Naar inhoud springen

Wikinieuws:Originele reportage

Uit Wikinieuws

Originele reportages kan je maken door mensen te interviewen of door onderzoek te doen naar een tot dusver nog niet gepubliceerd verhaal. Je kan ook een ooggetuigenverslag schrijven van een nieuwswaardige gebeurtenis. De artikelen kun je als nieuwsartikelen beschouwen (mogen in de hoofdblokken van de hoofdpagina komen). Maar dat is een optie, zeker geen verplichting, want ze staan in principe al op een eigen plaats op de hoofdpagina.

Onderscheid[bewerken]

Hier op Wikinieuws onderscheiden we:

Interview
Een interview is in principe voor Wikinieuws afgenomen. Een gebruiker kan zelf op pad zijn gegaan of een interview van een andere Wikinieuws hebben vertaald. Van andere interviews zijn de rechten voor reproductie meestal niet vrijgegeven. Alle interviews staan in de Categorie:Eigen reportage, interview en reisverslag.
Onderzoeksjournalistiek
Hier gaat het om nieuws waarvan de feiten grotendeels zelf zijn verzameld. Er zijn meerdere bronnen gebruikt, maar de schrijver gebruikte ze min of meer als een onderzoeker. Er kunnen eigen conclusies gemaakt zijn, zaken zijn nagerekend of geanalyseerd, of testen of metingen zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld: twee zaterdagen na elkaar een online petitie checken en concluderen dat er deze week duizend mensen hebben getekend. Een ooggetuigenverslag valt hier niet onder. Artikelen staan in de Categorie:Onderzoeksjournalistiek en in principe niet ook nog in de Categorie:Originele reportage.
Originele reportage
Omdat de bovenste twee ook originele reportages genoemd hadden kunnen worden − maar we hier deze categorieën hanteren − is dit een restcategorie. Een ooggetuigenverslag valt hier bij uitstek onder, maar ook een verslag van ontwikkelingen op een Wikiproject. Zo gauw de schrijver kan zeggen: "Ik heb het zelf gezien, ik was erbij, of ik maakte er deel van uit...", is een artikel een originele reportage. Nadere bronvermelding is in deze gevallen nogal eens afwezig, al kan het bericht verstevigd worden met externe bronnen. Pas wel op dat je betrokkenheid de neutraliteit niet in gedrang brengt. Je zou dan een opiniestuk kunnen overwegen. Het artikel staat in de Categorie:Eigen reportage, interview en reisverslag en bij de bronvermelding wordt het sjabloon {{Originele reportage}} geplaatst.
Welke hoort niet in dit rijtje thuis
'Gewone nieuwsberichten' zijn berichten waarvoor je bronnen hebt gebruikt, al waren het er meer. Stel je gebruikt vier onderscheidenlijke berichten uit De Standaard, De Volkskrant, de New York Times en de Süddeutsche Zeitung en schrijft op basis van die berichten een geheel nieuw artikel: dan heet dat gewoon journalistiek. Letterlijk overschrijven had al niet gemogen, dus je herschrijft het altijd al. Al zijn grondige artikelen vaak wel hele goede artikelen!

Andere mogelijkheden[bewerken]

De volgende titels moeten beginnen met de themanaam + dubbele punt, zodat de lezer direct duidelijk is dat het niet om een gewoon nieuwsartikel gaat.

Opiniestuk/Column
De titel begint met "Opinie: ..." of "Column: ..." en het wordt in elk geval geplaatst in de Categorie:Opinie en recensie.
Recensie
Recensie van een boek, muziekalbum, film, enz. De titel begint met "Recensie: ..." en het wordt in elk geval geplaatst in de Categorie:Opinie en recensie.
Reisverslag
Reisverslag van een noemenswaardige reis. Vergeet niet − waar mogelijk − relevante links naar Wikivoyage toe te voegen (met de link [[voy:...]]). De titel begint met "Reisverslag: ..." en het wordt in elk geval geplaatst in de Categorie:Eigen reportage, interview en reisverslag.
Originele fotoreportage
Artikelen over een bepaald onderwerp met zelfgemaakte foto's of van gebruikers van andere wiki-projecten. Deze komen in de Categorie:Originele fotoreportage te staan. Artikelen met een ruim aanbod aan foto's en weinig begeleidende tekst zijn toegestaan. Een titel die begint met "Fotoreportage:..." is in die gevallen verplicht.

Keuze gemaakt?[bewerken]

KLIK HIER OM EEN NIEUW ARTIKEL TE STARTEN

Er zijn wel enkele regels[bewerken]

In de buitenwereld is het niet de bedoeling om je voor te stellen als een vertegenwoordiger van Wikinieuws. Je mag wel zeggen dat je van plan bent te publiceren op Wikinieuws, maar het moet duidelijk zijn dat jouw acties onafhankelijk zijn van Wikinieuws. Bovendien mag je geen misbruik maken van de reputatie van Wikinieuws of de Wikimedia Foundation.

Externe link[bewerken]