Naar inhoud springen

Wikinieuws:Auteursrechten

Uit Wikinieuws

Auteursrechten gelden net zo goed voor teksten van nieuwsberichten als voor 'gewone' teksten. Als een tekst niet uitdrukkelijk is vrijgegeven onder een vrije licentie moet je er van uitgaan dat de tekst beschermd is, en dus niet letterlijk of gedeeltelijk overgenomen mag worden.

Al het materiaal op Wikinieuws is gepubliceerd onder de licentievoorwaarden van de Creative Commons Naamsvermelding 2.5 Licentie

Overnemen of niet?

[bewerken]

Wanneer mag ik een tekst van een andere website overnemen om te gebruiken in Wikinieuws?

Teksten overnemen van artikels, persberichten, afbeeldingen enz. op andere websites is toegelaten mits er duidelijk staat aangegeven dat de teksten vrij over te nemen zijn. Dit wordt meestal aangegeven in de vorm van "De inhoud van deze site hergebruiken is toegestaan". Meestal kan je dit terugvinden op de 'copyright'-pagina van de website. Daar staat vaak ook een gedetailleerde beschrijving waaraan je dient te houden.

Op sommige websites wordt duidelijk weergegeven onder welke licentie de inhoud is vrijgegeven: Een overzicht hiervan is te vinden op Creative Commons.

Niet

[bewerken]

Wanneer er expliciet staat aangegeven dat de inhoud auteursrechtelijk beschermd is en/of niet mag worden overgenomen kan je dit uiteraard niet kopiëren. Soms wordt dit aangegeven door een (c) copyrightteken. Als je niets terugvind over auteursrechten, copyright e.d., ga er dan vanuit dat de teksten niet gekopieerd of verspreid mogen worden.

Wil je een tekst graag overnemen, maar bots je op auteursrechten? Neem dan contact op met auteur of eigenaar van de website met de vraag de inhoud onder een licentie vrij te stellen voor publicatie op Wikinieuws. Dat kan de website/auteur doen met een 'Creative Commons' licentie of een eigen licentietekst.

Een tekst die niet letterlijk mag worden overgenomen mag natuurlijk wel gebruikt worden als bron voor een zelfgeschreven artikel op Wikinieuws.

Zie ook

[bewerken]