderwerp best nog hier herplaatst kunnen worden, met wat lichte herredactie. De Wikischim (talk) 15:32, 23 June 2017 (UTC)

Op zich voorstander, maar nu (in de incubator) nog niet middels een verzoek waar we de Nederlandse Wikipedia voor nodig hebben (ik heb geen zin aan hun negativiteit). Maar als we die aanvraag hier op de incubator kunnen uitzetten, ben ik nu al voor. Wat ook kan, is het aanleggen van een pagina met kandidaten. Dan pakken we ze straks allemaal in een keer op. Ymnes (talk) 15:53, 23 June 2017 (UTC)
Aan dat laatste zat ik ook al een tijdje te denken. Er is vast en zeker nog een stuk meer wat op Wikipedia is verwijderd wegens het te hoge actualiteitsgehalte, maar helaas is er voor zover ik weet geen handige manier om dit snel terug te vinden. De Wikischim (talk) 16:01, 23 June 2017 (UTC)
Ik heb ook al een paar keer zitten dubben, maar ik zou ook niet weten hoe je dat hele archief aan verwijderingsnominaties door zou kunnen zoeken. Ymnes (talk) 16:25, 23 June 2017 (UTC)
Je mag deze en andere kandidaten wel alvast hier neerzetten: Wikinieuws:Ontwikkeling van dit project#Importkandidaten uit Wikipedia. Ymnes (talk) 16:31, 23 June 2017 (UTC)

Bedankt voor jullie enthousiaste respons! Ik heb er alvast een vaste pagina van gemaakt. Want als we straks live zijn, kunnen we hem goed gebruiken. Hij staat nu hier: Wikinieuws:Te importeren pagina's. Ymnes (talk) 18:28, 23 June 2017 (UTC)

Er is toch een manier om deze zaken relatief snel terug te vinden: vink bij "Zoeken" onder "Uitgebreid" "Wikipedia" aan (er wordt dan door de zoekfunctie niet gezocht in de hoofdnaamruimte, maar op discussiepagina's zoals de verwijderlijst) en vul vervolgens een trefwoord als ongeval, ongeluk, ontvoering etc. in. De Wikischim (talk) 10:25, 24 June 2017 (UTC)

Categorie Zelfmoordaanslag[bewerken]

Volgens mij klopt er iets niet binnen de categorie 'Terrorisme'. Als ik op de onderliggende subcategorie 'zelfmoordaanslag' klik, kom ik weer op een subcategorie 'zelfmoordaanslag' terecht, daarna opnieuw en opnieuw en opnieuw. Livenws (talk) 22:39, 23 June 2017 (UTC)

Terug van een lange reis[bewerken]

Het heeft dan zeven magere jaren gekost, maar de graanschuur was goed gevuld en we zijn weer 'thuis', daar waar we al eerder waren. (link) Hopelijk zal niemand meer conclusies trekken uit tijdelijke afwezigheid van vrijwilligers op dit project. Dat zoiets tijdelijk is geweest, heeft zich nu wel overduidelijk bewezen. Sinds het project naar de incubator werd gezet (want stoppen kun je een project niet), zijn er dubbel zoveel artikelen geschreven dan in de tijd dat het project live is geweest. De Wikischim, Livenws, Huhbakker en iedereen die dit project een warm hart toedraagt: Van harte gefeliciteerd met de herlancering van Wikinieuws! Ymnes (talk) 07:34, 24 June 2017 (UTC)

Eindelijk, geweldig! Ymnes, Livenws en Huhbakker: van harte proficiat en heel veel dank voor jullie hulp van de laatste paar maanden. De Wikischim (talk) 07:55, 24 June 2017 (UTC)
Super, het komt zo geheel onverwachts. Nu nog die laatste paar dagen in de Incubator doorbrengen, geeft weer nieuwe moed om verder te denken over de toekomst en verdere invulling van dit project. Livenws (talk) 12:41, 24 June 2017 (UTC)
Ik keek wat rond op English Wikinews, en kwam dit bericht tegen. Felicitaties ook vanuit English Wikinews! https://en.wikinews.org/wiki/Wikinews:Water_cooler/miscellaneous#nl.wn_to_re-open Livenws (talk) 17:52, 24 June 2017 (UTC)
Ja, leuk! Ik was ook wel heel opgelucht trouwens, ik had niet verwacht dat het zo stroperig zou gaan. Ik kan me ook voorstellen dat erna niets verandert, daarzo, want je bent allang blij dat je doorkunt. Goed vind ik het niet, maar eigelijk wil ik daar ook niet in blijven hangen en door. Missschien maar eens uitzoeken en eventueel een opiniestuk over schrijven. Maar of het ze zal leren...? :-D Ik geloof het niet. Eerst maar gelukkig zijn. :-) Ymnes (talk) 19:12, 24 June 2017 (UTC)
Geweldig! Vandaag terug van vakantie en meteen dit nieuws! Goed werk mensen! Huhbakker (talk) 21:06, 24 June 2017 (UTC)

Kunnen we tussendoor gewoon artikelen blijven schrijven / bewerken?[bewerken]

Hoe zit dat eigenlijk in de tussentijd. Kunnen we tussendoor gewoon artikelen blijven schrijven / bewerken? (wordt het project bijvoorbeeld even uitgezet wanneer de artikelen worden overgezet?) Of is er een kans dat wat je tussen nu en de overdracht schrijft/bewerkt, kwijtraakt. Ymnes (talk) 07:45, 24 June 2017 (UTC)

Alles wat er tussen nu en de daadwerkelijke herlancering nog aan nieuwe inhoud bij komt, belandt nog steeds automatisch hier in de Incubator, toch? Ik ben dus geneigd te denken dat het geen verschil maakt, maar ben geen deskundige op dit gebied. Als je echt twijfelt zou ik het gewoon even op Meta vragen, daar weten ze het vast wel (althans, dat zouden ze moeten). De Wikischim (talk) 10:10, 24 June 2017 (UTC)
Ik denk bij nader inzien dat het gewoon meegenomen wordt. Ymnes (talk) 10:21, 24 June 2017 (UTC)
Meestal duurt het even eerdat de ontwikkelaars de site aanmaken na het aannemen, dus blijf gerust doorgaan met bewerken hier. Zodra de site online is, kunnen jullie gewoon daar beginnen met nieuwe pagina's en dan worden ook de oude pagina's overgezet naar daar. --OWTB (talk) 13:01, 24 June 2017 (UTC)
Goed om te weten, dankjewel! Ymnes (talk) 16:59, 24 June 2017 (UTC)

@Collega's: het lijkt me overigens geen tijd om te verslappen, want er zullen de komende tijd veel ogen op ons gericht zijn. We lieten al zien wat we waard zijn, en dat dat klopt mogen zij ook weten! :-) Mocht deze aanmoediging al nodig zijn! Ymnes (talk) 19:53, 24 June 2017 (UTC)

Eventjes een huishoudelijke mededeling: de komende week heb ikzelf waarschijnlijk iets minder tijd hier (ivm tijdelijk toegenomen werkdrukte in real life). Ik ga ook nog op vakantie deze zomer (zoals jullie misschien ook) maar dat duurt nog een paar weken. De Wikischim (talk) 14:01, 30 June 2017 (UTC)
Veel plezier, succes of werklust dan, hoe het er ook uitziet :-) Ik heb juist een paar dagen vrij. Ymnes (talk) 14:20, 30 June 2017 (UTC)
Waar de reis naar toe is geweest kunnen we later op Wikivoyage terugvinden zeker? (Zelf ben ik volgende week een 3-tal dagen weg, voor de rest ben ik de volledige zomer 100% actief). Livenws (talk) 01:17, 1 July 2017 (UTC)

Samenwerking over taalgrenzen heen[bewerken]

Onderstaand bericht kreeg ik op mijn overlegpagina, ik vind dit een goed idee. Het kan voor een nieuwe dynamiek zorgen op Wikinews. Ik denk dat een centraal punt om hierover te overleggen een meerwaarde kan vormen, en het werk te verlichten. Livenws (talk) 12:45, 24 June 2017 (UTC)


Hello. (I hope you understand English) I saw that you edited about Dutch Wikinews. Now that it is revived, I would like to share this proposal with you. Please provide me the information about active editors on Dutch Wikinews and let me know what do you think about this proposal. Link.
Acagastya (talk) 06:11, 24 June 2017 (UTC)

Het scheelt inderdaad veel werk wanneer een goed artikel uit een andere taal hierheen vertaald wordt. Al is niet elk artikel in een andere taal makkelijk te vertalen, ondanks de screening die zij er ook nog vaak tussen hebben (in sommige talen moet iemand anders dan de schrijver het publiceren). Maar er zijn ook zeker interessante artikelen bij.
Een beetje volgens die lijn worden nu ook al Rugby-uitslagen in het Frans, Spaans en Italiaans gepubliceerd. En soms ook voetbal uit die landen. Ik denk dat de praktijk het moet uitwijzen, maar dat er wel wat mogelijkheden zijn. Ymnes (talk) 12:55, 24 June 2017 (UTC)
Het valt anders best nog wel tegen hoe weinig er op andere projecten wordt geschreven. Zie bijvoorbeeld Frans (op die van De Wikischim na al een week niets), Duits (2 in een week) en Engels (toch nog ca. 2 per dag gemiddeld). Of een van jullie moet al Russisch of Chinees verstaan? ;-) Ymnes (talk) 14:16, 25 June 2017 (UTC)
Over dat laatste gesproken: ik maak zo-even net een nieuwsartikel over China aan. Vorige week was er ook al een (over een bomaanslag). Is er iemand hier die Chinees kan lezen? Het kan immers goed zijn dat er bij deze onderwerpen wel interwiki's in het Chinees (Mandarijn, meestal) zijn, maar niet in andere talen. De Wikischim (talk) 15:40, 25 June 2017 (UTC)
Veel verder dan Ni Hao (goeiedag) kom ik niet, maar hier kan hij over een paar weken gelinkt worden. Ymnes (talk) 17:21, 25 June 2017 (UTC)
Zo te zien blijft er op fr:wikinews ook vandalisme/geklieder lang staan, zie de laatste (tevens enige) nieuwe (klieder)pagina van gisteren. De Wikischim (talk) 20:41, 29 June 2017 (UTC)
Gebruikersverzoeken staan ook al een week open. Geen activiteit meer te bespeuren. Livenws (talk) 01:12, 1 July 2017 (UTC)
De situatie daar en 8 jaar van dit project in de incubator hier, zijn voor mij een reden om er veel over na te denken hoe we dit project zo houdbaar mogelijk opzetten. Zowel wat betreft dat het er duurzaam uit moet zien (ook als er even weinig/geen vrijwilligers rondlopen), als hoe we deze plek inrichten op een manier dat er iets voor meer inzit om hier te komen. Het is in elk geval goed wanneer wij hier geregeld komen, om te kijken of ergens een reactie op een overlegpagina is gegeven, of er puberaal gedrag ongedaan gemaakt moet worden of om een complimentje aan een nieuwkomer te geven. Ymnes (talk) 05:58, 1 July 2017 (UTC)
Ik heb overigens wel heel sterk de indruk inmiddels dat en-wikinews nagenoeg totaal is "opgegeten" door de Engelstalige Wikipedia. Vergelijk ter illustratie dit eens met dit. EN-WP is wat dit betreft nog wel erger dan NL-WP (en daar verandert het hopelijk nu eens echt nu er weer een "volwaardige" Wikinews-nl is). Als we het dan toch over het "dynamischer maken" van Wikinews in het algemeen willen hebben, lijkt me dit een van de hoofdpunten om aan te kaarten. De Wikischim (talk) 18:12, 25 June 2017 (UTC)
We moeten het juist zo min mogelijk over WikiNieuws hebben op Wikipedia. Als we laten merken dat dit hier ook zonder hun draait, roept dat respect op, terwijl je anders steeds als een bedelaar overkomt. Like maar geregeld een nieuwsartikel via je sociale media. Op zo'n manier trek je geïnteresseerden hier naartoe, geen afzeikers. Ymnes (talk) 18:30, 25 June 2017 (UTC)
Ik haakte dan ook vooral in op de uitnodiging hierboven van Acastgastya. Sowieso was ik uiteraard niet van plan om het hierover te gaan hebben op nl-wikipedia. Eventueel wel op en-wikipedia. Volgens mij is wikinews zelfs daar relatief onbekend, ondanks dat en-wikipedia zoveel meer actieve gebruikers heeft. De Wikischim (talk) 18:36, 25 June 2017 (UTC)
Samenwerken met de andere WikiNews-talen lijkt mij ook leuk. Ymnes (talk) 18:38, 25 June 2017 (UTC)
Ik zocht net bij wijze van steekproef eens naar de brand in de Grenfell Tower op en-wikinews. Zou zeker daar toch wat over te vinden moeten zijn, denk je. Het enige wat je echter aantreft is dit, één regeltje in een artikel dat verder over iets anders gaat (de andere twee treffers hebben er niets mee te maken). Op en-wikipedia anderzijds is het artikel hierover nu al gigantisch, terwijl het momenteel gewoon nog actualiteit is. Ander voorbeeld: en:Shooting of Robert Godwin. Staat met allerlei details op en-wikipedia; blijkbaar word je daar automatisch encyclopedisch als je op een wat opvallende manier iemand doodschiet of zelf wordt doodgeschoten. Op en-wikinews is er echter juist helemaal niets over terug te vinden! Met name bij dit soort onderwerpen is het trouwens wel handig dat je via Wikidata onderwerpen niet alleen in verschillende talen, maar ook in verschillende projecten kunt koppelen. De Wikischim (talk) 20:48, 25 June 2017 (UTC)

Er is zowaar een artikel van mij vertaald. Naar het Portugees en weliswaar mogelijk het kleinste dat ik hier geschreven heb, maar toch: pt:Elias Halabi de Aruba vence o Aberto de Macau 2017. :-) Ymnes (overleg) 8 jul 2017 06:20 (UTC)

Lijst van je kennis van verschillende talen[bewerken]

In navolging is Acagastya een lijst aan het opmaken van de gesproken talen per gebruiker. Als je in de lijst wil opgenomen worden kan je je gesproken talen op deze overlegpagina posten. Het voorlopig lijstje staat hier: hier . Livenws (talk) 14:24, 27 June 2017 (UTC)

Ik ga niet meedoen aan een systeem over alle projecten heen. Ik vind hem bovendien behoorlijk opdringerig met z'n formele review. Dat kan alleen maar averechts werken, want met nieuws moet je niet onnodig wachten. Dat weet elk nieuwsmedium. Nu hebben ze uitgerekend daar bij WikiNews en niet bij Wikipedia een formele review ingevoerd. Dan lopen naar mijn mening de vrijwilligers snel weg, met weinig nieuws tot gevolg. Ymnes (talk) 14:54, 27 June 2017 (UTC)
Ik heb het Excel-bestand net even bekeken, en vind het ook nogal onduidelijk. Ik heb (net als Ymnes) ook niet zo'n zin om dit een beetje "op bevel" te gaan invullen. In het kort: ik lever behalve in het Nederlands ook af en toe bijdragen in met name het Frans en Engels. Dat kan iedereen die mijn bijdragen hier en elders bekijkt zo ook wel vaststellen (zie bijv. fr-wikinews, waar ik afgelopen week voor het eerst zelf een nieuwsbericht plaatste), dus waarom moet ik daarover per se een apart formulier gaan invullen, alsof ik ergens op sollicitatie ben? Ik doe hier liever andere dingen. De Wikischim (talk) 15:10, 27 June 2017 (UTC)
Ik begrijp zijn doelstelling, maar de uitwerking hiervan is misschien wat minder. Het Excel bestand dat alleen hij kan bewerken, vind ik persoonlijk niet echt coöperatief. Livenws (talk) 15:18, 27 June 2017 (UTC)
Een Wikitabel was handiger geweest. Maar ik snap ook niet waarom hij het allemaal zo wil formaliseren. Gewoon riemen af en schrijven. Hij had in de tussentijd al drie artikelen af kunnen hebben ;-) Ymnes (talk) 15:29, 27 June 2017 (UTC)
Je hebt volkomen gelijk! Livenws (talk) 15:45, 27 June 2017 (UTC)
Zo denkt hij er niet over. Ik heb deze naar het Engels vertaald en hij gooide er al meteen het sjabloon 'publish' uit (proest) Ymnes (talk) 18:02, 27 June 2017 (UTC)
Nou, helemaal niet erg voor en-wikinews, lijkt me. Denk je er wel aan dat we je voorlopig hier nog niet kunnen missen? :) De Wikischim (talk) 18:07, 27 June 2017 (UTC)
Dankjewel. Hij nomineert ook al de categorie van Curacao omdat je eerst vijf artkelen moet hebben over dat onderwerp. Mijn eerste ervaring is dat zijn schrijfproject nogal tijdrovender is dan hij verwacht, omdat je naast de taal ook de nukken moet leren kennen. Nu nog even afwachten hoe oud het nieuws wordt, voordat het de hoofdpagina bereikt. Ymnes (talk) 18:13, 27 June 2017 (UTC)
De link naar het Wikipedia-artikel naar de Caribbean Cub 2017 is er ook al uit. Overleg wil hij via de irc, waarom niet gewoon via het project... Maar even verder afwachten. Ymnes (talk) 18:18, 27 June 2017 (UTC)
Zo'n review wordt blijkbaar gedaan door iemand die niet heeft meegewerkt aan het artikel. Gezien de taalcontroles van De Wikischim hier en de weinige deelnemers ook niet zo handig. Ymnes (talk) 18:21, 27 June 2017 (UTC)
Misschien had ik je vorige bijdrage niet helemaal goed begrepen. Hij keurt je artikel dus af, in plaats van goed? Ik schreef mijn vorige reactie dus in de veronderstelling dat het artikel al was goedgekeurd. De Wikischim (talk) 18:40, 27 June 2017 (UTC)
Oh, nu zie ik het, en nu weet ik het ook weer geloof ik. Elk nieuw artikel daar moet eerst een review ondergaan. Pff. Ik moet zeggen dat het mij op die manier ook niet echt stimuleert om daar eventueel ook te gaan schrijven. Al moet daar over zaken als de Grenfell Tower toch zeker eens een keer iets fatsoenlijks komen, zou je zeggen. De Wikischim (talk) 18:44, 27 June 2017 (UTC)
Hij is inderdaad met een review bezig. Op mijn overlegpagina daar reageerde ik dat ik niet naar de irc wil komen. Nou kan hij de review niet doen... ga hem niet helpen hoor, overlegpagina's kan iedereen aan. Ook vind ik het wel interessant hoe het verloopt als je je een beetje als een newbee gedraagt. Ik begin nu al te begrijpen dat je daar als newbee niet graag weer eens bijdraagt. Een beetje hulp en begrip werkt gewoon beter. Ymnes (talk) 18:52, 27 June 2017 (UTC)
Nou vraagt hij de hulp in van onze Livenws om de feiten via de Nederlandstalige bronnen te checken. Die ene link naar Wikipedia over de Caribbean Cup 2017 had hem in het Engels de meeste/alle antwoorden al kunnen geven. Maar dit toont toch eigelijk ook al aan dat zijn vertaalidee in de praktijk alleen maar werkt als je Angelsaksische bronnen gebruikt. Ymnes (talk) 19:04, 27 June 2017 (UTC)
Nog een weetje: als je June 25 op de Engelse Wikipedia schrijft, wordt het omgezet naar 25 June. Daarom gebruikte ik hier de tweede schrijfwijze, en die zet hij nu om naar de eerste. Ymnes (talk) 19:12, 27 June 2017 (UTC)
Ik hou het voorlopig alleen even bij de nl.wikinews, misschien later als we goed draaien en wat extra aanwas hebben. Huhbakker (talk) 19:08, 27 June 2017 (UTC)
Dik oké! Ik blijf hier ook voor 95-99%. Ymnes (talk) 19:12, 27 June 2017 (UTC)
Ymnes Het is nu 2 uur 's nachts bij hem, en hij is speciaal opgebleven om zich te ontfermen over jouw artikel schreef hij op mijn overlegpagina, maar nu "diskwalificeert" hij zichzelf als reviewer omdat hij te betrokken is. Het begint eigenlijk wel komisch te worden. Livenws (talk) 20:29, 27 June 2017 (UTC)
Och, jeetje, heb ik z'n laatste handeling ook nog teruggedraaid. Ik laat het maar zo. Benedenwinds zal het laatste windje nog wel niet gewaaid hebben, na het voetbalsucces en een nacht vol bier. Misschien toch maar beter om dit project hier te doen, zoals ons dat hier goed lijkt. Ymnes (talk) 20:39, 27 June 2017 (UTC)
Het gaat er wel grondig aan toe. Ik zie dat er nu weer een Nederlands artikel is vertaald en daar hebben ze al met z'n drieën een redactiesessie aan besteed. Begin op 20 juli, laatste werk op 23 juli. Nog maar niet publiceren vinden ze, want de kwaliteit is belangrijk (tijd speelt geen rol bij nieuws). Kijk hier live ;-) Ymnes (overleg) 23 jul 2017 18:00 (CEST)Reageren[reageer]

Aanmelding moderatoren[bewerken]

Ik zag de oproep van StevenJ81 voor moderatoren als we "vrijgelaten" worden uit de incubator. Hoeveel zijn er van nodig en wie heeft er buiten Ymnes ook interesse? Eentje vind ik persoonlijk wat weinig. Huhbakker (talk) 22:26, 28 June 2017 (UTC)

Vier zou ideaal zijn :-D Ik hoop eerlijk gezegd wel op jullie! De tijdspanne van 3 maanden lijkt me trouwens een veiligheidsmarge, om te kijken of iedereen erna ook actief blijft. Zogauw we live zijn, zou er ook over een definitieve bevestiging gestemd kunnen worden. Op Wikipedia is er een inactiviteitsregel voor moderatoren (lang niet aanwezig, dan vervallen de rechten). Dat zouden we hier ook kunnen invoeren, zodat er niet met tijdelijke toekenningen gewerkt hoeft te worden.
De meest acute taak van een moderator op een project is denk ik wel het beheersen van vandalisme/pubergedrag. Dat gebeurt op Wikipedia vooral tijdens schooltijd en dat zal hier wel niet zo veel zijn als daar (jongeren schijnen maar weinig de krant te lezen en ik denk niet dat dit project sexy is voor jongeren met een beperkte interesse). Het is daarom handig wanneer er meerdere moderatoren zijn, zodat een artikel beveilig kan worden en de gebruiker (meestal een IP-nummer van een school) even geblokkeerd kan worden.
Daarnaast is er wat onderhoudswerk (opruimen loze linken bijvoorbeeld, zoals StevenJ81 dat nu deed). En in een zeer minimaal geval verwacht ik dat er een geregistreerde gebruiker geblokkeerd moet worden, al is dat wel een uiterst redmiddel.
Al met al denk ik dat de moderatortaken niet zoveel werk in beslag nemen. Maar het is wel handig dat er genoeg moderatoren zijn, zodat meteen opgetreden kan worden wanneer een paar pubertjes samenspannen om poep, pies en fuck op de voorpagina te krijgen. Ymnes (talk) 05:12, 29 June 2017 (UTC)
Ik heb mezelf ook aangemeld, ik zie de rest ook graag verschijnen! Huhbakker (talk) 14:33, 29 June 2017 (UTC)
Twee modaanmeldingen lijkt me gezien de huidige staat van het project zeker wel voldoende. Misschien dat ikzelf er nog eens over ga denken als dit project eerst nog wat meer vaste bemanning erbij krijgt (waar ik van harte op hoop). Een eventuele aanmelding mijnerzijds zal dan op z'n vroegst pas over een X aantal maanden zijn. De Wikischim (talk) 15:04, 29 June 2017 (UTC)
Ik denk dat ik ook namens de anderen spreek dat we je er graag bij hebben. Evenals Livenws. Ymnes (talk) 15:45, 29 June 2017 (UTC)
Er blijkt geen speciale procedure van 7 dagen te gelden, blijkt nu. Nu had StevenJ81 er nog wat regels bij gewijzigd. Omdat het blijkbaar om onze eigen, staande procedure gaat die voor dit project geldt, heb ik alle extra toegevoegde regels weggehaald. Vinden jullie het ook oké, dat ik die extra toevoegingen aan niet bestaande regels nu allemaal verwijderd heb? Een glazen bol hebben we niet, dus als een steward of bureaucraat straks toch maar 3 maanden toekent, dan zien we dat dan wel. De staande procedure is echter dat hij toegekend wordt tot het moment ze door een procedure afgenomen worden. Of moeten we voor de zorgvuldigheid de stemming opnieuw starten? Dat mag om mij, dan haal ik de stemmen weg zodat de stemmers opnieuw kunnen beslissen of zij ze erbij plaatsen. Ymnes (talk) 15:45, 29 June 2017 (UTC)
Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik de procedure geherstart. Op de overlegpagina staat ook nog extra uitleg. We zullen daar onderling wel over uitkomen, maar ik wil voorkomen dat we straks op Meta ellenlange verweren moeten schrijven omdat ons verweten zou kunnen worden dat de procedure niet goed doorlopen zou zijn. Ik ben de afgelopen maanden wat dat betreft een beetje wijzer geworden. Sorry voor de overlast. De stemming is net opnieuw begonnen. Ymnes (talk) 16:05, 29 June 2017 (UTC)

'Volg ons op Facebook'[bewerken]

Op de hoofdpagina staat 'Volg ons op Facebook' en daar worden de meldingen ook bijgewerkt. Wie beheert dat eigenlijk? Want het ziet er eigelijk wel heel goed uit en zelfs up-to-date. Ymnes (talk) 18:54, 29 June 2017 (UTC)

Ik geloof dat User:LIVE NIEUWS die pagina op dit moment bijhoudt. Hij heeft 'm een paar maanden geleden ook opgezet. Of het ook echt veel bekeken wordt weet ik eigenlijk niet, reacties of likes zie ik daar bijna nooit. Zou wel leuk zijn als het zo was. De Wikischim (talk) 20:35, 29 June 2017 (UTC)
Die wordt inderdaad door mij beheert. Het zou goed zijn, mochten er meerdere mensen bijdragen op die Facebookpagina, om het nog actueler te houden. (Wikinieuws:Sociale media). Als je interesse hebt, zeg dan maar. Later kan de pagina ook door de studenten journalistiek worden bijgewerkt, want beheer van sociale media staat ook in hun lessenpakket, dus dat kan wel interessant zijn. De vind-ik-leuks zijn nog niet al te denderend dat is juist. Maar Wikinews is dan ook nog redelijk onbekend. Livenws (talk) 13:13, 30 June 2017 (UTC)
Ah, dat verklaart het. Zelf ben ik niet lid van Facebook. Toen Hyves nog bestond ben ik er op aandringen van wat kennissen lid van geworden en heb ik het in tweeënhalf jaar amper gebruikt. Ymnes (talk) 13:41, 30 June 2017 (UTC)
In België, was er Netlog, evenals Hyves nu volledig verdwenen door de komst van Facebook. Livenws (talk) 21:01, 30 June 2017 (UTC)
Ik had je graag willen helpen, maar ik heb er gewoon te weinig verstand van :-D Ymnes (talk) 21:26, 30 June 2017 (UTC)

Boete NS[bewerken]

NS heeft vandaag een recordhoge boete opgelegd gekregen wegens machtsmisbruik. Het hele verhaal hierachter is wat ingewikkeld in de details (logisch, die financiële constructies moeten immers altijd zo ondoorzichtig mogelijk zijn voor de buitenwereld). Maar een verhelderend verhaaltje hierover zou toch wel zeer welkom zijn hier. Zie bijv. de Volkskrant. --De Wikischim (talk) 18:50, 29 June 2017 (UTC)

Je bericht kwam tegelijk (iets eerder) dan dat van mij hierboven, maar er ontstaat dan blijkbaar geen bewerkingsconflict, gelukkig.
Ingaand op de vraag, denk ik dat er in magazines of achtergrond-nieuws-websites wel eens iets te vinden kan zijn. Je vraag laatst over Coney zou me ook veel tijd gekost hebben, en daarom ben ik na enig zoekwerk toen weer afgehaakt. Met een voorbehoud en ook pas dit weekend wil ik nog wel even kijken. Maar ik ben niet goed op de hoogte van het onderwerp en ik weet nu nog niet of ik dan wel iets kan vinden. Ik kan daarom niet beloven dat ik er een artikel van kan schrijven. Mocht je zelf een magazine of goede site vinden waarmee je het verhaal rondkrijgt, dan hoop ik dat daarom ten eerste. Ymnes (talk) 19:04, 29 June 2017 (UTC)
Misschien is het een idee dat je een dossier, ofwel categorie, van de NS aanlegt. Wellicht zitten er dan al een paar artikelen in die je naar meer achtergrondinformatie leiden. Het zou mooi zijn wanneer het project al op zo'n manier begint te werken. Dat is wel mijn langetermijnvisie waarom ik erin geloof (onder amdere). Ymnes (talk) 19:14, 29 June 2017 (UTC)
Bij deze: Categorie:Nederlandse Spoorwegen. Nu nog wat meer inhoud. De Wikischim (talk) 20:32, 29 June 2017 (UTC) Staat nu hier: Categorie:Nederlandse Spoorwegen.
Bij deze wat meer inhoud: Boete van 41 miljoen voor NS voor fraude bij aanbesteding. Ymnes (talk) 13:38, 30 June 2017 (UTC)

Redactieruimte, Redactiekamer en/of Nieuwscafé?[bewerken]

Deze praatkamer heet nu Redactieruimte. Terwijl ik type om te vragen of we Redactiekamer misschien mooier is, bedenk ik me ook dat ik het onderscheid met Nieuwscafé niet goed ken. Vinden jullie het goed dat we die twee samenvoegen? Indien jullie dat ook willen, welke naam zouden jullie dan kiezen? (persoonlijk zou ik dan voor een van die twee laatste namen opteren) Ymnes (talk) 14:51, 1 July 2017 (UTC)

De Redactiekamer is voor mij goed. De Redactieruimte is voorlopig voor redactioneel werk en in het nieuwscafé kan er worden gebabbeld over het nieuws zelf. Dat hebben ze ergens in 2008 opgesplitst. Zie ook Wikinieuws:Redactieruimte#Redactieruimte vs Nieuwscaf.C3.A9. Livenws (talk) 16:01, 1 July 2017 (UTC)

Aanzet voor nieuwe hoofdpagina[bewerken]

Misschien hebben jullie het wel gemerkt dat ik vandaag begonnen ben aan een nieuwe hoofdpagina. De eerste opzet staat hier: Hoofdpagina nieuwe opzet.

Nog niet helemaal klaar, nog een paar vragen

Hij werkt nog niet overal even goed, waardoor het laatste nieuws alleen de hoofdcategorie weergeeft en niet de subcategorieën. Ik heb hier gevraagd hoe ik dat kan oplossen. Of weet iemand van jullie het? Als ik hem af heb, zal ik dat hier melden. Ben wel benieuwd of jullie hem mooi vinden. Er komen nog een paar dingen bij. Morgen ga ik weer verder. Van een paar wensen denk ik niet dat het gaat lukken (weerkaartje en een wekelijkse/maandelijkse cartoon). Hebben jullie misschien nog een idee? Heeft iemand van jullie de inspiratie om een of enkele opiniestukken te schrijven? Dat zou heel welkom zijn! Ik ben nog tot dinsdag vrij en kan er dus lekker aan doorwerken.

Beetje uitleg over het ontwerp

Ik heb verschillende doelstellingen met het ontwerp. Met een kader voor de persberichten en nu zelfs ook nieuwsberichten toon ik dat we vinden dat ze erbij horen. Dan hoeven we die discussie tenminste niet meer te voeren. Ook ben ik ervan overtuigd dat er voor zoveel mogelijk mensen iets tussen moet zitten, zolang we dat kunnen behappen. Daarmee zijn we denk ik interessanter als project. Ik heb gekozen naar een onderverdeling naar regio (4x Nederlandstalig en de wereld), omdat die denk ik het meest aanspreekt. Lokaal belang past eigenlijk binnen die vier en wij schrijven daar niet zo vaak over (het meest over Brussel, maar dat interesseert ook een Nederlander en dan valt het naar mijn smaak onder België en niet onder lokaal). Daarom heb ik hem eruit gelaten. Mocht dat later anders zijn, weet dan dat deze pagina vrij eenvoudig van ontwerp te wijzigen is. De blokken kunnen verschoven worden en in plaats van de laatste 7 nieuwsitems, kan overgeschakeld worden naar 4 of 10 (hoe de vlag er maar bij hangt). Subonderwerpen als economie en sport heb ik niet prominent gemaakt. Maar ik ga nog wel via de dossiers aan de slag om daar van alles in te stoppen voor de liefhebber. Ook schenk ik aandacht aan Wikimedia (Wikipedia, enz.) Ten eerste omdat ik denk dat daar onder Wikipedianen, Commonsgebruikers, enz. interesse voor is (ook wel voor de buitenstaander trouwens). Daarnaast toont het dat we zelfvertrouwen hebben om af en toe ook iets op op basis van eigen onderzoek te publiceren. Ik snap dat dit op Wikipedia niet gewenst is, maar voor dit project is het denk ik juist een grote aanwinst. Ik heb trouwens nog meer ideeën, maar daar is de tijd nu te krap voor. De zomer komt ook nog :-)

Al met al is dit 80% van het ontwerp en we zijn er dus nog niet. Morgen ga ik dus verder. Prettige avond! Ymnes (talk) 18:45, 1 July 2017 (UTC)

De kleurtjes vind ik wel goed, het huidige ontwerp is wat grijs en kleurloos. Het sluit ook goed aan bij de hoofdpagina van Wikipedia. Een vervelend puntje is dat je nog steeds handmatig de hoofdartikels moet aanpassen, het is zeker een ingewikkeld systeem, dus misschien kunnen we hulp vragen van de Franstalige ontwikkelaars? Ik wacht vol enthousiasme op die overige 20% afwerking (de header?).Livenws (talk) 21:38, 1 July 2017 (UTC)
Goed dat je die Franse aanpassing van de hoofdtitels nog noemt. Ik heb dat een keer getest en dat werkt wonderbaarlijk goed. Ik zal eens kijken of me dat lukt en roep anders even de hulp in. Ymnes (talk) 08:09, 2 July 2017 (UTC)

Er bestaat zoiets als de 20/80-regel. In 20% van de tijd doe je 80% van het werk en voor de laatste 20% heb je 80% van de tijd nodig. Misschien nog wel meer. Als dat ene foutje van de subcategorieën eruit is, zou ik hem graag live zetten. Vinden jullie dat goed? Ymnes (talk) 19:00, 2 July 2017 (UTC)

Ik vind deze hoofdpagina op zich heel goed. Let alleen wel op dat we het eerder hadden over eventuele andere rubrieken die er nog bij zouden kunnen, zoals het weer. Maar dan moeten we wel eerst zeker weten dat iemand die ook op vaste basis blijft bijhouden (dat zal ik wat dit betreft helaas niet zijn, denk ik). De Wikischim (talk) 19:24, 2 July 2017 (UTC)
Bedankt voor je antwoord, want als Huhbakker hem ook (alvast!) steunt, dan kan hij mee in de lancering van circa woensdag. Alvast, want als jullie erna nog goede aanpassingen weten, kan dat ook gewoon doorgevoerd worden natuurlijk. Met een weerkaartje wil ik dat graag geautomatiseerd laten actualiseren, maar ik dacht vanavond nog dat zoiets goud waard is. Ook voor commerciële doeleinden mag zoiets gekopieerd worden (licentie CC-BY-SA) en ik vermoed dat 'embedded' daarom niet mogelijk is. Want dat wordt wel gratis aangeboden. Maar ik blijf m'n ogen openhouden naar zoiets, want dat zou wel een erg leuke toevoeging zijn. Ymnes (talk) 19:33, 2 July 2017 (UTC)
Ziet er goed uit, veel beter dan de vorige. Mijn steun heb je. Huhbakker (talk) 10:21, 3 July 2017 (UTC)

Opening[bewerken]

Opening van nl.wikinews.org staat voorzien voor woensdag. https://phabricator.wikimedia.org/T168764 Livenws (talk) 14:42, 2 July 2017 (UTC)

Goed nieuws! Ymnes (talk) 14:54, 2 July 2017 (UTC)

Nieuwe hoofpagina, eerst tijdelijke categorieën[bewerken]

Voor vermelding van nieuwsartikelen in de blokken op de hoofdpagina, zijn er nu tijdelijk zes nieuwe categorieën. Ze staan ook in de tool voor nieuwe pagina's:[13]

(daarnaast zijn er speciale categorieën voor persberichten en nieuwsbrieven)
Ik ben er namelijk nog niet achter hoe de DynamicPageList dieper kan zoeken (ik heb al veel mensen gevraagd). Er hoeven maar 7 in te staan, zodat oudere er telkens weer uitkunnen.

De wijziging van de kop met foto zal eerst nog even met de hand moeten gebeuren. Daarvoor heb je programmeursrechten nodig en het lijkt me handig de maker ervan pas te vragen als we over zijn. Het gaat al iets eenvoudiger dan op de oude hoofdpagina trouwens. Ymnes (talk) 12:25, 4 July 2017 (UTC)

Mooi werk Huhbakker (talk) 19:33, 4 July 2017 (UTC)
Dankjewel, goed om te lezen! Ik heb er zelfs een paar dagen vrij voor genomen omdat het eerste aanblik nogal gezichtsbepalend is :-) Ymnes (talk) 19:54, 4 July 2017 (UTC)

Demmink[bewerken]

Wellicht zou er een aparte categorie Categorie:Joris Demmink kunnen komen? Dat wordt dan verder een kwestie van vooral wat (nou ja eigenlijk best wel veel denk ik) oude nieuwsberichten verzamelen. Dit is een van de dingen die we zouden kunnen gaan doen als we besluiten inderdaad oudere berichten "met terugwerkende kracht" hier te schrijven. Het zou best een aardige lacune opvullen, want op Wikipedia is alle informatie over Demmink die ook maar enigszins nadelig voor hem zou kunnen zijn keer op keer door bepaalde gebruikers verwijderd, zodat w:Joris Demmink nu een volkomen nietszeggende pagina is (die net zo goed helemaal weg zou kunnen). De Wikischim (talk) 16:09, 4 July 2017 (UTC) P.S. De bijbehorende OP is juist gigantisch, zie ook de archieven. Iets wat je ook geregeld ziet op Wikipedia: hoe langer de OP, hoe korter het artikel zelf is :) De Wikischim (talk) 16:15, 4 July 2017 (UTC)

Stel hij is onschuldig? Mensen die dat geloven, gaan ervan uit dat de beschuldigingen gemaakt zijn om wraak op hem te nemen. Hij was immers een hoog geplaatst persoon op justitie. Ik denk juist dat we suggestieve journalistiek zoveel mogelijk moeten vermijden. Als die man echt onschuldig is, dan hebben ze zijn hele leven geruïneerd en daar wil ik niet aan bijdragen. Juridisch is hij volgens mij nergens voor veroordeeld. Laten we alsjeblieft over onderwerpen schrijven waarover we zeker kunnen zijn, en niet over Demmink. Ymnes (talk) 16:16, 4 July 2017 (UTC)
Ik zie geen kwaad om oudere artikelen te plaatsen, wel als er rectificaties of aanpassingen ten opzichte van het oorspronkelijk oudere bericht deze dan ook plaatsen en linken. Huhbakker (talk) 19:31, 4 July 2017 (UTC)
Eventueel aanknopingspunt: de bronnen die in deze eerdere versie van het WP-artikel stonden. De Wikischim (talk) 19:41, 4 July 2017 (UTC)
Voor het plaatsen van oudere artikelen (onderwerpen die al langere tijd geleden zijn gebeurd) ben ik ook voor. Zelf doe ik het ook wel eens om een onderwerpdossier verder te vullen. Het geval Demmink is echter een beetje anders. Op Wikipedia is daar heel veel gedoe over geweest omdat zijn artikel volgeschreven werd met (volgens de rechter) onbewezen feiten. Ik denk niet dat ik de enige ben die denkt dat er activisten achter zitten. Maar ik geloof ook heel erg in het credo dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Groepsgedrag kan soms heel waarheidsondermijnend werken en we weten gewoon niet of er wat gebeurd is. Ymnes (talk) 19:52, 4 July 2017 (UTC)
Ik kwam deze pagina nog tegen [14], mogelijk de moeite waard om hier terug te plaatsen? Enig idee hoe dat terugplaatsen gaat? Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 09:58 (UTC)
Tja, maar dat was geen nieuwsartikel. In die vorm is het dus sowieso niet geschikt voor hier. Overigens, zie ook hier. Misschien iets regelen met Wikisage, dan is het niet eens meer nodig om de Wikipedia-community hier nog apart bij te betrekken. De Wikischim (overleg) 18 jul 2017 13:59 (UTC)

Ik dacht dat ik toch hele duidelijke argumenten heb gegeven waarom we daar niet aan moeten beginnen. Op dit argumenten wordt nu niet ingegaan. Ook dat is al niet juist. Wikipedia heeft heel veel last gehad van trollen en spammers om een suggestief verhaal neer te zetten van Demmink dat niet bewezen is. Ik wil wel een paar betrokkenen van Wikipedia uitnodigen om ook nog een keer uit te leggen waarom we er niet aan moeten beginnen. Wikisage mag in elk geval niet gekopieerd worden vanwege de licentie daar. Een kopie van Wikisage is auteursrechtenschending en zal hier per nuweg verwijderd moeten worden. Kom op jongens, niet verzwakken! We willen een goede nieuwssite neerzetten, geen roddelblad. Ymnes (overleg) 18 jul 2017 15:01 (UTC)

Op de overlegpagina kwam ik ook nog de link naar dit wetenschappelijk onderzoek tegen met een hoofdstuk over Demmink. Wanneer er een wetenschapper naar kijkt, dan geeft dat al een heel ander beeld. Veel beter dan bijvoorbeeld een suggestief artikel op Wikipedia met illustere schrijversnamen als Lekmichdochamaasj, Daglicht voor duistere zaken, Loewendeklokke, e.d. De massaspammer op dit en verwante artikelen is voor altijd geblokkeerd en dat gebeurt je niet zo maar. De affaire Mennink is heel controversieel en de vraag is of dat aan Mennink ligt of aan publicisten over de zaak (zie bijvoorbeeld het wetenschappelijke artikel hierboven). Hij is in elk geval door geen rechter schuldig verklaard en Wikipedia trof beschermende maatregelen tegen mensen die een beschadigend beeld van hem neer wilden zetten. De Foundation heeft trouwens WN:BLP in het leven geroepen om te voorkomen dat de wiki's worden misbruikt om personen te beschadigen. Dat wil zeggen, dat er voldoende bewijs moet zijn. Een goed voorbeeld schreef ik gisteren: Lage straf voor ontucht door Curaçaose pastor. Het grote verschil is dat die pastor door een rechter veroordeeld is, en niet door de pleps. Dus nogmaals mijn dringende oproep: begin niet aan zulke artikelen en gooi beschadigend werk meteen weg als iemand er hier aan begint. Ymnes (overleg) 18 jul 2017 15:45 (UTC)
Ik heb me verdiept in deze materie en ik begrijp je punt Ymnes. Op de Nederlandse Wikipedia hebben echt rare verhalen gestaan zonder enkele onderbouwing. Beschuldigingen in krantenartikelen worden meestal de dag erna al weer gerectificeerd, bronnen en "getuigen" spreken elkaar tegen. Overlijdensdata van "betrokkenen" verschillen in diverse artikelen waar deze in de context dan goed uitkomen. Zelfs achternamen van chauffeurs zijn hier en daar niet zeker of verschillend. Veel "belastende" uitlatingen komen uit tweede of derde hand. Wat een materie! Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 21:27 (UTC)
Dankjewel dat je er dieper ingekeken hebt. Die ellende kunnen we hier beter proberen te voorkomen. Ymnes (overleg) 19 jul 2017 06:43 (UTC)

Tot morgen![bewerken]

Tot morgen ... op de heropende nl.wikinews.org !  :-) Ymnes (talk) 18:47, 4 July 2017 (UTC)

Ik ben benieuwd, tot morgen! Huhbakker (talk) 19:23, 4 July 2017 (UTC)
Ik ook, al verwacht ik geen spectakel. Voor zover ik weet is er trouwens geen persbericht uitgegaan. Ik heb vandaag nog gemaild met twee bestuursleden van Wikimedia Nederland en België en hun ervaring is dat daar meestal niet veel mee gedaan wordt. Terwijl zij het over Wikipedia hebben en het hier om Wiki"nieuws" gaat: toch ietsjepietsje een concurrent. Maar persberichten via de sociale media liken kan wel een beetje helpen. Dus wie dit leest; doen! zou ik zeggen en moedig ook je kennissen aan :-) Wie weet levert het niet alleen lezers, maar ook helpende handen op. Lekker slapen en morgen tevreden weer op :-) Ymnes (talk) 20:12, 4 July 2017 (UTC)

nl.wikinews.org weer open[bewerken]

Het is gelukt, het project is weer open :-) Huhbakker (overleg) 5 jul 2017 21:51 (UTC)

Redlinks after importing[bewerken]

I've noticed that some articles show (broken) redlinks where templates are supposed to be, even though the templates do exist. (You might be able to find examples by hitting Speciaal:Willekeurig several times. I would link to an example, but the problem might be fixed by the time users follow my link!) This is a page-caching problem, and hopefully will be fixed soon without any user intervention (I think!). In the meantime, if you really need to fix an affected page and don't want to wait, you can make a null edit by saving the page with no changes of any kind — or, of course, you can make a real edit, if something else on the page needs it. (Alternatively, you can append "?action=purge" on the end of the article's URL and load the resulting URL to purge the page cache "manually".) I wouldn't bother trying to find and fix every affected article, though — like I said, the problem should get fixed automatically. - dcljr (overleg) 5 jul 2017 22:11 (UTC)

Ok, we will give it some time to recover. Thank you for your message. Huhbakker (overleg) 5 jul 2017 22:13 (UTC)
Hmm. I thought it would be further along than this by now. It's still quite easy to find template redlinks by repeatedly loading Speciaal:Willekeurig. Maybe I was wrong about the problem fixing itself! I see that Ymnes has just imported MediaWiki:Gadgets-definition, but none of the actual gadgets have been imported yet. Once they are, I believe that both "UTCLiveClock" and "purgelink" provide convenient ways to purge the page cache on any particular page you're looking at. FYI… - dcljr (overleg) 8 jul 2017 04:33 (UTC)
@Dcljr: Thanks for mentioning "UTCLiveClock" and "purgelink". I'm actually still working on it and these things are all new to me. And we are still waiting indeed. It's impossible to purge 5,079 articles[15] (not less than 3,400 as you published[16]).Another thing is that the categories aren't working (there is a bug reported yet). So nearly all the articles we have, are not visible. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 06:17 (UTC)
@Ymnes: You are mistaken about the article count. While it is true that MF-Warburg imported more than 3,400 pages into the wiki, many of those are category pages, which do not count as articles. An "article" (also known as a "content page") is a page in a content namespace that contains at least one internal-style [[wikilink]] to another page on the same wiki (only regular links count, not category links [that place pages in categories] nor file/image links [that display images]). The only content namespace on this wiki, like most but not all Wikimedia wikis, is the main one (namespace 0), and there are only 3,520 pages in that namespace (including 32 created since importing was finished — so maybe I should have said "fewer than 3,500"). I don't know how many of those contain wikilinks, but it can't possibly be more than 3,520. (Unless there is a more serious bug that is preventing all pages in the main namespace from being listed at Special:AllPages!) In any case, I have submitted a Phabricator task to recount the wiki, and even if that's not acted on the wiki will be recounted on July 21st, so we'll know the "true" count eventually… - dcljr (overleg) 8 jul 2017 07:45 (UTC)
Thanks. Anything that helps this project to function how it should, helps. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 07:52 (UTC)
@Ymnes: You said there is a bug report about the categories not working? Where? And what do you mean that they aren't working? How? And how does that make "nearly all the articles we have… not visible"? I'm confused. (And BTW, you only have to purge pages you come across that have redlinks to templates, not all of them. Once you have one or both of the gadgets I mentioned, interested users can just go about their normal wiki activities and purge pages as they come across them. Actually, it may be possible [via a Phabricator task] to get the page cache purged for all pages on this wiki at once. I don't know.) - dcljr (overleg) 8 jul 2017 08:06 (UTC)
Sorry to follow up before your reply, but I think I see what you mean. Many (all?) categories are missing articles and subcategories that "should be there" (based on the existence of [[Category:]] links). This seems to be a similar kind of caching problem, but "worse" because of the way categories work. The problem cannot be fixed by purging the page cache, whether it's done to the page/subcategory that's "missing" or to the (parent) category itself (which isn't surprising). However, a null edit (or real edit) to the "missing" page/subcategory does make it reappear in the category (although sometimes it takes a moment). This is weird. I've never seen categories broken like this in a newly imported wiki (although maybe I just haven't been paying attention). Please point me to the Phabricator task about this, if it exists. - dcljr (overleg) 8 jul 2017 08:49 (UTC)
Heh… it appears to be linked to in the very next section (below this one): phab:T169881. After refreshLinks.php is run (which it hasn't been yet), this should (hopefully!) fix all the problems we've been talking about. - dcljr (overleg) 8 jul 2017 09:02 (UTC)
@Dcljr: Sorry, I missed your reply at 08:06, and than I had an edit conflict. The case is indeed that pages and categories are not visible. Good example is this category that should list 63 news letters. It only shows #62 and #63 because I purged these two myself to make them visible. All the subcategories are not visible either. At the bottom left of the main page, there should have been much more listings (as you can still see in the incubator). The bug may hopefully be fixed under file T169881. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 09:09 (UTC)
You know, I bet all these problems are because the wiki was not a "brand new" one, but instead had its previous content deleted before importing took place. That's probably why I've never seen these kinds of problems before. Anyway, I am now going to stop editing this section every few minutes… [grin] - dcljr (overleg) 8 jul 2017 09:33 (UTC)
Done Solved - Romaine (overleg) 14 jul 2017 19:30 (UTC)
Thanks, Romaine. I don't know why no one has acted on the Phabricator tasks (phab:T169881 to run refreshLinks.php on this wiki, and phab:T169861 to run updateArticleCount.php). Maybe everyone who would usually do such things is on vacation… BTW, the current reported article count ("Inhoudelijke pagina's") is 6,465 (as I type this), but there are only 3,561 pages in the entire main namespace (which I will call "NS0"). I suspect that all the recent editing activity has, in effect, ended up "double-counting" many pages as articles (because the "links" table was messed up). Hmm… I wonder if the fact that the article count has increased by 1,952 in the last 24 hours (during which time Romaine edited, I assume, every page on the wiki) can be taken as circumstantial evidence that there are actually about 1,952 articles here! (More accurately, it probably indicates that there were that many NS0 pages that were still broken because of the template-redlinks problem we have been discussing in this section.)
Let me try to explain more carefully: Most pages on this wiki seem to be qualifying as articles (= "NS0 pages containing [[wikilinks]]") only because of the "hier" wikilink provided by Sjabloon:Uitnodiging. (As I said in an earlier comment, category links and interwiki links to Wikipedia don't count in qualifying a page as an "article", even though it kind of seems like they should.) But if the messed up "links" table was not allowing the software to "see" these links, resulting in "redlinks" to that template page, that presumably would also mean that the software wouldn't recognise these pages as being articles before they were edited again. But then when the pages were edited, the software would now see the "hier" links and so think that these pages just turned into articles, thereby increasing the article count. See what I mean? This caused the article count to rise as Romaine "null-edited" all the wiki's pages, even though he didn't add new wikilinks to any NS0 pages (not hundreds of them, anyway)! [BTW, technically most of Romaine's edits were not actually "null edits", since he changed things like [[Category:…]] → [[Categorie:…]], but that's beside the point.]
Here's more circumstantial evidence: By my rough estimate, based on a "systematic sample" of 33 pages from Speciaal:AllePaginas (the page title at the top of each column, on each of the 11 pages of results), about 64% [= 21/33] of main-namespace pages contain a {{Uitnodiging}} template call. Now, 64% of 3,561 is 2,266 [more precisely, 21/33 * 3,561], which isn't too very different from 1,952! (And BTW, 2 of the 33 pages in my sample contained wikilinks not provided by {{Uitnodiging}}, so I estimate that around 23/33, or 70%, of the 3,561 NS0 pages are articles. Thus the article count "should be" around 2,482. (Of course, this may be hundreds of pages off of the actual number, due to my sampling method. If anyone's interested, a random sample I just tried, using Speciaal:Willekeurig, resulted in the more pessimistic estimate of 2,050 articles — and a 95% confidence interval of between 1,450 and 2,651 articles. Sorry, couldn't resist…)
Anyway, like I said before, we'll find out what the "true" count is on July 21st, or possibly earlier if someone decides to run updateArticleCount.php "manually". - dcljr (overleg) 15 jul 2017 07:51 (UTC)
The links to "hier" above every page don't give the exact count. It's better to count the pages in Categorie:Gepubliceerd: the sum is 4.726 (= PAGESINCATEGORY:Gepubliceerd). Although you never know if all pages are put in there (it must be circa 3.323 + 10-50). That makes your further calculations incorrect as well. We'd better wait until the bug is solved. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 13:10 (UTC)
Sigh… OK, it's obvious that we are talking about two different things. I'm talking about what is in fact causing pages to be considered articles by the MediaWiki software; you're talking about the "political" issue of what the Dutch Wikinews community should agree on as constituting an article. These are totally different concepts (well… unless the community were to agree to use MediaWiki's number! :). "Amongst yourselves" you can consider anything you want to be an "article", but it won't affect what MediaWiki sees as the article count, which is reported at Speciaal:Statistieken ("Inhoudelijke pagina's") and returned when {{NUMBEROFARTICLES}} is called, and returned in response to API queries (all 3 methods always agree at any particular point in time). That number is what will be shown at (for example) m:Wikinews/Table and be the basis for announcements at m:Wikimedia News. Oh, and one more thing: I hate to break it to you, but {{PAGESINCATEGORY}} is also sometimes wrong. (Will the madness ever end?) Anyway, as we both agree, We Shall See… - dcljr (overleg) 15 jul 2017 16:35 (UTC)
I don't think you understand me. The definition of an article is: is the name space "main" yes/no? I don't think this needs further talk. Speciaal:Statistieken doesn't show the correct number. It's far beyond the truth. But 2000 isn't correct either. I yet gave you the correct nummer what has been published. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 17:22 (UTC)

OK, the links table has been refreshed and the articles have been recounted, resulting in 2,531 articles. The "live" count based on {{NUMBEROFARTICLES}} is 4.730. As I have said, if this count doesn't match what you were expecting, it's because you're using a different definition of "article" than the software uses. - dcljr (overleg) 19 jul 2017 04:21 (UTC)

Thank you for your notice. @Dcljr: Can you describe - in a way that I understand - which 1,000 articles are not counted as articles currently? Do you e.g. have examples of pages? Ymnes (overleg) 19 jul 2017 06:06 (UTC)
@Ymnes: Speciaal:VerwijslozePaginas (which is not "live" but is updated periodically) lists pages in the main namespace that are not linked to any other pages on this wiki; this makes them not count as articles according to the MediaWiki software (most seem to only contain interwiki links to the Dutch Wikipedia). Here's an example of a simple edit that makes one of these into an article (by the software's definition). Here's another possibility (note the ":" before the word "Categorie" — that's important!). - dcljr (overleg) 24 jul 2017 22:08 (CEST)Reageren[reageer]
Oh, by the way, if you really want the software to count all pages in the main namespace as articles, you can submit a request at the Wikimedia Phabricator to change $wgArticleCountMethod to "any" for this wiki. (They will probably want evidence of community consensus for this change. See phab:T131771 for an example of such a request and m:Requesting wiki configuration changes for general instructions.) Sorry, I didn't think to suggest this before. - dcljr (overleg) 24 jul 2017 22:24 (CEST)Reageren[reageer]
Thank you, this is a very comprehensible explanation. This must not be such a problem, especially because I yet wanted to ask a person with a bot here to place the "Uitnodiging"-link above each news article, in cases where it is still missing. That would solve the whole problem. Thanks again, we can solve that! Ymnes (overleg) 25 jul 2017 16:43 (CEST)Reageren[reageer]

Rubriek "Nieuwsfeed" op de hoofdpagina is nog gedeeltelijk leeg; rest moet nog uit de Incubator?[bewerken]

Op de hoofdpagina staan onder "Nieuwsfeed" nog niet alle artikelen die er de laatste dagen bij zijn geschreven. (Voorbeeld: "Bus brandt volledig uit op A9 in Beieren, 18 doden", een nieuwsbericht dat hoort bij 3 juli). Wordt dit nog verder aangepast door de importeerder? Over een paar dagen zijn die datums al niet meer zichtbaar op de hoofdpagina. Het zou een beetje jammer zijn en ook wat minder goed voor het algehele imago van dit project als de berichten dan niet te zien geweest zouden zijn. Nu lijkt het net alsof er bij "Nieuwsfeed" niets bij is gekomen op die data. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 12:07 (UTC)

Ik zie nu inderdaad dat incubator:Category:Wn/nl/Juli 2017, incubator:Category:Wn/nl/Juni 2017 enz. nog grotendeels vol staan. Dat moet dus allemaal nog hierheen worden overgezet (wordt gedaan door user:MF-Warburg?). De meeste recente dagen dan graag wel het eerst, dat heeft de meeste prioriteit aangezien dit tegelijk om de hoofdpagina gaat. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 12:24 (UTC)

De pagina's zijn wel overgezet maar op een één af andere manier niet zichtbaar in de categorieën, zie bijvoorbeeld [17], die niet zichtbaar is in de categorieën. Werd eerder hier gesproken dat de alle pagina's een soort "0-edit" nodig hadden. Wellicht dat user:MF-Warburg dat nog gaat uitvoeren? Huhbakker (overleg) 6 jul 2017 12:39 (UTC)
Ja, het is wel belangrijk dat dat nog even snel gefikst wordt. Technisch mankementje, lijkt me. Maar we willen natuurlijk wel graag gewoon alles hier hebben wat hier hoort. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 12:56 (UTC)
I have filed phabricator:T169881. --MF-Warburg (overleg) 6 jul 2017 13:31 (UTC)
I'm sorry but it still doesn't seem to be working. The category "Nieuwsfeed" on the main page should show more articles than it does now. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 13:53 (UTC)
Or is this just a tool for importing the rest from the Incubator? OK, thanks. However, I for my part do not know well how work with this tool, unfortunately. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 13:55 (UTC)
In the bug I requested that the server admins run a script which will fix the problem of pages that exist but don't appear in the categories. I am so far not aware of any pages that were not imported from Incubator, please list them on my user talk page or somewhere else so that I can import them if they are missing. --MF-Warburg (overleg) 6 jul 2017 20:35 (UTC)

Terzijde[bewerken]

Er werkt op dit moment nog meer niet goed, zie bijv. Categorie:België Inmiddels opgelost. Dus nog steeds wel wat werk aan de winkel met het importeren, al zijn we op zich nu al een heel eind. De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 14:31 (UTC)

Eerste bewerkingen[bewerken]

Mijn eerste bewerkingen op Wikinews: als ik een nieuw artikel start, moet ik nu een beveiligingscode intikken alvorens over te gaan tot publiceren als ik een externe link gebruik (bij het bronnensjabloon). Kan dit niet uitgeschakeld worden? Ook een pagina hernoemen lukt niet, ik heb zonet een titelfout gemaakt in het artikel over Peter Sagan ( er staat nu 'Sagen') maar bij mij staat de functie "hernoemen" er niet bij? De visual editor werkt ook niet. Livenws (overleg) 6 jul 2017 15:46 (UTC)

Dat van die automatische beveiligingscode heb ik ook al gemerkt. Ik vind het geen ramp op zich, maar erg handig is het ook niet. Kan dit worden uitgeschakeld? De overige zaken die Live Nieuws hier noemt lijken me ernstiger De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 16:10 (UTC)
Wat ik in ieder geval heel prettig zou vinden is als "Hotcat" zo gauw mogelijk weer werd ingeschakeld. Dat scheelt nl. enorm bij het toevoegen van de relevante categorieën op een pagina. De Wikischim (overleg) 7 jul 2017 15:17 (UTC)

Zusterprojecten in het linkermenu[bewerken]

Op Wikidata voegde ik https://www.wikidata.org/wiki/Q33881 de Ronde van Frankrijk van Wikinews toe, maar de zusterprojecten worden hier nog niet in de linkerzijbalk vertoond. Livenws (overleg) 6 jul 2017 16:20 (UTC)

Nu wel, probleem opgelost. De linkerzijbalk in zijn geheel is ook aan vervanging toe. Livenws (overleg) 6 jul 2017 16:23 (UTC)
Die linkerzijbalk heb ik hieronder benoemd (dat zou ik moeten kunnen oplossen, maar kan nog niet zeggen hoe snel). Ymnes (overleg) 6 jul 2017 16:26 (UTC)
De linkerzijbalk is nu ook gevuld. Misschien dat er later nog wel iets meer in kan. Laat het dan maar even weten. Ymnes (overleg) 7 jul 2017 16:13 (UTC)

Overgang[bewerken]

Welkom op Wikinieuws! (om maar met het goede nieuws te beginnen) Er zijn nog wel heel wat dingen niet in orde. Ik denk dat er voor ons allemaal nog veel uitzoekwerk inzit. Ik heb trouwens door MF-Warburg (de importeur van het project) voor twee weken moderatorrechten meegekregen. Ik heb nu een eerste rijtje vragen gesteld. Ik heb daar ook al heel wat antwoorden op. Het eerste is geruststellend en een antwoord op de zijbalk en van het tweede wordt ik heel blij (namelijk dat de lege feeds en categorieën automatisch gevuld lijken te gaan worden - althans dat begrijp ik uit zijn antwoorden). Van het derde antwoord wordt ik heel ongelukkig. Hij geeft me een link naar een manier om het zelf op te lossen, maar ojee ik weet niet wat daar allemaal achter wegkomt. Als jullie nog vragen hebben, dan is het misschien makkelijker om ze hier eerst in de redactieruimte te stellen, zodat we hem niet overrompelen met heel veel vragen, terwijl een ander ze ook al weet. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 16:25 (UTC)

Die purge en nuledit werken allemaal niet zoals hierboven aangegeven wordt. Voor de zes hoofdcategorieën op de hoofdpagina ga ik even een noodverbandje aanleggen, zodat de hoofdpagina er toonbaar uitziet. Dan hoop ik dat die 'bug', waarover hij het op zijn overlegpagina heeft, snel hersteld is. Maar dan kunnen we er in elk geval enigszins mee werken. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 16:44 (UTC)
P.S. Volgens mij ben ik de enige die tijdelijke moderatorrechten heeft gekregen. Ik weet niet waar hij mij heeft gekozen. Ik heb dit niet gevraagd. De bedoeling was namelijk eerst dat we een week lang zonder zouden zitten, althans dat begreep ik (maar het is wel goed dat in elk geval eentje ze nu heeft...). Ymnes (overleg) 6 jul 2017 16:57 (UTC)

We hebben ook de Gadgets/Uitbreidingen niet, zoals HotCat. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 17:02 (UTC)

Je bent trouwens ook de inhoud van je volglijst kwijt. Dit kun je herstellen door naar de ruwe volglijst te gaan op de incubator, vervolgens dat te kopiëren en plakken in je tekstverwerker, zoek "Wn/nl/" en vervang door een leeg vakje. Vervolgens kopieer je dit in de ruwe volglijst van Wikinews. Dan heb je alles weer terug. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 17:07 (UTC)
Bijdrages in de tijd van de Incubator zijn ook nog niet zichtbaar. Ik wacht af totdat dat in orde is Livenws (overleg) 6 jul 2017 17:44 (UTC)
Bij mij wel, of misschien bij mij inmiddels wel. De persoonlijke overlegpagina blijft daar wel staan. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 17:49 (UTC)
Het probleem van de bijdrages doet zich dus alleen bij mij voor. Ik krijg ook constant "Er is een fout opgetreden tijdens het ophalen van gegevens van de server: HTTP 404." te zien als ik een voorbeeldweergave wil zien als ik een artikel bewerk. Opslaan lukt wel. Livenws (overleg) 6 jul 2017 17:59 (UTC)
Als je dat probleem houdt, zou ik er een schermafdruk van maken en het aan MF Warburg vragen. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 18:06 (UTC)
De hoofdpagina is nu toonbaar, maar verhuld wel dat erachter nog heel veel werk ligt. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 17:50 (UTC)
Tijd om te herstellen krijgen we blijkbaar niet. Nu heeft ene George Ho vanmorgen in de kroeg van Wikipedia al gemeld dat het project heropend is... Ymnes (overleg) 6 jul 2017 18:26 (UTC)
Volgens mij komt het ook daar wel allemaal goed. Laten we de feeds maar weer vullen met nieuwe artikelen! Voor nieuw werk werkt het allemaal uitstekend! :-) Ymnes (overleg) 6 jul 2017 19:37 (UTC)
En de rest wordt later rechtgezet. We zijn overrrrrr....... ! :-) Ymnes (overleg) 6 jul 2017 19:39 (UTC)
In ieder geval zijn veel categorieën al overgezet uit de Incubator, maar als je ze dan aanklikt staan er alleen de artikelen die sinds afgelopen week zijn aangemaakt (bijv. Categorie:Nasleep van de coupepoging in Turkije (2016)). Daar moet dus ook nog aan gewerkt worden. De Wikischim (overleg) 9 jul 2017 10:35 (UTC)
Er zijn nog 3000 artikelen niet zichtbaar plus nog eens circa dit aantal aan ondersteunende pagina's (waaronder categorieën). De reden is dat er nog een 'bug' in Wikinews zit, waarvoor herstel is aangevraagd. Zie meer daarover hier in de redactieruimte onder Links after importing. Ymnes (overleg) 9 jul 2017 10:51 (UTC)
Ik heb er vandaag naar gekeken en toen viel me op dat de redirects ook meetellen als gepubliceerd, zal daar het verschil vandaan komen tussen het aantal "gepubliceerde artikelen" en "Inhoudelijke pagina's" ? Huhbakker (overleg) 9 aug 2017 19:16 (CEST)Reageren[reageer]
Hierboven wordt de oude situatie net na de start beschreven. Met Romaine kwam ik er een paar dagen geleden al op uit dat het aantal dat je bovenaan de hoofdpagina ziet, het juiste aantal is. Dat aantal is nu exact gelijk aan het aantal pagina's in de hoofdnaamruimte exclusief de redirects. Dat heeft Romaine berekend, want er staat niets artikel-vreemds in de hoofdnaamruimte (ook de hoofdpagina niet meer). Dat aantal stemt overeen met het aantal artikelen dat in de Categorie:Gepubliceerd staat. Ergo: dit is het juiste aantal artikelen.
Dit aantal verschilt echter zo'n 900 artikelen met wat in de statistieken statistieken staat. Dit is een belangrijk getal voor buitenstaanders, want hij is ook leidend de de Meta-nieuwsregels en hij wordt ook in de totale statistieken aangehouden. Onder "#Redlinks after importing" (hierboven) werd mij uitgelegd, dat die 900 geen link hebben naar een pagina op nl.wikinews.org. Eergisteren dacht ik slim te zijn en heb in Sjabloon:Publiceer (het sjabloon dat ook de Categorie:Gepubliceerd onder elk artikel zet) een link gezet naar Hoe schrijf ik een artikel? Het heeft tot nu toe nog niet geholpen. Ik vermoed omdat een artikel dan ook nog een nuledit nodig heeft. Dat vermoeden baseer ik op het feit dat ik de afgelopen dagen misschien wel 100 oude artikelen heb opgeslagen en we van ca. 1000 naar 900 verschil zijn gegaan. Maar zeker weten doe ik het niet. Ymnes (overleg) 9 aug 2017 19:46 (CEST)Reageren[reageer]
Dank je voor de uitleg, lastige materie Huhbakker (overleg) 10 aug 2017 00:32 (CEST)Reageren[reageer]

TabberTab[bewerken]

@Ymnes , ik kan MediaWiki:Common.js niet bewerken. Jij wel? Wil je anders eens deze tekst erin plaatsen? Ik probeer de "tabbertab" (switchen van tab naar tab) (voor bv. foto's) functie te installeren, maar ik weet niet of het zal lukken want er zijn op andere projecten problemen mee gesingnaleerd, proberen kan geen kwaad. Livenws (overleg) 6 jul 2017 19:55 (UTC)

Ondertussen heb ik ook hulp ingeroepen voor het automatische systeem om artikels te wijzigen op de hoofdpagina. Wachten op antwoord. Livenws (overleg) 6 jul 2017 19:57 (UTC)
Het klonk een beetje gewaagd, maar het blijkt een verwijderde pagina te zijn geweest. MediaWiki:Common.js staat er weer op. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 20:04 (UTC)
Wat je met "deze tekst" erin wilt zetten, wil je daar een expert voor vragen? Dat is code voor programmeurs, en ik zou niet weten wat er dan gebeurt. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 20:06 (UTC)
Mocht het die optie zijn om de kopjes op de hoofdpagina automatisch te wijzigen, dan vraag ik daar ook nog een specialist voor (degene die hem ontworpen heeft). Dat was al mijn bedoeling en dat komt op korte termijn. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 20:08 (UTC)
De inhoud voor Common.js dat ik voorstel is nog voor iets anders dan het "actualisation rapide" systeem. Het is voor switchen van tabs zoals hier, het welkomstberichtje op Wikinews Français. Ik heb dit eerder trachten te doen, maar de Incubator zat toen in de weg. Ik wil nu een nieuwe poging wagen. Livenws (overleg) 6 jul 2017 20:14 (UTC)
Vraag anders Romaine of Krinkle even. Je zegt zelf al dat er op andere projecten problemen door ontstaan. Nog meer onbegrijpelijke dingen erbij zou wel een heel vervelend begin hier zijn. Ymnes (overleg) 6 jul 2017 20:18 (UTC)
Het probleem dat kan optreden is dat de functie niet werkt. Livenws (overleg) 6 jul 2017 21:24 (UTC)
Ik wil je graag helpen, maar ik vind het niet goed dat we risico's aangaan waardoor andere dingen raar gaan doen. Waarom niet even wat meer geduld en navragen bij deskundigen? Daar is iets meer geduld toch beter. Zojuist heb ik de maker van Wikinieuws:Inleiding maken gevraagd mij te helpen[18]. Hopelijk komen daar ook wat scripts bij los of zouden we hem erna kunnen vragen jou ook te helpen. Maar als je de maker van TabberTab kunt achterhalen, zou je die ook kunnen vragen om te helpen. Heb je nog even zoveel tijd voordat het af is? Ymnes (overleg) 7 jul 2017 05:09 (UTC)

@Livenws - Heb je een link naar de bron van deze tekst? Want volgens mij moet het een subpagina zijn van Common.js, klopt dat? Ymnes (overleg) 8 jul 2017 09:45 (UTC)

https://en.wikinews.org/wiki/MediaWiki:Common.js Livenws (overleg) 8 jul 2017 10:15 (UTC)
Op hoop van zegen: MediaWiki:Common.js. Ik heb alleen het tabber-gedeelte erin gekopieerd. Als iets vreemd begint te werken of wanneer er iets in staat dat we hier niet (willen) hebben, dan hoop ik dat we daar achter komen en dan moeten die delen er weer uit. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 10:21 (UTC)
Ik had hem er eerst helemaal in geplakt en uiteindelijk alleen het tabber-gedeelte erin laten staan. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 10:28 (UTC)
Ik zal het eens uitproberen, indien het niet lukt, zal ik het laten weten, dan mag dat terug verwijderd worden. Livenws (overleg) 8 jul 2017 15:36 (UTC)

Heropening[bewerken]

Lieve mensen,

Gefeliciteerd met de heroprichting van de Nederlandse Wikinieuws. Ik wens jullie veel werkplezier en inspiratie toe. Dat dit project een schone aktiviteit moge behouden :) --Ooswesthoesbes (overleg) 7 jul 2017 10:43 (UTC)

Dank je! Huhbakker (overleg) 7 jul 2017 13:53 (UTC)
Dankjewel! Hopelijk geldt deze uit 2009 ook nog steeds :-) Ymnes (overleg) 7 jul 2017 15:02 (UTC)
Mocht iets in zicht zijn, zeker :) --Ooswesthoesbes (overleg) 8 jul 2017 08:36 (UTC)

Categorie:Wikimedia[bewerken]

Ik heb om reden van de toonbaarheid op de hoofdpagina de categorieën van Wikipedia in die van Categorie:Wikimedia gezet. Het zag er nog niet goed uit en heb er toen maar een extra artikel voor geschreven. @LIVE NIEUWS, De Wikischim, Huhbakker: willen jullie nog even nalezen of het volgende artikel nog aanvulling of redactie nodig heeft? (De Nederlandstalige Wikinews is opnieuw geopend) Ymnes (overleg) 7 jul 2017 17:46 (UTC)

Voorkeuren instellen[bewerken]

Mocht je "voorkeuren" (memubalk rechtsboven) nog niet kennen, dan zou zou ik hem nog even onderzoeken. Door sommige dingen aan of uit te schakelen, maak je je het leven hier wat gemakkelijker. Ik heb er vanmorgen het tabblad Uitbreidingen aan toegevoegd waardoor je ook de volgende opties aan of uit kunt zetten.

Weergave
 • Verberg de kleine versie van de fundraiser
 • Ga direct naar Commons als ik in een artikel op een afbeelding klik
Hulpmiddelen
 • Navigatiepop-ups
 • Extra link in de taakbalk om de paginacache te verversen.
 • HotCat: Vereenvoudigt het aanpassen, toevoegen en verwijderen van categorieën
Onderhoud

Nummer 4 (extra link in de taakbalk): dit is een sterretje. Voor Wikinews is dit erg handig om een pagina te verversen (op de hoofdpagina wordt dit "Actualiseer om het laatste nieuws te zien" genoemd). Ymnes (overleg) 8 jul 2017 08:24 (UTC)

@LIVE NIEUWS, De Wikischim, Huhbakker: ik zag dat De Wikischim HotCat nog steeds mist. Daarom ping ik jullie alle drie even, want die optie heb ik er vanmorgen al opgezet. (ik weet niet zeker of we hier wel iets aan navigatiepopups hebben trouwens) Ymnes (overleg) 8 jul 2017 16:19 (UTC)
Dank je wel!Ik zie 'm nu inderdaad staan en heb 'm ingesteld. Overigens is nu ineens de hele bewerkbalk met speciale invoegfuncties e.d. verdwenen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door De Wikischim (overleg · bijdragen)
Nou, dan ga ik maar eens op zoek. Stond hij er eerst wel of ken je hem van Wikipedia? Ymnes (overleg) 8 jul 2017 16:26 (UTC)
Dit zou wel eens met de visual editor te maken kunnen hebben. Daar hebben we een aanvraag voor lopen. Dan kijk ik na de tijd of hij dit ook heeft meegenomen.Ymnes (overleg) 8 jul 2017 16:34 (UTC)
Volgens mij stond hij er zelfs vanmorgen nog. Ik kan nu echter niet meer op de normale manier ondertekenen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door De Wikimschim (overleg · bijdragen)
Klopt, die werkbalk is plots verdwenen. Livenws (overleg) 8 jul 2017 17:36 (UTC)
Ik zie trouwens dat "Ga direct naar Commons als ik in een artikel op een afbeelding klik" functie automatisch standaard is aangevinkt in mijn voorkeuren, ook al heb ik dat niet ingesteld? Livenws (overleg) 8 jul 2017 17:41 (UTC)
De vier tildes staan op elk toetsenbord. Ik kan de handtekening er ook niet steeds achter zetten ;-) Ymnes (overleg) 8 jul 2017 17:51 (UTC)
Ik heb ze van Wikipedia gekopieerd en daar staat hij standaard aan. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 17:51 (UTC)
@LIVE NIEUWS, De Wikischim: - Hebben jullie het zo allemaal weer terug? Ik heb MediaWiki:Common.js namelijk verwijderd. @Livenws - je gaf al aan dat er problemen mee waren. Nu kennen we er een paar van... Willen jullie op purge (sterretje dat erbij gekomen is) en uitproberen of de recente problemen weer verdwenen zijn? Ymnes (overleg) 8 jul 2017 17:56 (UTC)
Misschien moet het bericht naar MF Warburg ook nog bijgesteld worden, @Livenws wil jij daar nog even naar kijken? Ymnes (overleg) 8 jul 2017 18:00 (UTC)
Wat bedoel je met "sterretje" purge? De problemen zijn niet opgelost met Common.js te verwijderen, ik denk dat het ook niet daaraan ligt. (2017 Wikitext editor werkt maar gedeeltelijk) Livenws (overleg) 8 jul 2017 18:10 (UTC)
Maar de bewerkbalk (die ik nu zie boven het vlak waar ik nu in type) is weer terug (met onder meer de speciale tekens, handtekening, enz.). Maar goed, dan kan het bericht aan MF Warburg zo blijven staan, want dat moet jouw probleem gaan oplossen.
Met purge/sterretje bedoel ik de optie "Extra link in de taakbalk om de paginacache te verversen" die ik vanmorgen onder voorkeuren heb toegevoegd. Die maakt de cache leeg, ofwel laadt een pagina geheel opnieuw. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 18:21 (UTC)
Ik zie dit: https://snag.gy/ZdfKpN.jpg : maar geen sterretje? Lukt het je ook de "hernoemenfunctie" in te schakelen? Die staat nog niet aan. Livenws (overleg) 8 jul 2017 18:32 (UTC)
Ik zie het verschil al: ik heb als uiterlijk voor monobook gekozen en die van jou staat op vector (standaard instelling). In plaats van het sterretje, staat er bij jou het woord 'verversen'. Dat werkt hetzelfde. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 18:37 (UTC)
"Edit with migration tool", in de linkerzijbalk onder het kopje "hulpmiddelen"; is dat waarover je sprak van artikels uit andere taalversies te halen? Hoe het werkt snap ik niet meteen. Livenws (overleg) 8 jul 2017 18:44 (UTC)
En die zie ik niet, ook niet als ik in jouw paginaweergave ga staan. Op welke pagina sta je (artikelruimte, volglijst, enz.) als je hem ziet staan? Kun je weer een schermafdruk maken? Ymnes (overleg) 8 jul 2017 18:52 (UTC)
Laat maar, ik heb hem al. Het is een instelling in de voorkeuren. Ymnes (overleg) 8 jul 2017 18:54 (UTC)
Ik geloof niet dat dit de importfunctie is. Ik had de vraag al uitgezet naar MF Warburg (een van de drie daar). Ymnes (overleg) 8 jul 2017 19:00 (UTC)
Het instellen van een eigen tijdzone lijkt ook nog niet goed te werken. Bij het opslaan wordt nu standaard de GMT-tijd gebruikt (die twee uur achterloopt op de Amsterdamse tijdzone). De Wikischim (overleg) 10 jul 2017 10:36 (UTC)
Ik heb nu gevraagd om dit nog even goed te zetten. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 16:10 (UTC)

Nieuwe welkompagina[bewerken]

Ik heb een nieuw voorstel voor de huidige welkomstpagina ontworpen: Gebruiker:LIVE NIEUWS/Welkom. Vinden jullie het beter dan de huidige? Ik heb proberen meer structuur aan te brengen en tekst te beperken. Ik zou later ook nog willen een 'snelcursus' met schermafbeeldingen willen aanmaken over Wikinieuws zelf, maar voorlopig is het een link naar Wikipedia --Livenws (overleg) 8 jul 2017 20:08 (UTC)

Gebruikersprofiel[bewerken]

Even een tip voor je gebruikersprofiel. Die kun je eenmaal voor alle projecten aanmaken op Meta. De mijne staat bijvoorbeeld hier en datzelfde bericht zie je ook hier op Wikinews, op de Incubator, enz. Alleen niet op die projecten waar ik al eentje had gemaakt. Misschien ook een handigheidje voor jullie...? Ymnes (overleg) 9 jul 2017 14:22 (UTC)

Ik maak graag een uniek profiel per project aan! Zo kom je overal altijd wat anders over me te weten :) --Livenws (overleg) 12 jul 2017 14:59 (UTC)

Hulp geboden[bewerken]

Hi allen, Allereerst gefeliciteerd met de heropening van Wikinieuws! Lang geleden werd ik ooit als eerste op Wikinieuws moderator om bij technische vragen praktisch te kunnen helpen. Het schrijven van nieuwsartikelen is niet echt mijn ding, het doen van onderhoud wel. Mijn rol op verschillende wiki's is om te zorgen dat sjablonen goed werken, maar ook dat de MediaWiki-naamruimte up-to-date blijft. Ook kan ik indien nodig met een botje een seriematige updates doen als daar behoefte aan is. Even vluchtig kijkend zag ik al een aantal pagina's in de MediaWiki-naamruimte die een update nodig hebben. Ook lijkt nog niet alles te werken. Als jullie willen, kan ik jullie daar wel bij helpen. Groetjes - Romaine (overleg) 10 jul 2017 07:42 (UTC)

Heel fijn, dat is heel welkom! Er speelt ook nog een bug die opgelost wordt wanneer een pagina opgeslagen wordt (maar dan wel 8000 maal). Maar in feite gebeurt dat ook als alle Engelse termen (category, template, file) omgezet worden naar het Nederlands. Er zijn ook nog wat andere dingetjes die goed met een bot gaan. Bedankt dat je wilt helpen! Als je een overzicht wilt van wenselijke acties, wil ik die wel opstellen. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 09:10 (UTC)
Zie met name #Redlinks after importing, #Eerste bewerkingen, #TabberTab, #Overgang, #Voorkeuren instellen en #Rubriek "Nieuwsfeed" op de hoofdpagina is nog gedeeltelijk leeg; rest moet nog uit de Incubator? voor de kwesties die wat dit betreft momenteel spelen. Veel dank alvast voor je hulp Romaine! De Wikischim (overleg) 10 jul 2017 10:31 (UTC)
Dat is allemaal niet nodig en staat ook niet open. Het is wachten tot de bug eruit is of tot alle artikelen een keer gewijzigd zijn (door bijvoorbeeld met Wijzigingen opslaan de Engelse syntax naar Nederlandse om te zetten). Daarmee worden alle artikelen en categorieën zichtbaar. Dan is alleen de TabberTab nog over. De maker ervan is zelf nogal onderlegd op dat gebied, dus daar is bijna geen beginnen aan. Maar TabberTab is nodig voor een welkomsboodschap met tabs en we zouden ook die van Wikipedia hier kunnen neerzetten (en wat aanpassen aan de situatie hier). Ymnes (overleg) 10 jul 2017 15:51 (UTC)
@Romaine: Met mijn bovenstaande verzoek ga ik er trouwens wel van uit dat je daarvoor je botje aan kunt zetten en niet dat je dat handmatig zou doen. Dat zou veel te veel gevraagd zijn. Op Wikipedia zag ik trouwens een limiet van aantal bot-bewerkingen per minuut. Trek je daar hier niet al te veel van aan. Het is geweldig dat je wilt helpen. Stel het zou met 8000 in één seconde kunnen (en dat gaat goed), weerhoud je dan vooral niet om alles in één keer af te werken. Maar goed, ik weet niet precies of dat zo werkt. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 16:56 (UTC)

Even wat punten op een rijtje:

 • Redlinks: Dit is het cache-effect, misschien kan ik er wat met mijn bot aan doen.
 • Eerste bewerkingen: veiligheidscode verdwijnt na aantal dagen en of aantal bewerkingen. Hou vol!
 • TabberTap: is pas aan te passen (toepassen + testen) met rechten in de MediaWiki-naamruimte. Ooit heb ik het geprobeerd zonder moderator te zijn te kunnen aanpassen implementeren, dat doe ik niet nog eens op die (uiterst onhandige) manier.
 • Overgang: Met mijn bot kan ik Wn/nl/ links weghalen. Om de recente wijzigingen niet te overspoelen lijkt het me nodig dat mijn bot dan een botbitje krijgt. Tevens zou een handmatige actie een extensie van Wikinieuws kunnen verstoren (zoals ik al eerder gezien heb).
 • Voorkeuren instellen: Onduidelijk wat er nu nog open staat.
 • Nieuwsfeed: Voor alsnog onduidelijk hoe ik daarbij kan helpen.

Voor de meeste punten geldt dat een moderator of bureaucraat (botbit geven) hier iets moet doen. Om als wiki te kunnen overleven is het noodzaak wanneer er voldoende bureaucraten (bitje plaatsen na draagvlak) of moderatoren (MediaWiki-pagina's aanpassen + onjuiste pagina's verwijderen) op een wiki actief zijn. Van ieder moeten er minstens 2 zijn, zodat er altijd controle kan plaatsvinden. Ik heb me daarom aangemeld: Wikinieuws:Aanmelding moderatoren.

Tevens moeten er op tal van plaatsen nog Wikinews vervangen worden door Wikinieuws -> ook hiervoor is een bot nodig...

Gezien wat er nodig is om verder te kunnen, lijkt ik nu nog niet veel te kunnen doen. Romaine (overleg) 14 jul 2017 10:59 (UTC)

PS: Ik heb er voor gezorgd dat op de Nederlandstalige zusterprojecten er weer gelinkt wordt naar de recente wijzigingen op Wikinieuws voor soepele navigatie. Romaine (overleg) 14 jul 2017 11:14 (UTC)
Dank je wel! Iedere verbetering, hoe klein ook, is meer dan welkom. De Wikischim (overleg) 14 jul 2017 11:16 (UTC)
Over de redlinks; op veel pagina's staan nu nog foutmeldingen van het type "Bron:Sjabloon", "Bron: Uitnodiging" enz., allemaal in rode tekst. Mogelijk heeft dit te maken met de bug waar het hierboven over gaat, maar dat weet ik verder niet. Het zou wel heel fijn zijn als dit zo snel mogelijk kon worden verholpen. Massale botwijzigingen zijn wmb overigens niet zo heel erg, dus het overal weghalen van "Wn/nl" kun je wmb ook gewoon doen. De Wikischim (overleg) 14 jul 2017 11:58 (UTC)
De oplossing kan op twee manieren inderdaad: wanneer de bug gerepareerd wordt of door individuele oude artikelen (al dan niet met een bot) een keer te bewerken en op te slaan. Vaak moeten de categorieën dan ook nog even een keertje bewerkt en opgeslagen worden. Een wijziging die voor al die artikelen/categorieën mogelijk is, is door "category" te wijzigen in "Categorie". Raar maar waar, maar dan is dat artikel weer zichtbaar. Ymnes (overleg) 14 jul 2017 15:50 (UTC)
Ik ben met een botje begonnen om nulledits te doen op alle artikelen. Alleen dat gaat tergend langzaam wegens het ontbreken van een botbit, zelfs mijn bot heeft last van captcha, en dat de bot om de zoveel edits moeilijk doet. We hebben dringend behoefte aan selfmanagement en bureaucraten.
Alle artikelen hebben nu een bewerking gehad of de cache is door middel van een nulledit ververst. Romaine (overleg) 14 jul 2017 18:42 (UTC)
Om praktisch verder te kunnen helpen, heb ik een botaanvraag gedaan: Wikinieuws:Aanmelding_botgebruikers#RomaineBot. Romaine (overleg) 17 jul 2017 19:14 (UTC)

Frans[bewerken]

@LIVE NIEUWS, De Wikischim: Heeft een van jullie twee zin om een Nederlandstalige versie van dit artikel in het Italiaans te schrijven? Niet dat ik denk dat jullie Italiaans verstaan, maar omdat volgens Google Translate het artikel zegt dat een Frans onderzoek (een taal die jullie beheersen) zou beweren dat de keizerpinguïns mogelijk nog deze eeuw uitsterven. Wie weet vindt een van jullie het een interessant onderwerp. De andere nieuwsedities leveren wel vaker nieuws dat in onze landen de kranten niet haalt. Vertalen hoeft niet altijd, als je met eigen bronnen het artikel zelf kunt schrijven. Een tip misschien? Want andere onderwerpen maken dit project nog een beetje unieker ten opzichte van wat de media nu te bieden heeft. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 19:32 (UTC)

Nog een tip trouwens. Door "Special:NewPages" in het zoekvakje van een andere taal te typen, vind je hun nieuwsfeed. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 19:36 (UTC)
Wat ik me eigenlijk afvraag: is dit wel echt een nieuw bericht? Dit persbericht is al uit januari 2009, en de oorspronkelijke bron is dezelfde: het CNRS. De Wikischim (overleg) 10 jul 2017 19:42 (UTC)
Het zal wel komkommertijd zijn, want La Stampa is volgens mij wel een krant met aanzien. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 19:45 (UTC)
Keizerspinguïn mogelijk uitgestorven eind deze eeuw. --Livenws (overleg) 10 jul 2017 22:21 (UTC)
Het sjabloon 'andere Wikinews' werkt wel nog niet goed. Je komt terecht op een verkeerde pagina. --Livenws (overleg) 10 jul 2017 22:28 (UTC)
Helemaal perfect is hij niet, maar zo gauw import mogelijk is, zal het alleen nog dienst hoeven doen als tijdelijk sjabloon. Daarom heb ik er niet veel tijd in gestoken. Nu was er dit aan de hand. Ymnes (overleg) 10 jul 2017 23:55 (UTC)

'Categorie:Belgisch leger' of 'Defensie in België' of 'Krijgsmacht van België'[bewerken]

Ik heb momenteel de eerste categorie aangemaakt. Maar ik zat te twijfelen welk van bovenstaande categorienaam de beste is. De laatste gebruiken ze op Wikipedia, maar die vind ik wat minder. "Belgisch leger" is dan weer makkelijkst te onthouden dan de twee anderen. --Livenws (overleg) 10 jul 2017 22:19 (UTC)

InternetArchive[bewerken]

Ik zou voorstellen InternetArchiveBot in te schakelen om dode links automatisch in artikels te herstellen. Voornamelijk in oude artikels zijn er veel die niet werken. Is dat goed? Livenws (overleg) 12 jul 2017 14:03 (UTC)

Eens! De Wikischim (overleg) 12 jul 2017 14:29 (UTC)
Jazeker! (ik wist niet dat ie bestond) Ymnes (overleg) 12 jul 2017 16:22 (UTC)
Volgens mij is hierna niets meer mee gedaan. Ik heb de vraag daarom net uitgezet bij de beheerder van die bot[19] Ymnes (overleg) 15 jul 2017 10:49 (UTC)
Toch wel :) Ik heb het gevraagd, ik had eigenlijk de link hier eerder moeten zetten. https://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Cyberpower678#InternetArchiveBot --Livenws (overleg) 15 jul 2017 11:20 (UTC)
Oeps, ook dubbel gevraagd dus. Ik dacht er trouwens nog wel aan dat nieuwssites vaak een code in hun pagina's zetten om te voorkomen dat pagina's door bots worden gearchiveerd. Maar we zullen zien. Alles wat wel lukt is meegenomen. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 11:26 (UTC)
Weekje weg op vakantie en heel veel activiteit hier, top! Mee eens met dit voorstel. Huhbakker (overleg) 15 jul 2017 15:09 (UTC)

Licentie[bewerken]

Wanneer ik bewerk, lees ik onderaan: Let op: alle bijdragen aan Wikinews worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Attribution 2.5 (zie Wikinews:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan". Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron. Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt! Op die pagina staat er echter vrijwel niets. Vergeet Wikinieuws:Auteursrechten dus niet een beetje uit te breiden (op zijn minst de licentie vermelden). Vergelijk bv. met nl:w:Wikipedia:Auteursrechten.TheDragonhunter (overleg) 13 jul 2017 21:42 (UTC)

Volgens mij moet de licentie onderaan ook vervangen worden. Nu hebben we deze licentie, maar ik zie onderaan andere wiki's op Wikipedia, Wikivoyage enz. allemaal deze licentie staan. Hoe je het wijzigt weet ik niet, ergens een verborgen "MediaWiki"pagina? Ik weet het niet van buiten. Die tekst onderaan de bewerkingseditor is vast ook al van de beginjaren (maar nog toepasselijk). --Livenws (overleg) 13 jul 2017 21:56 (UTC)
Op MediaWiki:Copyrightwarning vind je een deel van de tekst die er staat wanneer je bewerkt.TheDragonhunter (overleg) 14 jul 2017 06:47 (UTC)
Het is gebruikelijk voor Wikinews dat alle teksten CC BY zijn, niet CC BY-SA! Dat betekent dus een andere licentie dan op Wikipedia. Romaine (overleg) 14 jul 2017 08:51 (UTC)
Heeft iemand al gevonden waar ik die licentie benoem? Want dan pas ik het aan. @Romaine: Begrijp ik het goed dat hier cc by 3.0 de juiste licentie is? Ymnes (overleg) 14 jul 2017 15:46 (UTC)
Als ik op de Engelstalige Wikinews kijk, is daar de licentie Creative Commons Attribution 2.5. Als ik nu onder het bewerkveld kijk staat daar Creative Commons Attribution 2.5. Dus dat lijkt mij correct... Romaine (overleg) 14 jul 2017 15:51 (UTC)
Goed, mooi zo laten dus. Bedankt voor je reactie. Ymnes (overleg) 14 jul 2017 15:54 (UTC)

Duits artikeltje[bewerken]

Niedersachsen: Eisenbahn will mit Wasserstoff fahren - vind ik een interessant artikel. Iemand die Duits kent en interesse heeft tot vertalen? --Livenws (overleg) 13 jul 2017 21:46 (UTC)

Deze is Nederlandstalig en deze is Engels, maar gaat er maar deels over. Misschien vind je hier nog wat over.TheDragonhunter (overleg) 14 jul 2017 06:56 (UTC)
Ik kijk dit weekend wel even. Ymnes (overleg) 14 jul 2017 15:43 (UTC)
Uitgevoerd Uitgevoerd Weekend was ook al begonnen :-) Zie In Noord-Duitsland komen treinen op waterstof. Ymnes (overleg) 14 jul 2017 18:32 (UTC)
Super! --Livenws (overleg) 14 jul 2017 20:04 (UTC)

Dagcategorieën[bewerken]

Slechts ter info, niet dat ik zo graag te koop loop met mijn steenkolenfrans :-) Ik heb Grondin op de Franse Wikipedia gevraagd om weer botmatig de dagcategorieën te komen maken. Zie hier Hij deed het al in 2009. Hopelijk zegt hij ja, want ze worden ook nog eens gelinkt vanaf de hoofdpagina en dan zou er geregeld een rode link komen te staan. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 07:21 (UTC)

Ik heb er ook maar meteen 'douze points' van gemaakt voor iemand die daar de boel wil opknappen[20] :-) Ymnes (overleg) 15 jul 2017 07:42 (UTC)
Ik heb ook nog een artikel bijgedragen. Het staat nog in "relecture" dus ik mag hopen dat iemand het snel publiceert! Anders doe ik het zelf. --Livenws (overleg) 15 jul 2017 14:37 (UTC)
Je zou FrankyLeRoutier kunnen vragen. Hij kandideert op dit moment voor moderator en lijkt het meeste interesse te hebben het project lopend te houden. Het doet me denken aan wat Grondin noemde, namelijk dat de verkiezingen om de sluiting hier in 2009 werd genomen in de vakantieperiode. Dat speelt daar natuurlijk (ook) mee. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 14:49 (UTC)
Ik zag net dat Ymnes een dagcategorie aanmaakte. Als er behoefte toe bestaat kan ik 1x in aan het einde van de maand met mijn bot wel voor de hele komende maand categorieën aanmaken. Zal ik dat doen? Romaine (overleg) 2 aug 2017 13:03 (CEST)Reageren[reageer]

Opheffen Nieuwscafé?[bewerken]

Wetenschappelijk artikel van deze week op en-wikinews: en:Astronomers discover smallest known star. De Wikischim (overleg) 15 jul 2017 08:11 (UTC)

@De Wikischim: Ik heb hem onderaan gezet omdat niemand hem anders ziet. Ik denk dat we het redactielokaal een keer moeten archiveren. Weet iemand hoe je daar een bot op kunt zetten? Ymnes (overleg) 15 jul 2017 08:18 (UTC)
Misschien kan deze bot wel hierheen overgezet worden? Alleen weet ik zelf helaas niet hoe zoiets in zijn werk gaat. Op Wikipedia hield ene Erwin zich vroeger hiermee bezig, maar die heeft al anderhalf jaar geen bewerking gedaan. De Wikischim (overleg) 15 jul 2017 08:24 (UTC)
@De Wikischim: - Is het voor jou een bezwaar wanneer we Redactieruimte van naam wijzigen in Redactielokaal en Nieuwscafé opheffen? Ik had Livenws al gevraagd en voor hem is dit oké. Maar van jou had ik nog geen reactie gehad. Ik denk dat we meer gebaat zijn met één overlegruimte en deze twee zijn ook heel erg overlappend. Van Huhbakker heb ik ik ook nog geen reactie gehad, maar ik denk dat hij het hier ook wel mee eens is. Dat is hij eigenlijk altijd met dit soort optische wijzigingen. Misschien kun je nog even aangeven of je het goed vindt? Want dat ga ik dat vandaag nog in orde maken en dan regel ik die archivering er ook meteen achteraan. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 09:34 (UTC)
Ik heb in principe ook geen bezwaar tegen opheffing van het Nieuwscafé. Of we zouden moeten besluiten om aan het Nieuwcafé een heel specifiek doel te geven, door het daar bijv. alleen over de inhoud van pagina's te hebben, terwijl we het hier in de Redactieruimte over andere zaken hebben. Maar heeft zo'n inhoudelijke scheiding echt veel zin? Ik denk het niet, iig niet zolang dit project slechts enkele vaste bijdragers heeft (wat, naar ik aanneem, voorlopig niet echt zal veranderen). Je zou het Nieuwscafé idd. het beste tot nader order ergens in een archiefruimte kunnen stoppen, zodat het eventueel nog kan worden teruggezet mocht er op een bepaald moment weer behoefte aan zijn. De Wikischim (overleg) 15 jul 2017 09:50 (UTC)
Overigens vind ik een naamswijziging van deze pagina van Redactieruimte in Redactielokaal niet per se nodig, maar ik heb er evenmin enig bezwaar tegen. Dus go ahead wmb. De Wikischim (overleg) 15 jul 2017 09:53 (UTC)
Zo druk als op Wikipedia zal het hier wel nooit worden inderdaad. En vanaf hier kan ook altijd nog verwezen worden naar een overleg dat ergens gaande is. Het Nieuwscafé zit al in een archief, maar dat zal ik nog netjes bij elkaar zetten. Dan laat ik deze naam eerst even overeind. Misschien is het leuk om even een creatieve denkronde te houden en gaan stemmen over allerlei opties. Dan kan op zich nog wel heel leuk zijn. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 09:59 (UTC)
Uitgevoerd Uitgevoerd De archieven hadden nog een nulledit nodig en die zijn hier weer inzichtelijk: Categorie:Wikinieuws:Archief. Ik heb ook al op Wikipedia om hulp gevraag voor de archivering.[21] Ik hoop dat het met die bot mogelijk is. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 10:42 (UTC)
Van tijd tot tijd kunnen overlegruimtes van naam wisselen. Dan wordt de oude naam een redirect naar de nieuwe naam. Als iemand dan een link op een andere wiki, website of in de favorieten nog heeft staan, kan deze de actuele overlegruimte altijd terugvinden. Romaine (overleg) 15 jul 2017 10:46 (UTC)
Eigenlijk klopt zo'n link dan niet. Als je het helemaal goed wilt doen, moet hij linken naar de archiefpagina. Eerlijk gezegd was me dat een beetje te veel van het goede, want de kans is een beetje klein dat dat oude overleg nog een keer gelezen wordt.Ymnes (overleg) 15 jul 2017 10:49 (UTC)

Vertaling[bewerken]

Het artikel Miljardeninvestering voor Argentijnse spoorwegmaatschappij werd onlangs vertaald in het Spaans: es:Mil millones de inversión para ferroviaria argentina en Portugees: pt:Bilhões de investimento para rede ferroviária argentina! Mooi hé, de andere grotere wikinews's nemen dus hier ook geregeld een kijkje. Ook over de oprichting van Wikinews NL pt:Wikinotícias holandesa é reaberta novamente een artikel geschreven in het Spaans! --Livenws (overleg) 15 jul 2017 15:20 (UTC)

Leuk zeg! Ik had al vaker het idee dat dit wel gezien wordt, maar dit is toch wel heel duidelijk. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 15:25 (UTC)

Doublure-pagina's[bewerken]

Zie Registratie levenloos geboren kinderen straks mogelijk (overgenomen persbericht van vandaag) en Kabinet stemt in met registratie doodgeboren kinderen Wat is in dit soort gevallen (waarvan ik denk dat ze nog wel vaker zullen gaan voorkomen) eigenlijk de beste oplossing? Gewoon samenvoegen misschien? Of toch gewoon de pagina's naast elkaar laten bestaan? De Wikischim (overleg) 15 jul 2017 15:48 (UTC)

Mijn voorstel zou zijn de artikelen aan elkaar te linken en het persbericht zoveel mogelijk authentiek te laten. Huhbakker (overleg) 15 jul 2017 17:12 (UTC)
Ik denk ook dat ze naast elkaar kunnen blijven bestaan, omdat ze qua aard verschillend zijn (persbericht en nieuwsartikel). Nu het er twee zijn, zouden ze gelinkt kunnen worden. Maar als er meer over wordt geschreven, dan is een dossier ook goed te doen. Ymnes (overleg) 15 jul 2017 17:17 (UTC)

Primeurs[bewerken]

Een echte primeur zullen we hier we niet kunnen halen, omdat we vrijwel geen originele journalistiek hebben. Maar het is me wel al een paar keer gebeurd dat ik iets publiceerde over de andere kant van de oceaan dat hier de kranten nog niet gehaald had en andersom. Van de week was ik al een anderhalve dag eerder dan landelijke dagbladen met het nieuws dat Bouterse zijn dreiging had gestaakt de procureur af te zetten. Nu zie ik ineens dit artikel (en afgeleide) van 14 juli staan waarover ik met dit artikel al op 12 juli schreef. Toch leuk, ergens! Ymnes (overleg) 16 jul 2017 10:35 (UTC)

Leuk hoor, persoonlijk denk ik dat er juist bij het Caribische nieuws nog wel een primeurtje te verdienen valt. Het zou mooi zijn als we een redacteur op de eilanden kunnen strikken. Huhbakker (overleg) 16 jul 2017 15:46 (UTC)
Dat zou heel mooi zijn, al ken ik daar persoonlijk niemand. Journalisten zijn daar niet zo veel, maar dat zijn wij (denk ik) ook allemaal niet. Als jij of de anderen daar iemand weten te strikken heel graag! Ook als het Nederlands niet zo heel goed is (voertaal is niet altijd Nederlands daar), is niet zo erg. Het mag zelfs in het Engels. Dan hoeft het artikel nog niet meteen op gepubliceerd te staan en schaven we dat hier wel bij. Ymnes (overleg) 16 jul 2017 15:55 (UTC)

Tip en vraag over de portalen[bewerken]

@LIVE NIEUWS, De Wikischim, Huhbakker: Misschien een goede tip. De linken naar Wikipedia gaan hier een stuk makkelijker: met {{w|Donald Trump}} toont hij Donald Trump. Verder kun je Nederlandse i.p.v. Engelse termen gebruiken, zoals: Sjabloon (ipv Template), Bestand (ipv File), Categorie, enz.

Verder heb ik nog even een vraag wat we met de portalen willen. Het systeem erachter gaat uit van een hele andere manier van gebruik van categorieën, waardoor ze bijna helemaal leeg blijven. Bijvoorbeeld het portaal Suriname. Je ziet daar alleen het laatste nieuws gevuld. Om iets onder sport ingevuld te krijgen, moet een artikel zowel in de Categorie:Suriname als Categorie:Sport voorkomen. Wij gebruiken echter het systeem zoals Wikipedia dat doet. We maken er een Categorie:Sport in Suriname van. Het komt dus niet voor dat een artikel in beide Categorieën voorkomt. Nu is het onderliggende sjabloon wel te wijzigen door dat vakje te definiëren als "Sport in " + Onderwerp, maar dan zul je daar nooit de grote sporten in zien, zoals Categorie:Voetbal in Nederland (want dat is weer een subcategorie). Tenzij jullie nog een leuk idee hebben (juli misschien nog even afwachten?) zou ik willen voorstellen om de portalen te verwijderen. Hoe denken jullie hierover? Ymnes (overleg) 16 jul 2017 14:02 (UTC)

Ik kwam net ook de portalen tegen en bedacht hetzelfde: hier moeten we iets mee doen of wegdoen. Mijn voorstel is de portalen (op de hoofdpagina na) te verwijderen. Huhbakker (overleg) 16 jul 2017 15:48 (UTC)
De portalen vind ik ook overbodig. --Livenws (overleg) 16 jul 2017 19:30 (UTC)
Wat mij betreft prima.
Noot: Als er toch portalen gewenst worden, de portaal-naamruimte is zo te zien verdwenen. Als ze toch gewenst worden zal die eerst aangevraagd moeten worden voordat er pagina's een voorvoegsel krijgen. Romaine (overleg) 17 jul 2017 19:03 (UTC)
Uitgevoerd Uitgevoerd Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 13:48 (UTC)
@Huhbakker: Bedankt! Er is alleen nog wel een dingetje. Wanneer artikelen, categorieën, enz. verwijderd worden, dan zou er een rode link kunnen ontstaan. Soms is dat niet erg, maar soms zouden we die ook moeten verwijderen/ontlinken. Heb jij of iemand anders nog de tijd om de linken naar die oude portalen na te lopen? Ze staan nu nog in de lijst van laatst verwijderde artikelen: [22] (vanuit het verwijderde artikel klikken op "verwijzingen naar deze pagina" - via het menu hulpmiddelen, links) Ymnes (overleg) 18 jul 2017 18:43 (UTC)
Oeps, vergeten, ga ik wel even repareren.... Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 20:19 (UTC)
Links naar de (voormalige) portalen verwijderd Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 21:06 (UTC)

HLN op Wikipedia in de ban[bewerken]

Het Laatste Nieuws wordt op Wikipedia besproken (hier) als een sensatiekrant. De Telegraaf wordt daar vaak ook zo genoemd, maar daar rust (nog) geen ban op. Het lijkt me goed om hier artikelen langs te lopen die die bronnen gebruiken. Vaak melden meerdere media een bepaald feit. Het lijkt me goed om die artikelen aan te passen, tenzij er een goede reden is om ze wel te gebruiken. Sommige Telegraaf-journalisten - zoals Jip Golsteijn vroeger - zijn gewoon erg goed en het zou zonde zijn om hun werk niet als bron te gebruiken. HLN.be ken ik niet goed genoeg om daar goede uitspraken over te kunnen doen.
Artikelen zijn makkelijk op die bronnen door te zoeken met dit hulpmiddel: zoek HLN, zoek Telegraaf. Ymnes (overleg) 18 jul 2017 16:29 (UTC)

Als een dergelijke omstreden (overigens is dat van zichzelf natuurlijk wel altijd subjectief) krant als bron min of meer dubbelop is met een andere bron bij hetzelfde artikel, dan heb ik in principe geen enkel bezwaar tegen verwijderen. Worden de genoemde feiten echter níet ondersteund door een andere gegeven bron dan bijv. De Telegraaf, dan lijkt me dat er iig een alternatieve bron die hetzelfde ondersteunt bij gevonden moet worden. Als zo'n alternatieve bron niet kan worden gevonden, betekent dat dan kennelijk dat de betreffende feiten als onbetrouwbaar dienen te worden beschouwd enkel omdat er geen andere bron voor te vinden is dan bijv. De Telegraaf (of HLN, waar het nu op Wikipedia over gaat)? De Wikischim (overleg) 18 jul 2017 17:03 (UTC)
Het Laatste Nieuws haalt artikels over de "serieuzere onderwerpen" bij zusterkrant De Morgen (een kwaliteitskrant). Economische thema's worden dan weer bij De Tijd gehaald (ook zusterkrant). Een voorbeeld is dit artikel op HLN en het artikel op De Morgen. Zoek de verschillen. HLN is inderdaad voor het bredere publiek met heel wat video-showbizz enz. rubrieken maar de inhoud is zeker betrouwbaar. Elke journalist kan zich wel eens vergissen. Maar als men op Wikipedia HLN wil "bannen", dan zou men dit ook moeten doen voor De Morgen en De Tijd. Dat vind ik geen goed idee. --Livenws (overleg) 18 jul 2017 20:52 (UTC)
Zo veel mogelijk meerdere bronnen gebruiken, een bron (zoals HLN) als onbetrouwbaar en meteen onbruikbaar te bestempelen zou ik persoonlijk nooit doen. Ik denk zelfs dat elke bron wel eens een misser maakt, daar zijn rectificaties voor. Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 21:35 (UTC)
HLN zal zijn slechte naam te danken hebben aan hun eigen presentatie of alternatieve feiten. Als De Morgen en De Tijd er ook over publiceren, dan gebruiken we toch gewoon die? Ymnes (overleg) 19 jul 2017 06:03 (UTC)
Ik ben alle linken nu langsgegaan en heb HLN en De Telegraaf allemaal uit de bronvermeldingen verwijderd. Ondertussen ben ik ook nog enkele andere slechte bronnen tegengekomen, zoals Geen Stijl, Fok, De Dagelijkse Standaard, De Post Online en Pownned. Ook die heb ik allemaal verwijderd omdat ze een populistisch/nepnieuws-karakter hebben of extreem rechts zijn. In sommige gevallen werd het door de andere bronnen in het artikel verantwoord, soms heb ik er bronnen bij gezocht en het artikel wat herschreven en soms heb ik er de Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding in gezet. Die laatste groep zal nog eens van een bronvermelding voorzien moeten worden. Ymnes (overleg) 9 aug 2017 10:16 (CEST)Reageren[reageer]
Je gaat hiermee nu wel een beetje voorbij aan de reacties hierboven van Livenws 18 jul 2017 20:52 en Huhbakker gedateerd 18 jul 2017 21:35. Overigens heb ik op zich absoluut geen bezwaar tegen het verwijderen van inferieure bronnen als er in hetzelfde artikel ook al andere bronnen staan die dezelfde info dekken. Maar als je voor een bepaald bericht nu geen andere bron kunt vinden dan bijv. De Telegraaf die je kennelijk per definitie onbetrouwbaar acht, is het hele bericht daarom per definitie onbetrouwbaar volgens jou? Het lijkt me dat je dan net iets te kort door de bocht bent. De Wikischim (overleg) 9 aug 2017 10:25 (CEST)Reageren[reageer]
Ik ga juist niet voorbij aan wat hierboven is gezegd. Er zijn een aantal punten genoemd waar ik goed gebruik van heb gemaakt, zoals de uitleg van Livenws: "Het Laatste Nieuws haalt artikels over de "serieuzere onderwerpen" bij zusterkrant De Morgen (een kwaliteitskrant). Economische thema's worden dan weer bij De Tijd gehaald (ook zusterkrant)."
Die betreffende artikelen van de HLN beschouw ik dan ook als betrouwbaar. Maar... dat zie je niet aan de buitenkant bij HLN, maar wel als je naar het artikel in De Morgen of De Tijd verwijst. Dat heb ik vanmorgen dan ook in veel gevallen op die manier hersteld.
Het gebruik van meerdere bronnen, zoals Huhbakker noemt, is zeker een goed ding. Maar er nu bronnen in stoppen waarvan we later de artikelen misschien moeten rectificeren, is écht geen goed idee. Want dan heb je je slechte naam al opgebouwd en zie hem dan maar weer goed te krijgen.
Ook roep je daar de Wet van Murphy over jezelf uit. Mocht er later nog weer eens een stemming gehouden worden op Meta over het voortbestaan van Wikinieuws, dan kun je dat onmogelijk op dat moment nog allemaal gaan rectificeren. Dan ben je gewoon te laat.
Als je elk artikel serieus benadert, dan loop je de kans dat dit project steeds beter aangeschreven zal zijn. Daar zijn we echt veel meer mee gebaat. Laten we alsjeblieft geen zwakke knieën krijgen en de hierboven genoemde bronnen in een artikel verwerken. Dan stop ik er liever vandaag nog mee. Dat meen ik echt. Dat liever dan een kater na een lange tijd van het trekken aan dit project. Ymnes (overleg) 9 aug 2017 11:00 (CEST)Reageren[reageer]
Ik gaf een link naar 'wees meedogenloos', maar die gaat over iets heel anders. Sorry. Ik heb hem net uit mijn tekst verwijderd. Ymnes (overleg) 9 aug 2017 12:40 (CEST)Reageren[reageer]

Over de indeling van de hoofdpagina, diversen[bewerken]

Als ik even eerlijk mag zijn, moet ik zeggen dat ik niet zo gelukkig ben met de huidige indeling van de twee naast elkaar gelegen hoofdpagina-blokken "Europa" (links) en "Wereld" (rechts). Met "Wereld" zijn hier feitelijk de andere continenten dan Europa bedoeld, maar Europa is zelf natuurlijk gewoon een deel van de wereld. Ik zou derhalve willen voorstellen om dit blok te hernoemen en/of onder te verdelen in kleinere stukjes met de laatste nieuwsupdates uit de individuele continenten buiten Europa (dit laatste zou het meest mijn voorkeur hebben). Meningen? De Wikischim (overleg) 18 jul 2017 16:52 (UTC)

Ik kon er niet echt goede andere termen voor vinden en dacht dat het zo wel duidelijk is. Eigenlijk blijkt dat in de praktijk ook wel. Nog verder onderverdelen vind ik geen goed idee, want dan raken bepaalde hoofdgroepen bijna niet meer up-to-date. Je ziet dat nu ook al met België (want daar begint het nieuws toch wel een beetje oud te worden). "Wereld" wijzigen in "Buiten Europa" klopt ook niet helemaal, vanwege Suriname en de Cariben. Ook klopt Nederland niet helemaal, vanwege de Cariben. Voor een puntige en eenduidige verdeling vind ik het eigenlijk wel goed zo. Een categorie "Sport" zou volgens mij nog wel genoeg aanvoer kennen. Maar in augustus heb ik vakantie en dan wil ik nog verder met categorieën. Ik denk nog aan: Afbeelding van de dag, Mediabestand van de dag (beide staan op Commons), Beursberichten aan het eind van de dag (ze zijn er nu al per uur in een paar Wikinewstalen), en misschien meer. Ik heb zelf niet zo'n trek aan een necrologie, maar leg me neer bij de meerderheid als jullie dat er ook willen hebben staan. Maar als jullie nog even geduld hebben tot augustus, dan heb ik dan wel alle smaakjes bedacht. Ben momenteel ook maar een man met een baan en heb niet altijd tijd. Ymnes (overleg) 18 jul 2017 17:03 (UTC)
Het kan een idee zijn het blok "wereld" een groot blok te geven (2 blokken naast elkaar samengevoegd). --Livenws (overleg) 18 jul 2017 22:24 (UTC)
Zou het ook mogelijk zijn te werken met tijdelijke blokken op de hoofdpagina; bijvoorbeeld met Categorie:Ronde van Frankrijk 2017. Dat kan wel interessant zijn, ook voor andere lopende dossiers die in de belangstelling staan. --Livenws (overleg) 18 jul 2017 23:05 (UTC)
Ik zie daar wel wat mogelijkheden voor, ik denk nog even verder wat ik kan verzinnen. Hebben jullie nog meer ideeèn? Een groot gemis vind ik nog steeds een weerkaartje, maar daar zijn ze een groot aantal jaren geleden met meerdere Wikinews' op afgehaakt. Mochten we allemaal vier weken met vakantie gaan, dan moet het ding er gewoon om doorlopen, dat is mijn idee. En de auteursrechten moeten cc-by zijn. Cartoons ziijn ook leuk. Met een voorraadje van 52 van Commons e.d. kunnen we al hele aardige dingen doen. Heeft iemand zin om daar eens te sneupen? Ymnes (overleg) 19 jul 2017 06:13 (UTC)

@De Wikischim: Om ook aan jou tegemoet te komen, zou ik liever één onderwerp van je willen weten (of twee) waar je een special (zoals Ronde van Frankrijk) van wilt. Dat werkt volgens mij beter dan een indeling in werelddelen (dat is nogal veel, en ik vermoed dat er te weinig nieuwe artikelen van komen). Wil je een onderwerp als Special, dan maak ik er een blok op de hoofdpagina van. Ymnes (overleg) 20 jul 2017 21:53 (CEST)Reageren[reageer]

Ik vind het eerlijk gezegd een beetje lastig om nu zo voor de vuist weg een meest geschikt onderwerp te noemen. Er is nogal veel wat in aanmerking zou komen. Ik laat het denk ik maar aan jullie over. Het lijkt me verder dat deze rubriek ook nogal vaak vernieuwd moet worden. Enigszins onderhoudsintensief, dus. --De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 10:55 (CEST)Reageren[reageer]
Ik zit eraan te denken om hem er af en toe in te zetten, wanneer iemand daarom vraagt. Nu dus met de Ronde van Frankrijk, dan even niet, dan weer wel, enz. Mocht jij of een ander dus een leuk onderwerp aan zien komen waarover die een tijdje wil schrijven, laat het dan gerust weten. Dan knutsel ik hem voor dat onderwerp wel in elkaar. Ik denk er wel over om hem dan misschien wat lager op de hoofdpagina te zetten. Maar ook dat kunnen we zien. Ymnes (overleg) 24 jul 2017 16:53 (CEST)Reageren[reageer]
Ik denk dat we dit meer moeten doen die specials. Ik zou denken aan wel twee tot 3 specialblokken. Onderwerpen als de Categorie:Brand in de Grenfell Tower bijvoorbeeld (nu niet echt meer recent) zijn een goed voorbeeld. De blokken België, Nederland... zou ik reduceren tot twee uitgelichte artikels met afbeelding+tekst en een duidelijke grote link "lees meer over [land]" eronder verwijzend naar de categorie die erbij hoort. Als het automatisch systeem dan in zijn werk kan om artikels toe te voegen (getracht maker op FRWikinews te benaderen, maar geen antwoord) zouden die bijkomende categorieën zoals nu [Categorie:Hoofdblok Nederland] enz.. niet meer worden toegevoegd. Er werd al eerder gezegd hier dat dossiers een sterkhouder kunnen zijn, dus misschien spelen we dat het best ook uit. Ik denk dat er daar het meest potentieel inzit en dus ook het meest volledig zal overkomen. Ik heb nu de Tour bijgehouden en het doet me eigenlijk wel deugd enkele dagen in hetzelfde onderwerp te verdiepen. Daarnaast ook focussen op het vertalen van artikels uit andere Wikinewsedities en aandacht besteden aan dingen die andere media niet opmerken (was hier al eens gezegd vermoed ik). --Livenws (overleg) 25 jul 2017 00:25 (CEST)Reageren[reageer]
Ik ben ook voorstander van uitdunnen van de Hoofdpagina-rubrieken België, Nederland, Europa enz. tot twee of drie artikelen (de meest recente). In plaats daarvan zou bijv. de Special steeds kunnen worden bijgehouden (lijkt me een beetje vergelijkbaar met Sjabloon:Hoofdpagina - actueel). Er staan nu wel heel veel individuele artikelen op de Hoofdpagina (feitelijk vrijwel alles wat recent is aangemaakt). Misschien krijgt de bezoeker nu wel het idee dat hem bepaalde dingen worden opgedrongen. Wat we immers niet moeten vergeten is dat de lezer te allen tijde zoveel mogelijk vrije keus moet hebben wat voor nieuws hij wel en niet wil zien. De Wikischim (overleg) 25 jul 2017 08:59 (CEST)Reageren[reageer]
Er kunnen gerust wat specials bij, maar ik ben er niet zo'n voorstander van om af te stappen van de rubrieken Nederland en België. Ik vind de indeling van 6 blokken juist wel goed en Europa en de Wereld zijn al helemaal vaak gevuld. Zie je dit project als een weekblad, dan heeft iedereen met een wekelijkse blik het belangrijke nieuws weer gevuld. Waarom doen we niet een tijdje door met de huidige blokken met af en toe een special? Om Ted Turner, de baas van CNN, eens te aan te halen: hij vertelt dat CNN vaak bewust op zoek is naar positief nieuws, om een nieuwsuitzending niet een aaneengeregen hoeveelheid aan negativiteit te laten zijn. Door toch 6 algemene blokken te houden, voorkomen we dat ook. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 17:05 (CEST)Reageren[reageer]
Even voor alle duidelijkheid: alle hoofdpaginarubrieken die er nu staan (Nederland, België, Suriname, Europa enz.), mogen van mij in principe blijven. Het gaat hier nu even specifiek over het aantal losse artikelen per rubriek dat op de hoofdpagina wordt weergegeven. Momenteel zijn dat er gemiddeld zo'n zes of zeven, maar ik vind dat twee à drie per rubriek voor de hoofdpagina wel zou volstaan. Dan worden er alles bij elkaar toch nog steeds vrij veel van de recent aangemaakte artikelen getoond, alle rubrieken (incl. het hierboven besproken "Special") bij elkaar opgeteld. De Wikischim (overleg) 25 jul 2017 17:25 (CEST)Reageren[reageer]
Gewoonlijk zit ik wel op een stuk of 7 of meer per week voor elk van de rubrieken Suriname en Caribisch Nederland. Europa en Wereld halen dat ook zonder meer. Alleen Nederland en België bleven nu een beetje achter in de afgelopen weken. Maar dat komt ook omdat ik zelf even gas moest terugnemen, jij een paar dagen buiten de deur was en de komkommertijd het lastiger maakt om goede onderwerpen te vinden. Vanaf volgende week woensdag heb ik vier weken vakantie en ook Livenws gaf aan meer tijd te hebben in de zomer. Mede om deze redenen gaf ik aan dat we het beter nog even zo door kunnen doen. We zijn ook nog maar drie weken live en er valt nog niet zo goed te zeggen hoe het hier loopt. Later kunnen we natuurlijk nog wel even weer zien, maar ik vind het wel een beetje vroeg en er komt waarschijnlijk nog wel een productieve maand aan (en hopelijk meer maanden en, wie weet, meer geïnteresseerden). Ymnes (overleg) 25 jul 2017 17:37 (CEST)Reageren[reageer]
Ik zie eigenlijk graag meer afbeeldingen staan op de hoofdpagina, zo twee/drie uitgelichte artikels per rubriek zou ik verkiezen boven de huidige 5 zonder afbeelding. Maar misschien discussievoer voor later, ok. --Livenws (overleg) 25 jul 2017 18:05 (CEST)Reageren[reageer]
Best nog wel lastig om steeds goede afbeeldingen te vinden. Ze moeten toch ook wel een beetje passen. Maar oefening baart kunst, dus wie weet. Hierop aanhakend, is het breaking news onder Europa nog breaking of weet iemand daar nog een mooie afbeelding voor? Ymnes (overleg) 25 jul 2017 18:39 (CEST)Reageren[reageer]
Heel erg breaking lijkt het me niet. Ik zou er zelf een lichte voorkeur aan geven om de aardbeving op Kos als onderwerp in "Europa" uit te lichten (al is het daar nu ook alweer net iets te laat voor, nieuwsitems verouderen nu eenmaal snel). Al met al kun je dit geval uiteraard ook geen echte ramp noemen of zo. Ja, het is even een vervelend incident natuurlijk. De Wikischim (overleg) 25 jul 2017 18:44 (CEST)Reageren[reageer]
Zo gauw het breaking eraf is, zou het blok een versie teruggezet kunnen worden. Want daar staat het de Kos-versie nog. Een foto van een kettingzaag in actie lijkt me namelijk niet zo'n geslaagd idee :-o
Alle blokken heb ik nu van 7 naar 5 nieuwsregels ingekort. Bij persberichten wil dat nog niet omdat je dan een gat krijgt. Maar alles op zijn tijd. Hopelijk vinden jullie het zo goed/beter?
Het verzoek om meer afbeeldingen heb ik trouwens genoteerd, als werkje tijdens mijn vakantie. In combinatie met de ticker en de actuele dossiers zou daar volgens mij nog wel iets heel leuks mee gedaan kunnen worden. Ik had ervoor ook al het plan om de afbeelding en het mediabestand van de dag een plaatsje te geven. De ticker moet trouwens nog aan de praat gebracht worden. Romaine wil eens kijken of dat hem lukt, maar daar heeft hij moderatorrechten voor nodig. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 19:25 (CEST)Reageren[reageer]
Ik moest het nog even laten bezinken. De blokken zijn nu teruggebracht van 7 naar uiteindelijk 3 berichtregels. Alleen het speciale blok heb ik nog op 5 laten staan, maar kan misschien ook nog terug. Maar dan moet er een speciale categorie voor komen. Nu is namelijk één van de berichtregels nog gelijk aan het bericht in het blok met de foto. Is dit wat jullie voor ogen hebben? @Huhbakker, Romaine: willen jullie ook mee praten? Is van 7 naar 3 berichtregels te veel of ...? Verder heb ik het nog compacter gemaakt, door zoveel mogelijk witregels uit de blokken te verwijderen. Ymnes (overleg) 26 jul 2017 07:09 (CEST)Reageren[reageer]
Ik heb hem toch even weer teruggezet op 4 artikelen per blok. De hoofdpagina is in de afgelopen twee dagen ook behoorlijk geüpdate, waardoor het zonde zou zijn wanneer enkele berichten er al weer snel af zouden vallen. Op de blokken van Nederland en België na, want het lukt ons op de een of andere manier niet om daar steeds onderwerpen voor te vinden. Ymnes (overleg) 29 jul 2017 17:46 (CEST)Reageren[reageer]
Ik heb er niet echt zicht op, het is helemaal van belang hoeveel nieuwsberichten er binnen 3 dagen geschreven worden, zodat het niet te veel verouderd op de hoofdpagina. Romaine (overleg) 1 aug 2017 12:38 (CEST)Reageren[reageer]
@Ymnes; dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat Nederland en België − ook gezamenlijk − maar kleine taalgebieden zijn ten opzichte van de hele wereld. De Wikischim (overleg) 1 aug 2017 12:49 (CEST)Reageren[reageer]

Dossiers in linker kolom[bewerken]

Is het blok ACTUELE ONDERWERPDOSSIERS eigenlijk niet dubbelop met het blok DOSSIERS dat iets lager staat? Ze staan allebei in de linker kolom. Ik zou hier meer voelen voor samenvoegen. --De Wikischim (overleg) 26 jul 2017 09:09 (CEST)Reageren[reageer]

Ik heb daar hier een verschil in gemaakt om de lezer van dienst te zijn. De onderste helft een een archief, zowel aan de linker als rechterkant. De actuele onderwerpdossiers staan nog in de actualiteit. Als ze al meer dan een tijdje niet actueel zijn, dan kunnen ze daar ook weer uitgehaald worden. Over een paar gevallen twijfel ik nu al. In mijn zomervakantie (vanaf volgende week woensdag) ga ik nog verder met de hoofdpagina en dan zullen er een paar dingen veranderen. er is een kans dan deze dan ook een andere presentatie krijgt. Ymnes (overleg) 26 jul 2017 17:41 (CEST)Reageren[reageer]

Logo, tijdzone en domeinnamen[bewerken]

phabricator:T170984 voor de aanpassing van het logo.

phabricator:T170985 voor de aanpassing van het tijdzone.

Domeinnamen is iets waar we bij "Wikimedia Foundation or Wikimedia Netherlands and Wikimedia Belgium" moeten zijn volgens MF-W, daar hebben de admins van meta geen rechten toe. Huhbakker (overleg) 18 jul 2017 21:42 (UTC)

Goed om te horen. Zou Wikimedia Foundation bereidt zijn de domeinnamen aan te kopen? Zoveel moet dat nu ook weer niet kosten. --Livenws (overleg) 18 jul 2017 22:11 (UTC)
Ik denk niet dat de Wikimedia Foundation de domeinnamen bereidt is aan te kopen. Wel kunnen Wikimedia België en Wikimedia Nederland dat doen. Bij WMBE zal dat denk ik geen punt zijn, bij WMNL vermoedelijk ook niet en kan ik wellicht morgen navragen.
Maar de hoofdvraag is nog niet beantwoord volgens mij: wat moet een domeinnaam doen/kunnen, of is het enkel een doorverwijzing naar nl.wikinews.org? Romaine (overleg) 18 jul 2017 23:27 (UTC)
Robin heeft bij de aanvraag wel iets geschreven over de aankoop van (volgens mij) domeinen. Ymnes (overleg) 19 jul 2017 06:01 (UTC)
Contact gehad met WMNL, die gaat ze aanvragen. Romaine (overleg) 19 jul 2017 13:09 (UTC)
Ik heb bericht gekregen dat de domeinnamen aangevraagd zijn, wat nu? Romaine (overleg) 1 aug 2017 10:19 (CEST)Reageren[reageer]
Ik heb gevraagd of de twee domeinnamen kunnen doorverwijzen naar nl.wikinews.org. Dat zal deze week niet lukken en volgende week wegens Wikimania ook niet. Romaine (overleg) 1 aug 2017 17:39 (CEST)Reageren[reageer]
Dankjewel! Het is niet dat het zo superdringend is, doe alles maar op het gemak. --Livenws (overleg) 1 aug 2017 17:47 (CEST)Reageren[reageer]

Special: Ronde van Frankijk[bewerken]

Op verzoek heb ik een special toegevoegd: nu de ronde van Frankrijk. Ben nog niet helemaal tevreden qua uiterlijk. Ik ben nog niet helemaal tevreden, bekijk maar eens naar deze twee versies. Morgen ga ik verder. Ik kan wel wat tips gebruiken. Ymnes (overleg) 19 jul 2017 20:49 (CEST)Reageren[reageer]

Ik kwam door deze wijziging nog op een andere verbetering, namelijk waardoor de blokken horizontaal eenzelfde lijn vasthouden. Het betekent wel dat daardoor de twee blokken horizontaal dezelfde kleur hebben. Hoe vinden jullie dit zo? Ymnes (overleg) 19 jul 2017 21:11 (CEST)Reageren[reageer]
Er beginnen me meer dingen te dagen over hoe het werkt. Twee kleuren op één hoogte zou ook moeten kunnen, denk ik. Ymnes (overleg) 19 jul 2017 21:14 (CEST)Reageren[reageer]
Super! De nieuwe layout met nauwaansluitende blokken vind ik nog beter. Dezelfde kleur op één niveau is mij ook goed. --Livenws (overleg) 20 jul 2017 14:09 (CEST)Reageren[reageer]
Fijn om te lezen! De verschillende kleuren per blok met een mooi randje (border) is nu ook weer terug. Daarmee wordt toch iets beter getoond dat ze verschillende onderwerpen afbakenen. Dat vond ik zelf wel geen gemis. Ymnes (overleg) 20 jul 2017 18:20 (CEST)Reageren[reageer]

Even over dit blok op de hoofdpagina. Daar wil ik de komende tijd graag een sportblok van maken. Dat moet volgens mij wel te vullen zijn, anders heb ik de komende weken ook wel tijd voor een artikeltje meer. D'accord? Ymnes (overleg) 3 aug 2017 22:12 (CEST)Reageren[reageer]

Lijkt me een goed idee Huhbakker (overleg) 3 aug 2017 22:20 (CEST)Reageren[reageer]
Ik denk dat dit niet zo ingrijpend is en misschien wel meer medestanders heeft. Ik heb er daarom niet op gewacht en net doorgevoerd. En anders lees ik het wel :-) Ymnes (overleg) 4 aug 2017 10:53 (CEST)Reageren[reageer]

Doorverwijzing na titelwijziging[bewerken]

Op dit project is het gewoon om doorverwijzingen na een titelwijziging niet te laten staan, maar definitief te verwijderen. Wanneer een artikel er nog maar net staat, zie ik daar ook geen probleem in. Maar het zou ook kunnen dat andere websites of sociale media naar de artikelen hier verwijzen. Zou het om die reden niet beter zijn om doorverwijzingen gewoon te laten staan? Ymnes (overleg) 21 jul 2017 18:40 (CEST)Reageren[reageer]

Ik pas titels vaak aan omdat ze ofwel onjuist/ achterhaald zijn (bijv. een aantal doden bij een aanslag of ramp dat inmiddels is bijgewerkt), of omdat er bijv. taalkundig iets mee is. In beide gevallen vind ik het eigenlijk helemaal niet nodig om de overgebleven redirects te laten staan; dat wel doen voelt eerder als een soort vervuiling van de hoofdnaamruimte met onjuiste informatie. Ik probeer een dergelijke hernoeming altijd zo snel mogelijk te doen om collateral damage zoals je die hier noemt zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas zal dat af en toe toch niet 100% haalbaar blijken. De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 18:48 (CEST)Reageren[reageer]
Wanneer een artikel er nog maar een uurtje staat, dan mag de doorverwijzing ook wel weg. Maar het gaat me erom als het langer geduurd heeft en er mogelijk een kans(je) is dat een website naar ons linkt. Uiteindelijk zien je ook de actuele titel in beeld, dus dat komt wel goed. Ymnes (overleg) 24 jul 2017 20:01 (CEST)Reageren[reageer]

Samenvoegen[bewerken]

Kijk ook eens hier. Omdat het nog niet bestond, heb ik ineens maar een pagina daarvoor aangemaakt.TheDragonhunter (overleg) 24 jul 2017 10:18 (CEST)Reageren[reageer]

Ik heb er inmiddels al enkele dingen op gepost, en nu valt me eigenlijk pas op dat jij de pagina aanmaakte. Goed initiatief, alleen roept het wel al meteen een hoop discussie op. Niet iedereen is hier nl. een even groot voorstander van samenvoegen. De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 18:39 (CEST)Reageren[reageer]

Wikinews komt weer even ter sprake in de WP-kroeg[bewerken]

Zie hier. Het is niet helemaal duidelijk wat Happytravels bedoelt met Een site als Wikinews deleten (het niet als bron gebruiken op Wikipedia? Maar dat gebeurt nu toch ook al niet), maar erg blij word ik niet van al dit soort commentaar dat hoe dan ook niet positief kan zijn bedoeld. Voelt iemand zich geroepen om hierop te reageren? De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 18:37 (CEST)Reageren[reageer]

Hij post maar liefst drie stukjes achter elkaar. Dat is een teken dat het onderwerp daar onvoldoende leeft. Niet aan storen, niet op reageren, zou ik zeggen. Hier vooral kwaliteit blijven leveren. Dan krijgt dit project vanzelf waarde voor meer mensen. We hebben Wikipedianen niet nodig om dit project tot een succes te maken. Ymnes (overleg) 24 jul 2017 18:45 (CEST)Reageren[reageer]
:) Dank voor de wijze raad. De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 18:47 (CEST)Reageren[reageer]

Archiveren?[bewerken]

Even iets anders: wordt het niet stilaan tijd dat we wat (of misschien gewoon best veel) van de oude discussies hierboven gaan archiveren? De Wikischim (overleg) 24 jul 2017 18:43 (CEST)Reageren[reageer]

Ik heb op 15 juli hulp gevraagd op deze overlegpagina. Daar is geen reactie op gekomen. Ik weet niet of Romaine of Grondin dit ook met hun bot kunnen? Anders moeten we eens kijken of er geen bot op een ander project (Wikinews) is die we om hulp kunnen vragen. Ymnes (overleg) 24 jul 2017 18:47 (CEST)Reageren[reageer]
TheDragonhunter heeft schoon schip gemaakt, stuk minder scrollen zo :-) Huhbakker (overleg) 25 jul 2017 12:02 (CEST)Reageren[reageer]
Ik vond Deze bot (1) en deze andere bot (2) Misschien daar eens proberen? --Livenws (overleg) 25 jul 2017 13:36 (CEST)Reageren[reageer]
Graag! Huhbakker (overleg) 25 jul 2017 13:42 (CEST)Reageren[reageer]
Ja graag inderdaad. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 17:08 (CEST)Reageren[reageer]
Beiden zijn gevraagd, en nu afwachten. --Livenws (overleg) 25 jul 2017 17:16 (CEST)Reageren[reageer]
Een bot is eigenlijk alleen nodig als je veel archiveert. Op Wikipedia archiveer ik mijn OP 1x per jaar, dus een bot is daar bv. overbodig (maar zoveel staat er niet op mijn OP). Voorlopig kan je ook gewoon grote stukken in 1x archiveren. Op nl.wikipedia werd de archivering jarenlang gedaan door bots van Erwin (zie ook w:nl:Gebruiker:Erwin/Bot/Archivering, dat is een "handleiding"), maar Erwin werd op een bepaald moment nauwelijks actief. Zijn bots bleven nog een paar jaar werken tot ze (begin 2016 ergens) niet meer werkten. (Off-topic, Gelukkig werken zijn tools nog, want ik gebruik deze best vaak, extra volglijsten, en heb er nog steeds geen goed alternatief voor gevonden.) Gelukkig staat ook de code van die bots online waarop een andere gebruiker die code overzette naar een gedeeld botaccount dat jaren inactief was en zijn eigen onderhoudsbot erbij deed. Nu doet die bot hier de archivering. (zie ook w:nl:Wikipedia:nlwikibots) Op die pagina staat trouwens "De broncode van de verschillende bots is te vinden op github." Als je op die link klikt, kom je hier terecht. Je kan die code gebruiken (mogelijk wel aanpassen) om daarmee hier een nieuwe archiveerbot aan te maken. Zelf heb ik daar niet zoveel verstand van, dus dat zal je aan iemand anders moeten vragen. Je kan ook 1 van de beheerders van Nlwikibots vragen om gebruik te maken van hun SUL-account en zo ervoor te zorgen dat het account hier ook kan archiveren. Je zult daarvoor waarschijnlijk wel een mail moeten sturen. (zie bovenaan w:nl:Overleg Wikipedia:Nlwikibots) Een prettige dag verder. TheDragonhunter (overleg) 26 jul 2017 18:30 (CEST)Reageren[reageer]
Ik denk dat een bot ook gewoon handig is en fouten voorkomt bij de archivering. Hij zou dus wat mij betreft gewoon heel welkom zijn. Ymnes (overleg) 26 jul 2017 18:36 (CEST)Reageren[reageer]
Mijn bot kan dat niet, Nlwikibots is daar wel de bot voor die dat goed kan. Romaine (overleg) 1 aug 2017 12:36 (CEST)Reageren[reageer]
Dat handmatig foutgevoelig is, blijkt maar eens hieruit :-) Nlwikibots heb ik al gevraagd, maar geen reactie gekregen. Ymnes (overleg) 4 aug 2017 19:06 (CEST)Reageren[reageer]

Een kijkje bij de buren[bewerken]

Ik blijf het interessant vinden, zo'n kijkje bij de buren (= bij de andere talen):

Ik heb een aantal grote talen uitgekozen. Zet er gerust een taal tussen waar ze ook actief bezig zijn. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 20:36 (CEST)Reageren[reageer]

Nog niet gevonden door zoekmachines?[bewerken]

Het lijkt erop dat Wikinieuws nog niet rechtstreeks vindbaar is via zoekmachines, althans niet via Google (willekeurig voorbeeld, de zinsnede Vloggende treinsurfers krijgen geen straf, maar moeten in gesprek met machinisten komt uitsluitend hier precies zo voor). Dit terwijl Wikipedia juist enorm wordt voorgetrokken in de zoekresultaten. Dit laatste heeft dan wel weer als bij-effect dat sommige titels hier op Wikinews bij de zoekresultaten verschijnen samen het WP-artikel als dat een Wikinews-sjabloon heeft, maar dus wel alléén dan. De Wikischim (overleg) 25 jul 2017 21:46 (CEST)Reageren[reageer]

Overigens blijken teksten die voor de herlancering in de Incubator stonden wel te vinden te zijn, maar dan staat er nog steeds "Incubator"(voorbeeld). Blijkbaar worden teksten die ná de herlancering hier zijn geplaatst, op dit moment niet gevonden door Google, dat "denkt" dat het project nog in de Incubator staat. De Wikischim (overleg) 25 jul 2017 21:53 (CEST)Reageren[reageer]

Voorgetrokken heb ik ook wel eens gehoord, omdat Google gebaat is bij een inhoudsvol internet. Linken schijnt ook te helpen. Als een of meerdere bots alle categorieën op Wikidata kan linken en een bot de taallinken in artikelen kan omzetten naar Wikidata, dan helpt dat veel. Misschien zijn er nog meer dingen die helpen. Het is al lang geleden dat ik daar wat van wist, maar die kennis is nogal verouderd. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 21:58 (CEST)Reageren[reageer]
De incubator is een ouder project en wordt daarom makkelijker gevonden. We zijn ook nog maar 3 weken bezig. Ymnes (overleg) 25 jul 2017 22:00 (CEST)Reageren[reageer]
We kunnen ons aanmelden op Google Nieuws zodat we in het nieuwsoverzicht geraken. De artikels zullen dan prominenter en sneller verschijnen. De Engelse Wikinews is al opgenomen in het nieuwsoverzicht van Google. Als je een Google account heb kun je de site aanmelden en het aanmeldingsproces opvolgen. De sitebeheerders van de Wikimedia verenigingen hebben misschien meest ervaring met zoekmachineoptimalisatie of de Foundation zelf. --Livenws (overleg) 25 jul 2017 23:22 (CEST)Reageren[reageer]
Een site waar veel info hierover te vinden is --Livenws (overleg) 25 jul 2017 23:27 (CEST)Reageren[reageer]
Please also note: nl.WN has several extensions for Wikinieuws - including mw:Extension:GoogleNewsSitemap. I have not looked at that in several years, but it may still be useful. - Amgine (overleg) 1 aug 2017 15:48 (CEST)Reageren[reageer]
Thank you for your message! @LIVE NIEUWS: isn't this what you were looking for? Ymnes (overleg) 1 aug 2017 17:03 (CEST)Reageren[reageer]

Gendergap[bewerken]

Ik weet het... ik heb wel meer dan eens gezegd dat we niet moeten werven op Wikipedia. Maar ik heb daar met de tekst rekening mee gehouden en heb op het Gendergap-project iets over ons geschreven. Zie hier. Dan weten jullie ervan. Ymnes (overleg) 26 jul 2017 22:03 (CEST)Reageren[reageer]

Nee, ik vind het juist heel goed. Al is het vooral de uitdaging nieuwe mensen die nog geen Wikipedia-gebruiker zijn naar hier te krijgen. --Livenws (overleg) 27 jul 2017 17:10 (CEST)Reageren[reageer]

Module Cycling race[bewerken]

Is er iemand die kan helpen w:nl:Module:Cycling race]] over te zetten naar hier? De Franstalige versie is eigenlijk completer, dus prefereer ik die. Ik heb zowat elk project afgeschuimd naar hulp maar zonder succes. --Livenws (overleg) 27 jul 2017 17:42 (CEST)Reageren[reageer]

Ik vind dat toch wel hele moeilijke kost. In mijn vakantie heb ik meer tijd, maar dan zijn er al heel wat wielerwedstrijden voorbij. Misschien dat Romaine hier ook wel naar wil kijken als hij tijd heeft en moderatorrechten heeft. Ymnes (overleg) 27 jul 2017 18:07 (CEST)Reageren[reageer]


Foutje categorienaam[bewerken]

Moet Categorie:LGBTI niet Categorie:LGBT zijn? --Livenws (overleg) 28 jul 2017 16:47 (CEST)Reageren[reageer]

Nee, het is goed, ik zie net dat dit een bredere defenitie is op LGBT. --Livenws (overleg) 28 jul 2017 17:38 (CEST)Reageren[reageer]
De i staat voor Intersekse. Soms wordt hij erbij gezet en soms niet. Het lijkt me completer om het wel te doen, al weet ik niet of je het onder geaardheid moet scharen. Ymnes (overleg) 28 jul 2017 17:39 (CEST)Reageren[reageer]

Oplossing Visual Editor[bewerken]

Ik heb nog eens gevraagd hoe het zit met de Visual Editor en een oplossing is in de maak. https://www.mediawiki.org/wiki/Topic:Tv4hhw389ke9rilk --Livenws (overleg) 28 jul 2017 16:55 (CEST)Reageren[reageer]

Er staat in dit sjabloon nu twee keer hetzelfde nieuwsbericht, onder "Uitgelicht" en in de lijst eronder van drie meest recent aangemaakte berichten. Kan dit niet anders? Een bericht dat hier nog bij de "oude nieuwe" (haha) berichten zou kunnen staan lijkt me Brand in de Limburgse mergelgrotten kan weken aanhoudenBrand in de Limburgse mergelgrotten na een week onder controle. Ik vind dit soort dingen altijd een beetje jammer omdat de ruimte zo niet optimaal wordt benut. Het gaat verder om de hoofdpagina, ofwel het visitekaartje hier. De Wikischim (overleg) 28 jul 2017 17:30 (CEST)Reageren[reageer]

Bedoel je dat de categorie: "Categorie:Plaats op de hoofdpagina in het blok België" er nog in stond? Die hoeft er inderdaad niet in als hij al in het nieuwsblok staat, maar ik neem aan dat vergeten is hem eruit te halen. Ymnes (overleg) 28 jul 2017 17:43 (CEST)Reageren[reageer]
Eh ja, ik denk dat ik idd. dat bedoelde. Ik heb nog niet helemaal door hoe al die nieuwe deelcats voor de hoofdpagina werken. Maar ik zie dat het inmiddels goed is, mooi. De Wikischim (overleg) 28 jul 2017 17:58 (CEST)Reageren[reageer]
Het systeem is als volgt, neem bijvoorbeeld België. In dat nieuwsblok laat hij de 3 meest recente nieuwsartikelen zien uit de Categorie:Plaats op de hoofdpagina in het blok België. Zet je een recent artikel in die categorie, dan plaatst hij hem op de voorpagina dus in het Nieuwsblok België. Als dat recente artikel ook al met een foto en een verhaaltje aan bod komt, dan is het dubbel om het artikel ook in die categorie te zetten (want dan wordt hij twee maal vermeld). Dus dan moet hij uit die categorie verwijderd worden. Ymnes (overleg) 28 jul 2017 18:42 (CEST)Reageren[reageer]
Net aldus gedaan voor Trein knalt tegen stootblok in Barcelona: 55 gewonden. Ik zie nog geen verschil, komt dat nog? De Wikischim (overleg) 29 jul 2017 16:29 (CEST)Reageren[reageer]
De actualisering duurt lang als je erop moet wachten. Daarom staan daarvoor verschillende linken met "actualiseer" op de hoofdpagina. Maar hij staat inmiddels goed. Ymnes (overleg) 29 jul 2017 16:38 (CEST)Reageren[reageer]

Nieuwe special[bewerken]

Dit weekend is de special over de Ronde aan vervanging toe aangezien ik er geen nieuwe berichten meer over zal posten. --Livenws (overleg) 28 jul 2017 19:22 (CEST)Reageren[reageer]

Ik heb hem een paar blokken naar beneden gezet, dan kan hij nog verschillende dagen mee. Als er op het eind van de dinsdag nog geen nieuwe ideeën gekomen zijn, stel ik voor dat ik hem dan onzichtbaar maak. Oké? Ymnes (overleg) 28 jul 2017 20:16 (CEST)Reageren[reageer]

Jep! --Livenws (overleg) 28 jul 2017 20:27 (CEST)Reageren[reageer]

Misschien weer eens tijd voor een ander onderwerp in Sjabloon:Nieuwsblok Nederland uitgelicht? De failliete dameskledingzaak heeft er nu wel lang genoeg gestaan, vind ik eigenlijk. Misschien lukt het me later vandaag nog om zelf nog iets toe te voegen (er zijn bijv. drie personen uit Haaksbergen vermist in Turkije, maar er is deze week ook heel verdrietig dierennieuws geweest, zie onder de nieuwe artikelen). De Wikischim (overleg) 29 jul 2017 14:32 (CEST)Reageren[reageer]

Ik heb er nu het artikel over de NS neergezet, al vind ik het plaatje niet helemaal kloppend. Als je nog een onderwerp weet waar wel een afbeelding van bestaat, dan VJVEGJG om er een artikel van te schrijven. Ymnes (overleg) 29 jul 2017 14:44 (CEST)Reageren[reageer]

Rechtenwijziging zonder notificatie[bewerken]

Normaliter ontvang je bij een rechtenwijziging een melding dat die heeft plaatsgevonden. Ik heb er geen gekregen en heb daarvoor een bug op phabricator aangemaakt: phab:T172172. Romaine (overleg) 1 aug 2017 10:48 (CEST)Reageren[reageer]

Oplossing voor artikelen zonder links[bewerken]

Vervolg op Wikinieuws:Redactieruimte#Redlinks_after_importing
Artikelen die geen interne link hebben tellen niet mee in de berekening van het aantal artikelen op Wikinieuws (en iedere andere wiki). Om dit probleem op te lossen zijn er verschillende mogelijkheden:

 • De software wordt aangepast dat alle artikelen in de artikelnaamruimte worden meegeteld, in plaats van die alleen met links. (Daarvoor is consensus nodig.)
 • Op Wikinieuws-artikelen word een interne link aangebracht. Dit kan op meerdere manieren:
  • Door bovenaan artikelen het sjabloon:Uitnodiging te plaatsen, zoals hier.
  • Door in artikelen te linken naar andere nieuwsartikelen. (handwerk)
  • Door in het footer-sjabloon Sjabloon:Publiceer een zin met link of anderzijds een link op te nemen.

De reden dat ik graag dit onderwerp met jullie bespreek is omdat ik de oplossing van het Uitnodiging-sjabloon blijkbaar momenteel de meest gangbare oplossing is, maar persoonlijk vind ik die ook de meest lelijke. Daarom hoop ik in overleg te zien waarvoor voorkeur bestaat en we niet tot een mooiere oplossing kunnen komen.

(In Sjabloon:Uitnodiging en de Sidebar heb ik de link trouwens aangepakt, ipv link naar sjabloon (wat nooit een goed idee is) gelinkt naar de pagina Wikinieuws:Artikel starten met dezelfde inhoud.)

Om op de opties in te gaan, mijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie: software wijzigingen en ook met 0 links meetellen. Een tweede optie is om Sjabloon:Publiceer uit te breiden met onder het bestaande een 100% brede balk met daarin de tekst van sjabloon:Uitnodiging en dan sjabloon:Uitnodiging zelf overal verwijderen. Graag hoor ik van jullie wat jullie er van denken. Groetjes - Romaine (overleg) 1 aug 2017 11:23 (CEST)Reageren[reageer]

Ik zou onderaan elk artikel ook overwegen om onder ieder artikel een selectie artikels (bvb: de 5 laatste nieuwe berichten) te plaatsen. Even uitproberen lijkt mij de beste oplossing, zodat we het visueel kunnen waarnemen, bijsturen, uitvoeren of niet uitvoeren. --Livenws (overleg) 1 aug 2017 16:51 (CEST)Reageren[reageer]
Aan die oplossing heb ik ook al gedacht. Persoonlijk ben ik echter ook een sterk voorstander van de uitnodiging bovenaan elk artikel. Ymnes (overleg) 1 aug 2017 17:02 (CEST)Reageren[reageer]
Dit topic even gemist (is er een auto-archief-bot ergens?), ik zou in ieder geval boven elk artikel graag het Sjabloon:Uitnodiging willen plaatsen. Ook een bot-klusje? :-) Huhbakker (overleg) 5 aug 2017 23:46 (CEST)Reageren[reageer]

Wikinews - Wikinieuws-naamruimte[bewerken]

Zojuist viel het me op dat de project-naamruimte van deze Wikinieuws nog steeds op Wikinews staat. Het is binnen Wikimedia gangbaar dat de naam van deze naamruimte overeenkomt met de naam van hoe het project wordt genoemd. Voor de sluiting van nl.wikinews noemden we het project Wikinews. Nu is er voor gekozen om het project Wikinieuws te noemen. De naamruimte is echter nog niet aangepast. Daarvoor zal ik later deze week een verzoek indienen, maar de standaardvraag die we krijgen is om instemming van de lokale gemeenschap, dus bij deze graag het verzoek om aan te geven dat je de naam van de naamruimte wil laten wijzigen. (Let op: pas na de wijziging van de naamruimte mogen pagina's pas beginnen met de naam Wikinieuws: - naamswijziging van de pagina's zal plaatsvinden door de systeembeheerders.) Romaine (overleg) 1 aug 2017 11:34 (CEST)Reageren[reageer]

Voorstel: de naamruimte Wikinews moet op deze wiki gewijzigd worden naar Wikinieuws, overeenkomstig de naam van hoe het project wordt genoemd (en logo), waarbij voorvoegsel Wikinews: een alias wordt die door verwijst naar de equivalent van Wikinieuws: .

Phabricator task aangemaakt op: phab:T172211. Romaine (overleg) 1 aug 2017 20:26 (CEST)Reageren[reageer]

Dankje! --Livenws (overleg) 1 aug 2017 20:40 (CEST)Reageren[reageer]
OK, zoveel mogelijk interne consistentie is natuurlijk altijd beter. Ik heb trouwens inmiddels gezien dat dit per taal verschilt; zo noemt de Spaanstalige Wikinews zichzelf idd. Wikinoticias. Maar veel andere taalversies (ook de grotere talen) houden het op de Engelse naam (misschien klinkt bijv. Wikinachrichten ook niet echt geweldig?) De Wikischim (overleg) 1 aug 2017 21:02 (CEST)Reageren[reageer]
Ze zijn snel, het heeft al plaatsgevonden - in minder dan 24 uur tijd. :-) Romaine (overleg) 2 aug 2017 12:55 (CEST)Reageren[reageer]
Er ontstond een nieuwe bug door deze hernoeming: op de verschillende Wikinieuws: pagina's stond de titel nog op Wikinews: (cache effect). Mijn bot heeft alle pagina's bewerkt/null edit gedaan, en daarmee zou dit probleem opgelost moeten zijn. Romaine (overleg) 2 aug 2017 15:15 (CEST)Reageren[reageer]
Er ontstond nog een nieuwe bug als gevolg van deze hernoeming: diverse pagina's in de Wikinieuws-naamruimte stonden niet meer gekoppeld op Wikidata, terwijl wel hun oude naam daar stond. Alle pagina's in de Wikinieuws-naamruitme zijn hierop nu nagelopen (en op wat archiefpagina's na) zijn all pagina's in de Wikinieuws-naamruimte gekoppeld op Wikidata. Romaine (overleg) 2 aug 2017 18:14 (CEST)Reageren[reageer]
Gisteren heb ik alle categorieën in lijn gebracht met de wijziging van Wikinews naar Wikinieuws en alle inhoud overgezet en links gerepareerd. Tevens heb ik vrijwel alle pagina's geckeckt op aanwezigheid van Wn/nl/ en waar nodig aangepast. Alle sjablonen zijn gecategoriseerd via Categorie:Wikinieuws:Sjablonen, daar is op gecheckt. Tevens zijn de eerste codeproblemen eruit gehaald en is overal Wikinews omgezet in Wikinieuws. Romaine (overleg) 3 aug 2017 15:50 (CEST)Reageren[reageer]
Top! Ik zag al dat je druk was met allerlei dingen. Overigens, je hebt een paar weken geleden alle pagina's in de hoofdnaamruimte en de categorieruimte een nuledit gegeven. Ik geloof dat andere naamruimtes nog niet allemaal zijn gedaan, zoals sjablonen, e.d. Of is dat nu inmiddels ook achter de rug? Ymnes (overleg) 3 aug 2017 16:23 (CEST)Reageren[reageer]
Qua nulledits/bewerkingen heb ik de artikelnaamruimte gedaan, evenals die van de categorieën. Alle sjablonen hebben gisteren ook een nulledit/bewerking gehad en de pagina's in de Help- en Wikinieuws-naamruimte ook. De overige naamruimtes zal ik zo naar kijken. Romaine (overleg) 4 aug 2017 12:41 (CEST)Reageren[reageer]
Alle naamruimtes nu gehad, behalve de gebruikersnaamruimte en gebruikersoverlegruimte. Romaine (overleg) 4 aug 2017 13:11 (CEST)Reageren[reageer]

Nog heel even over de naam "Wikinieuws"[bewerken]

Een beetje terzijde: het lijkt erop dat er enkele jaren geleden ook al een URL www.wikinieuws.nl bestond, die inmiddels uit de lucht is (zie bijv. hier). Hoogstwaarschijnlijk had die verder niets met ons project hier te maken, maar de "merknaam" Wikinieuws bestond dus toch al wat langer. Kan dit eventueel nog een obstakel vormen? Stel dat wikinieuws.nl een keer weer actief wordt of zo. De Wikischim (overleg) 4 aug 2017 16:49 (CEST) Zie ook dit filmpje, overigens valt me de gelijkenis van het sjabloon wel op; maar dit kan toch niet ons project zijn (Wikinieuws is een website waar u digitaal alle kranten van diverse uitgevers kunt bezichtigen)? De Wikischim (overleg) 4 aug 2017 16:54 (CEST)Reageren[reageer]
@Romaine: Is deze wel gereserveerd door Wikimedia Nederland? Hij is namelijk weer vrij[23] Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:21 (CEST)Reageren[reageer]
Let wel, dit is een domeinnaam. De domeinnaam hier is momenteel nl.wikinews.org. Kan die domeinnaam ongewijzigd blijven terwijl het project zelf Wikinieuws heet, of moet het dan iets worden als nl.wikinieuws.org? Volgens mij eindigen projecten binnen de site van Wikimedia verder standaard op .org, wat zou betekenen dat wikinieuws.nl hier niet bruikbaar is als domeinnaam. Een ander, niet aan Wikimedia gerelateerd project kan die domeinnaam dan alsnog claimen. De Wikischim (overleg) 4 aug 2017 18:30 (CEST)Reageren[reageer]
Ik heb alleen de reservering in de gedachte om te gebruiken als redirect, en om te voorkomen dat een ander hem reserveert inderdaad. Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:31 (CEST)Reageren[reageer]
(na bwc)Mmm, zojuist e-mail erover gestuurd aan Wikimedia Nederland.
PS: @Ymnes: een ping werkt alleen als je met diezelfde bewerking een (nieuwe) link legt naar je eigen gebruikersnaam door middel van je handtekening. Het later toevoegen van een ping is nutteloos en werkt niet. Overigens zou je ook een ping moeten krijgen als je rechten wijzigen (bv als je moderator wordt), maar die ping kwam niet binnen wegens een probleem in de software en heb daarover een bug ingediend. We zouden eens kunnen kijken wanneer de pings wel/nietw erken en erover rapporteren aan de systeembeheerders. Ymnes zou met dit bericht nu wel een ping gehad moeten hebben. Romaine (overleg) 4 aug 2017 18:34 (CEST)Reageren[reageer]
@Romaine: Ik heb inderdaad een ping gekregen. Maar ik dacht dat ik met {{ping}} ook een nieuwe link aanlegde naar jouw gebruikersnaam. Hoe had ik het dan moeten doen? Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:40 (CEST)Reageren[reageer]
Deze pingde weer wel... Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:41 (CEST)Reageren[reageer]
Met deze edit van 18:40 kreeg ik wel een ping. Of je nu @Ymnes of @Ymnes: doet maakt geen verschil. Als je al een bericht hebt getypt werkt het alleen als je er bv een PS-bericht onder bij typt met nieuwe handtekening. Romaine (overleg) 4 aug 2017 18:43 (CEST)Reageren[reageer]
@De Wikischim: de domeinnaam nl.wikinews.org zal zeker niet wijzigen. Vanuit wikinieuws.nl en wikinieuws.be zou het als een redirect moeten doorlinken naar nl.wikinews.org. Romaine (overleg) 4 aug 2017 18:36 (CEST)Reageren[reageer]
Wat dat laatste betreft vraag ik me toch af of het wel per se nodig is om wikinieuws.nl en wikinieuws.be op deze manier te "reserveren"? Het andere project dat stond op wikinieuws.nl had volgens mij een heel andere basisopzet (het digitaal verzamelen van krantenarchieven). In die zin is er dan niet echt sprake van concurrentie, lijkt me. De Wikischim (overleg) 4 aug 2017 18:38 (CEST)Reageren[reageer]
Ik raad dat zeker aan. Ik weet nog dat er een paar geleden ook steeds uitgelegd moest worden dat Wikipedia en Wikileaks niet dezelfde zijn. Met Wikinieuws en Wikinieuws is dat amper nog uit te leggen. Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:49 (CEST)Reageren[reageer]

Waterstroom of Waterloop[bewerken]

Om een categorie te benoemen, welke van de twee namen heeft de voorkeur? Het zijn beide synoniemen maar ik twijfel. --Livenws (overleg) 4 aug 2017 01:20 (CEST)Reageren[reageer]

Het overzichtelijkste is wanneer we zo veel mogelijk de structuur van de Nederlandstalige Wikipedia aanhouden. In dat geval denk ik het eerst aan Categorie:Oppervlaktewater of nog een categorie dieper. Ymnes (overleg) 4 aug 2017 18:25 (CEST)Reageren[reageer]

Artikelen koppelen aan Wikidata - hulp gevraagd![bewerken]

Hi allen, Zoals nu in de recente wijzigingen te zien is heb ik van alle artikelen en andere pagina's de handmatige interwiki's weggehaald en de koppelingen tussen verschillende taaledities van Wikinieuws-artikelen gelegd op Wikidata. Ook staan alle artikelen met Sjabloon:Bronvermelding vertaling of Sjabloon:Bronvermelding andere Wikinews gekoppeld op Wikidata. Wikinieuws in het Nederlands is dus nu vrij interwiki's! (Er kunnen wel nog interprojectlinks zijn die beginnen met [[n:xx:, maar alle artikelen en andere pagina's met [[xx: zijn nu opgeruimd.)

Zoals jullie als het goed is weten is het leggen van koppelingen tussen pagina's in verschillende taalversies handwerk. Een bot kan niet automatisch detecteren dat het artikel in de ene taal hetzelfde is als dat in een andere taal.

Op dit moment staan er 3464 artikelen op nl Wikinieuws niet op Wikidata gekoppeld. Zie hier. Dat moeten er uiteindelijk 0 gaan worden. Het grootste deel kan automatisch.

Alle artikelen die géén equivalent in een andere taaleditie van Wikinieuws hebben zijn géén probleem, die kan ik allemaal met mijn bot automatisch importeren in Wikinieuws.

Alle artikelen die wel een equivalent in een andere taaleditie van Wikinieuws hebben en nog niet gekoppeld zijn op Wikidata, zijn wél een probleem. Daarvoor heb ik jullie input nodig. Er zijn denk ik 2 opties:

 1. We doen alsof alle (nog) niet gekoppelde artikelen géén equivalent hebben in een andere taal en ik voeg die toe aan Wikidata.
 2. We organiseren een naloop weekend (of iets dergelijks) waarbij we op een of andere manier alle artikelen nalopen of ze een equivalent in een andere taal hebben.

Ongeacht welke optie er gekozen wordt, achteraf kunnen twee artikelen altijd nog gekoppeld worden op Wikidata door twee items aldaar samen te voegen.

Op basis van de sjablonen ter vertaling/bronvermelding dat een artikel over hetzelfde onderwerp gaat zijn dezelfde artikelen in verschillende talen al onderling gekoppeld, en behalve die informatie weten we van andere artikelen an sich niet of ze over hetzelfde gaan. Om dat eventueel te bekijken is handwerk. Heel veel handwerk.

Mijn voorstel is daarom om te gaan voor optie 1. Zijn jullie het daarmee eens? Romaine (overleg) 4 aug 2017 19:49 (CEST)Reageren[reageer]

Op zich is optie 1 het makkelijkste. Waar ik nog wel aan denk is om alle categorieën op Wikidata botmatig te laten koppelen aan de categorie met dezelfde naam op Wikipedia. Maar daarover heb je ook al met Huhbakker gesproken en ik weet niet goed wat de standaard daarvan is op Wikidata. Ymnes (overleg) 4 aug 2017 19:56 (CEST)Reageren[reageer]
Laten we het er maar op houden dat de keuze voor het linken van de categorie of het artikel handwerk is. Zie bijvoorbeeld hoe ik het hier heb opgelost. :-$ Ymnes (overleg) 5 aug 2017 16:17 (CEST)Reageren[reageer]
Onder dit kopje gaat het in dit voorstel enkel om artikelen.
Het onderwerp van de categorieën laat ik zelf rusten. Ik heb gisteren alle datumcategorieën gekoppeld op Wikidata, een aantal beheercategorieën moet ik nog bekijken. Voor de rest laat ik dat onderwerp rusten. Ook ben ik bezig om alle sjablonen te koppelen op Wikidata. Maar goed, het gaat me nu om de vraag wat we doen met de artikelen. Romaine (overleg) 4 aug 2017 20:00 (CEST)Reageren[reageer]
Optie 1 heeft ook mijn voorkeur. De Wikischim (overleg) 4 aug 2017 20:17 (CEST)Reageren[reageer]
Goed, dan ga ik aan de slag met optie 1. Romaine (overleg) 4 aug 2017 21:39 (CEST)Reageren[reageer]
Done Uitgevoerd - alle 3464 artikelen die nog geen koppeling op Wikidata hebben zijn daar nu toegevoegd. 1x kwam ik een artikel tegen dat identiek was aan een ander artikel dat we al hadden, met alleen 1 hoofdletter als verschil in de titel. Romaine (overleg) 5 aug 2017 03:30 (CEST)Reageren[reageer]
Graag zou ik zien dat jullie naar Ridderfeest kijken... vreemd artikel.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Romaine (overleg · bijdragen)
Het is meer dan een advertorial, feitelijk gewoon een reclamebericht om naar een evenement te komen van het ministerie van defensie. Ik heb hem verwijderd. Ymnes (overleg) 5 aug 2017 07:13 (CEST)Reageren[reageer]
Zou jij dan misschien nog willen kijken waarom deze pagina in de Categorie:Wikinieuws:Pagina's met scriptfouten staat? Ymnes (overleg) 5 aug 2017 07:17 (CEST)Reageren[reageer]
Done Foutmelding opgelost - deze had ik destijds op Wikipedia al overal gecorrigeerd - Romaine (overleg) 5 aug 2017 11:31 (CEST)Reageren[reageer]
Wederom dank! Ymnes (overleg) 5 aug 2017 11:35 (CEST)Reageren[reageer]
Bedankt voor je koppelingen op Wikidata trouwens! Ik ben heel blij dat je je gemeld hebt om ons te helpen! Ymnes (overleg) 5 aug 2017 07:17 (CEST)