Naar inhoud springen

Donald Trump worstelt met CNN

Uit Wikinieuws
Karikatuur van Trump vs. CNN
Niet afkomstig uit de video

2 juli 2017 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bewerkte video op Twitter gezet waarop het net lijkt alsof hij aan het worstelen is met een logo van de nieuwszender CNN. Hiermee wil hij tot uitdrukking brengen dat hij ontevreden is over de berichtgeving van CNN over hem.

De video is een bewerking van een opname die werd gemaakt tijdens het World Wrestling Entertainment in 2007. Toen ging Trump zogenaamd een gevecht aan met sportcommentator Vince McMahon. Diens hoofd is in de bewerking op Twitter vervangen door het logo van CNN. Het bericht van Trump werd miljoenen malen bekeken en meer dan honderdduizend maal geliket.

De nieuwszender CNN heeft op de tweet van Trump gereageerd. Naast een kwalificatie als "kinderachtig" citeerde CNN een uitspraak van de presidentiële perssecretaris Sarah Huckabee Sanders van drie dagen geleden: "De president heeft op geen enkele manier ooit geweld aangemoedigd. Integendeel, juist." Daaraan voegden ze toe: "Wij zullen ons werk blijven doen. Misschien is het tijd dat hij daar ook mee begint."

In opiniestukken van media uit allerlei landen wordt met afkeuring gereageerd op de video van Trump. Hij zou er de democratie en de persvrijheid mee in gevaar brengen. Enkele dagen geleden viel hij ook al de journaliste Mika Brzezinski van MSNBC aan.

5 juli 2017 

Maker biedt excuses aan

De maker van de video die Trump twitterde heeft zijn excuses aangeboden aan CNN. Hij had hem bedoeld als satire en niet als een oproep tot agressie tegen CNN, zo reageerde hij via de website Reddit. Daar noemt hij zichzelf HanA**holeSolo. Omdat hij vaker antisemitische en racistische uitlatingen op Reddit heeft gezet, heeft Andrew Kaczynski van CNN hem opgezocht en geïnterviewd. Omdat hij beloofde voortaan af te zien van aanstootgevende posts, liet CNN weten zijn identiteit niet vrij te zullen geven. Daaraan voegde de nieuwszender wel toe: "CNN behoudt het recht om zijn identiteit te publiceren als dit verandert."

7 juli 2017 

Dreigementen van twitteraars en bloggers naar CNN

De mededeling om op de afspraak terug te komen, indien HanA**holeSolo zich er niet aan zou houden, is onder twitteraars opgevat als een dreigement en chantage. De reacties op Twitter zijn geëxplodeerd en - volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst - geheel uit zijn verband zijn gerukt. "Het is gewoon een ongelukkig geschreven zin ... De CNN-haat neemt nu echt krankzinnige vormen aan." Aan de discussie via de hashtag #CNNBlackmail doen ook bekende namen mee, zoals Donald Trump jr. Het extreemrechtse weblog Daily Stormer riep zelfs op om de namen en adresgegevens van de alle CNN-werknemers en hun familieleden te doxen, d.w.z. openbaar te maken.

Bronnen[bewerken]