Wikinieuws:Redactieruimte

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in de Redactieruimte

Wikinieuws is zowel een nieuwsbron als een wikigemeenschap. Dit is de redactieruimte waar over allerlei hoofd- en bijzaken gesproken kan worden en werk gecoördineerd wordt. Wil je hier een vraag of opmerking plaatsen, klik dan hieronder op "Een nieuw onderwerp toevoegen".

Oude berichten staan in het archief.
Artikelen in ontwikkeling staan in deze categorie.

Logo


Openstaande zaken[bewerken]

Archief van actiepunten

Actiepunt 3[bewerken]

Sjabloon:Opiniestuk en Sjabloon:Originele reportage voorzien van een ruimte waarin je makkelijk je handtekening of naam kunt invoegen. Zie dit artikel als voorbeeld. De naam zou in het vak moeten kunnen worden geplaatst. --Livenws (overleg) 6 aug 2017 13:26 (CEST)

Zullen we dit aan de schrijver overlaten waar en of er een naam onder komt? Zelf schrijf ik ze met bronvermelding en zet ik er geen naam onder. Ymnes (overleg) 9 dec 2017 08:25 (CET)
Ik zou dit als een optie willen opnemen in het sjabloon. Zodat wanneer iemand zijn naam eronder wil zetten, dit telkens op dezelfde plaats gebeurd. Ik ben voorstander van uniformiteit in de artikels. Livenws (overleg) 11 jan 2018 18:33 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Hier heb ik alweer meerdere weken geleden {{Centreer tekst}} voor gemaakt. Het sjabloon centreert en is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Het is ook al in gebruik voor het gebruik op een opiniepagina waarvoor het hier voorgesteld werd. (zie hier) Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:50 (CEST)

Actiepunt 10[bewerken]

In het Sjabloon:Zusterproject probeerde ik vandaag een tweede afbeelding te zetten en ik zag dat Livenws ook nog een ander soort poging deed.[1] Zou je eens willen kijken of je die dingen mogelijk kunt maken? Ymnes (overleg) 18 aug 2017 19:53 (CEST)

Het dynamisch kaartje (afgekeken van es.wikinews) vind ik wel handig, alleen is het veel technische 'code' in een artikel en dat ontmoedigt misschien nieuwe bewerkers vanwege de complexiteit. Als dat simpeler kon, in de vorm van een sjabloon, ofzo? (documentatie) Livenws (overleg) 18 aug 2017 20:43 (CEST)

Actiepunt 11[bewerken]

Terwijl ik aan {{DPL-this}} "ordermethod=created" heb toegevoegd in plaats van "ordermethod=categoryadd", voegt hij soms toch een recente datum op. Voorbeelden staan in de Categorie:Aruba. Hier staan bij de onderste drie pagina's de datum "12 jul 2017". Die artikelen werden echter al geschreven in april en juni 2017 (toen stond Wikinieuws nog in de incubator). In Categorie:Utrecht (provincie) staan er twee met een onjuiste datum (6 en 14 juli): die stammen ook uit de incubator. In de Categorie:Hittegolf staan er een aantal, waarvan ook enkele die voor de tijd van de overplaatsing naar de incubator stammen. Is het nog mogelijk om al die artikelen de juiste datum mee te geven toen ze gecreëerd werden? (zodat dit ook uit {{DPL-this}} blijkt) Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:07 (CEST)

Een goed voorbeeld is waarbij een categorie van naam is gewijzigd en alles nu op de datum van vandaag staat. Het gaat om Categorie:Fipronilschandaal. Terwijl DPL-this toch op created staat. Ymnes (overleg) 24 aug 2017 00:16 (CEST)
Ik maakte ook net de Categorie:Noord-Koreaanse raket- en kernproeven aan en alles komt automatisch op de datum van vandaag te staan, ondanks dat {{DPL-this}} op ordermethod=created staat. Het zou erg fijn zijn wanneer hij de alleroorspronkelijkste created-datum kan aanhouden. Ymnes (overleg) 4 sep 2017 20:48 (CEST)
Ik geloof dat de logica als volgt is: Als CreatiedatumCategorie < CreatiedatumArtikel (dan) CreatiedatumArtikel (anders) CreatiedatumCategorie. In feite alsof een categorie er altijd eerder zou zijn dan een artikel, wat in de praktijk niet zo is.
Nog een andere ingeving trouwens: wat heel praktisch zou zijn, is wanneer je de created-datum van een artikel zelf mag instellen. Denk je dat zoiets mogelijk is? Eventueel alleen voor moderatoren? Ik schreef dit artikel bijvoorbeeld vandaag over een gebeurtenis in 2014. Ymnes (overleg) 16 sep 2017 20:05 (CEST)
@Romaine: zou jij tijd hebben om deze op te pakken. Ofwel, om een verzoek op de fabriquator neer te leggen om dit op te lossen? Een goed voorbeeld hoe het eruit ziet als het fout gaat, is de Categorie:Crisis in Venezuela (Maduro). Op 19 februari 2018 is een groep artikelen in deze categorie gezet. Maar ze werden al eerder geschreven, en eigenlijk zou de publicatiedatum daar vermeld moeten zijn. Hopelijk heb je daar een moment tijd voor. Alvast bedankt! Glimlach Ymnes (overleg) 20 okt 2018 19:58 (CEST)

Actiepunt 12[bewerken]

Ik zou graag alle artikelen waar nog geen bronvermelding in staat, in de Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding zien staan. Ik denk dat je ze allemaal ongeveer hebt, als je de volgende groepen uitsluit. Het gaat om artikelen zonder:

Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding
Categorie:Eigen reportage, interview en reisverslag
Categorie:Wikimedia
Tekst met == Bronnen ==
Tekst met == Bron ==
{{Appendix}}
{{References}}
Een sjabloon beginnend met Bron...

Als er een paar per ongeluk ook in terecht komen is dat niet zo'n probleem. Deze worden namelijk handmatig nagelopen. Ymnes (overleg) 18 aug 2017 21:08 (CEST)

Actiepunt 16[bewerken]

{{Bronvermelding Wikipedia}} heb ik wat onhandig in elkaar gezet. Het zou mooier zijn wanneer daar alleen de taalcode ingevuld hoeft te worden en bijvoorbeeld niet "w:nl". Verder lukt het me niet om via dit sjabloon (bijvoorbeeld) het artikel WK Voetbal 2006: Duitsland - Costa Rica 4-2 automatisch in de Categorie:Wikinieuws:CC-SA-BY terecht te laten komen. Ymnes (overleg) 2 sep 2017 13:05 (CEST)

Actiepunt 23 is hier eveneens aan gerelateerd. Livenws (overleg) 31 dec 2017 18:25 (CET)
Dat actiepunt heb ik hier direct ondergezet, zodat het bij elkaar staat: Ymnes (overleg) 9 mei 2018 18:51 (CEST)

Sjabloon:Bronvermelding Wikipedia afstemmen op Sjabloon:Bronvermelding vertaling, het lijkt me voor de eenvoud belangrijk dat beide sjablonen op dezelfde manier kunnen worden ingevuld. Livenws (overleg) 31 dec 2017 16:32 (CET)

Actiepunt 19[bewerken]

Op dit moment laat het sjabloon {{w}} een link naar een artikel in een andere taal zien alsof het naar een Nederlands artikel leidt. Daarover is hier in de redactieruimte door een bezoeker al eens over opgemerkt dat je dan als lezer op een geheel onverwachte plek terecht komt. Ik hou er zelf ook niet van als het ware bedonderd te worden door zo'n link (want zo voelt het ook voor mij). Het zou een mooie optie zijn om dit sjabloon zo om te bouwen dat dan niet het woord blauw oplicht, maar er een taallink achter komt te staan. Dit voorbeeld ben ik tegenkomen in w:en:Jennifer van Dijk-Silos als "Court of Justice of Suriname (nl)" Daar is het onderdeel van het sjabloon Interlanguage_link maar het zou hier mooi deel kunnen uitmaken van {{w}}. Ik stel me dat als volgt voor: wanneer er een Nederlandstalige link staat, dan werkt het sjabloon zoals het nu werkt. Wanneer er een link naar een andere taal staat, dan zet hij er tekst neer met daarachter de taallink tussen haakjes. Ik weet alleen niet hoe dat moet. Kun jij dat doen Romaine? Ymnes (overleg) 11 nov 2017 15:52 (CET)

Dit vind ik ook wel een goed punt. Voor Voor uitvoeren dus. Zo creëer je ook meteen een soort overzichtje van encyclopedisch relevante onderwerpen die op NL-WP nog ontbreken (en dat zijn er nogal wat, ondanks de inmiddels bijna 2 miljoen artikelen). De Wikischim (overleg) 11 nov 2017 15:58 (CET)
We zijn intussen meer dan drie maanden verder. Gebeurt er nog iets met dit voorstel? Ik zou het eigenlijk jammer vinden als het onafgewerkt blijft liggen. De Wikischim (overleg) 26 feb 2018 11:16 (CET)
gebruiker:Romaine, dit punt is blijven liggen, inmiddels zijn we meer dan een jaar verder. Kun je er alsnog iets mee? Bedankt alvast. De Wikischim (overleg) 8 dec 2018 22:47 (CET)
Ik denk dat Ronaine hetzelfde probleem heeft als ik: zo weinig tijd, en nog zoveel wensen op het lijstje. Ik hoop dat Romaine ook voor dit actiepunt tijd vindt. Zelf heb ik misschien begin volgend jaar tijd om mij dit zelf (hopelijk) te leren Glimlach Ymnes (overleg) 8 dec 2018 22:55 (CET)
En in die tijd die ik wel heb gebeuren soms vreemde dingen waardoor ik nog minder tijd heb. :-( Maar zo tegen het einde van het jaar - nu - is een mooi moment om eerdere dingen die hebben moeten blijven liggen alsnog te bekijken. Bij deze Uitgevoerd Uitgevoerd - Romaine (overleg) 30 dec 2018 19:22 (CET)
@Romaine: Dit was me gisteren ontgaan en het viel me net op omdat ik een artikel aan het schrijven ben. Bedankt dat je het uiteindelijk gedaan hebt!! Ymnes (overleg) 31 dec 2018 18:11 (CET)
@Romaine: Aanvullend op het bovenstaande heb ik nog een extra verzoek. Zou het mogelijk zijn om snel een lijst te genereren en te blijven bijhouden van deze interne links die nu naar anderstalige Wikipedia's (veelal de Engelse) leiden? Met zo'n overzicht wordt het een stuk makkelijker om de ontbrekende artikelen alsnog op Wikipedia-nl aan te maken. (Een voorbeeld; zelfs de huidige premier van Sri Lanka heeft nu geen artikel op Wikipedia-nl.)
Ik heb het idee opgevat om hier een soort eigen deelproject van te maken. (De laatste jaren schrijf ik zelf weinig nieuwe Wikipedia-artikelen meer, en zo'n overzicht is een prima nieuwe bron van onderwerpen ter inspiratie.) De Wikischim (overleg) 23 apr 2019 17:11 (CEST)
@De Wikischim: Het is denk ik mogelijk om eens in de zoveel tijd een lijst te maken met artikelen met links naar een anderstalige Wikipedia. Dat zal dan niet automatisch zijn, tenzij iemand anders dat kan doen voor je. Romaine (overleg) 2 mei 2019 04:09 (CEST)
OK bedankt. Op zich jammer, want automatisch was wel handig geweest. Dan is het nalopen van de oudere artikelen met deze links voor nu de beste oplossing. Op het moment heb ikzelf ook wat minder tijd voor Wikipedia aangezien ik vooral hier bezig ben. De Wikischim (overleg) 2 mei 2019 09:05 (CEST)
Iets als w:Speciaal:GevraagdePaginas (maar dan voor GevraagdeActuelePaginas) zou vermoed ik wel door een Wikipediaan gemaakt kunnen worden als blijkt dat er meer belangstelling voor zo'n lijst is. Overigens lijkt het mij een goed idee: onder Wikipedia-lezers zal hier ook meer vraag naar zijn dan naar bepaalde specifieke insectensoorten. Encycloon (overleg) 2 mei 2019 10:38 (CEST)
Haha ja, de spijker op de kop. Wikipedia-nl heeft wel ca. een miljoen botartikelen over totaal onbekende insecten- en andere diersoorten, maar om iets te lezen over het staatshoofd van Sri Lanka (dat land staat momenteel wereldwijd volop in de aandacht) moet je op anderstalige versies zijn. De Wikischim (overleg) 2 mei 2019 10:59 (CEST)

Actiepunt 20[bewerken]

Deze website heeft een script gemaakt waarmee andere websites een feed op hun website kunnen plaatsen. Kunnen wij ook zoiets aanbieden? Ymnes (overleg) 20 nov 2017 17:10 (CET)

Ja, goed idee! Op internet bestaan er zo van die gratis widgets waarmee je dat kunt doen: een daarvan is Feedwind: zie hier, gewoon de url-feed ingeven en je krijgt een mooi resultaat. Alleen staat er vanonder wel "powered by.." bij. Een eigen script zou natuurlijk nog beter zijn, dat zou eens moeten aangevraagd worden, jammer dat de community wishlist voorbij is. Livenws (overleg) 11 jan 2018 22:16 (CET)

Actiepunt 22[bewerken]

Kunnen wij ook het Zweedse syteem hier invoeren: zoals beschreven op Wikipedia [2]. Alleen, ons sjabloon Sjabloon:Zusterproject zet in tegenstelling tot die van Wikipedia géén links in de linkerzijbalk. Bijgevolg: bij bv. Categorie:Kenny B blijft de linkerbalk leeg, terwijl het sjabloon wel links weergeeft. Livenws (overleg) 30 dec 2017 15:28 (CET)

Het antwoord is ja: er zit wat vertaalwerk van een sjabloon in en verder is het een kwestie van erover stemmen en (als we het willen) het aanvragen op de fabriquator. Het verloopt hier dan wel via de Categorieën. We zullen dan eerst moeten stemmen wat we het liefste willen: 1) zoals we het nu doen met een infobox; 2) het Zweedse systeem (dan blijft nog wel een steunsjabloon nodig om alle zusterprojecten te tonen (Ook die niet via Wikidata worden gelinkt en dat zijn eigenlijk vrij veel: vergelijk maar eens in het sjabloon vs. linkerkolom van Categorie:België); 3) allebei naast elkaar. Omdat we toch een steunsjabloon nodig hebben, gaat het waarschijnlijk even snel om een categorie of z'n Zweeds te doen of zoals we het nu hebben. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 15:53 (CET)
Wat Frank Geerlings voorstelde, is eigenlijk ook het overwegen waard: Links_aan_de_linkerzijde_op_de_desktop. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:11 (CET)
Ik geloof dat Frank daar bedoelt dat hij behalve Wikidata geen links naar zusterprojecten wil zien in de linkerbalk (maar op een andere plaats in het artikel, bij ons categorie). Dan zou dat neerkomen op optie 2 die ik hierboven geef (een sjabloon zoals Categorie:België die heeft. Of ik begrijp niet goed wat jullie bedoelen. Ymnes (overleg) 30 dec 2017 16:38 (CET)
Exact. Livenws (overleg) 30 dec 2017 16:43 (CET)
Ymnes heeft gelijk. Ik zie aan de linkerkant liever geen links naar de andere projecten, die zie ik het liefst in het artikel zelf. Of je wat ik niet wil op zijn Zweeds doet of wat mij betreft op z'n Grieks, daar heb ik dan niet echt meer een mening over. –Frank Geerlings (overleg) 30 dec 2017 23:02 (CET)

Actiepunt 23[bewerken]

Op Wikipedia krijg je allerlei mogelijkheden gepresenteerd als een een lemma zoekt dat niet bestaat. Hier staan ook opties tussen van andere zusterprojecten. Zie bijvoorbeeld als ik TCB zoek (hij geeft ook nog een mogelijkheid uit Wikibooks). Soms laat hij ook wat zien van een Wikipedia in een andere taal. Hier werkt dat niet. Zie bijvoorbeeld als ik hier TCB zoek. Ik zou graag die extra zoekopties hier ook willen hebben, op z'n minst naar de Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia. Moet zoiets aangevraagd worden? / Hoe werkt het om dat in te schakelen? Ymnes (overleg) 3 jan 2018 18:06 (CET)

Wellicht is het beste als dit op alle projecten wordt ingeschakeld, voor zover ik weet is dit momenteel alleen nog maar op Wikipedia. Livenws (overleg) 15 jan 2018 17:52 (CET)

Actiepunt 24[bewerken]

...


Discussie op Meta: Wikinews volledig "integreren" in Wikipedia?[bewerken]

Zie m:Talk:Communications/Wikimedia brands/2030 research and planning/community review#-1; major differences between Wikipedia and Wikinews, helaas aan onze aandacht alhier ontsnapt. Zie ook en:Wikinews:Water cooler/miscellaneous#WMF proposes rebranding Wikinews as a Wikipedia project. De Wikischim (overleg) 5 apr 2019 14:04 (CEST)

Update: zie nu ook w:Wikipedia:De kroeg#Wikimedia wil wikipedia heten??. Ik realiseer me nu ineens dat dit over hetzelfde gaat. De Wikischim (overleg) 30 apr 2019 18:06 (CEST)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback request[bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Bedankt! Quiddity (WMF) (talk) 12 apr 2019 19:35 (CEST)
Off topic: ik heb Wikinieuws voor deze nieuwsbrief aangemeld, met postings in meerdere honderden kroegen van wiki's. Ik kan er ook een speciale pagina voor oprichten, maar het gaat hier veelal om zeer actuele berichten, waarvan de nieuwswaarde vaak al binnen 3 dagen tot weken verlopen is, geheel niet meer ertoe doet zelfs. Daarom lijkt deze mij juist hier beter op zijn plaats. Ymnes (overleg) 12 apr 2019 19:47 (CEST)

Bot policy[bewerken]

Hello. To facilitate steward granting of bot access, I suggest implementing the standard bot policy on this wiki. In particular, this policy allows stewards to automatically flag known interlanguage linking bots (if this page says that is acceptable), which form the vast majority of such requests. The policy also enables global bots on this wiki (if this page says that is acceptable), which are trusted bots that will be given bot access on every wiki that allows global bots.

This policy makes bot access requesting much easier for local users, operators, and stewards. To implement it we only need to create a redirect to this page from Project:Bot policy, and add a line at the top noting that it is used here. Please read the text at m:Bot policy before commenting. If you object, please say so; I hope to implement in two weeks if there is no objection, since it is particularly written to streamline bot requests on wikis with little or no community interested in bot access requests. Rschen7754 14 apr 2019 02:00 (CEST)

I think this is all right. Ymnes (overleg) 15 apr 2019 09:17 (CEST)

m:Bot policy/Implementation[bewerken]

<Start Moved from personal talk page >

This edit implements the suggested text for the global bot policy, to help editors navigate the wiki. --Rschen7754 27 apr 2019 23:46 (CEST)

@Rschen7754: Thanks for your reply. However... isn't it a little bit Middle Age to do it like this? Ymnes (overleg) 27 apr 2019 23:50 (CEST)
I think there could be improvements made to the policy, yes. It might be helpful to comment on m:Talk:Bot policy (though unfortunately this is an area that does not get a lot of attention). --Rschen7754 28 apr 2019 00:26 (CEST)
@Rschen7754: I'm not going to read that. Can you tell if it's better for us to have that link there? (and why?) Ymnes (overleg) 28 apr 2019 00:31 (CEST)
For some reason there are a lot of editors who don't bother to find the main village pump/community discussion page and just dump their message onto the talk page of the main page. This would discourage that. But even though this is the recommendation from the Meta policy I won't readd it if the message is removed. --Rschen7754 28 apr 2019 01:04 (CEST)
<End Moved from personal talk page >
@Rschen7754: I moved this discussion to our central talk page. I think it's a very bad idea that foreign bot users determine what kind of headers or other layout issues are implemented over here. Such headers, which was the start op this talk, are even ugly. Can you please adopt in your m:Bot policy that bot users should comply to the habits of local wiki projects? You can ad there as wel that the list of central talk pages globally can be found here: m:Distribution list/Global message delivery. In order to make it comprehensible for all bot users, you could choose to add a identical redirect on each project to their central talk page. I think such a solution will be far better.
@Romaine: please can you take notice of this talk. Is it all right in any way to have a global bot policy here? Ymnes (overleg) 28 apr 2019 09:16 (CEST)
In general no problems with the global bot policy.
This edit seems weird to me, while there is a discussion here nl.wikinews is listed already... Romaine (overleg) 2 mei 2019 04:16 (CEST)

(Engelse) nieuwsbrieven[bewerken]

We hebben hier Wikimedia-gerelateerde artikelen in de hoofdnaamruimte staan: bv.2019 Nieuwsbrieven Outreach Education. Moet dit niet in de projectruimte komen te staan? Bijkomend: kunnen Engelse nieuwsbrieven niet beter op de Engelse site (aangezien dit de Nederlandse Wikinews is). ParindoNL (overleg) 30 apr 2019 11:07 (CEST)

Wat betreft dat eerste: zie hier. (Ben ik het ook mee eens overigens.) Dat tweede ligt een beetje aan het doel dat we hiermee hebben lijkt me. Is het enkel voor interne lezers (wijzelf) of ook voor externe lezers die hier toch vooral voor Nederlandstalige teksten zullen komen? Encycloon (overleg) 30 apr 2019 13:59 (CEST)
Het zijn allereerst geen Engelse nieuwsbrieven maar Engelstalige nieuwsbrieven waarmee gericht wordt op doelgroepen in allerlei talen. De nieuwsbrieven staan er nu zo'n twee jaar op en worden veel bezocht. Er zijn dus lezers voor. Verder hebben we altijd als doel gehad om ons op een breed lezers- en schijverspubliek te richten, met alle voordelen van dien. Deze voordelen willen we onszelf en de lezer graag bieden. Ymnes (overleg) 30 apr 2019 17:58 (CEST)
We hebben trouwens ook wel eens gedacht om de afbeelding van de week op de hoofdpagina te presenteren. Die staat ook op Wikipedia op de hoofdpagina. Er is trouwens ook nog een video van de week. Verder wilden we graag ook een weerkaart op de hoofdpagina. Dat laatste konden we niet voor elkaar krijgen. Ymnes (overleg) 30 apr 2019 18:00 (CEST)

Reisbeurzen voor Wikimania[bewerken]

Van 14-18 augustus vindt in Stockholm Wikimania plaats, de jaarlijkse internationale bijeenkomst van de Wikimediagemeenschap. Actieve Wikimedianen kunnen bij Wikimedia Nederland een beurs aanvragen voor deelname aan Wikimania. Dit kunnen volledige beurzen zijn voor reis, entree én verblijf, of een beurs voor een deel van de kosten.

Net als vorig jaar zou Wikimedia Nederland graag naast ervaren Wikimania-bezoekers ook tenminste twee Wikimedianen willen steunen die nog nooit naar Wikimania zijn geweest. Wil je Wikimania (misschien voor het eerst) meemaken, dan kun je met dit formulier een beurs aanvragen. Aanvragen moeten voor 1 juni worden ingediend.

Zoals altijd: je hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om voor een beurs in aanmerking te komen. SRientjes (overleg) 16 mei 2019 12:56 (CEST)

Beste, waarom wordt het geld niet geïnvesteerd in betere marketing voor de deelprojecten. Dat heeft een veel grotere return voor de schrijvers, dan een tombola waarmee je slechts twee mensen blij kunt maken. Conferenties kunnen worden gestreamd, en dus perfect vanuit Nederland worden gevolgd. ParindoNL (overleg) 20 mei 2019 00:05 (CEST)
Goeie opmerking, alleen is dit waarschijnlijk niet helemaal de geschikte plek om dit verder te bespreken. De Wikischim (overleg) 21 mei 2019 14:38 (CEST)