Hemut Kohl (87), kanselier van de eenwording, overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 juni 2017 

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Hemut Kohl (87), kanselier van de eenwording, overleden

Vandaag is Helmut Kohl overleden op 87-jarige leeftijd. Hij was de bondskanselier van de Duitse hereniging in 1990 en hij was de leider die de Europese integratie bevorderde. Tijdens zijn ambt werd de euro (2002) ingevoerd en volgde een forse uitbreiding met tien nieuwe leden, waarvan zeven uit het voormalige Oostblok (2004).

Kohl regeerde 16 jaar over Duitsland en was daarmee de langst regerende bondskanselier die het land tot nu toe kende. Daarvoor was Konrad Adenauer dat, die hij als een soort grootvader zag. Kohl was lid van de coalitiepartij CDU/CSU.

De Duitse hereniging zou hem nooit gelukt zijn zonder de Amerikaanse presidenten Reagan en George en de Sovjet-president Michael Gorbatsjov. Niettemin speelde hij een behendige rol. Hij kreeg te maken met de Britse Margaret Thatcher, die wilde dat Duitsland een klein land zou blijven. De botsing met de Nederlandse premier Lubbers, die de Duitse eenwording te snel vond gaan, werd Lubbers in 1994 fataal toen die kandideerde voor het voorzitterschap van de Europese Unie.

Bron[bewerken]