Keizerspinguïn mogelijk uitgestorven eind deze eeuw

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 juli 2017 

Deze pinguïnsoort is met uitsterven bedreigd volgens een onderzoek
Keizerspinguïn mogelijk uitgestorven eind deze eeuw

Onderzoekers van het 'Centre national de la recherche scientifique' achten het mogelijk dat de keizerpinguïn in 2100 uitsterft.

Onder de centrale onderzoeksvraag: "wat is de impact van de klimaatverandering op het ecosysteem", bestudeerden de onderzoekers pinguïns in Adélieland (Antarctica).

Ze onderzochten de demografische ontwikkeling van het aantal pinguïns tussen 1962 en 2005, en kwamen tot de vaststelling dat als de klimaatverandering zich verderzet, het aantal broedparen zou teruglopen met 93%, vooral na het jaar 2050. Eind deze eeuw zouden dat er nog 400 zijn, terwijl in 1962 nog 6000 paren werden gemeten. Een groot probleem zou toetreden bij het smelten van het ijs, waardoor voedselvoorraden uitgeput raken.

Voor andere diersoorten is de opwarming van de aarde dan weer geen probleem. De albatros bijvoorbeeld zal er zelfs zijn voordeel uithalen.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « I pinguini imperatore potrebbero estinguersi in questo secolo », afkomstig van Wikinieuws (it) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 9 juli 2017.