Wikinieuws:Redactieruimte

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in de Redactieruimte

Wikinieuws is zowel een nieuwsbron als een wikigemeenschap. Dit is de redactieruimte waar over allerlei hoofd- en bijzaken gesproken kan worden en werk gecoördineerd wordt. Wil je hier een vraag of opmerking plaatsen, klik dan hieronder op "Een nieuw onderwerp toevoegen".

Oude berichten staan in het archief.
Artikelen in ontwikkeling staan in deze categorie.

Logo


Openstaande zaken[bewerken]

Archief van actiepunten

Actiepunt 3[bewerken]

Sjabloon:Opiniestuk en Sjabloon:Originele reportage voorzien van een ruimte waarin je makkelijk je handtekening of naam kunt invoegen. Zie dit artikel als voorbeeld. De naam zou in het vak moeten kunnen worden geplaatst. --Livenws (overleg) 6 aug 2017 13:26 (CEST)

Zullen we dit aan de schrijver overlaten waar en of er een naam onder komt? Zelf schrijf ik ze met bronvermelding en zet ik er geen naam onder. Ymnes (overleg) 9 dec 2017 08:25 (CET)
Ik zou dit als een optie willen opnemen in het sjabloon. Zodat wanneer iemand zijn naam eronder wil zetten, dit telkens op dezelfde plaats gebeurd. Ik ben voorstander van uniformiteit in de artikels. Livenws (overleg) 11 jan 2018 18:33 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Hier heb ik alweer meerdere weken geleden {{Centreer tekst}} voor gemaakt. Het sjabloon centreert en is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Het is ook al in gebruik voor het gebruik op een opiniepagina waarvoor het hier voorgesteld werd. (zie hier) Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:50 (CEST)

Actiepunt 10[bewerken]

In het Sjabloon:Zusterproject probeerde ik vandaag een tweede afbeelding te zetten en ik zag dat Livenws ook nog een ander soort poging deed.[1] Zou je eens willen kijken of je die dingen mogelijk kunt maken? Ymnes (overleg) 18 aug 2017 19:53 (CEST)

Het dynamisch kaartje (afgekeken van es.wikinews) vind ik wel handig, alleen is het veel technische 'code' in een artikel en dat ontmoedigt misschien nieuwe bewerkers vanwege de complexiteit. Als dat simpeler kon, in de vorm van een sjabloon, ofzo? (documentatie) Livenws (overleg) 18 aug 2017 20:43 (CEST)

Actiepunt 11[bewerken]

Terwijl ik aan {{DPL-this}} "ordermethod=created" heb toegevoegd in plaats van "ordermethod=categoryadd", voegt hij soms toch een recente datum op. Voorbeelden staan in de Categorie:Aruba. Hier staan bij de onderste drie pagina's de datum "12 jul 2017". Die artikelen werden echter al geschreven in april en juni 2017 (toen stond Wikinieuws nog in de incubator). In Categorie:Utrecht (provincie) staan er twee met een onjuiste datum (6 en 14 juli): die stammen ook uit de incubator. In de Categorie:Hittegolf staan er een aantal, waarvan ook enkele die voor de tijd van de overplaatsing naar de incubator stammen. Is het nog mogelijk om al die artikelen de juiste datum mee te geven toen ze gecreëerd werden? (zodat dit ook uit {{DPL-this}} blijkt) Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:07 (CEST)

Een goed voorbeeld is waarbij een categorie van naam is gewijzigd en alles nu op de datum van vandaag staat. Het gaat om Categorie:Fipronilschandaal. Terwijl DPL-this toch op created staat. Ymnes (overleg) 24 aug 2017 00:16 (CEST)
Ik maakte ook net de Categorie:Noord-Koreaanse raket- en kernproeven aan en alles komt automatisch op de datum van vandaag te staan, ondanks dat {{DPL-this}} op ordermethod=created staat. Het zou erg fijn zijn wanneer hij de alleroorspronkelijkste created-datum kan aanhouden. Ymnes (overleg) 4 sep 2017 20:48 (CEST)
Ik geloof dat de logica als volgt is: Als CreatiedatumCategorie < CreatiedatumArtikel (dan) CreatiedatumArtikel (anders) CreatiedatumCategorie. In feite alsof een categorie er altijd eerder zou zijn dan een artikel, wat in de praktijk niet zo is.
Nog een andere ingeving trouwens: wat heel praktisch zou zijn, is wanneer je de created-datum van een artikel zelf mag instellen. Denk je dat zoiets mogelijk is? Eventueel alleen voor moderatoren? Ik schreef dit artikel bijvoorbeeld vandaag over een gebeurtenis in 2014. Ymnes (overleg) 16 sep 2017 20:05 (CEST)
@Romaine: zou jij tijd hebben om deze op te pakken. Ofwel, om een verzoek op de fabriquator neer te leggen om dit op te lossen? Een goed voorbeeld hoe het eruit ziet als het fout gaat, is de Categorie:Crisis in Venezuela (Maduro). Op 19 februari 2018 is een groep artikelen in deze categorie gezet. Maar ze werden al eerder geschreven, en eigenlijk zou de publicatiedatum daar vermeld moeten zijn. Hopelijk heb je daar een moment tijd voor. Alvast bedankt! Glimlach Ymnes (overleg) 20 okt 2018 19:58 (CEST)

Actiepunt 12[bewerken]

Ik zou graag alle artikelen waar nog geen bronvermelding in staat, in de Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding zien staan. Ik denk dat je ze allemaal ongeveer hebt, als je de volgende groepen uitsluit. Het gaat om artikelen zonder:

Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding
Categorie:Eigen reportage, interview en reisverslag
Categorie:Wikimedia
Tekst met == Bronnen ==
Tekst met == Bron ==
{{Appendix}}
{{References}}
Een sjabloon beginnend met Bron...

Als er een paar per ongeluk ook in terecht komen is dat niet zo'n probleem. Deze worden namelijk handmatig nagelopen. Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:08 (CEST)

Actiepunt 16[bewerken]

{{Bronvermelding Wikipedia}} heb ik wat onhandig in elkaar gezet. Het zou mooier zijn wanneer daar alleen de taalcode ingevuld hoeft te worden en bijvoorbeeld niet "w:nl". Verder lukt het me niet om via dit sjabloon (bijvoorbeeld) het artikel WK Voetbal 2006: Duitsland - Costa Rica 4-2 automatisch in de Categorie:Wikinieuws:CC-SA-BY terecht te laten komen. Ymnes (overleg) 2 sep 2017 13:05 (CEST)

Actiepunt 23 is hier eveneens aan gerelateerd. Livenws (overleg) 31 dec 2017 18:25 (CET)
Dat actiepunt heb ik hier direct ondergezet, zodat het bij elkaar staat: Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:51 (CEST)

Sjabloon:Bronvermelding Wikipedia afstemmen op Sjabloon:Bronvermelding vertaling, het lijkt me voor de eenvoud belangrijk dat beide sjablonen op dezelfde manier kunnen worden ingevuld. Livenws (overleg) 31 dec 2017 16:32 (CET)

Actiepunt 19[bewerken]

Op dit moment laat het sjabloon {{w}} een link naar een artikel in een andere taal zien alsof het naar een Nederlands artikel leidt. Daarover is hier in de redactieruimte door een bezoeker al eens over opgemerkt dat je dan als lezer op een geheel onverwachte plek terecht komt. Ik hou er zelf ook niet van als het ware bedonderd te worden door zo'n link (want zo voelt het ook voor mij). Het zou een mooie optie zijn om dit sjabloon zo om te bouwen dat dan niet het woord blauw oplicht, maar er een taallink achter komt te staan. Dit voorbeeld ben ik tegenkomen in w:en:Jennifer van Dijk-Silos als "Court of Justice of Suriname (nl)" Daar is het onderdeel van het sjabloon Interlanguage_link maar het zou hier mooi deel kunnen uitmaken van {{w}}. Ik stel me dat als volgt voor: wanneer er een Nederlandstalige link staat, dan werkt het sjabloon zoals het nu werkt. Wanneer er een link naar een andere taal staat, dan zet hij er tekst neer met daarachter de taallink tussen haakjes. Ik weet alleen niet hoe dat moet. Kun jij dat doen Romaine? Ymnes (overleg) 11 nov 2017 15:52 (CET)

Dit vind ik ook wel een goed punt. Voor Voor uitvoeren dus. Zo creëer je ook meteen een soort overzichtje van encyclopedisch relevante onderwerpen die op NL-WP nog ontbreken (en dat zijn er nogal wat, ondanks de inmiddels bijna 2 miljoen artikelen). De Wikischim (overleg) 11 nov 2017 15:58 (CET)
We zijn intussen meer dan drie maanden verder. Gebeurt er nog iets met dit voorstel? Ik zou het eigenlijk jammer vinden als het onafgewerkt blijft liggen. De Wikischim (overleg) 26 feb 2018 11:16 (CET)
gebruiker:Romaine, dit punt is blijven liggen, inmiddels zijn we meer dan een jaar verder. Kun je er alsnog iets mee? Bedankt alvast. De Wikischim (overleg) 8 dec 2018 22:47 (CET)
Ik denk dat Ronaine hetzelfde probleem heeft als ik: zo weinig tijd, en nog zoveel wensen op het lijstje. Ik hoop dat Romaine ook voor dit actiepunt tijd vindt. Zelf heb ik misschien begin volgend jaar tijd om mij dit zelf (hopelijk) te leren Glimlach Ymnes (overleg) 8 dec 2018 22:55 (CET)
En in die tijd die ik wel heb gebeuren soms vreemde dingen waardoor ik nog minder tijd heb. :-( Maar zo tegen het einde van het jaar - nu - is een mooi moment om eerdere dingen die hebben moeten blijven liggen alsnog te bekijken. Bij deze Uitgevoerd Uitgevoerd - Romaine (overleg) 30 dec 2018 19:22 (CET)
@Romaine: Dit was me gisteren ontgaan en het viel me net op omdat ik een artikel aan het schrijven ben. Bedankt dat je het uiteindelijk gedaan hebt!! Ymnes (overleg) 31 dec 2018 18:11 (CET)
@Romaine: Aanvullend op het bovenstaande heb ik nog een extra verzoek. Zou het mogelijk zijn om snel een lijst te genereren en te blijven bijhouden van deze interne links die nu naar anderstalige Wikipedia's (veelal de Engelse) leiden? Met zo'n overzicht wordt het een stuk makkelijker om de ontbrekende artikelen alsnog op Wikipedia-nl aan te maken. (Een voorbeeld; zelfs de huidige premier van Sri Lanka heeft nu geen artikel op Wikipedia-nl.)
Ik heb het idee opgevat om hier een soort eigen deelproject van te maken. (De laatste jaren schrijf ik zelf weinig nieuwe Wikipedia-artikelen meer, en zo'n overzicht is een prima nieuwe bron van onderwerpen ter inspiratie.) De Wikischim (overleg) 23 apr 2019 17:11 (CEST)
@De Wikischim: Het is denk ik mogelijk om eens in de zoveel tijd een lijst te maken met artikelen met links naar een anderstalige Wikipedia. Dat zal dan niet automatisch zijn, tenzij iemand anders dat kan doen voor je. Romaine (overleg) 2 mei 2019 04:09 (CEST)
OK bedankt. Op zich jammer, want automatisch was wel handig geweest. Dan is het nalopen van de oudere artikelen met deze links voor nu de beste oplossing. Op het moment heb ikzelf ook wat minder tijd voor Wikipedia aangezien ik vooral hier bezig ben. De Wikischim (overleg) 2 mei 2019 09:05 (CEST)
Iets als w:Speciaal:GevraagdePaginas (maar dan voor GevraagdeActuelePaginas) zou vermoed ik wel door een Wikipediaan gemaakt kunnen worden als blijkt dat er meer belangstelling voor zo'n lijst is. Overigens lijkt het mij een goed idee: onder Wikipedia-lezers zal hier ook meer vraag naar zijn dan naar bepaalde specifieke insectensoorten. Encycloon (overleg) 2 mei 2019 10:38 (CEST)
Haha ja, de spijker op de kop. Wikipedia-nl heeft wel ca. een miljoen botartikelen over totaal onbekende insecten- en andere diersoorten, maar om iets te lezen over het staatshoofd van Sri Lanka (dat land staat momenteel wereldwijd volop in de aandacht) moet je op anderstalige versies zijn. De Wikischim (overleg) 2 mei 2019 10:59 (CEST)

Actiepunt 20[bewerken]

Deze website heeft een script gemaakt waarmee andere websites een feed op hun website kunnen plaatsen. Kunnen wij ook zoiets aanbieden? Ymnes (overleg) 20 nov 2017 17:10 (CET)

Ja, goed idee! Op internet bestaan er zo van die gratis widgets waarmee je dat kunt doen: een daarvan is Feedwind: zie hier, gewoon de url-feed ingeven en je krijgt een mooi resultaat. Alleen staat er vanonder wel "powered by.." bij. Een eigen script zou natuurlijk nog beter zijn, dat zou eens moeten aangevraagd worden, jammer dat de community wishlist voorbij is. Livenws (overleg) 11 jan 2018 22:16 (CET)

Actiepunt 22[bewerken]

Kunnen wij ook het Zweedse syteem hier invoeren: zoals beschreven op Wikipedia [2]. Alleen, ons sjabloon Sjabloon:Zusterproject zet in tegenstelling tot die van Wikipedia géén links in de linkerzijbalk. Bijgevolg: bij bv. Categorie:Kenny B blijft de linkerbalk leeg, terwijl het sjabloon wel links weergeeft. Livenws (overleg) 30 dec 2017 15:28 (CET)

Het antwoord is ja: er zit wat vertaalwerk van een sjabloon in en verder is het een kwestie van erover stemmen en (als we het willen) het aanvragen op de fabriquator. Het verloopt hier dan wel via de Categorieën. We zullen dan eerst moeten stemmen wat we het liefste willen: 1) zoals we het nu doen met een infobox; 2) het Zweedse systeem (dan blijft nog wel een steunsjabloon nodig om alle zusterprojecten te tonen (Ook die niet via Wikidata worden gelinkt en dat zijn eigenlijk vrij veel: vergelijk maar eens in het sjabloon vs. linkerkolom van Categorie:België); 3) allebei naast elkaar. Omdat we toch een steunsjabloon nodig hebben, gaat het waarschijnlijk even snel om een categorie of z'n Zweeds te doen of zoals we het nu hebben. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 15:53 (CET)
Wat Frank Geerlings voorstelde, is eigenlijk ook het overwegen waard: Links_aan_de_linkerzijde_op_de_desktop. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:11 (CET)
Ik geloof dat Frank daar bedoelt dat hij behalve Wikidata geen links naar zusterprojecten wil zien in de linkerbalk (maar op een andere plaats in het artikel, bij ons categorie). Dan zou dat neerkomen op optie 2 die ik hierboven geef (een sjabloon zoals Categorie:België die heeft. Of ik begrijp niet goed wat jullie bedoelen. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 16:38 (CET)
Exact. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:43 (CET)
Ymnes heeft gelijk. Ik zie aan de linkerkant liever geen links naar de andere projecten, die zie ik het liefst in het artikel zelf. Of je wat ik niet wil op zijn Zweeds doet of wat mij betreft op z'n Grieks, daar heb ik dan niet echt meer een mening over. –Frank Geerlings (overleg) 30 dec 2017 23:02 (CET)

Actiepunt 23[bewerken]

Op Wikipedia krijg je allerlei mogelijkheden gepresenteerd als een een lemma zoekt dat niet bestaat. Hier staan ook opties tussen van andere zusterprojecten. Zie bijvoorbeeld als ik TCB zoek (hij geeft ook nog een mogelijkheid uit Wikibooks). Soms laat hij ook wat zien van een Wikipedia in een andere taal. Hier werkt dat niet. Zie bijvoorbeeld als ik hier TCB zoek. Ik zou graag die extra zoekopties hier ook willen hebben, op z'n minst naar de Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia. Moet zoiets aangevraagd worden? / Hoe werkt het om dat in te schakelen? Ymnes (overleg) 3 jan 2018 18:06 (CET)

Wellicht is het beste als dit op alle projecten wordt ingeschakeld, voor zover ik weet is dit momenteel alleen nog maar op Wikipedia. Livenws (overleg) 15 jan 2018 17:52 (CET)

Actiepunt 24[bewerken]

...


Oproep tot meehelpen[bewerken]

Bij deze doe ik een expliciete oproep aan gebruiker:Ymnes, gebruiker:Encycloon, gebruiker:Wwikix, gebruiker:Dick Bos en eventueel nog een paar anderen om op iets meer regelmatige basis hier mee te schrijven over relevante nieuwsonderwerpen. Ikzelf doe het nu al enkele maanden vrijwel alleen, zowel het schrijven van artikelen als allerlei onderhoudstaken die ik als mod er nog bij heb. Ik verwacht het de komende tijd (maanden) drukker te krijgen met allerlei andere zaken. Het wordt dan vrees ik simpelweg onmogelijk om hier nog elke dag actief zijn. Nu al gaan er door de structurele onderbezetting soms dingen mis, bijv. afgelopen week toen ik per ongeluk een gebruiker blokkeerde die juist meehielp met vandalismebestrijding.

Zie dit dus als een noodoproep, die ik helaas genoodzaakt ben te doen omdat eerdere "minder urgente" oproepen met dezelfde strekking te weinig effect hebben gehad. Als er op termijn niet iig paar vaste redacteuren naast mijzelf bijkomen is het misschien zelfs mogelijk dat dit project op termijn weer moet worden gesloten (en teruggezet in de Incubator), wat natuurlijk ontzettend jammer zou zijn na de succesvolle heropening van inmiddels ruim twee jaar geleden. Wikinieuws/Wikinews is sowieso al qua activiteit een zwak (mogelijk zelfs het zwakste) Wikimedia-project, dat geldt voor nagenoeg alle taalversies. De Wikischim (overleg) 9 jan 2020 17:30 (CET)

@Romaine, PieterJanR, Sidebart, Nieuwe Gebruiker, Robyvd, Nielshoogvliet:@Huhbakker, WeeJeeVee: (nog wat pings zodat meer mensen dit bericht van De Wikischim lezen)
Ik heb nog tot juni artikelen voor Wikipedia op de planning staan i.h.k.v. die 'over Suriname niet mogen ontbreken'. Ik zal voor Wikinieuws ernaast voor de komende tijd tot doel stellen om minstens 5 artikelen per maand te schrijven. Ze zullen vooral over Suriname gaan. De nieuwsbrieven houd ik hier trouwens altijd nog bij en als ik ergens een aantal foto's heb gemaakt kijk ik altijd al of er misschien een fotoreportage voor Wikinieuws over geschreven kan worden. In elk geval stel ik mij voor Wikinieuws de komende tijd gemiddeld 5 artikelen per maand tot doel. Ymnes (overleg) 9 jan 2020 18:21 (CET)
@Ciell: zou jij over komende zaterdag een nieuwsartikel willen schrijven? (of iemand willen vragen?) Met layout e.d. helpen we je wel. Bij ervaren Wikipedianen kan eigenlijk niets fout gaan, so don't worry als je hier nog nooit eerder schreef. Thx (bij voorbaat) Ymnes (overleg) 9 jan 2020 19:20 (CET)
Ha Ymnes, @Sylhouet: is degene die ook en blog voor WMNL heeft geschreven, hij heeft misschien iets meer tijd dan ik. Eerder dan vrijdag heb ik er zeker geen tijd voor... Ciell (overleg) 12 jan 2020 23:37 (CET)
@Sylhouet: het zou mooi zijn als je dat wilt doen. Vooral als je al een (vrijwel) klaar verhaal hebt liggen, zou het niet veel werk hoeven zijn. In deze categorie staan wel voorbeelden die je als sjabloon zou kunnen gebruiken. Hopelijk lijkt het je wat. Ymnes (overleg) 14 jan 2020 07:12 (CET)
Ik zal je morgen mijn probeersel laten lezen. Groet, Sylhouet (overleg) 14 jan 2020 19:25 (CET)
Zie hier. Sylhouet (overleg) 15 jan 2020 13:02 (CET)
gebruiker:Sylhouet, hartelijk dank voor deze poging, maar helaas is dit nou net níet het soort onderwerpen waar Wikinieuws met name op focust. (Het betreft hier feitelijk alleen maar een Wikipedia-interne aangelegenheid.) Tot mijn grote spijt moet ik je daarom bij deze melden dat dit waarschijnlijk niet in de hoofdnaamruimte hier past, je zou het daarentegen wel als een voorstel voor een persbericht naar de Foundation kunnen sturen.
Tip: kijk even goed naar de onderwerpen die je zoal ziet staan in de artikelen die te zien zijn op de hoofdpagina, zodat je een goed beeld krijgt van het soort onderwerpen die echt geschikt zijn om over te schrijven. Succes met je volgende poging alvast. De Wikischim (overleg) 15 jan 2020 16:16 (CET)
He, waarom dit bericht nou toch? Het artikel is nog niet volgens de standaarden en heeft een inleiding nodig. Voor de rest is het fantastisch! Dankjewel Sylhouet, ik zal deze aanpassingen doorvoeren. Ymnes (overleg) 15 jan 2020 17:51 (CET)
Ik stoor me een beetje aan deze reactie, Ymnes. Ik probeer Sylhouet gewoon wat in de goede richting te sturen, nl. het schrijven van "echte" nieuwsberichten. De Wikischim (overleg) 15 jan 2020 17:55 (CET)
OK, met de huidige aangepaste versie heb ik wat minder moeite, al twijfel ik nog steeds aan het belang voor Wikinieuws van het in details beschrijven van de Schrijfwedstrijd. De Wikischim (overleg) 15 jan 2020 18:47 (CET)
Dat was ook niet nodig Wikischim. Zo doen we dit nooit: we hebben zelfs het sjabloon {{WikimediaVermeld}}. Daarbij vind ik dat goede initiatieven goed ontvangen dienen te worden en daar is dit artikel zeker een voorbeeld van! Ymnes (overleg) 15 jan 2020 18:49 (CET)
@Sylhouet: bedankt voor je artikel! Zoals ik al aangaf misten er nog een paar onderdelen, maar daar kon ik je mee helpen. We hebben veel meer van dit soort artikelen op Wikinieuws en ik denk dat De Wikischim niet helemaal wist dat ik hem nog verder zou bewerken. Ik heb het artikel inmiddels in de hoofdnaamruimte gezet. Het staat hier: WikiUilen en edelmetaal tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst Wikimedia in Tilburg (hij is ook zichtbaar vanaf de hoofdpagina). Fijn dat we dit artikel aan de lezers kunnen laten lezen. Bedankt dus! Ymnes (overleg) 15 jan 2020 18:49 (CET)

Reactie van Nielshoogvliet op overleg hiervoor[bewerken]

Ik wil zeker niet dat Wikinieuws weer inactief raakt en daardoor mogelijk gesloten zou moeten worden! Ik zou daarom graag weer meer artikelen gaan schrijven. Tegelijkertijd heb ik het ook erg druk met allerlei andere dingen, online en offline... Toch moet het wel lukken om wat vaker te schrijven op Wikinieuws, dus dat zal mijn voornemen zijn voor dit jaar Glimlach Goed dat je deze oproep doet Wikischim! NielsHoogvliet (overleg) 10 jan 2020 20:02 (CET)
hier alvast een kleine bijdrage Turkije & wikipedia Robyvd (overleg) 17 jan 2020 12:06 (CET)
gebruiker:Robyvd, Mooi, bedankt. Na wat wikificatie (spelling e.d.) staat het artikel nu ook op de hoofdpagina. Alle beetjes zijn welkom. De Wikischim (overleg) 17 jan 2020 12:22 (CET)

Wiki Loves Folklore[bewerken]

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Hello Folks,

Wiki Loves Love is back again in 2020 iteration as Wiki Loves Folklore from 1 February, 2020 - 29 February, 2020. Join us to celebrate the local cultural heritage of your region with the theme of folklore in the international photography contest at Wikimedia Commons. Images, videos and audios representing different forms of folk cultures and new forms of heritage that haven’t otherwise been documented so far are welcome submissions in Wiki Loves Folklore. Learn more about the contest at Meta-Wiki and Commons.

Kind regards,
Wiki Loves Folklore International Team
— Tulsi Bhagat (contribs | talk)
sent using MediaWiki message delivery (overleg) 18 jan 2020 07:15 (CET)

Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding[bewerken]

Ik breng dit ook dit nog maar weer heel even onder de aandacht: deze categorie is nog altijd vrij groot, en zou het liefst juist zo klein mogelijk moeten zijn. Het aanzien van Wikinieuws zou er verder door verbeteren. De Wikischim (overleg) 18 jan 2020 17:08 (CET)

Movement Learning and Leadership Development Project[bewerken]

Hello

The Wikimedia Foundation’s Community Development team is seeking to learn more about the way volunteers learn and develop into the many different roles that exist in the movement. Our goal is to build a movement informed framework that provides shared clarity and outlines accessible pathways on how to grow and develop skills within the movement. To this end, we are looking to speak with you, our community to learn about your journey as a Wikimedia volunteer. Whether you joined yesterday or have been here from the very start, we want to hear about the many ways volunteers join and contribute to our movement.

To learn more about the project, please visit the Meta page. If you are interested in participating in the project, please complete this simple Google form. Although we may not be able to speak to everyone who expresses interest, we encourage you to complete this short form if you are interested in participating!

-- LMiranda (WMF) (talk) 22 jan 2020 20:01 (CET)

De strategie van de beweging: wat willen wij de komende 10 jaar bereiken? En waar moeten onze donaties naartoe?[bewerken]

Beste Wikipedianen,

Afgelopen dinsdag zijn de aanbevelingen van de WMF-werkgroepen voor de internationale strategie 2030 vrijgegeven: tot 17 februari wordt aan alle taalgemeenschappen op alle projecten gevraagd om input te leveren, om zo samen te beslissen hoe we invulling gaan geven aan de strategic direction, zodat we met z'n allen zeggen: daar staan we voor en daar zetten wij ons voor in.

De aanbevelingen staan op meta: de introductiepagina en de de 13 aanbevolen doelstellingen ook een Nederlandse vertaling te vinden is. Op de diverse subpagina's van de aanbevelingen, vind je een pdf met de samenvatting, mocht je het liever uitprinten om op je gemak te lezen. Op Commons staat zelf een samenvatting van één pagina (Engels).

De Foundation vraagt aan jullie om naar deze aanbevelingen kijken en er op 3 verschillende niveaus over nadenken:

  1. Individuele context met gemeenschappen
  1. Hoe zouden de aanbevelingen jouw individuele werk verbeteren?
  2. Hoe zouden de aanbevelingen een uitdaging vormen voor jouw individuele werk?
  1. Lokale/Organisatorische/Afdelingscontext
  1. Hoe goed zouden de aanbevelingen beantwoorden aan de behoeften van jouw lokale of regionale context? (omvat zowel online- als offline-werk)?
  2. Welke uitdagingen voorzie jij in de aanbevelingen voor jouw lokale of regionale context (omvat zowel online als offline werk)?
  1. Wereldwijde context
  1. Wat zijn de voordelen die deze aanbevelingen voor ons als wereldwijde Wikimediabeweging zouden opleveren?
  2. Wat zijn de uitdagingen die deze aanbevelingen voor ons als wereldwijde Wikimediabeweging zouden creëren?

Natuurlijk worden jullie van harte uitgenodigd om hier van gedachten te wisselen, maar deel ook je gedachten en overwegingen met de werkgroepen op de diverse overlegpagina's bij de voorstellen: stuur je liever een mail aan het kernteam, dan zijn zij bereikbaar via strategie2030-at-wikimedia.org.

Na 17 februari sluit de consultatie, en wordt de feedback verwerkt door de werkgroepen. In april zijn alle chapters, user groups en thematic organisations uitgenodigd in Berlijn op de jaarlijkse Wikimedia Summit 2020, waar ook zij nog eens over de aanbevelingen zullen spreken en hun steun voor de plannen kunnen uitspreken. Zie ook de tijdslijn van de strategie op meta.

Vriendelijke groet, Ciell (overleg) 25 jan 2020 12:23 (CET)


Hallo allemaal!
Een aanvulling op mijn bericht hierboven: op zaterdag 8 februari 2020 nodigt Wikimedia Nederland je van harte uit op hun kantoor aan de Mariaplaats in Utrecht voor meer informatie en toelichting over de voorgenomen strategie. Wikimedia Nederland zal een samenvatting van de discussie delen met de organisatoren van het strategieproces.
Aanmelden kan op de verenigingswiki van WMNL. Ciell (overleg) 28 jan 2020 20:50 (CET)
Bedankt voor deze berichten Ciell. Ik heb de pagina's op Meta net ook even bekeken, maar om eerlijk te zijn weet ik nog niet echt goed wat ik ermee aan moet. Het lijkt nogal marketing-achtige taal waarvan niet altijd duidelijk is wat het nou in de praktijk precies allemaal betekent. Ik zou eigenlijk liever zien dat er een keer een echt serieus initiatief komt om kleine, "zwakke" (in die zin dat er in vergelijking met bijv. Wikipedia erg weinig activiteit is) projecten (waarvan Wikinews natuurlijk een voorbeeld bij uitstek is) eens een keer echt wat meer aanzien te geven. Indirect verbeter je dan ook het aanzien van WMF als zodanig. Het grootste probleem is nog altijd het veel te lage aantal vaste bijdragers op de kleinere projecten (in bepaalde opzichten speelt dit ook nog altijd op Wikipedia). Hoe het hier gepresenteerde strategieplan met alle vragen die erbij gesteld worden moet helpen om dat op te lossen, blijft onduidelijk. De Wikischim (overleg) 28 jan 2020 23:23 (CET)