Naar inhoud springen

Wikinieuws:Breaking news

Uit Wikinieuws

Tijdens een grote nieuwsgebeurtenis, moeten we proberen om zo goed mogelijk samen te werken voor het beste resultaat. Hier zijn een paar richtlijnen die je kan volgen - wanneer je de eerste bent die de gebeurtenis brengt -, volg de "eerste momenten"-adviezen. Wanneer het verhaal al op de site is, volg de Breaking News adviezen.

Eerste momenten[bewerken]

Plaats een artikel[bewerken]

Het is heel belangrijk om een artikel zo snel mogelijk aan te maken zodat niet meerdere mensen een soortgelijk artikel op dezelfde tijd beginnen. Overweeg om een kleine, korte samenvatting te maken en die te publiceren. Hierbij geldt wel dat een incompleet artikel alleen geplaatst dient te worden tijdens een breaking news gebeurtenis.

Breaking news artikelen kunnen voorzien worden van een {{breaking}} tag bovenaan het artikel (voorbeeld). Dit is om lezers er op attent te maken dat de informatie snel kan veranderen.

Noteer bronnen[bewerken]

Noteer alle bronnen die je hebt kunnen vinden. Wanneer je het hoort op de radio of TV, vermeld dat dan op de overlegpagina van het artikel.

Update het nieuwsoverzicht[bewerken]

Update het nieuwsoverzicht zo snel mogelijk! Hoe je dat doet kan je hier lezen.

Als het nieuws zich ontwikkelt[bewerken]

Zoek bronnen[bewerken]

Tijdens de eerste momenten van grote gebeurtenissen hebben bronnen zo snel mogelijk nodig. Probeer Google News, Yahoo News en bezoek sites als CNN, Sky News, BBC, Euronews enzovoort. Plaats je bronnen onderaan een artikel.

Voor nieuwe informatie, start nieuwe artikelen[bewerken]

Het hoofdartikel kan de grootste gebeurtenissen beschrijven. Maar voor nieuwe informatie of gebeurtenissen, zoals reacties van wereldleiders, dodentallen, arrestaties enz, start een nieuw artikel. We zijn een nieuwssite, geen encyclopedie, en we willen onze lezers zo snel mogelijk op de hoogte brengen van grote gebeurtenissen.

Tip voor artikelnaam[bewerken]

Probeer zo min mogelijk de naam van een artikel te wijzigen. Probeer daarom de gebeurtenis te omschrijven, zonder teveel details weg te geven die later een effect kunnen hebben op de naam wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is. Gebruik daarom dus niet "179 Doden bij aardbeving in California" als titel, maar bijvoorbeeld "Veel doden bij aardbeving in California".

Is het originele artikel al enkele uren oud, bijvoorbeeld 12 uur oud, start dan een nieuw artikel voor nieuwe informatie. Wanneer er bijvoorbeeld 12 uur na een aanslag een nieuw dodental word vrijgegeven, start een nieuw artikel en plaats een link in het originele artikel.

Categorie[bewerken]