Grenfell Tower in Londen geheel verwoest door brand

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 juni 2017 

De brandende Grenfell Tower
Grenfell Tower in Londen geheel verwoest door brand, vele tientallen doden

In Lancaster West Estate (en), in het noorden van de Londense wijk Kensington, is de Grenfell Tower, een 24 verdiepingen hoge flat, afgelopen nacht geheel uitgebrand. De brand ontstond aan het begin van de nacht in een van de onderste verdiepingen van de flat en verspreidde zich vervolgens door een nog onbekende oorzaak snel door het hele gebouw. Reddingswerkers konden het brandende gebouw bijna niet binnengaan. De situatie werd verder verergerd doordat bijna alle bewoners van de flat lagen te slapen op het moment dat de brand uitbrak, terwijl volgens enkele bewoners bovendien het brandalarm niet afging. Door de rook die zich in de gangen ontwikkelde kon niemand achteraf nog naar beneden. Flatbewoners die in de val zaten probeerden met zaklampen en mobiele telefoons de aandacht van buiten te trekken, maar de hulpdiensten konden op dat moment niets doen. Ooggetuigen vertellen over schreeuwende mensen in de flat en mensen die hun kinderen uit het raam gooiden, in de hoop dat iemand aan de voet van de toren ze zou opvangen. Een man kon een kind dat van vermoedelijk de negende of tiende etage naar beneden werd gegooid, in de armen opvangen. Daarnaast trachtte een persoon, middels een zelfgemaakte parachute, het in vlammen opgaande torengebouw te verlaten.

De brandweer rukte uit met rond 40 wagens en 200 man. Vanmorgen vroeg was men nog steeds bezig het vuur te bestrijden. Enige tijd werd gevreesd dat het gebouw zou instorten, maar dat gevaar lijkt nu geweken.

Zeker 74 gewonden liggen in het ziekenhuis, 20 van hen zijn er slecht aan toe. Naar schatting waren er honderden mensen in het gebouw toen de brand uitbrak. Veel mensen worden nog vermist, waaronder gehele gezinnen. De bovenste verdiepingen van het uitgebrande gebouw zijn nog steeds onbereikbaar. Eerder vandaag werden er zes doden geteld, inmiddels is dit aantal al opgelopen tot twaalf. De bovenste verdiepingen van de flat worden nog steeds doorzocht.

De beschuldigende vinger gaat naar de verhuurcorporatie, de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (en) (KCTMO). Het bewonerscomité van de flat had afgelopen november in een blog al gewaarschuwd dat de brandveiligheid van het gebouw ernstig te wensen overliet; zo waren brandblussers al jaren niet getest en was er maar één nooduitgang. KCTMO heeft hier naar het zich nu laat aanzien niets mee gedaan. Het gebouw, dat dateerde uit 1974, was vorig jaar gerenoveerd, maar daarbij lijken de brandrisico's niet te zijn aangepakt. Deze brand was slechts een kwestie van tijd, schrijft het comité vandaag op de blog.

In Nederland is inmiddels de discussie gestart over hoe brandveilig de gebouwen daar eigenlijk zijn. NOS heeft een overzicht gemaakt van de eisen waaraan een Nederlands gebouw wat dit betreft moet voldoen.

Update - Aantal doden - 15 juni 2017 

Het officiële aantal doden is verder opgelopen tot 17. De bovenste verdiepingen van het gebouw kunnen nog steeds niet goed doorzocht worden, de verwachting is dan ook dat het dodental nog verder zal stijgen.

Update - 16 juni 2017 

The Sun heeft een overzicht gepubliceerd van 65 personen die nog worden vermist na de brand. BBC heeft het over 76 vermisten. Gevreesd wordt dat zij allemaal zijn omgekomen. Het totale aantal doden staat nu officieel op 30.

De precieze oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend, wel is inmiddels duidelijk dat er voor het bekleden van de gevel een goedkoop en tevens erg brandbaar isolatiemateriaal werd gebruikt. Het betreffende materiaal is in de VS en Europa verboden, zo ook in het VK.

Update - Aantal doden en vermisten, mogelijke oorzaak - 17 juni 2017 

Het dodental staat nu officieel op 58 en dat aantal zal naar verwachting nog verder oplopen. Premier May – die zwaar onder vuur ligt vanwege haar te langzame optreden na de ramp – heeft gesproken met enkele slachtoffers die alles zijn kwijtgeraakt. Hierna erkende ze in een verklaring dat de hulp voor de overlevenden tekort is geschoten.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog steeds volop bezig (Wordt vervolgd).

Update - Aantal doden blijft oplopen - 19 juni 2017 

De politie gaat er nu van uit dat er 79 mensen zijn overleden. 5 lijken zijn reeds geïdentificeerd. 18 mensen die uit de brand ontsnapten liggen in het hospitaal voor verzorging, 9 van hen zijn in kritieke toestand.

Update - onderzoek afgesloten, lager dodental uiteindelijk op 71 vastgesteld - 16 november 2017 

De politie heeft het onderzoek naar de brand afgerond. De dood van enkele slachtoffers was in enkele gevallen dubbel geteld en de politie stelt het uiteindelijke dodental op 71. Het gaat om 70 volwassenen en een doodgeboren baby die kort na de brand geboren werd. Het te hoog ingeschatte aantal doden wordt geweten aan fraude. Sommige vermisten werden meermaals gemeld, in een geval 46 maal. Ook werden sommige vermisten onder meerdere namen gemeld.

Update - Gehospitaliseerd slachtoffer overleden - 29 januari 2018 

Een vrouw die de brand overleefde maar sindsdien in het ziekenhuis opgenomen was, is vandaag overleden. De precieze oorzaak van haar overlijden is niet bekend, wel zou ze al voor de brand aan een aanslepende ziekte geleden hebben. Haar dood wordt niet officieel aan de brand gelinkt.

Bronnen[bewerken]