Naar inhoud springen

Hennis treedt af

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 oktober 2017 

Hennis treedt af

Minister van Defensie Hennis heeft gisteravond omstreeks 21:00 in de Tweede Kamer bekendgemaakt dat ze opstapt. Haar positie was onhoudbaar geworden nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgelopen week met een vernietigend rapport kwam naar aanleiding van het ongeluk in Mali met een mortiergranaat tijdens een militaire oefening in juli vorig jaar, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. "Ik stap op als minister. Ik heb met hart en ziel voor Defensie gewerkt, maar het stopt hier vandaag" , aldus Hennis. Over haar eerdere reactie van een paar dagen geleden, waarbij ze het onder meer had over "niet aftreden maar optreden", zegt ze nu: "Ik heb raar gereageerd. Maar ik ben ook maar een mens [...] Helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken, alsof het gaat om mijn positie". Hennis erkent nu ook dat er fouten zijn gemaakt bij de aanschaf, opslag en het gebruik van de betreffende mortiergranaten.

Hennis is niet de enige die aftreedt naar aanleiding van de kwestie-Mali. Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp stapt op vanwege het rapport van de OVV. Middendorp zou overigens juist deze week sowieso met pensioen zijn gegaan.

Klaas Dijkhoff is inmiddels benoemd tot de nieuwe minister van Defensie, tot het nieuwe kabinet-Rutte III klaar is. Dit is mogelijk al heel snel, dus misschien is Dijkhoff maar een paar dagen in deze functie.

Bronnen

[bewerken]