De Nederlandstalige Wikinews is opnieuw geopend

Uit Wikinieuws
Logo

5 juli 2017 
De Nederlandstalige versie van Wikinews, de nieuwseditie van Wikimedia Foundation, is vanavond opnieuw van start gegaan. Enkele tientallen nieuwsartikelen zijn al te lezen, terwijl de vrijgave van een veel omvangrijker archief nog op zich laat wachten. Na allerlei onderhoudswerkzaamheden zal de website naar verwachting binnen enkele weken volledig toegankelijk zijn. De opstart werd door een viertal vrijwilligers, gebruikers genoemd, mogelijk gemaakt.

Achtergrond[bewerken]

Nadat de Engelstalige en Nederlandstalige Wikipedia in 2001 en 2002 van start gingen, werd er vanaf 28 januari 2005 een voorzichtige start gemaakt met de Nederlandstalige versie van Wikinews. Het project kwam niet goed op gang en na een stemming in 2009 werd het in 2010 gesloten. Op 19 januari van dit jaar werd een nieuwe start gemaakt die uiteindelijk vandaag tot de heropening van dit project heeft geleid.

Wikinieuws is een van de meer dan twintig nieuwsversies van de Wikimedia Foundation. Het bekendste project is Wikipedia, waarvan er meer dan 100 taalversies bestaan. Daarnaast bouwen vrijwilligers aan taalversies van een woordenboek, spreukengids, bestandendatabank, bibliotheek, een archief van bronmateriaal en nieuwe boeken. De projecten begonnen onder aanvoering van Jimmy Wales en aanvankelijk ook Larry Sanger.

De projecten van de Wikimedia Foundation staan in de top 10 van meest bekeken websites op het internet. Ze onderscheiden zich door financiering door donaties van particulieren en sponsoren, in tegenstelling tot andere websites waar gewerkt wordt vanuit een commercieel motief.

Geschiedenis[bewerken]

Wikinieuws werd op 28 januari 2005 opgestart en werd daarna slechts matig door vrijwilligers (gebruikers) onderhouden.

Op het dieptepunt, medio 2009, werden er gemiddeld twee artikelen per maand geschreven wat voor Wikipedia-gebruikers aanleiding gaf om met 40 tegen 10 voor de sluiting van het project te stemmen. Erna werd overgegaan tot de sluiting, die op 23 februari 2010 voltooid was.

Met de sluiting werd het project overgezet naar een testomgeving: de Incubator, waar het gedurende de jaren nog geregeld werd bezocht. Ook werden er af en toe nog artikelen toegevoegd, met pieken in de jaren 2012 en 2016.

Op 19 januari 2017 namen twee gebruikers het initiatief om het project opnieuw leven in te blazen en op 19 februari kwam er nog een derde vrijwilliger bij. De activiteit bleef gehandhaafd en op 22 april werd het verzoek ingediend voor de heropening van het project. Acht dagen later voegde zich nog een vierde vrijwilliger bij het project. De Taalcommissie van Wikimedia liet lange tijd niets van zich horen en begon in de loop van juni tekenen van activiteit te tonen. Uiteindelijk kwam op 24 juni het bericht van de heropening en was deze vandaag op 5 juli 2017 een feit.

Bronnen[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.