Nederlandstalige Wikipedia meer dan 50.000 artikelen groot
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
28 januari 2005
- Nederlandstalige Wikipedia meer dan 50.000 artikelen groot
Sinds vannacht telt Wikipedia-NL meer dan vijftigduizend artikelen. Het vijftigduizendste artikel werd om 23:44 op 27 januari toegevoegd. Het gaat over het Italiaanse eiland Pianosa.
Wikipedia is een internationaal project dat zich ten doel stelt in vele talen een vrij toegankelijke en rechtenvrije encyclopedie te publiceren. Kenmerkend is de open structuur: iedereen kan artikelen toevoegen of bestaande artikelen bewerken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zogeheten 'wiki'-software. Beslissingen worden meestal door de gebruikers zelf genomen, waar nodig in onderling overleg. Wikipedia is door iedereen kosteloos en zonder aanmelding te raadplegen. De rechtsvorm is een stichting, Wikimedia foundation, gevestigd in Florida. Er zijn inmiddels ook twee lokale stichtingen opgericht in Frankrijk en Duitsland.
De Nederlandstalige versie van Wikipedia heet Wikipedia-NL en heeft als webadres nl.wikipedia.org. Deze heeft Nederlanders, Vlamingen, Surinamers en alle andere Nederlandstaligen als doelgroep. De Nederlandse Wikipedia ging in de zomer van 2001 van start. In oktober 2004 werd op Wikipedia-NL gemiddeld meer dan 380.000 keer per dag een pagina opgevraagd, door ruim 26.000 bezoekers per dag. De meeste bezoekers zijn, zoals te verwachten, afkomstig uit Nederland en België (66%, respectievelijk 27%). Wikipedia-NL kent op dit moment circa 335 actieve geregistreerde Wikipedianen (dat is jargon voor auteurs/bewerkers). Een harde kern van ongeveer 85 van hen is zeer actief.
Talen
[bewerken]Er bestaan nu Wikipedia's in 187 talen. De grootste is de Engelstalige, met thans ruim 450.000 artikelen. Vijf andere versies, waaronder de Duitstalige en de Franstalige, hadden al eerder meer dan 50.000 artikelen. De Nederlandstalige versie heeft deze mijlpaal nu ook bereikt. Hiernaast vindt u een diagram dat de stormachtige groei van het aantal artikelen in de Nederlandstalige versie weergeeft, vanaf januari 2002.
Elke encyclopedie in elke taal staat op zichzelf. De Nederlandstalige versie is dus geen vertaling van de Engelstalige Wikipedia. Dat brengt met zich mee dat artikelen over eenzelfde onderwerp in de verschillende talen ook een verschillende inhoud hebben. De structuur van Wikipedia maakt het daarbij mogelijk om van een artikel met één muisklik een versie in een andere taal te raadplegen.
Hiernaast zijn er ook aanverwante projecten zoals een woordenboek (http://nl.wiktionary.org), een nieuwssite (http://nl.wikinews.org) een citatensite (http://nl.wikiquote.org), een site met boeken en handleidingen (http://nl.wikibooks.org) enz. Wikipedia en Wikinews hadden met berichtgeving omtrent rellen in Belize onlangs een primeur, ze waren hiermee alle nieuwsdiensten voor. Dit nieuws werd gepubliceerd door een lokale Wikipediaan die daar woont, zie: Onrust in Belize in 2005.
Kwaliteit
[bewerken]Door de open structuur heeft Wikipedia een grote toegankelijkheid. Dit heeft als doel op termijn in zekere mate van volledig te worden. Dat iedereen zelf informatie kan toevoegen is een toepassing van de gedachte "twee weten meer dan één". Een gebruiker die meent een onjuistheid of een onvolledigheid in een artikel aan te treffen, kan het artikel zelf bijwerken.
Bij een groot aantal artikelen heeft de samenwerking tussen diverse (soms anonieme) auteurs geleid tot een duidelijke toename van zowel de lengte als de kwaliteit van het artikel. Met een artikellengte van zo'n 2000 byte per artikel behoort de Nederlandstalige Wikipedia tot de best gevulde Wikipedia's. Er zijn ook legio artikelen die nog uitbreiding behoeven: Wikipedia-NL is dus nog niet af. Gelukkig vinden velen het leuk om aan Wikipedia te werken en hun kennis voor anderen beschikbaar te maken.
Een sterk punt van Wikipedia ten opzichte van papieren encyclopedieën is de actualiteit: recente gebeurtenissen, zoals het overlijden van bekende personen, kunnen zeer snel verwerkt worden. Dit gebeurt vaak binnen enkele uren.
Neutraal standpunt
[bewerken]Een principe van Wikipedia is dat de artikelen een encyclopedisch karakter moeten hebben: Er worden feiten gepresenteerd, geen meningen. Vaak helpt het juist, dat mensen met verschillende meningen aan hetzelfde artikel werken. Samen werken zij dan toe naar een neutraal standpunt.
Knelpunten
[bewerken]Het project Wikipedia kent door zijn open structuur ook enkele knelpunten, zoals:
- auteursrecht - Er mogen in Wikipedia geen teksten of afbeeldingen worden opgenomen waarop auteursrechten van derden rusten. Dit maakt strenge controle noodzakelijk.
- kwaliteit - De open structuur kan ook leiden tot bijdragen van matige kwaliteit. Via automatisch gegenereerde lijsten waarop recente wijzigingen en nieuwe artikelen staan vermeld, kunnen gebruikers toevoegingen van anderen volgen, en indien nodig wijzigen.
- vandalisme - Soms worden bestaande pagina's gevandaliseerd of worden nieuwe pagina's aangemaakt met onzinnige of onwelvoeglijke inhoud. Hierop wordt permanent gecontroleeerd, en dergelijke pagina's worden zo snel mogelijk aangepast of verwijderd.
- discussie - Over onderwerpen met levensbeschouwelijke of politieke aspecten ontstaan soms meningsverschillen. Omdat Wikipedia geen centrale autoriteit kent die een knoop doorhakt op zo een lastig punt, moeten de gebruikers in onderling overleg tot consensus komen.
- geldgebrek - Naarmate de Wikipedia's (en aanverwante projecten) steeds populairder worden, neemt het beroep op de hardware gestaag toe. Wikipedia ontvangt op dit moment geen structurele subsidie, zodat er regelmatig inzamelings-acties worden houden.
Auteurs
[bewerken]Aangezien iedereen artikelen in Wikipedia kan bewerken, is iedereen een potentiële auteur. Sommige bezoekers leveren slechts een enkele bijdrage. Naast de geregistreerde gebruikers (zoals auteurs op Wikipedia meestal worden genoemd) is er een grote groep mensen die anoniem wijzigingen aanbrengen. Al deze gebruikers wonen verspreid over de de wereld; er zijn Nederlandstalige Wikipedianen in onder andere Japan, Mali, Thailand, Australië en de Verenigde Staten. Sommige gebruikers richten zich op een bepaalde tak van wetenschap, kunst of sport. Andere houden zich vooral bezig met het vergroten van de toegankelijkheid door bijvoorbeeld het categoriseren van artikelen en het aanbrengen van interne verwijzingen.
De auteurs beleven aan dit hobby-project veel plezier. Het is leuk om op deze wijze kennis met anderen te delen. En via de artikelen van collega-auteurs wordt veel nieuwe kennis opgedaan. De eenvoudige en snelle uitwisseling van informatie, zonder commercieel oogmerk en met een hoge mate van democratie, is een toepassing van het Internet zoals dit de bedenkers ervan voor ogen heeft gestaan; dit draagt bij aan het genoegen dat de gebruikers eraan beleven.
Waar vindt u Wikipedia?
[bewerken]De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org. Op deze pagina kunnen ook links naar anderstalige Wikipedia's worden gevonden. Het vijftigduizendste artikel staat hier.