Help:Helpdesk

Uit Wikinews
Ga naar: navigatie, zoeken
1896 telephone.jpg

Heb je vragen over hoe Wikinews werkt? Dan ben je welkom op deze Wikinews-helpdesk. Gaat je vraag niet over Wikinews, maar heb je wel iets te zeggen? Probeer het eens in ons Nieuwscafé of in de Redactieruimte.

Lees eerst deze tips voor je een vraag stelt

 • Je kunt ook zoeken in de archieven van de helpdesk of je vraag al is beantwoord.
 • Zoek je iets? Probeer het zoekveld aan de linkerkant van het scherm.
 • Vragen over de inhoud van Wikinews artikelen (de informatie) kun je stellen op het overleg bij elk artikel (bovenin het scherm, naast 'artikel').


Hoe stel je een vraag over Wikinews?

 • Klik eerst op de link "Stel een vraag" hieronder.
 • Omschrijf in het tekstvak onderwerp/kop in enkele woorden waar je vraag over gaat. Deze omschrijving komt als kop boven je vraag te staan.
 • In het grote tekstvak kun je je vraag stellen.
 • Het wordt op prijs gesteld als je je vraag ondertekent met vier tildes: ~~~~
 • Als je je vraag hebt getikt kun je op de knop 'pagina opslaan' klikken.
 • Als je vraag over een specifiek artikel gaat zet er dan een link naar dat artikel bij (artikelnaam tussen [[ ]]), of stel je vraag op de overlegpagina van het artikel zelf.
 • Vermeld geen e-mailadres of telefoonnummer, je vraag wordt namelijk op deze pagina beantwoord. Bovendien zijn e-mailadressen, telefoonnummers of andere persoonlijke gegevens, die op deze pagina worden vermeld, voor iedereen zichtbaar. Wikinews kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het vermelden van persoonlijke gegevens.
 • Kijk regelmatig op deze pagina of je vraag al beantwoord is.
 • Beantwoorde vragen worden na een paar dagen in het archief geplaatst.
Sjabloon Commonscat -opgelost-

Hoi, Romaine, {{Commonscat|Cyclone Nargis}} werkt niet op Wikinews. Zou jij dit sjabloon met kader kunnen maken. Ik vind het wel belangrijk dat de mensen de gevolgen van de cycloon Nargis kunnen zien (meerdere foto's op Commons).

Uitgevoerd - Laat het me weten als er een probleem mee mocht zijn. - Romaine 18 mei 2008 16:07 (CEST)
Bedankt Romaine. Groet, --Okido 18 mei 2008 14:32 (UTC)
(Ik zal deze pagina wel vaker in de gaten houden.) NL-Romaine 18 mei 2008 14:33 (UTC)

auteursrecht

Ik vraag me af waarom Wikinews gebruik maakt van de Creative Commons licentie, terwijl Wikipedia gebruikt maakt van het GNU - licentie systeem voor vrije documentatie gebruik maakt.

Uploaden nieuwsartikel

Hoe lang duurt het voor een artikel op wikinews staat? Ik heb ongeveer een uur geleden een bijdrage gemaakt over het Amber Alert, maar zie het nog niet staan. Heb ik een fout gemaakt?--AdeleivdVelden 15 feb 2009 20:24 (UTC)

Hallo AdeleivdVelden, Het artikel staat sinds aanmaken (dat heet niet niet uploaden) gewoon op de wiki. Op de hoofdpagina stond het echter niet omdat het artikel niet in de datumcategorie stond en dus de (dynamische) hoofdpagina niet van het bestaan van het artikel afweet. Ik heb een categorie toegevoegd en nu staat het artikel als vanzelf op de hoofdpagina. Groetjes - Romaine 15 feb 2009 22:49 (UTC)

Artikel onder IP "claimen"

Ik heb, voor me ik heb aangemeld een artikel geschreven. Namelijk Dave_Annemans_gearresteerd. Hierna heb ik me pas aangemeld. Is er een manier om het artikel te "claimen"? (Hiermee bedoel ik, van auteur veranderen?) Aangezien ik bij het schrijven van het artikel en mijn registratie (zo'n 5 minuten tussen) hetzelfde IP-adres had. --Wimsito 8 aug 2009 15:20 (UTC)

Claimen kan niet. Ik stel voor dat je een edit maakt op het artikel onder je inlognaam en in het commentaar zegt dat jij het voorgaande geschreven hebt. HenkvD 9 aug 2009 11:43 (UTC)
 : Bedankt HenkvD. Ik laat het voorlopig dan maar zo, aangezien ik er nu niet echt nieuwswaarde aan kan toevoegen Wimsito 10 aug 2009 10:07 (UTC)

trema-teken op de e

hoe krijg ik via mijn toetsenbord het trema-teken

Dat hangt af van je besturingssysteem. Bij mij werkt het via " gevolgd door e -> ë. HenkvD 9 aug 2009 11:37 (UTC)
De tekensets had ik uit de MediaWiki:Edittools verwijderd, omdat dit dubbelop met de Beta edit functie is. Anoniemen hebben echter geen mogelijkheid voor de keuze van deze skin..... Ik heb het maar weer teruggedraaid. HenkvD 9 aug 2009 11:50 (UTC)
Afkomstig van Wikinews NL, de Vrije Nieuwsbron. "https://nl.wikinews.org/w/index.php?title=Help:Helpdesk&oldid=30836"