Naar inhoud springen

Wikinieuws:Upload

Uit Wikinieuws

Introductie[bewerken]

Op de edities van de verschillende Wikimedia-projecten ook in andere talen staan vaak dezelfde afbeeldingen bij artikelen. Om niet telkens voor elke project en taal alle afbeeldingen opnieuw te uploaden worden deze beheerd op een centrale website: Wikimedia Commons. Via deze pagina kunt u zelf afbeeldingen en andere media-bestanden uploaden naar Wikimedia Commons. Als u een afbeelding heeft geüpload op Wikimedia Commons, kunt u deze eenvoudig opnemen in elk artikel op Wikinieuws.

Regels in het kort[bewerken]

Waarschuwing

LET OP: Veel afbeeldingen die u op het internet tegenkomt (bijvoorbeeld via zoekmachines) zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder expliciete toestemming van de maker worden geüpload!

  • Bent u niet de fotograaf dan moet de maker expliciet toestemming hebben gegeven voor verspreiding, wijziging en commercieel gebruik van zijn of haar creatie. Dit kan de fotograaf doen door dit formulier in te vullen. De toestemming wordt dan beoordeeld en verwerkt door vrijwilligers. Meer informatie over deze precedure kunt u hier vinden.
  • Bestanden onder de Engelse fair use-regeling (zoals een aantal afbeeldingen op de Engelstalige Wikipedia) zijn niet toegestaan.
  • Bij alles wat u uploadt moet u een duidelijke bron (bijvoorbeeld een webadres), maker en licentie vermelden.
  • Als u aangeeft dat u de auteur bent, maar geen licentie opgeeft dan heeft u zeven dagen om alsnog een licentie toe te voegen. Anders wordt uw bestand binnen 7 dagen van Wikimedia Commons verwijderd.
  • Voor een vollediger overzicht van het licentiebeleid op Wikimedia Commons kunt u hier terecht.

Bestanden uploaden[bewerken]