Brand in de Limburgse mergelgrotten na een week onder controle

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 juli 2017 

Brand in de Limburgse mergelgrotten na een week onder controle

De brand die sinds donderdag in het gangens van de mergelgrotten van Limburg woedt, kan nog weken aanhouden. De brand is ontstaan in een berg hooi van 800 m3 die zich in Kanne aan de Belgische zijde van de grens bevindt.

Zaterdag werd besloten om de brand gecontroleerd uit te laten branden. De brandbestrijding wordt namelijk te gevaarlijk gevonden omdat stukken mergel van het plafond kunnen afbreken. De rookontwikkeling zorgt aan beide zijden van de grens tot overlast en wordt aan Belgische zijde bestreden door de plaatsing van waterschermen bij de ingang.

Gisteren werd een onbemande robot het gangenstelsel ingestuurd die afkomstig is van de bedrijfsbrandweer van het concern Bayer. Op de beelden is de brandende stapel hooi duidelijk te zien. De brand is waarschijnlijk aangestoken.

Update 28 juli 2017 

Brand geblust, mergelgrot beveiligd tegen ramptoeristen

Gisteren en eergisteren heeft de brandweer het smeulende hooi naar buiten gebracht waar het gedrenkt en geblust werd. Inmiddels is de brand geheel gedoofd. Hier waren tientallen brandweerlieden bij betrokken aan zowel Belgische als Nederlandse zijde.

Er is een enorme hoeveelheid rook en roetschade aan het gangenstelsel, dat een lengte heeft van enkele tientallen kilometers. Ook zijn er honderden kilo's mergel naar beneden gevallen.

De Belgische politie heeft twee volwassen landgenoten in het vizier. Zij werden echter vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. De gangen worden bewaakt om nieuwsgierige ramptoeristen buiten de deur te houden.

Bronnen[bewerken]