Naar inhoud springen

Trump: VS stapt uit nucleair akkoord met Iran

Uit Wikinieuws

8 mei 2018 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanavond in een persconferentie bekendgemaakt dat de VS uit het Joint Comprehensive Plan of Action (en), de nucleaire deal met Iran die in 2015 werd gesloten, stapt. Concreet betekent dit dat de economische sancties tegen Iran, die met dit akkoord werden opgeheven, opnieuw van kracht worden. Het is zelfs mogelijk dat er nog extra sancties bij komen (Trump heeft hierop gezinspeeld), maar hierover is nog geen duidelijkheid. Het opnieuw invoeren van de sancties (zoals de handel in staal, aluminium en kolen en in olie en olieproducten) zal overigens nog minstens 90 dagen duren; bedrijven en overheden moeten de tijd krijgen om hun lopende activiteiten in Iran af te ronden.

Als een van de argumenten voert Trump aan dat Iran ondanks de deal volgens hem toch is doorgegaan met zijn kernprogramma: "We hebben bewijs dat Irans belofte om op te houden met het maken van een kernwapen een leugen was, zoals Israël vorige week liet zien". Trump heeft nooit iets gezien in het JCPOA, dat hij "de slechtst mogelijke deal ooit" noemde. Ook beschuldigt hij Iran van terrorisme. In die zin komt zijn besluit dus niet als een verrassing, al bestond tot vanavond bij sommigen de hoop dat Trump het akkoord toch niet volledig zou laten vallen. Trump hield in zijn toespraak nog wel een soort kleine slag om de arm: hij had het over "een nieuwe en blijvende overeenkomst", die echter alleen tot stand kan komen als aan allerlei extra voorwaarden die Trump aan Iran stelt wordt voldaan.

Wereldwijd wordt bijna overal negatief gereageerd. Alleen Saoedi-Arabië en Israël zijn blij met het opzeggen van de deal. Premier Netanyahu noemt het besluit van Trump "moedig en juist". Vooral voor de economie van Iran zelf betekent het opzeggen van de deal slecht nieuws. Voor veel bedrijven die de laatste jaren weer voorzichtig in Iran investeerden is de toekomst die ze hier zagen weg.

De Iraanse president Rohani heeft vrijwel direct gereageerd en gedreigd dat zijn land op korte termijn opnieuw zal beginnen met het verrijken van uranium. Als onderdeel van de deal had Iran in 2015 toegezegd hiermee te stoppen. Rohani wil nu snel onderhandelen met de landen die niet uit het akkoord zijn gestapt.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Trump TV Network, "URGENT: President Trump Announces Iran Nuclear Deal Decision - May 8, 2018 - PRESS CONFERENCE", video op YouTube, 8 mei 2018