Naar inhoud springen

Wikimedia Conferentie NL 2007: wiki's en educatie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 oktober 2007 
Wikimedia Conferentie NL 2007: wiki's en educatie

Mensen van Wikimedia en van uit de onderwijssector staken de hoofden bij mekaar op de Wikimedia Conferentie Nederland, editie 2007.

Vorige zaterdag vond de Wikimedia Conferentie 2007 NL plaats in het Aristo centrum te Amsterdam. De Wikimedia Foundation is de overkoepelende organisatie voor Wikipedia en haar zusterprojecten. De conferentie nam de mogelijkheden voor wiki's in onderwijs en leren onder de loep. Wiki-websites maken gebruik van een software waarmee users de inhoud op een snelle manier kunnen aanpassen. Zo'n 110 leden van verschillende Wikimedia-projecten (zogenaamde Wikimedianen), onderwijzers en geïnteresseerden namen deel, een mooi getal in vergelijking met de 45-tal deelnemers van de vorige conferentie.

Voormiddag[bewerken]

Elly Waterman, voorzitter van Wikimedia Nederland, opende de conferentie om 10u 's morgens in een mengeling van Engels en Nederlands. Elly vermeldde onder andere de groeiende mediabelangstelling voor Wikimedia en Wikipedia in het bijzonder. Ze vertelde onder andere een anekdote waarbij een burgemeester als saai werd omschreven in de Nederlandstalige Wikipedia. Dit voorbeeld haalde de krantenkoppen in Nederland.

Florence Devouard, voorzitster van de Wikimedia Foundation, tijdens haar spreekbeurt op de conferentie.
Een man werkt op een laptop tijdens de speech van Mevr. Devouard.

Na Elly was Florence Devouard, de Franse voorzitster van de Wikimedia Foundation, aan de beurt. Ze schetste de exponentiële toename van de beschikbare informatie in ons huidig tijdperk, en de computerkracht die ter beschikking komt om uit deze massa wijs te geraken. Ze had het ook over het potentieel van wiki's voor educationele doeleinden. Op een bepaald moment haalde ze een foto te voorschijn van Wikimania 2007, de jaarlijkse wereldwijde conventie van Wikimedia, waarop enkele mensen stonden die druk op een laptop bezig waren en de virtuele wereld niet wilden verlaten om te poseren. Daarop vroeg Mvr. Devouard de aanwezige laptopusers om hun computer te sluiten en nodigde ze de congresleden uit om zichzelf aan elkaar voor te stellen.

Na een korte koffie (en rook-)pauze werd de conferentie opgesplitst in subgroepen. Cormac Lawler van de Universiteit van Manchester stelde het jongste project van de Wikimedia Foundation voor, namelijk de Wikiversiteit (Wikiversity). De Wikiversiteit legt zich toe op leermateriaal, en richt zich niet alleen op onderwerpen die aan een klassieke universiteit gedoceerd worden, maar ook eenvoudige dingen zoals hoe je zelf je huis kan schilderen. Cormac schrijft aan een doctoraat over het project dat hij 3 jaar geleden ontdekte en dat zijn aandacht greep. Hij beschreef hoe Wikiversity oorspronkelijk werd voorbereid in het project Wikibooks en vervolgens werd gelanceerd in augustus 2006. Zoals op Wikinews is er ruimte voor origineel onderzoek, hoewel de regels hiervoor nog niet volledig vaststaan. Wikipedia en haar zusterprojecten aanvaarden geen informatie gebaseerd op nieuwe research, enkel op basis van gevestigde overzichtbronnen -maar Wikinews en dus ook Wikiversity vormen hierop een uitzondering.

Parallel aan de spreekbeurt van Mr. Cormac werden er enkele korte sessies van elk 10 minuten gehouden. Walter Vermeir had het over de functie van Wikimedia Stewards. Harm Dillen besprak de concurrentie voor MediaWiki, de software voor Wikipedia en haar zusterprojecten. Erwin Kroekenstoel gaf tegelijk een presentatie over de Toolserver, een speciale server voor automatische bewerkingen en taakanalyse. Bryan Tong Minh sprak tegelijk over MediaWiki, en in nog een ander lokaal vond een uitgebreide MediaWiki workshop plaats.

Na een volgende koffiepauze volgde een presentatie van Martijn Arnoldus getiteld 'Creative Commons op de schoolbanken'. De Creative Commons licenties zijn een groep van eenvoudige en invloedrijke licenties waarmee auteurs hun werk onder duidelijke voorwaarden vrij ter beschikken kunnen stellen. Creative Commons wordt onder andere gebruikt op de fotosite Flickr. Dries Declercq besprak de praktische toepassingen van een schoolwiki. Inge Habex gaf een presentatie over Wikibooks, een project van de Wikimedia Foundation waarin allerlei soorten boeken geschreven worden, van kookboeken tot een handboek voor filmregie. Walter Vermeir analyseerde in zijn sessie de moeilijkheden voor een meertalige Wikimedia-gemeenschap -de stichting heeft projecten in meer dan 250 verschillende talen.

Namiddag[bewerken]

De aanwezigen tijdens een koffiepauze.

De middagpauze werd gevolgd door twee momenten met elk drie parallelsessies. Er was een verkorte versie van de MediaWiki workshop. Merlijn van Deen besprak pywikipediabot, een software waarmee enkele wiki-gerelateerde taken geautomatiseerd kunnen worden.

In de hoofdzaal gaf Eliane Metini een lezing met als titel "The Global educators' Open course". Eliane is de directrice van een Libanese NGO en voorzitster van het internationale onderwijs een leermiddelen netwerk iEARN, dat sinds 20 jaar actief is, en dat in 115 landen. Ze gaf een diepgaande analyse van de uitdaging om studenten en toekomstige leerkrachten voor te bereiden op de 21e eeuw. Bob Hoffman, een Nederlandse collega in het project, droeg aan de lezing bij.

In het volgende blok vonden een aantal sessies over onderwijs plaats. Sprekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen gaven uitleg over hoe zij wiki's gebruikten in hun onderwijsactiviteiten. Daarnaast was er een lezing over Kennisnet, een Nederlandse NGO gespecialiseerd in internettoepassingen voor onderwijsdoeleinden. Er werd uitgelegd hoe Kennisnet wiki's gebruikt in hun projecten, waarom Kennisnet zo betrokken is bij wiki's en de projecten van Wikimedia. Er was ook aandacht voor WikiKids, een Nederlandse website waarin kinderen samen een kinderencyclopedie schrijven. De derde sessie in dit blok bestond uit korte introducties van Wikinews, Jurispedia, Wikipedia in onderwijsboeken en Wikimedia Commons, de gemeenschappelijke mediatheek met vrije werken voor de projecten van de Wikimedia Foundation.

In een van de laatste sessies gaf Hans de Zwart een presentatie over de wiki-module Moodle, een open software-programma om het leerproces te structureren. Wiki's kunnen speciaal ontworpen worden voor leertaken binnen Moodle, zelfs per individuele student. Open University gebruikt Moodle voor haar lessen en zal voor een nieuwe uitgave een wiki gebruiken, gebaseerd op een meer aangepast software in vergelijking met MediaWiki.

Tegelijkertijd gaf Delphine Ménard een sessie over de definitie van vrije software en vrije media, en ging Cormac Lawler dieper in op wat de Wikiversiteit eigenlijk inhoudt. Finne Boonen en Kim Bruning gaven een sessie over de technische aspecten en infrastructuur van Wikimedia, en Gerard Meijssen gaf een technische sessie over Wikidata.

De conferentie werd beëindigd met een plenaire discussie met als moderator Oscar van Dillen, een Nederlander die lid van de raad van bestuur van de Wikimedia Foundation geweest is.

Links[bewerken]

Bron[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.