Trump ontslaat FBI-directeur Comey

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 mei 2017 

Het ontslag van Comey wordt bij Democraten als Republikeinen niet in dank afgenomen

Trump ontslaat FBI-directeur Comey

James Comey, die sinds 2013 de directeur van de Federal Bureau of Investigation was, is gisteren ontslagen door de Amerikaanse president Trump. Terwijl Comey in Los Angeles een toespraak hield, zag hij ineens het nieuws over zichzelf op een televisie die verderop in de zaal hing. In eerste instantie dacht hij dat het om een grap ging, hij reageerde dan ook laconiek op het nieuws.

Het ontslag heeft, naar het heet, betrekking tot de e-mails die Hillary Clinton – toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was – verstuurde vanop onbeveiligde private mailservers. Volgens president Trump is Comey "niet bekwaam om het bureau te leiden". Het ontslag is verder opmerkelijk omdat Trump afgelopen oktober, aan het eind van de presidentsverkiezingen, juist nog vol lof was over Comey.

De Democratische Partij houdt er een andere mening op na. Zij zeggen dat het ontslag te maken heeft met een onderzoek dat de FBI-directeur uitvoerde om na te gaan of de Russische regering zich op enigerlei wijze bemoeid heeft met Trumps kiescampagne. Er is met verbijstering en woede gereageerd op Comeys ontslag, ook enkele Republikeinen zijn ongelukkig met de beslissing van Trump.

Update 12 mei 2017 

Het ontslag van Comey voelt bij FBI-medewerkers als een sterfgeval in de familie en wordt ook omschreven als een oorlogsverklaring. In de dagen na het ontslag werd er vanuit de FBI meermaals gelekt naar de pers. Er wordt aangenomen dat het onderzoek naar Russische connecties van Trump de belangrijkste ontslaggrond is geweest van Comey.

Vandaag reageerde Trump met een bedreiging naar Comey. Hij waarschuwde hem in een tweet dat Comey mag hopen dat hun gesprekken niet zijn opgenomen, mocht hij lekken naar de media. In een eerdere tweet trok hij van leer tegen de media, die naar zijn mening niet de waarheid zouden publiceren. Hij uitte richting de media ook nog een bedreiging: ten gunste van de nauwkeurigheid overweegt hij geen persconferenties meer te geven, maar het contact met de pers alleen nog schriftelijk af te handelen.

Update 15 mei 2017 

Door de dreigtweet van enkele dagen geleden ligt Trump onder vuur van democratische en enkele Republikeinse Congresleden. Zij eisen van de president dat hij de opnames per direct overhandigt aan de commissies van het congres die de banden de Russen met de verkiezingscampagne van Trump onderzoekt.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: