Naar inhoud springen

Vlaanderen probeert watertekort te voorkomen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 juni 2017 

De waterreservoirs dreigen uitgeput te raken
Grote droogte, Vlaanderen voert maatregelen in om watertekort te voorkomen

De Vlaamse minister van natuur Joke Schauvliege voert een reeks maatregelen door om een watertekort te voorkomen. Het is al een lange periode zeer droog en warm in het land. Daardoor dreigen de waterreservoirs leeg komen te staan.

Om mensen te garanderen dat er genoeg drinkwater uit de leiding komt, worden particulieren onderworpen aan enkele regels.

Vanaf vrijdag 23 juni wordt recreatief waterverbruik van leidingwater aan banden gelegd. Het reinigen van motorvoertuigen met water is verboden, ten uitzondering van bedrijven. Het vullen van een opblaasbaar zwembad in de tuin, besproeien van grasvelden, luifels en terreinen zijn verboden. Ook bedrijven worden geacht spaarzaam om te gaan met water.

Mensen die het verbod overtreden riskeren een proces-verbaal met een bedrag van maximaal 25 euro of een gevangenisstraf van maximaal 14 dagen (meestal omgezet in de vorm van een geldboete).

West-Vlaams Provinciegouverneur Carl Decaluwé is tevreden met het verbod. Hij had de dagen ervoor al een gedeeltelijk verbod uitgevaardigd voor landbouwers die in provinciale vaarwegen water oppompten. Doordat er geen grondwater op akkers meer aanwezig is, kan zeewater een doorgang vinden waardoor akkers jaren onbruikbaar worden. De verzilting is vooral een probleem in delen van West- en Oost-Vlaanderen. "We benaderen een noodsituatie, ik denk dat we het niveau van een ramp stilaan aan het bereiken zijn", aldus een bezorgde Decaluwé.

Wallonië heeft nog geen maatregelen getroffen, maar ze houden in het oog en zullen wanneer nodig actie ondernemen.

Update 30 juni 2017 

De grote hitte is voorbij, en nu er opnieuw regen is voorspeld wordt het waterverspillingsverbod afgevoerd. Minister Schauvliege is tevreden over de opvolging van het verbod. Het waterverbruik is in de warme periode gedaald tot het niveau bij normale temperaturen. Wel roept ze op de komende weken spaarzaam om te gaan met leidingwater, en zoveel gebruik te maken van alternatieven zoals regenwater.

Bronnen[bewerken]