Wikinieuws:Te importeren pagina's

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Aanmelding van importkandidaten van andere projecten

Met de importfunctie is het mogelijk om een pagina van een ander project in dit project in te voegen. Voordeel is dat de oorspronkelijke bewerkingsgeschiedenis ook mee geïmporteerd wordt.

Let wel: deze functie is nu in de incubator nog niet operationeel, maar wel voor de live versie van Wikinieuws aangevraagd.

Uitleg[bewerken]

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld voor wie het niet kent: de importfunctie wordt nu al op onder meer de Duitse en Engelse Wikipedia ingezet. Zie als voorbeeld de paginageschiedenis van het artikel van Ronnie Flex op de Duitse Wikipedia. De import is zichtbaar, omdat er vanaf 1 nov 2016 ineens overgegaan wordt in de versie in het Duits die door Gebruiker:Goroth is geschreven.

Voorbeelden waarbij dat wenselijk kan zijn
  • Er worden op de Nederlandstalige Wikipedia geregeld nieuwsartikelen aangedragen voor beoordeling/verwijdering, omdat Wikipedia geen nieuwssite is maar een encyclopedie. Ook als ze verwijderd zijn, zouden we de verwijderde versie kunnen importeren, want weg is niet helemaal weg op Wikimedia-projecten: ze zijn alleen niet meer zichtbaar voor gewone gebruikers of lezers. Deze kunnen hier naartoe worden geïmporteerd, bijgeschaafd en gepubliceerd. Door de (mogelijke aanstaande) verwijdering op Wikipedia, gaat daar de artikelgeschiedenis (mogelijk) verloren. Door de import blijven de oorspronkelijke bewerkers in de geschiedenis hier bewaard, wat auteursrechtelijk een juiste oplossing is.
  • Ook zouden artikelen geïmporteerd kunnen worden om een dossier verder te vullen. Een dossier is feitelijk een categorie, maar kan ergens (zoals op de hoofdpagina) een speciale plaats krijgen. Een mooi voorbeeld is Categorie:Griekse staatsschuldencrisis. Op de Nederlandse Wikipedia is geregeld actualiteit beschreven en met een import krijgen ze hier ook nog een Wikinieuws-functie
  • Andere kandidaten zijn bijvoorbeeld oorspronkelijk werk, zoals een oorspronkelijk interview op de Engelstalige Wikinieuws. Omdat het om oorspronkelijke journalistiek gaat, zullen lezers op Wikinieuws willen weten wie erachter zit, al is het een gebruikersnaam. Het artikel kan hier worden geïmporteerd, vertaald en gepubliceerd. De oorspronkelijke maker is hier in de geschiedenis terug te lezen.

Kandidaatartikelen[bewerken]

Graag aanmelden met een juiste link waar het artikel staat/stond en met een link naar eventuele overlegpagina's (zoals Te beoordelen pagina's). Zie ook: Wikinieuws:Ambassade voor aanvragen tot het vertalen van artikels.

Kandidaten Wikimedia-projecten in een andere taal[bewerken]

Kandidaten Wikimedia-projecten in het Nederlands[bewerken]