Iraaks leger start in Hawija offensief tegen IS

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 september 2017 

Elitetroepen van de Iraakse special forces

Iraaks leger start in Hawija offensief tegen IS

Het Iraaks leger is op 20 september een offensief begonnen om de stad Hawija te heroveren op. Hawija is één van de twee laatst overgebleven bastions van de terreurgroep in Irak. De stad met 70 000 inwoners is van strategisch belang voor IS, die bij verlies het hoofdkwartier moet verplaatsen naar de woestijn op de grens met Syrië.

Het regeringsleger rukt steeds verder op de laatste dagen. Het kon 39 dorpen bevrijden uit handen van IS, en doodde 200 jihadisten. De Koerden die zich in de buurt van Kirkuk bevinden namen niet deel aan het offensief, de relaties tussen de Iraakse autoriteiten en de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging zijn verslechterd doordat de Koerden een referendum willen organiseren.

Op 23 september werd de eerste fase van het offensief voltooid met de herovering van 140km² grond ten oosten van Shirqat tot aan de Kleine Zab. IS lijkt op zijn laatste benen te lopen in Irak en Syrië. In Raqqa is de terroristische groepering aan de verliezende hand in een gevecht met onder meer de Syrische Koerden. IS staat ook nog eens onder druk van het Syrisch leger aan de Eufraatvallei.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Irak : l'armée lance l'offensive à Hawija contre Daech », afkomstig van Wikinieuws (fr) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 23 september 2017.

Gerelateerd[bewerken]