Naar inhoud springen

Harvey trekt over Texas, met name in Houston grote watersnood

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 augustus 2017 

Harvey trekt over Texas, met name in Houston grote watersnood

De ex-orkaan Harvey, die gisteren aan land kwam bij Rockport en nu over Texas trekt, richt zoals verwacht veel schade aan. De miljoenenstad Houston heeft te kampen met grote wateroverlast. Belangrijke wegen en straten zijn onder water gelopen. Inwoners van Houston hebben het advies gekregen hun huis niet te verlaten totdat de storm voorbij is. Harvey is inmiddels wel afgezwakt tot een tropische storm, maar weerkundigen verwachten dat de storm nog zeker tot woensdag aanhoudt.

De bewoners van Rockport kregen gisteren het dringende advies om elders heen te gaan, maar niet iedereen gaf hier gehoor aan. Er zijn zo'n 5000 reddingswerkers ingezet voor het zoeken naar slachtoffers in nood. Veel huizen en hele woonwagenkampen zijn verwoest. Doordat er ook veel elektriciteitsmasten zijn geknakt, zitten veel mensen zonder stroom. Wegen zijn bezaaid met allerhande puin en enkele kuststeden zijn geheel van de buitenwereld afgesneden.

Harvey treft ook de olie- en gasindustrie in de Golf van Mexico. Van meer dan honderd productieplatforms is het personeel geëvacueerd en boorinstallaties zijn stilgelegd.

Update - 28 augustus 2017 

Hoewel Harvey wat in kracht is afgenomen, is de wateroverlast in Houston van een niveau dat men nog nooit heeft meegemaakt. Tienduizenden inwoners van Houston zijn op zoek naar een veilig onderkomen. De gouverneur van Texas heeft bekendgemaakt dat er in totaal 12.000 hulpverleners worden ingezet.

De extreme regenval in Houston houdt naar verwachting nog drie dagen aan. Verwacht wordt dat het waterpeil pas woensdag of donderdag zijn hoogtepunt bereikt.

Het aantal doden door Harvey blijft oplopen. Mogelijk zijn het er al meer dan 15.

Update - 29 augustus 2017 

President Trump brengt een bezoek aan het getroffen gebied in Texas.

Update - 30 augustus 2017 

Harvey is opnieuw aan land gekomen, nu in Louisiana. Het aantal doden door de overstromingen in Texas is inmiddels opgelopen tot zeker 30. In Houston is een avondklok ingesteld.

Update - 31 augustus 2017 

In een fabriek van chemiemultinational Arkema op ca. 40 kilometer ten noordoosten van Houston, waar veel chemische stoffen liggen opgeslagen, hebben zich twee explosies voorgedaan. Als gevolg van de orkaan en de overstromingen werkte het koelsysteem niet meer. De eigenaar van de fabriek had hier gisteren al voor gewaarschuwd. Er worden nog meer explosies verwacht. Omdat het hele terrein al uit voorzorg was ontruimd, is er maar één politieagent die rook heeft ingeademd. Er zijn tegenstrijdige berichten over het gevaar voor de volksgezondheid dat de rook die uit de fabriek komt zou opleveren.

Bronnen

[bewerken]