Naar inhoud springen

Mark Rutte treedt met zijn derde kabinet af

Uit Wikinieuws

15 januari 2021 

Het kabinet-Rutte III is vrijdag afgetreden, na bijna vier jaar regeren en twee maanden en twee dagen voordat ze wegens Tweede Kamerverkiezingen 2021 sowieso demissionair zouden zijn geworden. Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn kabinet vrijdagmiddag aangeboden bij de koning op Paleis Huis ten Bosch.

De aanleiding voor het aftreden van Rutte-III is de zogeheten Toeslagenaffaire, waardoor de afgelopen jaren vele duizenden ouders zwaar in de problemen zijn geraakt omdat ze door de Belastingdienst onterecht als fraudeur werden aangemerkt en bijgevolg hun kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Op 17 december j.l. verscheen er een vernietigend rapport van de parlementaire ondervragingscommissie, waarin werd geconstateerd dat de gedupeerde ouders "ongekend onrecht" was aangedaan en dat zelfs de beginselen van de rechtsstaat waren geschonden. Zowel de Tweede Kamer als ambtenaren en rechters treft blaam, volgens de commissie. Vijf dagen later zegde het kabinet aan alle gedupeerde ouders een compensatiebedrag van 30.000 euro toe, waarvan is beloofd dat het binnen vier maanden zou worden uitbetaald.

Rutte zei vrijdag in zijn toelichting op het besluit om zijn kabinet demissionair te maken dat de politieke verantwoordelijkheid voor de Toeslagenaffaire bij zijn kabinet "en nergens anders" lag. Hij erkende ook dat het "op een verschrikkelijke manier" was misgegaan en benadrukte dat iets als dit in de toekomst nooit meer mag gebeuren. Rutte noemde het in december in verschenen rapport snoeihard, maar fair. Verder was volgens Rutte het voltallige kabinet het erover eens dat het hele politieke systeem had gefaald, waardoor er alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid kon worden gedragen.

De zwaarste kritiek in het in december verschenen rapport betrof Wiebes, die in Rutte-III minister van Economische Zaken en in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën was. Wiebes is vrijdag dan ook als enige minister in het kabinet definitief opgestapt. De overige kabinetsleden blijven wel demissionair doorregeren, onder meer vanwege de acute dreiging van de coronacrisis. Het demissionair worden van het kabinet zal verder niet van invloed zijn op het regelen van de financiële compensatie voor de getroffen ouders, beloofde Rutte vrijdag.

Rutte liet ook nog weten dat hij vindt dat hij gewoon door kan gaan als lijsttrekker van de VVD.

Bronnen

[bewerken]
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: