Naar inhoud springen

Miljardeninvestering voor Argentijnse spoorwegmaatschappij

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 juli 2017 

Er wordt geïnvesteerd in nieuwe treinstellen
Miljardeninvestering voor Argentijnse spoorwegmaatschappij

De Argentijnse overheid heeft een plan klaarstaan dat een investering van 14,2 miljard dollar inhoudt om het spoorwegvervoer op te waarderen. De investeringen situeren zich voornamelijk in het passagiersverkeer op en rond de hoofdstad Buenos Aires en het vrachtverkeer.

In 2015 werd nog 1,2 miljard dollar geïnvesteerd in de vernieuwing van de grote lijnen. Gelijktijdig werden de spoorwegen opnieuw genationaliseerd. Volgens de huidige president moet het aantal passagiers dat dagelijks van en naar de hoofdstad reist met de Argentijnse Spoorwegmaatschappij (en) stijgen van de huidige 1,2 miljoen naar 5 miljoen.

Quote begin
"De spoorwegen moeten een sleutelrol spelen in het economisch herstel van Argentinië"

— Minister van Transport Guillermo Dietrich
Quote einde

Ook China pompt 4 miljard dollarin het Argentijnse spoorwegnetwerk. Ze gaat er de goederendiensten moderniseren. In ruil koopt de Argentijnse overheid 107 locomotieven en 3700 wagons van de Chinezen.

Hoewel veel mensen positief staan ten opzichte van de plannen, zijn critici over bepaalde zaken niet overtuigd. Jorge Wadell, die een boek over de spoorwegen publiceerde, denkt bijvoorbeeld dat spoorlijnen naar dunbevolkte steden weinig kans op overleven hebben.

Deze grootschalige investeringen in treininfrastructuur kwamen er onder meer na het treinongeluk in 2012 waarbij 51 doden vielen.

Bronnen

[bewerken]