Overleg gebruiker:De Wikischim

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zie Overleg gebruiker:De Wikischim/Archief1 voor het overleg van juli 2017 tot en met juni 2019.

Israël kiest opnieuw een nieuw parlement[bewerken]

De Wikischim, wil jij een link hiernaar maken op het Wikipedia-artikel? Alvast bedankt. Wwikix (overleg) 19 sep 2019 17:59 (CEST)

OK gedaan, zie [1]. Strikt genomen is dit "extraatje" eigenlijk niet echt nodig omdat de link er al automatisch staat zodra de koppeling via Wikidata er staat, en dat laatste had ik gisteren al geregeld. Niettemin wordt meestal ook het sjabloon gebruikt want dat valt wat beter op. Mocht je op Wikipedia ooit zelf weer kunnen bewerken, dan is dit sjabloon vanuit esthetisch oogpunt meestal te verkiezen als een onderwerp op meerdere zusterprojecten behandeld wordt. De Wikischim (overleg) 19 sep 2019 19:49 (CEST)

De Wikischim, zou jij het artikel op Wikipedia willen aanvullen? Er staat erg weinig in, zelfs de uitslag wordt niet vermeld. Zou je ook de gegevens op de hoofdpagina willen aanpassen want die kloppen niet, die geven de uitslag van de vorige verkiezingen weer. Wwikix (overleg) 20 sep 2019 12:37 (CEST)

Hoi Wwikix, op dit moment heb ik daar geen tijd voor helaas en ik weet ook niet wanneer eventueel wel. Je zou bijv. Hanhil of zo kunnen mailen, die is wel vaker met Israël-onderwerpen bezig. Of Kronkelwilg, al houdt die zich vooral bezig met het Palestijnse conflict. De Wikischim (overleg) 20 sep 2019 16:53 (CEST)
Je hebt wel gelijk over die uitslag, dat heb ik bij deze aangepast op de Wikipedia-hoofdpagina. Bedankt voor het attenderen. De Wikischim (overleg) 20 sep 2019 16:56 (CEST)

De Wikischim, wil jij de uitslagen op het encyclopedie-artikel aanpassen? Likoed heeft uiteindelijk 32 zetels gekregen (-7) en Verenigd Thora-Jodendom 7 zetels (-1). Wwikix (overleg) 25 sep 2019 17:35 (CEST)

[2], dit? De Wikischim (overleg) 25 sep 2019 18:15 (CEST)
Ja, bedankt. Wwikix (overleg) 26 sep 2019 10:40 (CEST)

Zou je het volgende verbeterde staatje in het encyclopedie-artikel willen neerzetten? Dat stukje over de opiniepeilingen kan je weghalen want daar staat niets in. Wwikix (overleg) 26 sep 2019 17:34 (CEST)

Zo te zien is dit toch gewoon dezelfde tabel die er nu al staat? Overigens heb je kans dat Wikipedianen die speciaal op jou zijn gebeten, dit weer gaan uitleggen als dat je door mij bepaalde edits te laten doen, je blok op Wikipedia in feite ontduikt. Ik zou dus al met al toch een beetje oppassen met al dit soort dingen.
Iets anders: voel je er iets voor om alvast wat te schrijven over bijv. de recente politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en/of de VS? Dit artikel is er momenteel al op de Engelse Wikinews: en:UK Supreme Court rules prorogation of parliament unlawful, en WP heeft al w:en:Trump–Ukraine controversy, eventueel ter inspiratie. Het mag allemaal wel wat aandacht hebben, maar ikzelf kom er iig vanavond niet meer aan toe. Ymnes lijkt hier ook niet erg actief momenteel. De Wikischim (overleg) 26 sep 2019 22:31 (CEST)

Het is een verbeterde versie van de tabel. Ik wil je vragen het kopje 'Opiniepeilingen' weg te halen want daar staat niets in en het kopje 'Uitslag (voorlopig)' door onderstaande te vervangen. Wwikix (overleg) 27 sep 2019 10:24 (CEST)

Misschien kun je w:Gebruiker:Chielio0ow even per mail vragen of hij de betreffende sectie (die inderdaad gewoon onzin is, zie ik nu ook) zelf weer verwijdert? Ikzelf mag het niet zomaar weghalen omdat dat neer zou komen op een ongedaanmaking van iemand anders z'n bijdrage. Daar heb ik van de arbcom een verbod op gekregen (je hebt gelijk, dat hele instituut is in feite een ramp voor Wikipedia, maar we zitten er nu eenmaal mee). De Wikischim (overleg) 27 sep 2019 14:18 (CEST)
Haal dat kopje 'Opiniepeiligen' maar weg. Wwikix (overleg) 27 sep 2019 14:44 (CEST)

Uitslag[bewerken]

De uitslag is op 24 september bekendgemaakt. De opkomst bedroeg 69,8 procent, bijna anderhalve procent meer dan bij de vorige verkiezingen.

partijen / allianties positie zetels verschil
Kaḥol Lavan (Blauw en Wit) seculier-midden 33 -2
Likoed [1] rechts-liberaal 32 -7
Gezamenlijke Lijst [2] Arabische belangen 13 + 3
Shas ultra-orthodox (sefardisch) 9 +1
Jisrael Beeténoe seculier-nationalistisch 8 +3
Verenigd Thora-Jodendom ultra-orthodox (asjkenazisch) 7 -1
Yamina [3] (religieus)-nationalistisch 7 +2
Arbeidspartij-Gesher centrum-links 6 0
Democratische Unie [4] seculier-links 5 +1
Otzma Yehudit religieus ultra-nationalistisch 0 /
Totaal 120
  1. Coalitiegenoot Kulanu heeft zichzelf in mei dit jaar opgeheven en zich weer aangesloten bij Likoed waarvan het was afgescheiden. Kulanu had 4 zetels, Likoed 35, tezamen 39.
  2. Bestaat uit vier partijen: Hadash (zijn ook enkele Israëlische Joden actief in), Balad, Ra'am en Ta'al.
  3. Bestaat uit Nieuw Rechts en de Unie van Rechtervleugel Partijen.
  4. Samenwerking van Meretz, de Groene Beweging en de Israël Democratische Partij.

De Wikischim, zou jij de laatste wijziging op het Wikipedia-artikel ongedaan willen maken want die is niet juist. Wwikix (overleg) 26 okt 2019 11:01 (CEST)

Hoi Wwikix, nee, dat kan ik helaas zelf niet doen, zie w:Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Vaststellen van limiet aan aantal bewerkingen van De Wikischim#Evaluatie juni 2019. Dat Chielio0ow vaak maar wat aanprutst is mij inmiddels ook al wel opgevallen. Helaas kan juist dat soort gebruikers op WP meestal ongestoord zijn gang gaan, terwijl degenen die de kwaliteit proberen te bewaken worden tegengewerkt. Het is intriest, maar ja. De Wikischim (overleg) 26 okt 2019 11:15 (CEST)
Op Wikipedia heerst een derderangsmentaliteit die op den duur schadelijk kan zijn voor de voortzetting van dat project. Personen hebben het daar voor het zeggen die dat helemaal niet behoren te hebben, bovendien is het een dictatoriaal clubje. Er tegeningaan heeft geen enkele zin, het leidt tot niets en is alleen maar versplling van tijd en moeite. Redelijkheid is daar ver te zoeken. Wwikix (overleg) 26 okt 2019 11:30 (CEST)
Geheel mee eens, dat "op den duur" is trouwens wat mij betreft gewoon nu al. De ellende is vooral dat de verkeerde gebruikers zich steeds in de arbcom weten te werken. Onlangs was daarvan weer een heel sterk voorbeeld. Weer on-topic: ik kan dus verder ook niets met je verzoek. Ik neem aan dat het artikel over de Israëlische verkiezingen door nog wel meer gebruikers wordt gevolgd. De Wikischim (overleg) 26 okt 2019 11:36 (CEST)
Ik zou wel weer mee kunnen doen maar dan moet ik aangeven of ik 'zelfreflectie of zelfinzicht toon hoe vervolgblokkades kunnen worden voorkomen'. Iedereen met een beetje eigenwaarde gaat daar niet op in, dus dat betekent dat je eigenlijk voor altijd bent geblokkeerd, alleen heeft men dat niet direct gedaan maar indirect door volstrekt onredelijke voorwaarden te stellen. Indertijd in 2016 heb ik gevraagd de arbitrageuitspraak in te trekken maar in plaats daarvan is deze zelfs niet verzacht, nee, men heeft deze veel zwaarder gemaakt zodat je binnen de kortste keren een blijvende blokkering opgelegd hebt gekregen en alleen onder zeer ondermaatse voorwaarden weer mag terugkeren.
Deze slechte behandeling van gebruikers zie ik vaak voorkomen, legio gebruikers worden tegen- of eruitgewerkt en gooien het bijltje er (al dan niet gedwongen) bij neer. Het probleemoplossend vermogen van Wikipedia is nul komma nul!
Wikipedia is een vergaarbak van personen met een derderangsmentaliteit!! Wwikix (overleg) 26 okt 2019 14:39 (CEST)
Waarvan akte. Overigens is er in mijn optiek niets mis met een stevige zelfreflectie, liever dan gebruikers die altijd de schuld volledig bij de ander willen leggen. Encycloon (overleg) 26 okt 2019 16:15 (CEST) (Verder niet als inhoudelijk oordeel bedoeld, ik heb me nog nooit verdiept in dit dossier dat van voor mijn wikitijd is. Encycloon (overleg) 26 okt 2019 16:25 (CEST))
Dag beiden, ik heb de wijziging (verwarrende/misleidende links) inderdaad ongedaan gemaakt. Misschien eens een gesprekje opstarten als de gebruiker meer 'vreemde' wijzigingen doet. Mvg, Encycloon (overleg) 26 okt 2019 16:15 (CEST)
Bedankt voor deze hulp. De rest moet op Wikipedia eventueel maar nader besproken worden (idem voor het overleg hierboven). De Wikischim (overleg) 26 okt 2019 16:49 (CEST)

Sortering op letter met accent[bewerken]

Hoi Wikischim, ik zag je een aantal correcties uitvoeren op de sorteermethode op klinkers met een accent, zoals deze. Het was echter goed zoals het er stond. De reden is dat de software een 'ë' niet ziet als een e met trema, maar als een geheel ander teken. Wikipedia sorteert dan ook niet op alfabet, maar op het nummer van een teken in de ASCII-tabel. De 'e' sorteert hij dan weliswaar na een 'd' en voor een 'f', maar dat komt omdat d, e, en f de nummers 100, 101 en 102 hebben. Een 'ë' (nummer 137) sorteert hij daarom na de f (nummer 102). De ASCII-tabel vind je bijvoorbeeld hier. Daar waar je het vandaag wijzigde, maakt het in de praktijk niet zoveel uit. Maar je krijgt bijvoorbeeld wel een verschil bij: "Marienkriche", "Mariënburg" en "Marike" (Mariënburg sorteert hij dan onterecht na Marike). Mvg, Ymnes (overleg) 2 okt 2019 18:16 (CEST)

OK, dat wist ik dus nog niet, ondanks dat ik best veel categoriseer. Bedankt. De Wikischim (overleg) 2 okt 2019 21:26 (CEST)

Actualisering hoofdpagina[bewerken]

Hoe zorg je dat de hoofdpagina wordt geactualiseerd? Wwikix (overleg) 5 okt 2019 12:25 (CEST)

Hoi Wwikix, in de regel gaat het op den duur steeds vanzelf, maar als je op een van de sterretjes klikt, zie je het meteen al. Het duurt wel wat langer voordat je een nieuw artikel ziet als je niet ingelogd bent. De Wikischim (overleg) 5 okt 2019 14:50 (CEST)