Boete van 41 miljoen voor NS voor fraude bij aanbesteding

Uit Wikinieuws

30 juni 2017 

Aan de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS is een boete opgelegd van 41 miljoen euro vanwege fraude. Het spoorwegbedrijf raakte hierin betrokken tijdens de aanbesteding van het vervoer per trein en bus in Limburg voor de periode van 2016 tot 2031. De in eerste instantie behaalde concessie heeft de NS inmiddels moeten afstaan aan Arriva.

Aan de aanbesteding vanaf juni 2014 namen Arriva, Veolia en de NS-dochter Abellio deel. Door misbruik van de machtspositie wist de NS deze aanbesteding in februari 2015 te winnen. Veolia werd echter in het gelijk gesteld nadat ze een klacht bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had neergelegd.

Volgens de ACM is aangetoond dat de NS een bod onder de kostprijs heeft gedaan, waardoor de concurrenten alleen hadden kunnen winnen als zij ook onder de kostprijs hadden geboden. De NS gaat nog wel in bezwaar tegen de beschuldiging dat het bod ook verlieslatend voor de eigen onderneming zou zijn geweest. Op dit punt is er ook steun van minister Dijsselbloem, die de andere voorvallen niettemin als 'zeer ernstig' beschrijft.

De boete voor de NS is mede zo hoog vanwege andere verstorende acties, zoals het gebruik maken van de vertrouwelijke gegevens die een voormalig directeur van Veolia verstrekte aan de NS-dochter Qbuzz. De NS heeft tussendoor een rechtszaak geschikt die was aangespannen door Transdev BBA, de huidige eigenaar van Veolia.

De fraudezaak heeft ook personele gevolgen gehad binnen de NS. Verschillende mensen uit de top verlieten het bedrijf, zoals Timo Huges en Engelhardt Robbe. Volgens de ACM is er onvoldoende bewijs gevonden dat beide bestuurders verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een leidinggevende rol in de fraude.

Bronnen[bewerken]