Wikinieuws:Redactieruimte

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in de Redactieruimte

Wikinieuws is zowel een nieuwsbron als een wikigemeenschap. Dit is de redactieruimte waar over allerlei hoofd- en bijzaken gesproken kan worden en werk gecoördineerd wordt. Wil je hier een vraag of opmerking plaatsen, klik dan hieronder op "Een nieuw onderwerp toevoegen".

Oude berichten staan in het archief.
Artikelen in ontwikkeling staan in deze categorie.

LogoCategorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding[bewerken]

Ik breng dit ook dit nog maar weer heel even onder de aandacht: deze categorie is nog altijd vrij groot, en zou het liefst juist zo klein mogelijk moeten zijn. Het aanzien van Wikinieuws zou er verder door verbeteren. De Wikischim (overleg) 18 jan 2020 17:08 (CET)

Het is niet gemakkelijk om bronnen van zoveel jaren terug te vinden. Soms zelfs onmogelijk. Ik ken de databank GoPress in België, maar zijn er ook databanken voor Nederland? ps: ik wil nu en dan ook wel een artikeltje schrijven voor dit project. Volgende week voorspellen ze slecht weer, dus dan lijkt het me de ideale moment om opnieuw de handschoen op te nemen. Astenas (overleg) 8 mei 2020 00:22 (CEST)
Zonet Digibron.nl ontdekt, en meteen al een artikel van bronvermelding voorzien! Nog... te gaan :-) Astenas (overleg) 8 mei 2020 00:51 (CEST)
Bedankt, mooi werk. Ikzelf had hier weinig tijd meer voor, ik focus vooral op het actueel houden van de hoofdpagina. Verder zijn er ook weinig andere actieve gebruikers hier momenteel. De Wikischim (overleg) 8 mei 2020 10:52 (CEST)
Bedankt Astenas, alle hulp is welkom als je even of wel langer tijd hebt. Welkom dus! Ymnes (overleg) 8 mei 2020 19:44 (CEST)

Gebruiker:Astenas/Bronvermelding[bewerken]

Op Gebruiker:Astenas/Bronvermelding plaats ik alle artikelen waar ik geen bronvermelding voor vind. Wellicht kan iemand anders deze artikelen nog eens nagaan, maar wat wordt er gedaan met de artikelen waar absoluut geen bron meer voor te vinden is? Astenas (overleg) 11 mei 2020 14:48 (CEST)

Op zich staan alle nog steeds bronloze artikelen nu al mooi overzichtelijk in Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding, vooropgesteld dat alle artikelen waarbij alsnog bronvermelding wordt gevonden uit die categorie worden gehaald. Het is dus wellicht niet echt nodig om nog eens een apart overzicht in je eigen gebruikersruimte aan te leggen, of is dit met een speciale bedoeling?
Verder heb ik op zich geen problemen met het op termijn verwijderen van de artikelen waarvoor onmogelijk een bron kan worden gevonden (zodat de Categorie:Wikinieuws:Voorzien van bronvermelding op den duur dus helemaal niet meer nodig is aangezien die uiteindelijk helemaal leeg zou worden), maar ik stel voor om hier t.z.t. maar iets van een peiling over te houden. De Wikischim (overleg) 11 mei 2020 15:56 (CEST)
Het lijkt me toch niet zo goed voor dit project (en de uitstraling naar de buitenwereld toe) dat deze artikelen nog langer bronloos blijven. Misschien kan er een taskforce worden opgericht om elke dag een artikelen gezamenlijk onder handen te nemen, dan kan er meteen beslist worden of het artikel wordt behouden of ter verwijdering wordt voorgedragen. Astenas (overleg) 11 mei 2020 16:08 (CEST)
Je hebt wel een punt, denk ik. Zoals gezegd, ik heb geen echt bezwaar tegen verwijderen. Een strikte voorwaarde is voor mij dan wel dat er eerst heel goed en op alle mogelijke manieren naar bronnen is gezocht. (Kanttekening: het meeste materiaal staat heden ten dage natuurlijk allemaal op internet, al dan niet in gearchiveerde vorm, maar er kunnen nog altijd oude krantenberichten e.d. zijn die tot nu toe nooit gedigitaliseerd zijn. Dat is ook iets wat we hierbij een klein beetje in het achterhoofd moeten houden. M.a.w. zelfs als iets nergens op internet is terug te vinden, hoeft het niet per se fake news te zijn.) De Wikischim (overleg) 11 mei 2020 18:09 (CEST)

Taskforce[bewerken]

Bij deze voeg ik daad bij woord. Wie wil deelnemen aan de taskforce zich aanmelden op Wikinieuws:Taskforce bronnen toevoegen. Astenas (overleg) 11 mei 2020 16:21 (CEST)

Wikinieuws op Twitter, heeft dat nog zin? Denk het niet[bewerken]

Zie [1]. Gebruiker:Thomas98 hield dit geloof ik ooit eens bij, maar die is inmiddels al lange tijd verdwenen. Inmiddels ligt Wikinieuws op Twitter compleet stil, het laatste nieuw verschenen bericht aldaar dateert van januari 2018.

Op deze manier heeft Twitter natuurlijk geen enkele toegevoegde waarde voor dit project. Is er iemand die er iets voor voelt om dit alsnog weer op te gaan pakken? (gebruiker:Ymnes?) Ikzelf ben hiervoor niet beschikbaar, helaas. Zo niet, kan deze Twitter-account denk ik net zo goed worden opgeheven. Zelf zou ik daar eigenlijk geen enkel probleem mee hebben. De Wikischim (overleg) 7 mei 2020 17:30 (CEST)

Je hebt op zich helemaal gelijk, maar ik zou niet weten hoe je dat account zou kunnen opheffen. Ik heb er in elk geval een password voor. Ymnes (overleg) 7 mei 2020 17:38 (CEST)
Ik vind net deze hulppagina op Twitter, misschien kun je daar iets mee? Aangezien jij blijkbaar een van de "beheerders" van de Wikinieuws-account op Twitter bent.
Ik heb zelf overigens de meerwaarde van Twitter voor dit project nooit echt zo gezien, maar dit geheel terzijde; als iemand besluit dit alsnog te weer gaan bijhouden, is dat ook prima wat mij betreft. De Wikischim (overleg) 7 mei 2020 17:57 (CEST)
Ik ben niet bij het Twitter-account betrokken (geweest). Ymnes (overleg) 7 mei 2020 19:33 (CEST)
Heb je nog weleens contact met Thomas98? Als de pagina niet wordt opgeheven, stel ik voor om er iig nergens meer naartoe te linken vanaf hier. De Wikischim (overleg) 7 mei 2020 19:59 (CEST)
Geen contact meer. Voer maar uit hoor. Ymnes (overleg) 7 mei 2020 20:03 (CEST)

Aanbevelingen Movement Strategy 2030[bewerken]

De afgelopen jaren is er gewerkt aan het ontwikkelen van een strategie die de koers van de Wikimediabeweging en de Wikimediaprojecten zal uitzetten. Op 12 mei 2020 is de definitieve tekst van de strategische aanbevelingen gepubliceerd. (Tekst van de aankondiging door Katherine Maher, CEO van de Wikimedia Foundation) De aanbevelingen zijn geclusterd rond 10 thema's: 1. Verhogen van de duurzaamheid van onze beweging 2. Verbeteren gebruikerservaring 3. Zorgen voor veiligheid en inclusie 4. Zorgen voor gelijkwaardigheid in besluitvorming 5. Coördineren tussen verschillende belanghebbenden 6. Investeren in de ontwikkeling van vaardigheden en leiderschap 7. Het beheren van interne kennis 8. Onderwerpen voor impact identificeren 9. Innoveren op het gebied van vrije kennis 10. Evalueren, herhalen en aanpassen. De komende maanden begint de discussie over hoe deze aanbevelingen binnen de beweging zullen worden geïmplementeerd. De volledige tekst van de aanbevelingen is hier te vinden. Er is een zeer beperkte Nederlandse samenvatting. SRientjes (overleg) 12 mei 2020 14:17 (CEST)

Feedback on movement names[bewerken]

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Help met het vertalen naar uw taal if necessary. Bedankt!

There are a lot of conversations happening about the future of our movement names. We hope that you are part of these discussions and that your community is represented.

Since 16 June, the Foundation Brand Team has been running a survey in 7 languages about 3 naming options. There are also community members sharing concerns about renaming in a Community Open Letter.

Our goal in this call for feedback is to hear from across the community, so we encourage you to participate in the survey, the open letter, or both. The survey will go through 7 July in all timezones. Input from the survey and discussions will be analyzed and published on Meta-Wiki.

Thanks for thinking about the future of the movement, --The Brand Project team, 2 jul 2020 21:47 (CEST)

Note: The survey is conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement.

Announcing a new wiki project! Welcome, Abstract Wikipedia[bewerken]

Sent by m:User:Elitre (WMF) 9 jul 2020 21:56 (CEST) - m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement