Naar inhoud springen

Rusland dreigt Facebook te blokkeren

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 september 2017 

Dataopslagplaats van Facebook

Rusland dreigt Facebook te blokkeren

De Russische regering gaat sociaalnetwerksite Facebook offline halen als het bedrijf zich niet houdt aan de reglementen inzake dataopslag. De persoonlijke gegevens van de gebruikers moeten worden bijgehouden op lokale servers en niet op servers van Facebook in de VS. Telecom-minister Nikolay Nikiforov zegt dat indien Facebook zich niet schikt naar de regelgeving, de site geblokkeerd zal worden.

Hoe dan ook hoeft Facebook zich niet meteen zorgen te maken. De Russische mediawaakhond zal niet onmiddellijk een inspectie uitvoeren: "Facebook staat dit jaar niet in de planning van te controleren bedrijven, we denken eraan dit in 2018 te doen", aldus Aleksandr Zharov, hoofd van Roskomnadzor.

De wet die dataopslag regelt werd in 2015 ingevoerd. Russische sociale media zoals VK.com en Mail.Ru volgen de regel al wel. Twitter heeft beloofd vanaf midden 2018 de dataopslag te verhuizen naar Rusland. LinkedIn liep eerder tegen de lamp, met als gevolg dat de website geblokkeerd werd.

Facebook heeft ongeveer zes miljoen dagelijkse gebruikers en meer dan veertien miljoen maandelijkse gebruikers in Rusland. Zharov is niet onder de indruk van die cijfers: "Facebook heeft een grote aanhang, maar er zijn nog andere sociale media-sites.

Een week geleden had Facebook-baas Mark Zuckerberg er nog mee gedreigd informatie te onthullen van Russische bedrijven die advertenties kochten op de website die de Amerikaanse presidentsverkiezingen naar eigen zeggen zouden hebben beïnvloed.

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Russia asks Facebook to comply with personal data policy », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 26 september 2017.