Wikinieuws:Redactieruimte

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in de Redactieruimte

Wikinieuws is zowel een nieuwsbron als een wikigemeenschap. Dit is de redactieruimte waar over allerlei hoofd- en bijzaken gesproken kan worden en werk gecoördineerd wordt. Wil je hier een vraag of opmerking plaatsen, klik dan hieronder op "Een nieuw onderwerp toevoegen".

Oude berichten staan in het archief.
Artikelen in ontwikkeling staan in deze categorie.

Logo


Openstaande zaken[bewerken]

Archief van actiepunten

Actiepunt 3[bewerken]

Sjabloon:Opiniestuk en Sjabloon:Originele reportage voorzien van een ruimte waarin je makkelijk je handtekening of naam kunt invoegen. Zie dit artikel als voorbeeld. De naam zou in het vak moeten kunnen worden geplaatst. --Livenws (overleg) 6 aug 2017 13:26 (CEST)

Zullen we dit aan de schrijver overlaten waar en of er een naam onder komt? Zelf schrijf ik ze met bronvermelding en zet ik er geen naam onder. Ymnes (overleg) 9 dec 2017 08:25 (CET)
Ik zou dit als een optie willen opnemen in het sjabloon. Zodat wanneer iemand zijn naam eronder wil zetten, dit telkens op dezelfde plaats gebeurd. Ik ben voorstander van uniformiteit in de artikels. Livenws (overleg) 11 jan 2018 18:33 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Hier heb ik alweer meerdere weken geleden {{Centreer tekst}} voor gemaakt. Het sjabloon centreert en is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Het is ook al in gebruik voor het gebruik op een opiniepagina waarvoor het hier voorgesteld werd. (zie hier) Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:50 (CEST)

Actiepunt 10[bewerken]

In het Sjabloon:Zusterproject probeerde ik vandaag een tweede afbeelding te zetten en ik zag dat Livenws ook nog een ander soort poging deed.[1] Zou je eens willen kijken of je die dingen mogelijk kunt maken? Ymnes (overleg) 18 aug 2017 19:53 (CEST)

Het dynamisch kaartje (afgekeken van es.wikinews) vind ik wel handig, alleen is het veel technische 'code' in een artikel en dat ontmoedigt misschien nieuwe bewerkers vanwege de complexiteit. Als dat simpeler kon, in de vorm van een sjabloon, ofzo? (documentatie) Livenws (overleg) 18 aug 2017 20:43 (CEST)

Actiepunt 11[bewerken]

Terwijl ik aan {{DPL-this}} "ordermethod=created" heb toegevoegd in plaats van "ordermethod=categoryadd", voegt hij soms toch een recente datum op. Voorbeelden staan in de Categorie:Aruba. Hier staan bij de onderste drie pagina's de datum "12 jul 2017". Die artikelen werden echter al geschreven in april en juni 2017 (toen stond Wikinieuws nog in de incubator). In Categorie:Utrecht (provincie) staan er twee met een onjuiste datum (6 en 14 juli): die stammen ook uit de incubator. In de Categorie:Hittegolf staan er een aantal, waarvan ook enkele die voor de tijd van de overplaatsing naar de incubator stammen. Is het nog mogelijk om al die artikelen de juiste datum mee te geven toen ze gecreëerd werden? (zodat dit ook uit {{DPL-this}} blijkt) Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:07 (CEST)

Een goed voorbeeld is waarbij een categorie van naam is gewijzigd en alles nu op de datum van vandaag staat. Het gaat om Categorie:Fipronilschandaal. Terwijl DPL-this toch op created staat. Ymnes (overleg) 24 aug 2017 00:16 (CEST)
Ik maakte ook net de Categorie:Noord-Koreaanse raket- en kernproeven aan en alles komt automatisch op de datum van vandaag te staan, ondanks dat {{DPL-this}} op ordermethod=created staat. Het zou erg fijn zijn wanneer hij de alleroorspronkelijkste created-datum kan aanhouden. Ymnes (overleg) 4 sep 2017 20:48 (CEST)
Ik geloof dat de logica als volgt is: Als CreatiedatumCategorie < CreatiedatumArtikel (dan) CreatiedatumArtikel (anders) CreatiedatumCategorie. In feite alsof een categorie er altijd eerder zou zijn dan een artikel, wat in de praktijk niet zo is.
Nog een andere ingeving trouwens: wat heel praktisch zou zijn, is wanneer je de created-datum van een artikel zelf mag instellen. Denk je dat zoiets mogelijk is? Eventueel alleen voor moderatoren? Ik schreef dit artikel bijvoorbeeld vandaag over een gebeurtenis in 2014. Ymnes (overleg) 16 sep 2017 20:05 (CEST)
@Romaine: zou jij tijd hebben om deze op te pakken. Ofwel, om een verzoek op de fabriquator neer te leggen om dit op te lossen? Een goed voorbeeld hoe het eruit ziet als het fout gaat, is de Categorie:Crisis in Venezuela (2017-2018). Op 19 februari 2018 is een groep artikelen in deze categorie gezet. Maar ze werden al eerder geschreven, en eigenlijk zou de publicatiedatum daar vermeld moeten zijn. Hopelijk heb je daar een moment tijd voor. Alvast bedankt! Glimlach Ymnes (overleg) 20 okt 2018 19:58 (CEST)

Actiepunt 12[bewerken]

Ik zou graag alle artikelen waar nog geen bronvermelding in staat, in de Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding zien staan. Ik denk dat je ze allemaal ongeveer hebt, als je de volgende groepen uitsluit. Het gaat om artikelen zonder:

Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding
Categorie:Originele reportage
Categorie:Wikimedia
Tekst met == Bronnen ==
Tekst met == Bron ==
{{Appendix}}
{{References}}
Een sjabloon beginnend met Bron...

Als er een paar per ongeluk ook in terecht komen is dat niet zo'n probleem. Deze worden namelijk handmatig nagelopen. Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:08 (CEST)

Actiepunt 16[bewerken]

{{Bronvermelding Wikipedia}} heb ik wat onhandig in elkaar gezet. Het zou mooier zijn wanneer daar alleen de taalcode ingevuld hoeft te worden en bijvoorbeeld niet "w:nl". Verder lukt het me niet om via dit sjabloon (bijvoorbeeld) het artikel WK Voetbal 2006: Duitsland - Costa Rica 4-2 automatisch in de Categorie:Wikinieuws:CC-SA-BY terecht te laten komen. Ymnes (overleg) 2 sep 2017 13:05 (CEST)

Actiepunt 23 is hier eveneens aan gerelateerd. Livenws (overleg) 31 dec 2017 18:25 (CET)
Dat actiepunt heb ik hier direct ondergezet, zodat het bij elkaar staat: Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:51 (CEST)

Sjabloon:Bronvermelding Wikipedia afstemmen op Sjabloon:Bronvermelding Vertaling, het lijkt me voor de eenvoud belangrijk dat beide sjablonen op dezelfde manier kunnen worden ingevuld. Livenws (overleg) 31 dec 2017 16:32 (CET)

Actiepunt 19[bewerken]

Op dit moment laat het sjabloon {{w}} een link naar een artikel in een andere taal zien alsof het naar een Nederlands artikel leidt. Daarover is hier in de redactieruimte door een bezoeker al eens over opgemerkt dat je dan als lezer op een geheel onverwachte plek terecht komt. Ik hou er zelf ook niet van als het ware bedonderd te worden door zo'n link (want zo voelt het ook voor mij). Het zou een mooie optie zijn om dit sjabloon zo om te bouwen dat dan niet het woord blauw oplicht, maar er een taallink achter komt te staan. Dit voorbeeld ben ik tegenkomen in w:en:Jennifer van Dijk-Silos als "Court of Justice of Suriname (nl)" Daar is het onderdeel van het sjabloon Interlanguage_link maar het zou hier mooi deel kunnen uitmaken van {{w}}. Ik stel me dat als volgt voor: wanneer er een Nederlandstalige link staat, dan werkt het sjabloon zoals het nu werkt. Wanneer er een link naar een andere taal staat, dan zet hij er tekst neer met daarachter de taallink tussen haakjes. Ik weet alleen niet hoe dat moet. Kun jij dat doen Romaine? Ymnes (overleg) 11 nov 2017 15:52 (CET)

Dit vind ik ook wel een goed punt. Voor Voor uitvoeren dus. Zo creëer je ook meteen een soort overzichtje van encyclopedisch relevante onderwerpen die op NL-WP nog ontbreken (en dat zijn er nogal wat, ondanks de inmiddels bijna 2 miljoen artikelen). De Wikischim (overleg) 11 nov 2017 15:58 (CET)
We zijn intussen meer dan drie maanden verder. Gebeurt er nog iets met dit voorstel? Ik zou het eigenlijk jammer vinden als het onafgewerkt blijft liggen. De Wikischim (overleg) 26 feb 2018 11:16 (CET)

Actiepunt 20[bewerken]

Deze website heeft een script gemaakt waarmee andere websites een feed op hun website kunnen plaatsen. Kunnen wij ook zoiets aanbieden? Ymnes (overleg) 20 nov 2017 17:10 (CET)

Ja, goed idee! Op internet bestaan er zo van die gratis widgets waarmee je dat kunt doen: een daarvan is Feedwind: zie hier, gewoon de url-feed ingeven en je krijgt een mooi resultaat. Alleen staat er vanonder wel "powered by.." bij. Een eigen script zou natuurlijk nog beter zijn, dat zou eens moeten aangevraagd worden, jammer dat de community wishlist voorbij is. Livenws (overleg) 11 jan 2018 22:16 (CET)

Actiepunt 22[bewerken]

Kunnen wij ook het Zweedse syteem hier invoeren: zoals beschreven op Wikipedia [2]. Alleen, ons sjabloon Sjabloon:Zusterproject zet in tegenstelling tot die van Wikipedia géén links in de linkerzijbalk. Bijgevolg: bij bv. Categorie:Kenny B blijft de linkerbalk leeg, terwijl het sjabloon wel links weergeeft. Livenws (overleg) 30 dec 2017 15:28 (CET)

Het antwoord is ja: er zit wat vertaalwerk van een sjabloon in en verder is het een kwestie van erover stemmen en (als we het willen) het aanvragen op de fabriquator. Het verloopt hier dan wel via de Categorieën. We zullen dan eerst moeten stemmen wat we het liefste willen: 1) zoals we het nu doen met een infobox; 2) het Zweedse systeem (dan blijft nog wel een steunsjabloon nodig om alle zusterprojecten te tonen (Ook die niet via Wikidata worden gelinkt en dat zijn eigenlijk vrij veel: vergelijk maar eens in het sjabloon vs. linkerkolom van Categorie:België); 3) allebei naast elkaar. Omdat we toch een steunsjabloon nodig hebben, gaat het waarschijnlijk even snel om een categorie of z'n Zweeds te doen of zoals we het nu hebben. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 15:53 (CET)
Wat Frank Geerlings voorstelde, is eigenlijk ook het overwegen waard: Links_aan_de_linkerzijde_op_de_desktop. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:11 (CET)
Ik geloof dat Frank daar bedoelt dat hij behalve Wikidata geen links naar zusterprojecten wil zien in de linkerbalk (maar op een andere plaats in het artikel, bij ons categorie). Dan zou dat neerkomen op optie 2 die ik hierboven geef (een sjabloon zoals Categorie:België die heeft. Of ik begrijp niet goed wat jullie bedoelen. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 16:38 (CET)
Exact. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:43 (CET)
Ymnes heeft gelijk. Ik zie aan de linkerkant liever geen links naar de andere projecten, die zie ik het liefst in het artikel zelf. Of je wat ik niet wil op zijn Zweeds doet of wat mij betreft op z'n Grieks, daar heb ik dan niet echt meer een mening over. –Frank Geerlings (overleg) 30 dec 2017 23:02 (CET)

Actiepunt 23[bewerken]

Op Wikipedia krijg je allerlei mogelijkheden gepresenteerd als een een lemma zoekt dat niet bestaat. Hier staan ook opties tussen van andere zusterprojecten. Zie bijvoorbeeld als ik TCB zoek (hij geeft ook nog een mogelijkheid uit Wikibooks). Soms laat hij ook wat zien van een Wikipedia in een andere taal. Hier werkt dat niet. Zie bijvoorbeeld als ik hier TCB zoek. Ik zou graag die extra zoekopties hier ook willen hebben, op z'n minst naar de Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia. Moet zoiets aangevraagd worden? / Hoe werkt het om dat in te schakelen? Ymnes (overleg) 3 jan 2018 18:06 (CET)

Wellicht is het beste als dit op alle projecten wordt ingeschakeld, voor zover ik weet is dit momenteel alleen nog maar op Wikipedia. Livenws (overleg) 15 jan 2018 17:52 (CET)

Actiepunt 24[bewerken]

...


Aude[bewerken]

@De Wikischim: van dit artikel zou een Nederlandstalige versie ook niet misstaan Glimlach Ymnes (overleg) 20 okt 2018 15:47 (CEST)

Je hebt uiteraard gelijk, alleen: ikzelf ga dat nu heel even niet zelf doen. O.a. de laatste ontwikkelingen in de zaak-Khashoggi en de treinramp van gisteren in India hebben even de meeste prioriteit. Het bericht over het noodweer in de Aude staat nu in ieder geval op de Franse Wikinews. De Wikischim (overleg) 20 okt 2018 16:06 (CEST)
Mijn artikel op Wikinews-fr is trouwens nog steeds niet goedgekeurd, zie ik. Jammer. Ook de publicatie op Wikinews-fr is erg eenzijdig, met vrijwel alleen maar sport (net als de Engelstalige versie). De Wikischim (overleg) 20 okt 2018 16:10 (CEST)
Voel vooral geen verplichting hoor. Maar ik dacht, als je toch in het artikel zit, heb je het misschien in een mum van tijd naar het Nederlands vertaald. Het systeem van de sportartikelen op de Franse Wikipedia bevalt me op zich wel. Daar worden ze voor een groot gedeelte geautomatiseerd gemaakt. Als de sporten wat meer voor de Nederlandstalige consument geschikt waren geweest (nu is het vooral Frans voetbal en rugby) dan had ik de samenwerking met die schrijver gezocht en er hier een nieuw leadblok voor Sport voor aangemaakt. Sport is echt wel een interessant onderwerp voor heel veel mensen namelijk. Ymnes (overleg) 20 okt 2018 17:29 (CEST)
Dat snap ik uiteraard volkomen. Zelf vind ik sport, nou ja, eigenlijk niet iets waar de hoogste prioriteit (boven andere nieuwswaardige zaken) aan zou moeten worden gegeven. Maar da's puur mijn mening natuurlijk. De Wikischim (overleg) 20 okt 2018 17:42 (CEST)
Smaak denk ik. Tijdens de Golfoorlog ging ik er 's nachts uit om CNN te kijken. Sportliefhebbers gaan er 's nachts soms uit om een bokswedstrijd te bekijken. Voor de variatie is het daarom belangrijk dat we beide bieden. Ymnes (overleg) 20 okt 2018 19:16 (CEST)

Primeurtje[bewerken]

Had ik vanmiddag zowaar nog een primeurtje: "Ontruiming bij datacenter van Google in Eemshaven". Ik ging eigenlijk naar de Eemshaven toe om de fotoreportage over de AIDAnova te maken. Ik reed toen ongepland langs het gebouw van Google en toen ik daar ook nog maar een paar foto's van maakte, ging ineens het alarm af. Er zal wel niets gebeurd zijn, want op het internet en in de media is er niets over te vinden. Maar goed, hebben we toch een heel klein primeurtje. Glimlach Ymnes (overleg) 21 okt 2018 19:20 (CEST)

Tips voor meer inspiratie[bewerken]

Het kan geen kwaad om, voor inspiratie voor onderwerpen waar bijv. NOS helemaal geen aandacht aan besteedt, bijv. ook wat vaker op de Spaanstalige Wikinews te kijken (vandaag bijv. een bericht over WhatsApp). Ik hoop intussen vurig dat de versies in met name het Frans en Duits weer wat meer leven krijgen. We kunnen daar dan in potentie ook heel veel uit halen. Op de Engelse Wikinews verschijnen soms ook op zich artikelen die de moeite lonen, maar die zijn vaak na korte tijd weer weggegooid zonder ooit te zijn gepubliceerd (dus daar moet je eigenlijk vooral zoeken bij de recent changes om te kijken of er iets nieuws van waarde tussen zit). De Wikischim (overleg) 23 okt 2018 10:53 (CEST)

Dat zijn inderdaad goede vindplekken. Ymnes (overleg) 23 okt 2018 17:51 (CEST)

Audiobestanden[bewerken]

Op Wikinews-fr wordt geregeld gewerkt met audiobestanden waarop de tekst van een bepaald artikel wordt voorgelezen. Een nieuw voorbeeld: fr:Fichier:2018-11-10 – Marseille trois immeubles s'écroulent dans le 1er arrondissement, plusieurs morts.ogg. De tekst zoals die hier is te horen is niet helemaal van mijn hand, maar ik heb afgelopen week wel de eerste versie van het betreffende artikel geschreven. (N.B. Ik ben verder ook niet degene die dit heeft ingesproken, voor alle volledigheid.)

Misschien is het toch wel een aardig idee om zoiets ook voor hier te overwegen? We hebben dan alleen dus nog iemand nodig die zich aan het inspreken wil gaan wagen. De Wikischim (overleg) 11 nov 2018 17:53 (CET)

Het zou mooi zijn inderdaad, maar daar is wel tijd voor nodig. De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan snel trouwens en de tijd is nabij dat de voorleessoftware dit net zo goed zal kunnen. Ymnes (overleg) 11 nov 2018 19:40 (CET)
Dat zou een enorme vooruitgang zijn, hier en met name ook voor Wikipedia. Hopelijk is het dus snel zover. De Wikischim (overleg) 11 nov 2018 20:34 (CET)
Er bestaat nu ook al het een en ander. Misschien zijn er wel wat add-ons voor in je browser. Een wilde gok: ik vermoed dat Google of Apple het verst + betrouwbaarst zijn om eens uit te proberen. Ymnes (overleg) 11 nov 2018 21:15 (CET)

Bonaire[bewerken]

Heeft iemand vandaag tijd een een artikel(tje) te schrijven over Bonaire (staatssecretaris Knops heeft daar bestuurlijk ingegerepen). Mijn lukt dat vandaag niet en dit is toch wel een erg belangrijk onderwerp. Ook een klein artikel is goed. Dan schrijf ik er wel een vervolg over. Ymnes (overleg) 15 nov 2018 07:24 (CET)

Helaas, de brexit heeft voor mij even prioriteit boven alles nu. De Wikischim (overleg) 15 nov 2018 09:44 (CET)
Oeps... verkeerde toets. Ymnes (overleg) 15 nov 2018 10:34 (CET)