Oudste pijporgel van Suriname weer in gebruik
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
6 december 2017
Oudste pijporgel van Suriname weer in gebruik
Het oudste pijporgel van Suriname is weer in gebruik genomen. Na een restauratie van een jaar is het orgel uit 1835 weer te zien en horen in de Maarten Lutherkerk in Paramaribo.
Het gerestaureerde orgel werd vrijdag al overgedragen aan de kerkraad en het gehele weekend stond in het teken van vieringen en orgelconcerten. Op zaterdag was er een concert van Peter den Ouden samen met het Profesoe Blaaskwintet. De kerkelijke ingebruikname vond zondagochtend door Nancy Goede plaats. In de dienst gingen drie predikanten voor.
- Historie
De Nederlandse orgelbouwer Bätz kreeg in januari 1831 de opdracht om het orgel te bouwen. Zijn compagnon Witte wilde het in januari 1833 afleveren, maar moest onverrichter zake terugkeren omdat de kerk in september 1832 was afgebrand. Na de herbouw van de kerk werd het orgel er alsnog ingebouwd en op 3 mei 1835 werd het in gebruik genomen.
- Restauratie
Het gaat om een eenklaviers orgel met elf stemmen en een aangehangen pedaal. De dispositie werd in 1930 gewijzigd en in 1966 was er al eens een restauratie door de firma Flentrop.
Peter van Rumpt, werkzaam voor de Rosmalense orgelbouwer Pels & van Leeuwen, voerde de recente restauratie uit. Bij de restauratie was ook Rudi van Straten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken. In 2014 publiceerde hij een Inventarisatie Klinkend Erfgoed Paramaribo met een lijst van klinkend erfgoed in de stad en aanbevelingen over de restauratie van muziekinstrumenten.
Bronnen
[bewerken]- Reformatorisch Dagblad, "Oudste pijporgel Suriname weer in gebruik genomen", 5 december 2017
- Reformatorisch Dagblad, "Bätzorgel (1835) lutherse kerk Paramaribo gerestaureerd", 26 augustus 2016
- Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, "Inventarisatie Klinkend Erfgoed Paramaribo", Rudi Van Straten, 2014