Wikinieuws:Nieuwscafé/Archief/2008
Archief
[bewerken]Het archief van 2007 vind u hier.Sterkebak 5 mei 2008 20:02 (UTC)
Geen onzin verkopen
[bewerken]Titel: 'Joran van der Sloot heeft mogelijk bekend Natalee Holloway te hebben vermoord'
De titel is onjuist. Zolang de inhoud van een bekentenis niet duidelijk of onbekend is mogen we een dergelijke titel niet gebruiken. Ook niet als er 'heeft mogelijk' bijstaat.--Okido 2 feb 2008 00:17 (UTC)
- Mee eens. Het betrof een aanpassing van een eerdere titel die onomwonden aangaf dat hij zou hebben bekend haar te hebben vermoord. De titel is ondertussen gewijzigd in 'Peter R. de Vries zou beschikken over belangrijke bekentenis van Joran van der Sloot in zaak-Holloway'. Wikix 2 feb 2008 13:30 (UTC)
- Prima werk Wikix, bedankt. --Okido 2 feb 2008 16:41 (UTC)
Sarkozy en Bruni treden in het huwelijk
[bewerken]Franse president 'Sarko' en zijn vriendin Carla Bruni zijn officieel getrtouwd, moet daar geen wikinews over zijn? 82.217.220.204 2 feb 2008 18:07 (UTC)
Het staat je vrij daarover een nieuwsbericht te schrijven. Wikix 5 feb 2008 10:54 (UTC)
Doelstellingen Wikinews t.o.v. Wikipedia
[bewerken]Ik ben een beetje de draad kwijt aan het raken. Het betreft in dit geval het artikel Fossiel van zeer primitieve vleermuis ontdekt dat ik schreef als een nieuwsitem ([1]) en wat nu naar mijn idee (bijna) een encylopedieartikel is geworden, met veel meer achtergronden. Ik zou het artikel zoals het nu is liefst naar Wikipedia verhuizen, want er is daar nog geen artikel over de w:Onychonycteris finneyi.
Het lijkt me evident dat Wikinews en Wikipedia verschillende doelstellingen hebben. Wikipedia is een encyclopedie, waarin je dus informatie terugvindt die geverifieerd is, waarvoor wetenschappelijk bewijs is, of op andere gronden sociaal en/of cultureel consensus over bestaat. Zo ver mogelijk uitgewerkt, specifiek op een bepaald onderwerp per artikel (en WP gaat daar overigens vaak de mist mee in). Wikipedia zou ook veel terughoudender moeten omgaan met het verwerken van de actualiteit, zo zou de pagina "In het nieuws" gewoon wegmoeten.
Wikinews is een nieuwssite, met korte maar krachtige berichten gebaseerd op informatie uit nieuwsbronnen (althans ik heb niet de tijd om als een freelance journalist vrije nieuwsgaring te doen). Het belang is hier: het nieuws. Daarbij moet de titel duidelijk zijn, de inhoud daarmee te maken hebben en kan voor achtergronden en verklaringen doorgewezen worden naar de andere Wikimedia projecten.
Let wel: alle respect voor collega Wikix die het artikel dat ik hier als voorbeeld noem aanvulde, het is een stuk completer. Vraag is slechts: moet het nu op WP of WN...
mvg, Theo Assen 14 feb 2008 19:03 (UTC)
Nieuwsberichten hoeven niet per se kort te zijn. Wel is het zo dat wat op Wikinews staat niet de vormt dient aan te nemen van een encyclopedie-artikel en vice versa wat op Wikipedia staat niet de vorm van een nieuwsbericht. Er is natuurlijk wel een tussengebied en daar zal ook niet aan te ontkomen zijn, wil men een en ander verduidelijken. Een encyclopedisch artikel zal - als het goed is - wat formeler van toon zijn, terwijl een nieuwsartikel meer details, achtergrondinformatie en dwarsverbindingen kan leggen om zaken uit te leggen.
Wat het voorbeeld betreft wat je aanhaalt (dat van dat vleermuisfossiel), ik vond dat nogal aan de korte kant en heb het daarom uitgebreid maar wel op zodanige wijze dat het toch een nieuwsartikel blijft. Bovendien staat er ook een kort bericht over op in het nieuws - Biologie en leek het me ook om die reden goed dat het nieuwsbericht op Wikinews wat meer informatie geeft.
Je kunt je inderdaad afvragen of de 'in het nieuws'-pagina's wel op Wikipedia thuishoren. Strikt genomen eigenlijk niet maar omdat het gaat om - als het goed is - korte berichten zou het naar mijn mening wel kunnen. Maar dan moet er wel voor gewaakt worden dat het korte berichten blijven. Zodra een bericht te lang wordt, kan het beter worden ingekort en de langere versie (met eventueel een verdere uitbreiding) op Wikinews worden neergezet en via een link met Wikipedia verbonden worden.
Wikix 14 feb 2008 20:39 (UTC)
Vraagje
[bewerken]Wordt al het nieuws dat op Wikipedia staat hier ook toegevoegd? (reacties a.u.b. op m'n overleg, ik heb nl. geen account en dus geen volglijst en ik kom hier nauwelijks) 80.126.25.66 16 feb 2008 12:08 (UTC)
- Heb ik toch een overleg.. :P Helemaal vergeten.. Freaky 16 feb 2008 12:09 (UTC)
Translation-Project
[bewerken]In the future, we want to translate articles in the german language. Plaese write some articles :-) Greetings Franz from German Wikinews.--80.130.225.79 29 feb 2008 13:53 (UTC)
- Today, we translate: Prins Harry terug op britse bodem, thanks for the content. --80.130.208.189 1 mrt 2008 13:08 (UTC)
- Today, we translate: Erkenning Kosovo Nederland, thanks for the content. --80.130.241.150 4 mrt 2008 21:39 (UTC)
- Today, we translate: Hillary Clinton overweegt Obama als Running mate, thanks for the content. --Franz Wikinews 5 mrt 2008 18:13 (UTC)
- Today, we translate: Frankrijk zal Nederland steunen na uitzending islamfilm van Wilders, thanks for the content. --Franz Wikinews 6 mrt 2008 22:22 (UTC)
Categorie hernoemen
[bewerken]Hai, ik ben nieuw hier op wikinews en ik heb een vraag: is het mogelijk om een categorie te hernoemen en hoe gaat dat in zijn werk? Het gaat om de Categorie:Nieuws, die zou ik Categorie:Nieuws naar thema willen noemen, om meer in een lijn te zijn met hoe het op de hoofdpagina wordt genoemd. En kan ik dit gewoon doen, of moet er eerst over overlegd worden? Groeten, Hajo 28 mrt 2008 15:56 (UTC)
- Hoi, een categorie is niet zo makkelijk te hernoemen als een pagina. Het enige dat je kunt doen is de inhoud van de ene naar de andere categoriepagina kopiëren en alle pagina's in de categorie aanpassen om ze in de nieuwe categorie te zetten. Dit kan eventueel met een bot gedaan worden. Het lijkt me handig om over deze wijziging eerst te overleggen. Ik weet niet of daar een centrale plek voor is, dus ik zou gewoon afwachten of er hier reacties bijkomen. Groet, Erwin 28 mrt 2008 19:07 (UTC)
- Het klopt inderdaad wat Erwin zegt. De voorgestelde naam (Categorie:Nieuws naar thema) geeft inderdaad beter weer wat de inhoud is. Categorie:Wereld is de tegenhanger voor de indeling naar continent/land etc. Dit zou dan ook Categorie:Nieuws naar regio of zo iets moeten worden. Voel je vrij om te doen of te laten wat je wilt. HenkvD 28 mrt 2008 19:20 (UTC)
- Categorie:Nieuws naar regio lijkt mij ook een goed idee, en de derde zou dan kunnen zijn Categorie:Nieuws per jaar, die al bestaat, dan zijn er drie ingangen: plaats, tijd en onderwerp, die in de Categorie:Alles kunnen staan. Omdat Categorie:Nieuws per jaar nog onder Categorie:Nieuws stond, heb ik hem naar Categorie:Alles verplaatst, net als Categorie:Dossiers omdat die over verschillende onderwerpen gaat. Wat er nu nog staat onder Categorie:Nieuws is allemaal "thema". Voor de rest zal ik afwachten wat er nog aan reacties komt hierover. Groet, Hajo 28 mrt 2008 20:58 (UTC)
- Omdat er geen bezwaar is gekomen, heb ik de Categorie:Nieuws en de Categorie:Wereld hernoemd naar Categorie:Nieuws naar thema respectievelijk Categorie:Nieuws naar regio en de subcats omgezet. Groeten, Hajo 11 mei 2008 16:00 (UTC)
- Categorie:Nieuws naar regio lijkt mij ook een goed idee, en de derde zou dan kunnen zijn Categorie:Nieuws per jaar, die al bestaat, dan zijn er drie ingangen: plaats, tijd en onderwerp, die in de Categorie:Alles kunnen staan. Omdat Categorie:Nieuws per jaar nog onder Categorie:Nieuws stond, heb ik hem naar Categorie:Alles verplaatst, net als Categorie:Dossiers omdat die over verschillende onderwerpen gaat. Wat er nu nog staat onder Categorie:Nieuws is allemaal "thema". Voor de rest zal ik afwachten wat er nog aan reacties komt hierover. Groet, Hajo 28 mrt 2008 20:58 (UTC)
- Het klopt inderdaad wat Erwin zegt. De voorgestelde naam (Categorie:Nieuws naar thema) geeft inderdaad beter weer wat de inhoud is. Categorie:Wereld is de tegenhanger voor de indeling naar continent/land etc. Dit zou dan ook Categorie:Nieuws naar regio of zo iets moeten worden. Voel je vrij om te doen of te laten wat je wilt. HenkvD 28 mrt 2008 19:20 (UTC)
Categorisatie
[bewerken]Er is iets wat ik nog niet begrijp mbt de datumcategorisatie. Bij de oudere subpagina's van de jaren, bijv. Wikinieuws:2006/juni staan links naar de datumcategorieën, maar bij de nieuwere, bijv. Wikinieuws:2007/december staan links naar subpagina's daar weer van, waar dan weer links naar de artikelen op staan. Wat is gebruikelijk om te doen bij nieuwe artikelen, een datumcategorie aanmaken en die in het betreffende jaar zetten, of een link op de subpagina van die dag zetten, of allebei? Groeten, Hajo 28 mrt 2008 21:21 (UTC)
- De hoofdpagina maakt gebruik van de subpaginas, zoals Wikinieuws:2008/maart/28, die met behulp van een bot dagelijks gegenereerd worden. Deze kunnen ook gebruikt worden op de paginas als Wikinieuws:2008/maart. Op bijvWikinieuws:2006/juni staat de DynamicPageList nog uitgeschreven, maar dat is geen wezenlijk verschil.
- Een nieuw artikel wordt door het plaatsen in de categorieën in combinatie met de functionalitiet van DynamicPageList automatisch getoond op de hoofdpagina en de portalen! Er is geen verdere actie nodig (behalve misschien het drukken op de actualiseer link)! Bijvoorbeeld je artikel NPB akkoord met cao-voorstel, staat automatisch op de Hoofdpagina onder de juise datum, op Nederland onder het kopje Economie en op Economie on der het kopje Nederland.
- PS. Datumcategorieën als Categorie:28 maart 2008 mogen als rode link blijven (in tegenstelling tot wikipedia). De DynamicPageList op Wikinieuws:2008/maart/28 pakt deze toch wel op. HenkvD 29 mrt 2008 12:37 (UTC)
- Okee, dank je voor de uitleg! Groeten, Hajo 29 mrt 2008 15:37 (UTC)
Nog eens categorisatie
[bewerken]Hai, ik heb een voorstel bedacht over de datumcategorisatie, hier te vinden. Reacties zijn welkom. Groeten, Hajo 29 mrt 2008 22:24 (UTC)
1000
[bewerken]Het 1000e nieuwsbericht Oppositie Zimbabwe claimt verkiezingszege, officiële uitslag nog niet bekend is vandaag (31 maart 2008) aangemaakt. Op 2 september 2006 werd het 500e nieuwsbericht aangemaakt, dat is ruim anderhalf jaar geleden, dat is gemiddeld nog geen nieuwsbericht per dag. HenkvD 31 mrt 2008 19:46 (UTC)
- Tja, Wikinews lijkt een langzame starter te zijn, tenminste in het Nederlandse taalgebied. Toch denk ik dat er hoop is voor de toekomst; het concept van een vrij bewerkbare nieuws bron is veelbelovend, als maar meer mensen er van zouden weten... ik heb een berichtje in de Kroeg op Wikipedia gezet, misschien wekt dat nog belangstelling. In de tussentijd moeten we maar met de mensen die we hebben Wikinews draaiende houden. Hajo 1 apr 2008 14:02 (UTC)
- Zie ook[2]. 80.126.25.66 1 apr 2008 16:12 (UTC)
Categorieen
[bewerken]Kunnen we niet i.p.v. Categorie:28 maart 2008 een Categorie:Maart 2008 maken? Dat rood vind ik niet zo mooi ;) 80.126.25.66 1 apr 2008 16:11 (UTC)
- O ik kom hier nooit. Sorry. Ik zie dat hier boven er al wat over staat. 80.126.25.66 1 apr 2008 16:13 (UTC)
- Ik vind dat rood ook niet zo mooi, maar om ze allemaal blauw te maken is nogal een klus, en het zoeken op datum gaat handiger via de subpagina's van de Wikinews:jaarpagina's... maar het zou wel netter staan. Hajo 1 apr 2008 20:42 (UTC)
sjablonen
[bewerken]Hai, na een foutje van mij (niet toevoegen van noinclude-tags) staan nu een paar niet-sjablonen in Categorie:Sjabloon hoofdpagina en ik krijg ze er niet weg. Weet iemand raad? Groeten, Hajo 1 apr 2008 18:15 (UTC)
- Het is al opgelost... kennelijk duurde het even voor het doorkwam. Groeten, Hajo 1 apr 2008 20:02 (UTC)
Niet actieve sysop's
[bewerken]Hallo,
Het valt mijn op dat bijna geeneen van de sysop's nog actief is op deze wikinews. Daarom wou ik graag dat de niet actiefe sysop's hun status kwijt raakte. Het heeft namelijk geen zin om sysop te zijn zonder dat je wat doet.
Bij geen gehoor zal ik via het Nieuwscafe de afzettingen aankondigen.
Sterkebak 9 mei 2008 17:48 (UTC)
- Ik denk dat een afzettingsprocedure weinig zin heeft. Dit is geen Wikipedia, dus de inactiviteitsregel hoeft hier niet te gelden. Zolang de huidige sysops geen misbruik maken van hun mogelijkheden zie ik geen enkele reden ze af te zetten. Het is natuurlijk mooi als een sysop actief is, maar ach wees blij als iemand af en toe langskomt om hier te helpen. Dit is nu eenmaal een rustiger project. --Erwin 10 mei 2008 14:39 (UTC)
- Ik ben er ook niet voor. Inderdaad is het hier een stuk stiller dan op wikipedia en alle bijdragen, zowel van editors als sysops zijn meegenomen. Als we ooit zo druk worden als wikipedia valt er over te denken, maar tot die tijd zou alleen misbruik van status voor mij een reden zijn voor afzetting van een sysop. Hajo 10 mei 2008 15:11 (UTC)
- Het staat zo vreemd, op wikinews zijn elf mensen met speciale rechten, Van die elf zijn er 10 inactief. Sterkebak 10 mei 2008 20:02 (UTC)
- En de ene (ik?) moet dan alles alleen doen?
- Op zich ben ik niet tegen opschoning van deze lijst, maar er zijn een groot aantal hindernissen op de weg.
- Je dient de betrokkenen te infromeren om ze de mogelijkheid te geven om te reageren
- Wat zijn de critera voor afzetting of herbenoeming?
- Hoeveel stemmen zijn er nodig voor een geldige stemming
- Etc etc. HenkvD 11 mei 2008 18:41 (UTC)
- Informoren op de overlegpagina. Twee weken geven om te reageren. Bij voldoende stemmen afzetten? Zoals op wikipedia ieder jaar gebeurd? Sterkebak 15 mei 2008 19:54 (UTC)
- Ik zet wat in elkaar en kijk jullie mening dan wel even. Sterkebak 16 mei 2008 20:57 (UTC)
- Zover ik heb gezien heeft Sterkebak de betrokkenen geïnformeerd.
- Voor afzetting dat men in een jaar tijd niets gedaan heeft op de wiki of een jaar geen knopjes heeft gebruikt?
- Hoeveel actieve gebruikers zijn er?
- Misschien toch handig die etc etc te benoemen.
- Ik denk dat het belangrijk is dat er met consensus hierover besloten wordt, en op zich is daar geen peiling/stemming voor nodig als men hier gewoon dit kenbaar maakt. Romaine 17 mei 2008 19:42 (UTC)
- Ik zet wat in elkaar en kijk jullie mening dan wel even. Sterkebak 16 mei 2008 20:57 (UTC)
Voorstel
[bewerken]Moderatorschap is geen status voor het leven. Zorg dat je het krijgt als je het nodig hebt. Behoud het als mensen je vertrouwen. Geef het op als je het niet nodig hebt. Zie er vanaf wanneer je het gevoel hebt dat mensen je niet vertrouwen.
Moderatorschap wordt voor 1 jaar verleend. Na een jaar worden de andere gebruikers middels een peiling in staat gesteld, bij voorkeur gemotiveerd, bezwaren in te dienen tegen een moderator. Indien er geen bezwaar bestaat tegen een moderator, dan behoudt deze de status. Wanneer er bezwaren zijn, dan verliest de moderator de moderatorstatus indien minder dan 75% steunbetuigingen zijn ontvangen. Er is geen eis aan het minimaal aantal steunbetuigers verbonden. Het betreft geen stemming, maar een peiling die onvrede tot uitdrukking kan brengen. Het doel is enerzijds om een stemming, waaraan zonodig iedereen moet meedoen, te vermijden (als er namelijk geen bezwaren zijn, dan hoeft er ook geen steun betuigd worden), en anderzijds dat het moderatorschap niet automatisch voor het leven is. Wanneer een moderator niet werkelijk tegen de regels handelt, maar toch verantwoordelijk is voor extra werk voor de gemeenschap vanwege een gebrek aan vertrouwen, dan is het waarschijnlijk het verstandigste, dat mensen in de gelegenheid worden gesteld hun bezwaren gedurende een periode te kunnen uiten.
Een moderator kan van deze jaarlijkse opiniepeiling gebruik maken om te laten weten dat deze zijn ambt niet wenst te verlengen indien deze dat wenst.
- Mijn voorstel.. Ik bericht alle moderatoren op hun overlegpagina. twee weken later beginnen we een peiling. Er is geen minimum aantal stemmen dus we kunnen gewoon de wiki richtlijn hanteren. Is dat een idee? Sterkebak 16 mei 2008 20:59 (UTC)
- Ik zou me niet zo druk maken om die niet-actieve sysops... Op WikiSource hebben ze vorig jaar geloof ik alle niet-actieve sysops verwijderd, maar toen werd in één keer iedereen wakker en gaf het meer heibel dan dat het wat goeds opleverde... Ik zit hier als sysop ook maar met tijden, de ene keer fiets ik hier effe langs om te kijken of er geen rare dingen worden uitgehaald, maar de andere keer kijk ik ook wel eens drie maanden niet op Wikinews... Adnergje 16 mei 2008 21:34 (UTC)
- Bevoorbeeld wearth geeft op zijn gebruikerspagina in 2006 aan dat hij geen bureacraat meer wil zijn. En toch is hij het. Er zijn nog meer mensen die al sinds 2006 niks meer gedaan hebben. Die hebben die rechten niet nodig en moeten het dan gewoon inleveren. Is mijn mening tenminste. Sterkebak 17 mei 2008 09:48 (UTC)
- Ik denk dat wanneer een gebruiker meer dan een jaar niet op Wikinews is geweest, de moderatorrechten mogen worden afgenomen. Mij lijkt het niet aan te bevelen om jaarlijks de moderatorrechten te moeten herbevestigen. (Ik neem aan dat men hier ook gewoon een desysop-procedure kan starten als een gebruiker tegen consensus in gaat?) Romaine 17 mei 2008 14:01 (UTC)
- Mijn voorstel.. Ik bericht alle moderatoren op hun overlegpagina. twee weken later beginnen we een peiling. Er is geen minimum aantal stemmen dus we kunnen gewoon de wiki richtlijn hanteren. Is dat een idee? Sterkebak 16 mei 2008 20:59 (UTC)
- Er is niet veel aan richtlijnen hierover op Wikinews. Op Wikinieuws:Sysop wordt gesteld dat een moderator voor "een bepaalde tijd wordt aangesteld" en dat hij/zij dan zelf moet aangeven of dit verlengd moet worden. Wat betreft de desysop-procedure, daarvan wordt alleen gezegd dat de moderator bij misbruik van bevoegdheden, na hierop gewezen te zijn, deze bevoegdheden kan worden afgenomen; niets over een stemming of zo. Misschien moeten we overleggen of we hierover een uitbreiding/aanpassing van de richtlijnen willen; ik zou er wel op willen aandringen deze zo kort en simpel mogelijk te houden. Groeten, Hajo 17 mei 2008 14:44 (UTC)
- Misschien willen we wel wat duidelijkere richtlijnen, want alle richtlijnen op Wikinews slaan nog op de opzettingsperiode, en overal wordt ook nog gesproken van tijdelijke sysops enzo, en dat lijkt me nu niet meer echt van toepassing... Adnergje 18 mei 2008 12:40 (UTC)
- Er is niet veel aan richtlijnen hierover op Wikinews. Op Wikinieuws:Sysop wordt gesteld dat een moderator voor "een bepaalde tijd wordt aangesteld" en dat hij/zij dan zelf moet aangeven of dit verlengd moet worden. Wat betreft de desysop-procedure, daarvan wordt alleen gezegd dat de moderator bij misbruik van bevoegdheden, na hierop gewezen te zijn, deze bevoegdheden kan worden afgenomen; niets over een stemming of zo. Misschien moeten we overleggen of we hierover een uitbreiding/aanpassing van de richtlijnen willen; ik zou er wel op willen aandringen deze zo kort en simpel mogelijk te houden. Groeten, Hajo 17 mei 2008 14:44 (UTC)
- hier is de beheerderslijst ter info (en nee, waerth is er geen). groetjes, oscar 18 mei 2008 01:10 (UTC)
- Ik ben het wel eens met Adnergje, nu Wikinews groter lijkt te worden is er misschien wel behoefte aan wat "vastere" richtlijnen over hoe iemand moderator wordt en blijft. Ik wil wel een voorlopig voorstel hierover opzetten ter discussie, als daar steun voor is. Groeten, Hajo 20 mei 2008 22:56 (UTC)
- Ga je gang Hajo, ik denk dat je het best simpel nog kunt houden. Bijvoorbeeld dat men bij een jaar inactief een bericht krijgen en als ze na een 2 weken of een maand niets laten horen dan automatisch desysop krijgen. (Maar dan wat beter verwoord.) Romaine 20 mei 2008 23:04 (UTC)
Twee vragen -opgelost-
[bewerken]- 1. Geen rode link?
Ik vroeg me af waarom Circus Renz Berlin geen rode link is. Het artikel bestaat niet op Wikipedia. https://nl.wikinews.org/wiki/Circus_niet_gediend_van_dierenactie
- 2. Waarom worden de pagina's/artikel van de betreffende data niet aangemaakt, dus Categorie:28 maart 2008. Dit wordt in rood weergegeven en 'bestaat niet' maar kan men wel aanmaken. Groet, --Okido 10 mei 2008 20:43 (UTC)
- 1 Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat je naar een andere wikipedia linkt. Ik druf dit echter niet met zekerheid te zeggen. Sterkebak 11 mei 2008 09:20 (UTC)
- 2 Een categorie is niet verplicht. Ik ben wel druk met ze allemaal toch nog invoeren. Sterkebak 11 mei 2008 09:18 (UTC)
- 1. De link verwees door naar een ander artikel, Circus Herman Renz, dat wel bestaat. Omdat het hier echter om twee verschillende circussen gaat, heb ik de link verwijderd. Groeten, Hajo 11 mei 2008 15:07 (UTC)
- @Sterkebak er Hajo, bedankt voor de info en hulp. Persoonlijk ben ik tegen teveel rode links met name als het om de Categorie vermeldingen gaat. Bijvoorbeeld 'Politie' en 'Buitenland' zijn rood en dit schept geen duidelijkheid bij de lezers. Die begrijpen dat mogelijk niet. Maar zoals jullie al aangeven er wordt voortdurend aan gewerkt. Kwestie van volhouden en het komt goed. --Okido 11 mei 2008 18:35 (UTC)
- Links naar zusterprojecten als Wikipedia worden niet rood als ze niet bestaan.
- Datum categorieen als Categorie:28 maart 2008 mogen rood blijven, en zijn niet strict noodzakelijk voor de werking van Wikinews door middel van <DynamicPageList>
- Rode categorieen als Categorie:Politie kunnen beter vermeden worden.
- Ik hoop dat dit een beetje duidelijkheid schept. HenkvD 11 mei 2008 18:50 (UTC)
- Ik wil binnenkort wel alle categorie datum's van 2008 blauw maken door er een tekst boven te zetten, als dat een idee is. Sterkebak 12 mei 2008 09:34 (UTC)
- Ze worden zo wel blauw, maar er ontstaat een erg grote en onoverzichtelijke categorie, zie bijvoorbeeld Categorie:2008. Waar ik bij de oude datums mee begonnen ben is het plaatsen in maandcategoriën, zie bijvoorbeeld Categorie:April 2005 en die maandcategoriën dan in de jaarcategorie. Zo blijft het overzichtelijk, zie ook Wikinieuws:Datumcategoriën. N.B. het is niet echt noodzakelijk, omdat er al gezocht kan worden via de dynamicpagelists, maar het geeft een extra zoekmogelijkheid. Groeten, Hajo 13 mei 2008 16:58 (UTC)
In strijd met -opgelost-
[bewerken]De tekst Wikinews Reporter in het Sjabloon:Originele reportage is in strijd met de strekking van Wikinews:Originele reportage. Men kan en mag zich niet voorstellen of uitgeven als zijnde een Wikinews Reporter. Men is geen Wikinews Reporter, men werkt niet in opdracht van Wikinews etc. etc. Men moet alle schijn vermijden. Ik heb de tekst gewijzigd in freelance reporter. --Okido 10 mei 2008 21:32 (UTC)
Samenvoegen
[bewerken]Hai, ik wil voorstellen de Categorie:Mobiliteit samen te voegen met Categorie:Verkeer, aangezien ze min of meer over hetzelfde gaan. De samengevoegde categorie kan mi het beste Categorie:Mobiliteit heten, omdat dit een wat breder begrip is. Groeten, Hajo 11 mei 2008 16:14 (UTC)
- Hoi, Hajo, de indeling in categorieën is niet altijd even duidelijk. Als je er mee aan de slag gaat en je baseert je conclusie op een bepaalde tekst die je gevonden hebt leg deze dan even vast op de OP (overlegpagina) van die betreffende categorie opdat later voor iedereen duidelijk is waarop het gebaseerd is of krijg je aanvullende informatie (wat de bedoeling is).
Is verkeer en vervoer in dit geval niet duidelijker? http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Verkeer_en_vervoer --Okido 11 mei 2008 18:27 (UTC)
- Verkeer en vervoer zou ook prima zijn wat mij betreft. Hajo 11 mei 2008 22:30 (UTC)
- Zijn samengevoegd in Categorie:Verkeer en vervoer. Hajo 15 mei 2008 14:38 (UTC)
Redactieruimte is blanco -opgelost-
[bewerken]De redactieruimte is voor mij niet meer bereikbaar en geeft een totaal wit/blanco scherm. Is dat bij anderen ook zo? Wat is er aan de hand? Groet,--Okido 14 mei 2008 11:06 (UTC)
- Hier ook...hij bestaat nog wel, want hij staat gewoon in Categorie:Wikinieuws. En in Recente wijzigingen is ook niet te zien dat er iets aan veranderd is. Het enige wat ik kan bedenken is dat het iets te maken heeft met de verwijdering van Help:Bewerken, omdat daarvoor een link in MediaWiki is veranderd. Ik zal aan Adnergje vragen of dat er iets mee te maken kan hebben. Groet, Hajo 14 mei 2008 13:11 (UTC)
- Heb het gevraagd, we moeten maar even afwachten of hij het weet. Groeten, Hajo 14 mei 2008 13:20 (UTC)
- P.S. Sjabloon:Hoofding Redactieruimte doet het ook niet. Hajo 14 mei 2008 13:23 (UTC)
- Bij mij werkt de link weer. Volgens mij is het opgelost. Bedankt dat jij er naar hebt gekeken en dit hebt doorgeven. Groet,--Okido 14 mei 2008 14:28 (UTC)
Samenvoegen?
[bewerken]Ik vraag me af of Help:Wikinews en Wikinieuws:Info niet beter samengevoegd kunnen worden, het doel van beide pagina's is hetzelfde: een overzicht van Wikinews geven. De samengevoegde pagina zou dan mi het beste Help:Wikinews kunnen (blijven) heten. Wat denken jullie? Groeten, Hajo 14 mei 2008 15:58 (UTC)
- Nee, dat moet je beslist niet doen. Help:Wikinews is uitsluitend voor de helpfuncties. Deze pagina is niet geschikt voor 'teksten'. Het moeten korte 'opdrachtregels' blijven. Wikinews:Info geeft informatie over het 'instituut' Wikinews. Deze pagina is nog wat beperkt maar zal in de toekomst wel meer uitbreiden. Groet, --Okido 15 mei 2008 22:34 (UTC)
- Prima, dan laten we het zo. Groeten, Hajo 15 mei 2008 23:29 (UTC)
Lijst van gebruikers
[bewerken]Hai allemaal, ik heb een nieuwe lijst gemaakt, hier te vinden, waarop alle actieve gebruikers hun naam kunnen zetten. Het is de bedoeling om zo een beter overzicht te krijgen, omdat de Speciaal:Gebruikerslijst te groot is om handig in gebruik te zijn. Ik hoop dat iedereen zijn/haar naam op deze lijst wil zetten. Groeten, Hajo 14 mei 2008 22:39 (UTC) done Sterkebak 15 mei 2008 17:50 (UTC)
- Hajo, je bedoeling is goed, maar ook gevaarlijk. Iedereen kan meedoen aan Wikinews. De Speciaal:Gebruikerslijst geeft logischerwijs niet aan of iemand wel of niet actief. Voor de doorsnee gebruiker is dit ook niet van belang. Wel als zij een bepaalde functie hebben (beheerder/moderator/sysop). Dan ligt het anders. Er zijn veel gebruikers die regelmatig 'vertrekken' en toch later weer terugkomen. Onderschat ook niet hun bijdragen. Elke bijdrage is er één.
- Naar mijn mening moet in ieder geval de Speciaal:Gebruikerslijst met alfabetische letters worden voorzien. Ik zal dat eens nakijken. (A B C D E F G Klik op de letter). Ik denk dat mensen de indruk krijgen van een verplichting dat als gevraagd wordt hun gebruikersnaam op een lijst met actieve gebruikers te plaatsen. Dat kan averechts werken. Jouw bedoeling is zuiver, Hajo, daar twijfel ik geen moment aan. Groet, --Okido 15 mei 2008 22:55 (UTC)
- Hai Okido, ik snap je punt, maar ik denk toch dat een gebruikerslijst nuttig kan zijn. Speciaal:Gebruikerslijst is simpelweg te lang, zelfs als je er een alfabetische "zoek" op zet (als dat al kan, aangezien het een speciale pagina is, maar dat weet ik niet zeker). Het is zeker niet mijn bedoeling om onderscheid te gaan maken tussen gebruikers die veel en gebruikers die weinig bijdragen en het woordje "actief" is misschien ongelukkig gekozen. Ik zal de titel veranderen in Wikinieuws:Lijst van gebruikers en duidelijk op de lijst vermelden dat het geen verplichting is om je naam erop te zetten. Op die manier blijft het informeel en niet dwingend. Groeten, Hajo 15 mei 2008 23:37 (UTC)
Gepubliceerd
[bewerken]Haaj all,
Ik heb de categorie gepubliceerd even verborgen gemaakt. Ik zie namelijk niet wat voor meerwaarde eraan zit om die onder elk lemma te zetten.
Groetsels,
Sterkebak 15 mei 2008 17:51 (UTC)
- De meerwaarde is er eigenlijk niet, maar die categorie is er omdat Wikinews NL gebruik maakt van een héél omslachtig systeem: artikelen die én in de juiste datumcategorie staan, én in de "gepubliceerd"-categorie, komen op de pagina Wikinews: YY/MAANDNAAM/DD, bijvoorbeeld Wikinieuws:2008/mei/12, en deze pagina wordt dan weer geincluded op de hoofdpagina... Zou het niet simpeler zijn om, in plaats van elke dag een dagpagina aan te maken, elke dag die categorie blauw te laten maken door de bot die dit doet? Dan kan er ineens naar die categorie gelinkt worden vanuit de hoofdpagina, en hebben we een pak minder omwegen... Adnergje 16 mei 2008 16:19 (UTC)
- Lijkt mij een goed plan; als ik het goed begrijp, worden er dan geen dagpagina's meer gemaakt en verdwijnt de categorie Gepubliceerd, en gaat het eventuele zoeken op datum dan via de datumcategoriën? Groeten, Hajo 16 mei 2008 16:59 (UTC)
- Artikelen die alleen van het datum sjabloon zijn voorzien komen dan direct op de hoofdpagina. Het ontwikkel/publiceer sjabloon voorkomt dat puberaal geklieder direct op de hoofdpagina komt. Het verbergen van de categorie gepubliceerd lijkt mij afdoende.
- Goed idee verder om via een bot van te voren de datum categorieen kan aanmaken. Ik zie zojuist dat het op de Engelse wikinews ook gebeurt en wel door en:User:CalendarBot.
- HenkvD 16 mei 2008 18:38 (UTC)
- Dat publiceer/ontwikkel-principe zou ik aanhouden, juist om de reden die Henk geeft. Maar het kan allemaal een stuk minder omslachtig met die datumpagina's/categorieën... Adnergje 16 mei 2008 21:29 (UTC)
Categorieen (2)
[bewerken]Hoi,
We hebben nu heel veel rode categorieen en maar een paar blauwe. Kunnen we daar geen structuur in aanbrengen?
bevoorbeeld
- Nieuws naar jaar
- 2007
- 2007 per maand
- 2007
- Sport
- Voetbal
- Tennis
Enz enz.
Als we hier een mooie lijstje van maken dan werkt het ook veel makkelijker. Sterkebak 17 mei 2008 10:09 (UTC)
- Daar wordt al aan gewerkt. Categorie:Alles bevat
- Nieuws per jaar
- 2005, 2006, 2007 en 2008. Over het blauw maken van rode datumcategorieen wordt hierboven juist gesproken. Ruim 60 datumcategorieen zijn echter nog ongecategoriseerd
- Nieuws naar regio
- Nieuws naar thema
- Categorie:Sport etc. in dit geval onderveerdeeld in Olympische Spelen, Tennis, Voetbal etc.
- Nieuws per jaar
- Ook de portalen zijn op soortgelijke wijze ingedeeld.
- PS. Bij voorkeur dient elk nieuwsbericht een categorie met een datum, een regio en een thema bevatten. HenkvD 17 mei 2008 11:05 (UTC)
- Ik heb zojuist een aantal datumcategorieen (zoals Categorie:01 maart 2008) voorgedragen voor verwijdering, omdat de juiste notoatie Categorie:1 maart 2008 (zonder 0) is. HenkvD 18 mei 2008 08:16 (UTC)
Upload functie
[bewerken]Hoi,
Kan de functie lokaal uploaden mischien weer worden aangezet. Ik heb namelijk heel veel foto's die bij artikelen kunnen passen ik wens alleen niet meer met commons te werken. Kan een mod deze functie aanzetten?
Met vriendelijke groet,
Sterkebak 17 mei 2008 13:44 (UTC)
- Dit is via Meta geregeld, dit kan niet ongedaan worden gemaakt door beheerders. Reden is volgens mij dat foto's die bij een artikel op de Nederlandstalige Wikinews kunnen worden gebruikt, ook vaak op andere Wikinews-en kan worden gebruikt en dat daarom vereist is dat ze naar Commons worden geuploaded. Adnergje 18 mei 2008 12:44 (UTC)
- Waarmee mensen verplicht worden naar een ander talige project te gaan. Sterkebak 18 mei 2008 19:57 (UTC)
Aankondiging Afzetprocedure
[bewerken]Hallo,
Bij deze kondig ik een afzetprocedure aan tegen de volgende gebruikers:
- Gebruiker:Walter
- Gebruiker:Robotje
- Gebruiker:Puckly
- Gebruiker:Oscar (ook bureacrat)
- Gebruiker:LennartBolks
- Gebruiker:Jeroen
- Gebruiker:GerardM
- Gebruiker:Fly-Man
Al deze gebruikers zijn geinformeerd op hun overlegpagina ivm met de stemming. Indien er minder steun is dan 50% van de gemeenschap met de gebruiker zijn moderatorstatus inleveren. De stemming loopt van 17 mei 2008 16:30 t/m 24 mei 2008 16:30
U kunt stemmen door u handtekening te zetten onder het juiste kopje. U kunt u stem aanpassen tot het verstrijken van de eindtijd. Mensen met meer dan 3 bewerkingen van voor het starten van de stemming mogen een stem uitbrengen.
- Hai Sterkebak, sorry hoor, maar dit vind ik een beetje te kort door de bocht. We zijn nog aan het overleggen hierover, naar aanleiding van de op zich terechte vraag van jou over de inactieve moderatoren (zie ook hierboven) en er zijn op dit moment geen richtlijnen over afzetten of op welke manier dat zou moeten gebeuren. Laten we het eerst daarover eens worden want deze afzetprocedure heeft in mijn ogen geen waarde. Groeten, Hajo 17 mei 2008 15:04 (UTC)
- Sterkebak, het is allemaal prachtig waar je mee bezig bent, maar het bevalt me niet. Ben het met je eens dat een groot aantal sysops niet actief zijn binnen Wikinews. Ik heb zelf de lijst nagelopen en apart gezet die de laatste zes maanden geen bijdragen hebben geleverd. Volgens mij zou de benoeming voor een jaar moeten gelden en na een jaar zouden de bevoegdheden automatisch moeten worden ingetrokken. Een bureaucrat kan dan opnieuw bekijken of verlenging wenselijk is. Volgens mij zitten er een groot aantal gebruikers van Wikipedia bij. Ik zou zeggen, val ze daar maar gewoon lastig en willen ze niet helpen, zet dan het bewijs op Wikinews dan is het snel gebeurd met die gasten. Ik heb geen zin in al die stemmingen. Mensen die zes maand niet actief zijn moeten gewoon opzeggen, voor hen zelf is de positie ook heel ongeloofwaardig en ze houden zich niet aan de voorwaarden. Groet, --Okido 17 mei 2008 22:42 (UTC)
- Zoals ik hierboven heb laten weten is het denk ik voldoende om hier met elkaar (de gemeenschap) te besluiten of deze gebruikers deze sysop-rechten dienen te behouden of niet, dat kan via onderstaande of middels overleg waaruit blijkt dat er geen bezwaar is. Een alternatief is ene procedure bedenken van een jaar inactiviteit automatisch desysop, nadat deze melding heeft gekregen. Om het aan gebruikers die sysop over te laten lijkt me niet zinvol, een aantal zijn vertrokken en anderen vinden het niet de moeite waard er aandacht aan te besteden. Romaine 17 mei 2008 23:07 (UTC)
- Ik ben ook wel te vinden voor een regeling van na zes maanden of een jaar niet actief volgt desysop; alleen voor degenen die nu moderator zijn zijn vind ik dat we ze moeten vragen of ze er prijs op stellen dat te blijven, aangezien er tot nu toe geen regeling hierover is en er ook niet was toen ze moderator werden. De meesten zijn geloof ik ook op Wikipedia; we kunnen het ze daar vragen. Groeten, Hajo 17 mei 2008 23:55 (UTC)
- Ik denk dat je het ze zeker kunt vragen, maar de knopjes van een sysop zijn geen cadeautje (ook niet voor het leven) en zijn er om gebruikt te worden. Een moderayor heeft geen bijzondere status, enkel de mogelijkheid te doen wat de gemeenschap verlangt. Romaine 18 mei 2008 00:04 (UTC)
- Dat is zeker waar... ik heb berichtjes geplaatst op de Wikipedia-pagina's van de mods die langer dan zes maanden niet actief zijn geweest op Wikinews, dus binnenkort weten we waarschijnlijk wel of ze moderator willen blijven. Hajo 18 mei 2008 00:51 (UTC)
- dank dat je die moeite hebt gedaan hajo! het doet me deugd dat er weer mensen zijn die wikinieuws leven willen inblazen, want, hoewel ik er zelf niet veel tijd voor heb, ben ik zeker bereid om tenminste technisch en als bureaucraat mijn inzichten en diensten ter beschikking te blijven stellen ;-) groetjes, oscar 18 mei 2008 01:00 (UTC)
- You're welcome Oscar, en fijn dat je wilt blijven helpen. Groeten, Hajo 18 mei 2008 01:06 (UTC)
- Zo te zien heeft Wikinews bijna dagelijks wel nieuwe nieuwsberichten. Dus het project loopt nog steeds, al is het misschien op een rustig tempo. Chris heeft een wikibreak genomen zie ik trouwens op diens gebruikerspagina, maar die komt wel weer terug. Mag ik vragen Oscar, waar jou drukte vandaan komt? Het heeft de indruk dat het wat structureel is zoals ik je hoor de voorbije maanden. Romaine 18 mei 2008 01:16 (UTC)
- Een dag niet online en in 1x een hele batterij aan Nieuwscafé-berichten... Ten eerste zou ik zo'n "stemming" langer dan een week laten duren, omdat dit een kleiner project is. Zelfs op het drukbezochte Wikipedia duren stemmingen 2 weken, dus dat zou ik zeker hier ook als richtlijn willen aanhouden. Verder zou ik allereerst eens iedereen een bericht op Wikipedia hebben gestuurd, omdat daar nu eenmaal vaker op wordt gekeken (waarvoor dank aan Hajo, hij heeft dit zo te zien al gedaan). Bovendien is het goed om eerst aan de inactieve sysops te vragen of ze vrijwillig hun sysopstatus willen inleveren, omdat ze er toch geen gebruik van maken. Dit werkt denk ik een stuk simpeler en gebruiksvriendelijker dan ze gewoon een stemming aan hun broek te hangen... Adnergje 18 mei 2008 12:50 (UTC)
- Zo te zien heeft Wikinews bijna dagelijks wel nieuwe nieuwsberichten. Dus het project loopt nog steeds, al is het misschien op een rustig tempo. Chris heeft een wikibreak genomen zie ik trouwens op diens gebruikerspagina, maar die komt wel weer terug. Mag ik vragen Oscar, waar jou drukte vandaan komt? Het heeft de indruk dat het wat structureel is zoals ik je hoor de voorbije maanden. Romaine 18 mei 2008 01:16 (UTC)
- Opvallend is dat vooral gebruikers die je hier niet ziet hieronder een stem uitbrengen. Ik vraag me af of daar waarde aan gehecht moet worden. Romaine 28 mei 2008 15:40 (UTC)
- Tja, het is vooralsnog maar een peiling omdat we nog geen richtlijnen hierover hebben, maar als we hier richtlijnen over aannemen, dan kunnen we alsnog kijken wie er in aanmerking komt om moderator te blijven. Groeten, Hajo 28 mei 2008 16:27 (UTC)
Walter
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
- Walter heeft op zijn overlegpagina aangegeven dat hij nooit een echte moderator is geweest op Wikinews. Hij heeft zelf zijn sysop-rechten weggenomen. Romaine 18 mei 2008 08:00 (UTC)
- zie het metalog van 09:14, 18 May 2008 idd. oscar 18 mei 2008 08:36 (UTC)
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Robotje
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Het is goed te zien dat de gemeenschap hier recentelijk behoorlijk actief lijkt te zijn geworden. Ik heb ooit de functie van moderator op Wikinews gekregen omdat er nogal wat puin geruimd moest worden i.v.m. copyrightschendingen in een periode dat er nauwelijks moderatoren waren. Als de Nederlandstalige WikiNews-gemeenschap zo actief blijft als het nu is, wil ik hier best wat actiever worden als moderator wat ik ook al zo'n 3,5 jaar op de Nederlandstalige Wikipedia ben. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat de inactiviteit van mijn kant op Wikinews een goede reden is om een het moderatorschap van mij te beëindigen. Dus ook in dat geval even goede vrienden. - Robotje 20 mei 2008 18:57 (UTC)
- Voor mezelf sprekend, ik zie geen reden je het moderatorschap te ontnemen, zeker niet als je hier actiever wilt worden. Hajo 20 mei 2008 23:01 (UTC)
- Ik denk dat als gebruikers actief willen worden, ze dat nu in de praktijk kunnen laten zien. Waar volgens mij wel meer een toename in gewenst is is het aantal nieuwsberichten. Romaine 20 mei 2008 23:10 (UTC)
- Voor mezelf sprekend, ik zie geen reden je het moderatorschap te ontnemen, zeker niet als je hier actiever wilt worden. Hajo 20 mei 2008 23:01 (UTC)
- Wat mij betreft mag Robotje de sysopstatus ook behouden - Puckly 21 mei 2008 08:24 (UTC)
- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat puckly en chris zeggen. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- --Jeroen 27 mei 2008 21:36 (UTC) Gewoon laten houden.
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Puckly
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Ken123 21 mei 2008 08:47 (UTC)
- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- --Jeroen 27 mei 2008 21:38 (UTC) Wat ze hierboven allemaal zeggen. --Jeroen 27 mei 2008 21:38 (UTC)
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Opmerkingen
[bewerken]Ik zou het jammer vinden als ik geen sysop meer ben op Wikinews. Ik was het afgelopen jaar inderdaad een stuk minder actief op zowel Wikipedia als op Wikinews. Ik probeer inmiddels weer iets actiever op Wikipedia te zijn en omdat Wikinews nu ook nieuw leven lijkt te worden ingeblazen, acht ik het niet onwaarschijnlijk dat ik ook hier weer actiever zal worden. Puckly 20 mei 2008 20:09 (UTC) PS. Als de enige reden om te desysoppen dus "inactief" is, dan wil ik dat hierbij dus ontkennen.
- Is het toeval, of wil je weer actief worden door deze desysop? Ken123 20 mei 2008 20:20 (UTC)
- Nou, soms hebben we een wakeupcall nodig... ik zie geen redenen voor afzetting en als Puckly weer actief wil worden, we kunnen meer mensen goed gebruiken. Hajo 20 mei 2008 23:05 (UTC)
- Ik denk dat als gebruikers actief willen worden, ze dat nu in de praktijk kunnen laten zien. Maar waarin wil je actiever worden? Met de nieuwsberichten vooral (wat het meeste werk zal zijn) of ook onderhoud? Romaine 20 mei 2008 23:08 (UTC)
- Het is geen toeval en het is wat Hajo aangeeft: ik had even een wakeupcall nodig...
- Op een gegeven moment had ik minder tijd voor Wikipedia en Wikinews en bovendien draaide Wikinews naar mijn idee niet echt lekker, omdat er te weinig mensen echt actief waren.
- Het lijkt er nu op dat het weer een beetje begint te lopen en ik hoop mijn steentje weer te kunnen bijdragen. Ik wil zowel weer nieuwsberichten gaan plaatsen als ook weer onderhoud gaan doen.
- Puckly 21 mei 2008 08:24 (UTC)
- Oké, dan ben ik tegen je afzetting ;-) Ken123 21 mei 2008 08:48 (UTC)
Oscar
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- goed te zien dat er weer leven in deze brouwerij komt! het lijkt me dat er minimaal 2 bureaucraten op een wiki gewenst zijn (min of meer een onofficiële steward-richtlijn). een dergelijke rol ben ik zeker bereid minimaal te blijven vervullen. ik zal daartoe de emailwaarschuwingen bij wijzigingen van mijn OP alhier weer aanzetten, zodat ik nog beter bereikbaar ben. groetjes, oscar 18 mei 2008 00:48 (UTC)
- Ook 2 bureaucraten op een kleine wiki als deze? Romaine 18 mei 2008 00:50 (UTC)
- altijd 2, zodat er niet 1 de baas kan gaan spelen (kwam nogal eens voor in het verleden, met name zelfs op kleine wiki's), en opdat er altijd wel 1 kan helpen. groetjes, oscar 18 mei 2008 00:54 (UTC) ps - de emailfunctie vind ik niet in de interface van deze wiki, die dus in meerdere opzichten achtergesteld lijkt te zijn? (en de tijdsaanduiding is ook vreemd :S)
- Tijdsaanduiding kun je in je profiel instellen (moest ik ook). Emailfunctie staat hier gewoon aan. Zoals ik in het volgende onderwerp gemeld heb, als er een tekort is om noodzakelijke functies te vervullen dan ben ik daar, indien de gemeenschap dat wenst, beschikbaar voor. Romaine 18 mei 2008 01:04 (UTC)
- ik bedoelde de tijdsaanduiding van de sigs alhier... het is nu nl al tien over drie maar de ondertekening loopt 2 uur achter. oscar 18 mei 2008 01:13 (UTC)
- Dat dien je dus in je profiel aan te passen, via Speciaal:Voorkeuren, tabblad Datum en tijd, en dan het tijdsverschil middels je browser toevoegen (=knop). Op nl-Wikipedia had ik al aangegeven dat het misschien wenselijk is om zomer- en wintertijd automatisch om te laten zetten, maar geen reactie kwam erop. Romaine 18 mei 2008 01:17 (UTC)
- LOL alsof ik dat niet weet; kijk nu eens naar je horloge en dan naar de tijd achter je ondertekening svp? groetjes, oscar 18 mei 2008 01:22 (UTC)
- Hahahahaha, inderdaad: een bug, dat klopt niet. Romaine 18 mei 2008 01:29 (UTC)
- als we het dan toch over bitjes hebben, dan zou ik me ook kunnen voorstellen dat het onderhand tijd wordt dat de imho meest trouwe sysop alhier Gebruiker:HenkvD spoedig bureaucraat wordt; dat zou hem in staat stellen om mod-benoemingen verantwoord te kunnen uitvoeren. groetjes, oscar 18 mei 2008 20:25 (UTC)
- Ik zou het wel okee vinden als Henk bureaucraat wordt, als hij dat zelf ook wil. Hajo 20 mei 2008 23:08 (UTC)
- Henk is inderdaad een prima kandidaat voor bureaucraat; betrokken vanaf het eerste uur en vrij veel actief. - Puckly 21 mei 2008 08:24 (UTC)
- Zonder ervaring of goede richtlijnen zou ik geen goede bureaucraat kunnen zijn. Nu Hajo duidelijke voorstellen heeft gedaan wil ik de bureaucraat functie wel accepteren. HenkvD 21 mei 2008 19:15 (UTC)
- Henk is inderdaad een prima kandidaat voor bureaucraat; betrokken vanaf het eerste uur en vrij veel actief. - Puckly 21 mei 2008 08:24 (UTC)
- Ik zou het wel okee vinden als Henk bureaucraat wordt, als hij dat zelf ook wil. Hajo 20 mei 2008 23:08 (UTC)
- als we het dan toch over bitjes hebben, dan zou ik me ook kunnen voorstellen dat het onderhand tijd wordt dat de imho meest trouwe sysop alhier Gebruiker:HenkvD spoedig bureaucraat wordt; dat zou hem in staat stellen om mod-benoemingen verantwoord te kunnen uitvoeren. groetjes, oscar 18 mei 2008 20:25 (UTC)
- Hahahahaha, inderdaad: een bug, dat klopt niet. Romaine 18 mei 2008 01:29 (UTC)
- LOL alsof ik dat niet weet; kijk nu eens naar je horloge en dan naar de tijd achter je ondertekening svp? groetjes, oscar 18 mei 2008 01:22 (UTC)
- Dat dien je dus in je profiel aan te passen, via Speciaal:Voorkeuren, tabblad Datum en tijd, en dan het tijdsverschil middels je browser toevoegen (=knop). Op nl-Wikipedia had ik al aangegeven dat het misschien wenselijk is om zomer- en wintertijd automatisch om te laten zetten, maar geen reactie kwam erop. Romaine 18 mei 2008 01:17 (UTC)
- ik bedoelde de tijdsaanduiding van de sigs alhier... het is nu nl al tien over drie maar de ondertekening loopt 2 uur achter. oscar 18 mei 2008 01:13 (UTC)
- Tijdsaanduiding kun je in je profiel instellen (moest ik ook). Emailfunctie staat hier gewoon aan. Zoals ik in het volgende onderwerp gemeld heb, als er een tekort is om noodzakelijke functies te vervullen dan ben ik daar, indien de gemeenschap dat wenst, beschikbaar voor. Romaine 18 mei 2008 01:04 (UTC)
- altijd 2, zodat er niet 1 de baas kan gaan spelen (kwam nogal eens voor in het verleden, met name zelfs op kleine wiki's), en opdat er altijd wel 1 kan helpen. groetjes, oscar 18 mei 2008 00:54 (UTC) ps - de emailfunctie vind ik niet in de interface van deze wiki, die dus in meerdere opzichten achtergesteld lijkt te zijn? (en de tijdsaanduiding is ook vreemd :S)
- Ook 2 bureaucraten op een kleine wiki als deze? Romaine 18 mei 2008 00:50 (UTC)
- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. verder ben ik weer actief, dankzij de vriendelijke meldingen en verzoeken. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- Jeroen 27 mei 2008 21:40 (UTC) Inderdaad gewoon houden.
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
LennartBolks
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Puckly 21 mei 2008 08:24 (UTC)
- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- --Jeroen 27 mei 2008 21:40 (UTC) Houden.
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
GerardM
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Fly-Man
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Jeroen
[bewerken]Reden voor desysop:Gebruiker niet actief
Gebruiker mag sysopstatus houden
[bewerken]- Inactiviteit (zeker op een rustig project als dit) vind ik geen reden om een vertrouwde gebruiker de knoppen in te laten leveren. Chris 22 mei 2008 19:42 (UTC)
- wat chris zegt. oscar 23 mei 2008 11:06 (UTC)
- Ik hoop nog steeds tijd te krijgen voor WikiNews. Heb geduld. --Jeroen 27 mei 2008 21:41 (UTC)
- Erwin 28 mei 2008 15:23 (UTC)
Peiling gesloten
Gebruiker moet sysopstatus inleveren
[bewerken]Sterkebak 17 mei 2008 14:43 (UTC)
Peiling gesloten
Conclusie
[bewerken]De peiling liep tot 24 mei 2008 16:30. Gedurende de peiling heeft Walter zichzelf teruggetrokken. Voor geen van de betrokken moderatoren/sysops is de benodigde 50% gehaald voor het afzetten, dus verandert er verder niets. - Robotje 3 jun 2008 05:35 (UTC)
Technische aanpassingen
[bewerken]Op de nl-wikipedia kwam ik vanuit wikinews enkele wensen tegen die inmiddels zijn ingevuld zover ik begrepen heb. Er bleek een tekort aan moderatoren te zijn die bepaalde handelingen kon verrichten. Ik weet niet of dit voor de toekomst geregeld ook geregeld is dat er voldoende actieve moderatoren zijn die dit kunnen als de gemeenschap dit wenst?
Als het geval is dat er onvoldoende moderatoren zijn die technische zaken kunnen doen of onderhoud in diverse vorm kunnen plegen, en de gemeenschap wenst dat dit wordt opgepakt, dan wil ik mij hiervoor beschikbaar stellen. Maar wat ik dan eerst wil weten is of daar behoefte aan is en of dat men hier met de huidige moderatoren een tekort heeft aan gebruikers die moderatortaken op zich nemen? Romaine 17 mei 2008 14:26 (UTC)
- Ik denk dat het wel goed zou zijn om wat meer moderatoren hier te hebben; nu zijn alleen HenkvD en Adnergje als moderatoren hier actief, en hoewel het op zich ook niet zo druk is hier, komen er de laatste tijd toch wat meer mensen bij. Als dat zich doorzet (wat ik hoop) dan is er wel behoefte aan wat meer mogelijkheden en "toezicht". Groeten, Hajo 17 mei 2008 15:11 (UTC)
- Je hebt vooral mensen nodig met inzicht. Rustig blijven en goed kijken wat moet er gebeuren. Als Romaine bepaalde zaken in het oog wil houden dan is dat een uitstekende zaak. We moeten mensen hebben die rustig, met inzicht en verantwoord werken en niet alleen maar snel allerlei nieuwe pagina's en nieuwe dingen willen lanceren om zelf de show te maken. Ik ben ook van mening dat je onder de moderatoren een soort leiding moet creëren die snel een beslissing kunnen nemen. Je hebt te vaak oeverloos overleg waar partijen niet uitkomen. De tijd gaat dan niet meer naar de normale werkzaamheden maar naar het overleg. Groet, --Okido 17 mei 2008 22:23 (UTC)
- Inzicht en rust heb ik wel. Ik ben iemand die vooral daar aan de slag gaat waar tekorten zijn in de bezetting. Dus als er behoefte toe is wil ik me er beschikbaar voor stellen. Dit kan betrekking hebben op technische zaken in enige mate en in onderhoud, en dit op basis wat de gemeenschap wil (en dat daaruit de acties voortvloeien). Ik ben niet van mening dat moderatoren leiding moeten hebben of nemen, maar dat dat voorbehouden is aan de gemeenschap: de actieve gebruikers samen. Oeverloos overleg lijkt mij in ieder geval niet goed. (Op de Engelse wiki heb ik goede voorbeelden gezien van daadkrachtigheid, men geeft kort de argumenten aan en vervolgens wie voor en tegen is en klaar is het.) Romaine 17 mei 2008 23:52 (UTC)
- Ik heb mijn mening gegeven. In het laatste geval dat je schetst moet toch iemand de regie hebben. Ik ben niet zo handig met stemmingen en sjablonen voor en tegen en nuweg e.d. Groet, --Okido 18 mei 2008 00:29 (UTC)
- Die iemand is volgens mij de gemeenschap. Er is altijd iemand die iets wilt, die vraagt aan medegebruikers of dat ok is, zo nee, dan niet, en zo ja: uitvoeren. (Iemand neemt dus enigzins de leiding met een onderwerp.) Stemmingen hoeft niet met sjablonen, je zet gewoon Voor of Tegen neer met eventuele uitleg. Hoeveel actieve gebruikers zijn er eigenlijk op Wikinews? Romaine 18 mei 2008 00:42 (UTC)
- Ik heb mijn mening gegeven. In het laatste geval dat je schetst moet toch iemand de regie hebben. Ik ben niet zo handig met stemmingen en sjablonen voor en tegen en nuweg e.d. Groet, --Okido 18 mei 2008 00:29 (UTC)
- Inzicht en rust heb ik wel. Ik ben iemand die vooral daar aan de slag gaat waar tekorten zijn in de bezetting. Dus als er behoefte toe is wil ik me er beschikbaar voor stellen. Dit kan betrekking hebben op technische zaken in enige mate en in onderhoud, en dit op basis wat de gemeenschap wil (en dat daaruit de acties voortvloeien). Ik ben niet van mening dat moderatoren leiding moeten hebben of nemen, maar dat dat voorbehouden is aan de gemeenschap: de actieve gebruikers samen. Oeverloos overleg lijkt mij in ieder geval niet goed. (Op de Engelse wiki heb ik goede voorbeelden gezien van daadkrachtigheid, men geeft kort de argumenten aan en vervolgens wie voor en tegen is en klaar is het.) Romaine 17 mei 2008 23:52 (UTC)
- Op deze lijst staan er vijf, maar niet iedereen staat erop. Groeten, Hajo 18 mei 2008 00:54 (UTC)
- Ik denk niet dat Wikinews echt behoefte heeft aan meer sysops. Hoewel een sysopbitje hebben geen status heeft, en iedereen die zich niet schuldig maakt aan vandalisme e.d. sysop zou kunnen worden, lijkt het me niet zinvol om bijna net zoveel sysops als actieve gebruikers te hebben. Er zijn nu nog geen 10 gebruikers echt actief op Wikinews, en daarvan zijn er 2 sysop en 1 bureaucraat, ik denk dat dat (voorlopig) voldoende is. Adnergje 18 mei 2008 13:48 (UTC)
- De reden waarom ik het vroeg was omdat er voor technische zaken hieromtrent gevraagd werd op Wikipedia voor Wikinews. Dus een tekort scheen te bestaan. Ik denk niet dat je moet kijken naar de aantalen gebruikers ten opzichte van moderatoren, maar of je met de huidige bezetting alles kunt doen wat nodig is zonder hiervoor externen erbij te hoeven roepen. Romaine 18 mei 2008 13:53 (UTC)
- Volgens mij lukt het technische gedeelte ook wel... De meeste MediaWiki-veranderingen zijn ontwikkeld door gebruikers, mods kopiëren en plakken het alleen inde MediaWiki-pagina's. Adnergje 18 mei 2008 13:56 (UTC)
- De reden waarom ik het vroeg was omdat er voor technische zaken hieromtrent gevraagd werd op Wikipedia voor Wikinews. Dus een tekort scheen te bestaan. Ik denk niet dat je moet kijken naar de aantalen gebruikers ten opzichte van moderatoren, maar of je met de huidige bezetting alles kunt doen wat nodig is zonder hiervoor externen erbij te hoeven roepen. Romaine 18 mei 2008 13:53 (UTC)
- Ik denk niet dat Wikinews echt behoefte heeft aan meer sysops. Hoewel een sysopbitje hebben geen status heeft, en iedereen die zich niet schuldig maakt aan vandalisme e.d. sysop zou kunnen worden, lijkt het me niet zinvol om bijna net zoveel sysops als actieve gebruikers te hebben. Er zijn nu nog geen 10 gebruikers echt actief op Wikinews, en daarvan zijn er 2 sysop en 1 bureaucraat, ik denk dat dat (voorlopig) voldoende is. Adnergje 18 mei 2008 13:48 (UTC)
- Op deze lijst staan er vijf, maar niet iedereen staat erop. Groeten, Hajo 18 mei 2008 00:54 (UTC)
- Ik ben het niet met je eens Adnergje, volgens mij is er wel behoefte aan meer goede moderatoren. Nu zijn er alleen jij en HenkvD, en jullie zijn er niet zo vaak (dit is geen kritiek trouwens, jullie hebben ook nog andere dingen te doen), en iemand als Romaine zal een waardevolle aanvulling zijn, zowel voor technische zaken als voor zaken als pagina's verwijderen en toezicht houden op de gang van zaken. Wikinews lijkt te groeien, er zijn de afgelopen tijd verschillende gebruikers bijgekomen en hopelijk zet deze trend zich voort, maar hierdoor neemt ook de kans op problemen, zoals vandalisme, toe. Dus ik ben er zeer voor dat Romaine hier blijft helpen en moderator wordt. Groeten, Hajo 18 mei 2008 18:25 (UTC)
- Waarom krijg ik dan bij iedereen tegenstemmen en kan Romaine ineens wel moderator worden? Is dat niet een beetje meten met twee maatstaven? Sterkebak 18 mei 2008 18:34 (UTC)
- Hai Sterkebak, Romaine is een ervaren gebruiker met een lange staat van dienst op Wikipedia en daarom meer bekend onder de gebruikers, vandaar dat zij meer steun krijgt. Ik hoop wel dat je de tegenstemmen bij jouw moderator-aanmelding niet ziet als een motie van afkeuring tegen jou als gebruiker/medewerker; zoals ik daar al schreef, ik waardeer je werk hier en hoop dat je er mee doorgaat, ik denk alleen dat het nog te vroeg is om je een moderator te maken. Groeten, Hajo 18 mei 2008 19:00 (UTC)
- Ik ben ook actief en bekend op wikipedia en heb daar ook voldoende ervaring opgedaan. MAAR we hebben het hier over sysop op wikinews en niet op wikipedia. Je kan en moet je dan niet laten lijden daar de prestaties van iemand op een ander project. Het gaat om de prestaties op dit project. Sterkebak 18 mei 2008 19:03 (UTC)
- Dat in eerste instantie zeker, Sterkebak. Maar als iemand zich al "bewezen" heeft op een ander project, zal die gewoonlijk makkelijker mod worden op Wikinews. @Hajo: ik heb niks tegen meer sysops, integendeel, maar ik vraag me af of dat op zo'n kleinschalig project als dit wel nodig en ook gewenst is, ik heb namelijk nog geen reden gehoord waarin ik echt de noodzaak voor meer sysops zie. Adnergje 18 mei 2008 19:06 (UTC)
- Ik ben het er dus compleet niet mee eens dat iemand zich bewezen heb op een andere project dat je hier zonder problemen mod kan worden. Sterkebak 18 mei 2008 19:24 (UTC)
- @Adnergje: Wikinews is al niet zo kleinschalig meer als het was; toen ik hier kwam was ik een tijd lang de enige die artikelen toevoegde, nu hebben we meerdere artikelen per dag en hopelijk zal dit nog verder toenemen. Ik denk echt dat er behoefte is aan meer goede mods. Het zal goed zijn als er meer dan nu een zo groot mogelijk gedeelte van de tijd tenminste een mod aanwezig is op Wikinews. Meer redenen dan ik tot nu al gegeven heb, heb ik niet.
- @Sterkebak: De meesten van ons komen van Wikipedia, het is logisch en ook niet verkeerd denk ik, dat we ons gedeeltelijk laten leiden door wat we al weten van elkaar. Het gaat inderdaad uiteindelijk om wat je op dit project doet, maar aangezien we pas sinds kort een herstart gemaakt hebben, valt daar nog niet zoveel over te zeggen.
- Groeten, Hajo 18 mei 2008 19:49 (UTC)
- Laten we zeggen iemand die altijd een trol is geweest op wikipedia hier geen tweede kans hoort te krijgen? Nogmaals ik ben er zeer op tegen dat een moderator wordt verkozen op zijn prestaties op een ander project.
- Sterkebak 18 mei 2008 19:59 (UTC)
- Waarom, Sterke? Het zijn gewoon dezelfde mensen, alleen dan op een ander project. Waarom zou Romaine zich hier ook nog eens moeten bewijzen? Daarnaast moet je het je allemaal niet zoveel aantrekken... Je bent nog een relatief jonge gebruiker (Fri, 04 Jan 2008 15:02:37) en zal je nog moeten bewijzen - ik ben ook pas moderator geworden ná een jaar. Romaine heeft d'r eerste edit is 2003 al gedaan. Ken123 18 mei 2008 22:06 (UTC)
- Sterkebak 18 mei 2008 19:59 (UTC)
- Laten we zeggen iemand die altijd een trol is geweest op wikipedia hier geen tweede kans hoort te krijgen? Nogmaals ik ben er zeer op tegen dat een moderator wordt verkozen op zijn prestaties op een ander project.
- Ik zie hier verschillende visies in dit onderwerp langskomen. Van Sterkebak begreep ik via IRC en via hier van Hajo en Okidi dat ze mijn aanbod wel aan willen nemen. Vanuit Adnergje merk ik dat hij denkt het het nu met voldoene moderatoren bezet wordt. Dat laatste wordt mijn inziens tegengesproken door onder andere dat er op Wikipedia om hulp gevraagd moet worden om iets gedaan te krijgen, want ook de aanleidende reden was voor het aanbieden van de ondersteuning. Verder ben ik hier geen echt actieve gebruikers tegengekomen vooralsnog. Ik zal op de pagina Wikinieuws:Aanmelding sysops aangeven dat ik me bereid acht ten dienste van de gemeenschap onderhoudswerkzaamheden te verrichten waar nodig. Ik zag ondertussen ook dat het (algemene) onderhoud wat achterloopt en zal ik mee starten. Romaine 18 mei 2008 23:40 (UTC)
Nieuwe opzet
[bewerken]De redactieruimte is de plaats van waaruit nieuwe artikelen geschreven worden en het werk wordt gecoördineerd. Kletsen doe je in het nieuwscafé ??? Prima, maar de redactieruimte wordt niet juist gebruikt. Vragen over het werk moeten hier worden gesteld. Er moet dus een sjabloon in de redactieruimte komen waar men vragen kan stellen op redactieniveau. Wie die redactie dan exact is maakt niet uit. Er wordt veel werk verricht door Wikinews vrijwilligers maar er blijft ook werk liggen omdat het niet duidelijk is waar men nieuw werk aan de orde moet stellen. Daar is de redactieruimte voor.--Okido 11 mei 2008 13:09 (UTC) Bovenstaande tekst was al bekend. Nu zijn er nieuwe ontwikkelingen geweest. Naar aanleiding daarvan nog enige opmerkingen.
Ik heb HenkvD gevraagd Helpdesk toe te voegen. Citaat: Zou jij ook nog Helpdesk willen plaatsen in dit hoofdmenu (link naar Help:Helpdesk) boven Redactieruimte. einde citaat.
Als dat lukt krijgen we op de hoofdpagina in het hoofdmenu (linkerkolom) onderstaande items:
- Welke vragen zijn voor de Helpdesk:
1. Dat zijn alle vragen van lezers en gebruikers over Wikinews.
2. Alle technische vragen die gaan over de werking van Wikinews (bv. categorieën, sjablonen e.d.)
- Welke vragen zijn voor de Redactieruimte:
1. Voor werkoverleg tussen gebruikers over artikelen en redactionele zaken.
- Welke vragen zijn voor het Nieuwscafé:
1. Alle informele zaken en discussies.
Gevolg zal zijn dat een groot gedeelte van de huidige zaken uit de Redactieruimte naar de Helpdesk zal gaan. De redactieruimte zal zich anders gaan ontwikkelen en moet gebruikt gaan worden voor de uitwisseling en plaatsing van interessante artikelen (kort) of links en bijvoorbeeld de mogelijkheid van het plaatsen van links naar dagbladen e.d. en overige media.
- Helpdesk - Voor alle vragen en technische zaken van Wikinews
- Redactieruimte - Voor werkoverleg over artikelen en redactionele zaken
- Nieuwscafé - Voor informele zaken en discussies
Het is een kwestie van kijken hoe zich dit ontwikkelt, maar als dit voor de meesten duidelijk is en men houdt zich eraan dan moet het lukken. Groet, --Okido 18 mei 2008 00:05 (UTC)
- Ik zie de Helpdesk meer als vragen over de werking van wikinews en wiki's in het algemeen. Via Help:Wikinews kan (en moet) men eest zelf uitzoeken wat men wil weten. Mocht men er dan niet uitkomen staat op die pagina een link naar de Helpdesk.
- Ik zie geen noodzaak om een link in het hoofdmenu te plaatsen, en zeker niet op een prominente plaats. HenkvD 18 mei 2008 07:41 (UTC)
- Henk, het was me al eerder opgevallen dat jij je afsluit voor verdere en nieuwe ontwikkelingen. Mijn concept is nieuw en geeft een duidelijkere indeling weer. Als mensen hulp nog hebben over de werking van Wikinews (technisch) moeten ze naar de Helpdesk ook overige vragen over wiki's kan men hier stellen. Nu gaat men naar de Redactietuimte en deze is daar niet voor. Ook gaat men naar Nieuwscafé voor technische zaken die daar helemaal niet horen. Nieuwscafé is voor informele zaken, nieuwe ideeën bespreken, meningsverschillen op taalgebied bespreken e.d. Jij bent bang voor een risico dat men de Helpdesk te snel gaat gebruiken voor het stellen van allerlei (ook onbelangrijke) vragen. Ja, dat is inderdaad waar, die mogelijkheid bestaat. Maar het zal ook nieuwe mensen trekken en stimuleren om een bijdrage te leveren. De kans is groot dat je het dan wat drukker krijgt, is het daar waar je tegenop ziet? Je krijgt het nu druk omdat mensen vertrekken door jouw starre opstelling. Groet, --Okido 18 mei 2008 12:44 (UTC)
- Ik denk dat de Helpdesk vooral voor nieuwe lezers moet zijn, die veel zaken nog niet weten en daarom vragen hebben. Voor medewerkers die artikelen schrijven en zo, ligt het meer voor de hand om het werkoverleg bij elkaar te houden in de Redactieruimte, ook wanneer dit meer technische zaken zijn.
- Dan zou het zoiets worden:
- Helpdesk - Voor alle (technische) vragen van (nieuwe) lezers over Wikinews
- Redactieruimte - Voor werkoverleg over artikelen en redactionele of andere zaken tussen medewerkers
- Nieuwscafé - Voor informele zaken en discussies
- Ik denk ook, gebaseerd op de ervaring op Wikipedia, dat het moeilijk is om al te strikt vast te houden aan de indeling, het zal toch vooral in de praktijk moeten blijken wat waar terecht komt. Er is bijvoorbeeld ook nog Wikinieuws:Overleg gewenst, die nu helemaal niet gebruikt wordt en eigenlijk wel weg zou kunnen.
- Ik denk niet dat het nodig is om een link in het hoofdmenu naar de Helpdesk op te nemen. Het hoofdmenu is al groot genoeg en er staat al de link Hulp en contact. En de Helpdesk is dan maar een klik verder.
- Groeten, Hajo 18 mei 2008 18:48 (UTC)
- @Hajo, de Helpdesk moet je meer zien als pagina/vragen van nieuwe mensen. Het begrip Helpdesk is het meest herkenbaar in deze tijd. Vandaar dat ik deze ook graag in het hoofdmenu wilde hebben. Mensen zien dan Helpdesk, en denken, oh, ik heb een vraag. Zo krijg je nieuwe mensen de eerste keer binnen. Het is daar waar we niet verschillen van mening. Als er nog anders overleg/vragen pagina's bestaan dan mogen deze wat mij betreft verwijderd worden. Als sysops of moderatoren geen meerwaarde brengen mogen ze wegblijven. Je moet verstandige mensen hebben en geen mensen die veranderen om de verandering. Je hebt ook zo vaak producten in de winkel en dan staat erop vernieuwd, verbeterd we weten allemaal dat het flauwekul is en kijk je het aantal in de verpakking na dan zaten er eerst 50st in en in de vernieuwde verpakking 40st voor dezelfde prijs. Op Wikipedia heeft men de Hulp en contactpagina op een afschuwelijke wijze verkracht. Hier heb ik lange tijd aan gewerkt, al dit werk is voor niets geweest. Als we dergelijke toestanden op Wikinews krijgen ben ik vertrokken. Ik wil niet alle werk voor niets doen. Ik blijf bij mijn mening dat de bereikte resultaten met de Hulp en contact pagina uitstekend zijn. Ten aanzien van Helpdesk, Redactieruimte en Nieuwscafé denk ik dat mijn visie en uitleg door iedereen goed te begrijpen en in de praktijk te brengen is. Deze info heb ik ook geplaatst bij 'Over Wikinews' en het zal niet moeilijk zijn de verschillen te onthouden. Groet, --Okido 18 mei 2008 19:34 (UTC)
- Hai Okido, als ik je goed begrijp zijn we het grotendeels eens: de Helpdesk is er voor mensen die hier voor het eerst komen, of nog niet zo lang, en een vraag hebben. Voor de "medewerkers" die iets willen weten of melden ligt het meer voor de hand om naar iemands overlegpagina te gaan, of naar de Redactieruimte of het Nieuwscafé. En zoals het nu op Help:Wikinews staat, is het heel duidelijk; daar hoeft niets aan gewijzigd te worden.
- Ik snap je frustratie als je lange tijd aan iets hebt gewerkt en het is dan voor niets geweest. Maar zoiets is niet altijd te vermijden in een project wat je samen in een gemeenschap doet; soms kom je uit op oplossingen die je zelf niet gekozen zou hebben. Het gaat om het werk als geheel, dat je daar voldoende tevredenheid en plezier aan kunt beleven.
- Groeten, Hajo 18 mei 2008 20:21 (UTC)
- Ik heb zojuist Help:Helpdesk teogevoegd in MediaWiki:Sidebar. Is dit Ok zo? HenkvD 19 mei 2008 19:30 (UTC)
- Lijkt me niet nodig. De helpdesk staat ook al in Help:Wikinews; die ook in de sidebar staat. Ken123 19 mei 2008 19:34 (UTC)
- Wat ik mij afvraag is of de helpdesk uberhaupt nodig is? Ik denk dat we op wikinews kunnen volstaan met 2 plekken ipv 3 plekken en dus enkel:
- Pagina voor redactionele zaken
- Pagina voor overige zaken <hier dus>
- En dat op de tweeds genoemde ook vragen gesteld kunnen worden. Of is een aparte helpdesk gewenster? Romaine 19 mei 2008 19:52 (UTC)
- Ik denk dat een helpdesk wel goed is om te hebben, vooral met het oog op nieuwe mensen, die misschien nog niet zo snel in het café iets durven vragen. Een "helpdesk" is dan wat uitnodigender, omdat het duidelijk speciaal bedoeld is om vragen te stellen. Hajo 20 mei 2008 00:02 (UTC)
Bug
[bewerken]Hallo,
Zit er een bug in de volglijst? Ik heb namelelijk drie dingen op mijn volglijst staan maar hij laat iedere bewerking zien waardoor het vrij onoverzichtelijk word. Sterkebak 19 mei 2008 18:11 (UTC)
- Bij voorkeuren heb je blijkbaar "Uitgebreide volglijst" aangevinkt. Als je dit uitzet krijg je per artikel slechts de laatste wijziging te zien. HenkvD 19 mei 2008 18:51 (UTC)
- :) ik had hem op 1000 bewerkingen staan ipv 10 foutje van mijn kant :S Sterkebak 19 mei 2008 18:56 (UTC)
Voorstellen
[bewerken]Hai allemaal, naar aanleiding van deze discussie heb ik een drie voorlopige voorstelpagina's gemaakt over stemmen, aanmelding van moderatoren en afzetting van moderatoren. Misschien willen jullie hier naar kijken en aanvullingen en verbeteringen aandragen. Mijn idee is om, na overleg en eventuele wijzigingen, het voorstel voor stemmen hetzij met consensus aan te nemen, hetzij er over te stemmen. Als dit voorstel over stemmen aangenomen wordt, geeft het een procedure waarmee eventueel de pagina's over aanmelding en afzetting van moderatoren en toekomstige kwesties waar geen overeenstemming over kan worden bereikt, aangenomen of verworpen kunnen worden. Dit zijn de voorstellen:
Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden... Groeten, Hajo 21 mei 2008 04:02 (UTC)
- Ziet er goed uit. Ik heb bij afzetten op de overlegpagina gereageerd. Sterkebak 21 mei 2008 16:58 (UTC)
- Zie mijn reactie op Overleg Gebruiker:Hajo/voorstel aanmelding moderatoren. HenkvD 21 mei 2008 18:55 (UTC)
- Ziet er goed uit. Ik heb bij afzetten op de overlegpagina gereageerd. Sterkebak 21 mei 2008 16:58 (UTC)
Hai allemaal, de voorstellen liggen er nu vijf dagen en er zijn al een aantal reacties geweest en daaruit voortvloeiend een aantal aanpassingen. Ik wil voorstellen om de komende twee dagen te gebruiken voor een laatste blik op de voorstellen en eventueel nog aanpassingen waar dat gewenst is. Daarna kan bekeken worden of deze voorstellen voldoende steun hebben om bij consensus te worden aangenomen. Lukt dat niet, dan is het denk ik het beste om ze in stemming te brengen, zodat we in staat worden gesteld om een basis van richtlijnen te leggen, waarmee we met Wikinews verder kunnen. Als stemprocedure zouden we dan die van het voorstel stemmen (zie hierboven) kunnen gebruiken. Groeten, Hajo 26 mei 2008 15:33 (UTC)
gewone accounts met botbewerkingen
[bewerken]het is zeer verwarrend dat "gewone accounts", zoals Gebruiker:Hajo, naast handmatige edits ook botbewerkingen uitvoeren. ik stel voor dat dat zsm gescheiden wordt (van bureaucratenverantwoording-wege). dringend verzoek aan allen die ook "botten" zsm een botaccount aan te maken, en dat hieronder te melden, waarna ik of een andere bureaucraat zsm het botbitje zal zetten. op deze relatief rustige wiki moet dat voorlopig zonder al te uitgebreide procedures kunnen, anders verwijs ik naar de indertijd meen ik door mij gestarte desbetreffende pagina's op de nederlandstalige wikipedia (vroeger liepen botbitjes nl centraal via de stewards, en toen dat lokaal aan de bureaucraten toeviel, ben ik daarmee op nl.wikipedia begonnen; deze procedure is namelijk niet al te omslachtig)... dank en groetjes, oscar 23 mei 2008 11:02 (UTC)
- Hai Oscar, ik weet niet zeker of ik begrijp wat je bedoelt; gaat het erom dat ik serie-matige bewerkingen uitvoer en is dat een probleem? En wat is een botaccount en hoe werkt dat? Groeten, Hajo 23 mei 2008 11:54 (UTC)
- yo hajo, misschien dat ik me vergiste, maar het zag eruit alsof je seriebewerkingen mbv een pythonscript doet, dan wel anderszins geautomatiseerde bewerkingen, zie ook w:Help:Gebruik van bots, en daarvoor leek het me beter dat je die via een aparte account zou doen. doe je echter alles "gewoon" handmatig, dan hoeft er niets te worden aangepast hoor ;-) groetjes, oscar 23 mei 2008 12:45 (UTC)
- Ja, het was met de hand, ik ben niet erg thuis in het bot-gebeuren :-) Groeten, Hajo 24 mei 2008 02:01 (UTC)
- ok, sorry voor de verwarring... groetjes, oscar 24 mei 2008 08:12 (UTC)
- Kunnen we awb gebruikers niet verplichten een bot acount te nemen. Aangezien de recente bewerkingen lijst vrij snel vol stroom zo. En romaine bijna alles doet met awb. Sterkebak 24 mei 2008 11:00 (UTC)
- Daar ben ik niet voor. Voor minder technische types zoals ik is het nogal lastig om bots te gebruiken. Ik zie ook niet waarom het zo erg is als de lijst Recente bewerkingen wat langer wordt... maar ik zal voortaan niet teveel achter elkaar doen. Groeten, Hajo 24 mei 2008 14:41 (UTC)
- neenee, dat was niet mijn bedoeling: ga gerust je gang en doe zoveel je nodig acht! de reden waarom ik aan de bel trok was uitsluitend gelegen in het aanbieden van het verlenen van botbitjes aan degenen die geautomatiseerd werken, en het daardoor scheiden van handmatige- en bot-bewerkingen. daar dit niet speelt hoeft er nu dan ook niets te worden aangepast, en zeker niet minder of trager te worden gewerkt. groetjes, oscar 25 mei 2008 00:40 (UTC)
- Sterkebak: dat is grote onzin wat je daar zegt. Als ik iets met AWB doe dan staat er altijd het achtervoegsel dat dat met AWB gebeurt. Ik heb dit 1x hier gedaan en voorzie verder daarvoor geen noodzaak. Romaine 25 mei 2008 15:39 (UTC)
- @Oscar: okee, dan blijf ik ook serie-bewerkingen doen, soms is dat nuttig om dingen te standariseren. Groeten, Hajo 25 mei 2008 16:21 (UTC)
peilinkje voorstel hoofdpagina
[bewerken]Hai allemaal, ik wil bij deze graag een (informele) peiling starten, om na te gaan of en hoeveel steun er is voor het onderstaande voorstel voor het aanvullen van de hoofdpagina met een (geregeld te vervangen) hoofdartikel. Ik denk dat het voorstel de hoofdpagina (ons visitekaartje) levendiger en toegankelijker maakt; maar misschien zien jullie dat heel anders, vandaar deze peiling. Voor de duidelijkheid, er zijn geen richtlijnen over peilingen op deze wiki, dus ik beroep me niet op "geldigheid"; het gaat er alleen om te kijken hoe de meningen hierover zijn.
De voorstelpagina is hier te vinden. Eerder overleg hierover is hier te vinden.
De peiling start nu, zaterdag 24 mei 17.00 uur, en duurt een week. Groeten, Hajo 24 mei 2008 15:07 (UTC)
Voor het vervangen van de hoofdpagina volgens het voorstel
[bewerken]- Hajo 24 mei 2008 15:07 (UTC)
- Sterkebak 25 mei 2008 08:23 (UTC)
- HenkvD 25 mei 2008 17:50 (UTC)
- Romaine 25 mei 2008 18:45 (UTC) Ziet er goed uit en maakt de hoofdpagina levendiger.
Tegen het vervangen van de hoofdpagina volgens het voorstel
[bewerken]- ...
Neutraal
[bewerken]- ...
Commentaar
[bewerken]Peiling gesloten
Zo te zien is er geen bezwaar voor het invoeren van de voorstel-hoofdpagina met het hoofdartikel. Ik zal de wijziging doorvoeren. Groeten, Hajo 1 jun 2008 16:36 (UTC)
Weet er iemand waarom er twee hulp/overzichtpagina's zijn? Romaine 25 mei 2008 16:00 (UTC)
- Ik had het nog niet gezien, maar inderdaad, dat lijkt mij ook niet handig; die kunnen beter samengevoegd worden, liefst onder de naam Help:Wikinews omdat daar in het hoofdmenu al een link naar staat. Hajo 25 mei 2008 16:13 (UTC)
- Een overzichtelijke pagina lijkt me wel gewenst. Is de opmaak (in blauw) van Help:Wikinews gewenst? Ik zag dat dit niet lang geleden was aangepast. Romaine 25 mei 2008 16:18 (UTC)
- Het is geloof ik gekopieerd van Wikipedia. Het blauwe kopje vind ik zelf niet echt mooi, dus wat mij betreft kan dat wel weg. Het deel eronder, met de twee kolommen, is wel mooi overzichtelijk. Hajo 25 mei 2008 16:26 (UTC)
- Ik zal proberen een helder overzicht minus het blauw vorm te geven. Romaine 25 mei 2008 16:35 (UTC)
Drie voorstellen in stemming
[bewerken]Hai allemaal, bij deze de bekendmaking van de indiening van drie stemvoorstellen, waarop vanaf vandaag 12:00 uur CEST gestemd kan worden:
- een voorstel voor een stemprocedure (stemmen kan hier)
- een voorstel voor de procedure voor aanmelding en benoeming van moderatoren (stemmen kan hier)
- een voorstel voor de procedure voor de afzetting van moderatoren (stemmen kan hier)
Groeten, Hajo 31 mei 2008 01:16 (UTC)
Aantal artikelen
[bewerken]Op de hoofdpagina stond dat het aantal artikelen 4.800 bedroeg. Dit was echter niet juist want de Categorie:Gepubliceerd zegt dat er 4.795 artikelen gepubliseerd zijn. In die 4.800 zitten ook de portalen meegenomen want die staan in de hoofdnaamruimte (waar ze bv op Wikipedia in een eigen portaalnaamruimte staan, Wikinews heeft geen aparte portaalnaamruimte). Op de voorpagina heb ik daarom het aantal artikelen gewijzigd naar het aantal dat in de Categorie:Gepubliceerd staat. Romaine 31 mei 2008 23:04 (UTC)
Uitslag stemmingen
[bewerken]Hallo allemaal, de drie stemmingen over de stemprocedure, het aanmelden van moderatoren en het afzetten van moderatoren, zijn vandaag om 12.00 uur gesloten en de uitslagen luiden als volgt:
- Wikinieuws:Stemmen/Stemmen - zes geldige stemmen, zes voor, nul tegen en nul blanco; het voorstel is aangenomen met 100 procent voorstemmen
- Wikinieuws:Stemmen/Aanmelding moderatoren - zes geldige stemmen, vijf voor, één tegen en nul blanco; het voorstel is aangenomen met 83 procent voorstemmen en 17 procent tegenstemmen
- Wikinieuws:Stemmen/Afzetting moderatoren - zes geldige stemmen, vijf voor, één tegen en nul blanco; het voorstel is aangenomen met 83 procent voorstemmen en 17 procent tegenstemmen
Aangezien alle voorstellen zijn aangenomen, zal ik ze omzetten in reguliere pagina's. Iedereen bedankt voor het meedoen aan de stemming! Groeten, Hajo 14 jun 2008 15:25 (UTC)
Dit werd recent aangemaakt. Hierbij kwamen 2 vragen bij me op. 1. Wat is de zin van het sjabloon, wat voegt het toe en wat maakt het duidelijk? 2. Vindt de gemeenschap dit sjabloon wenselijk om te gaan toepassen? - Wat mijzelf betreft vind ik het sjabloon overbodig. Een artikel wordt aangepast als hier noodzaak toe is, aangezien er geen noodzaak toe is hoeft het niet aangepast te worden. Maar mij lijkt het dan overbodig dit met een sjabloon aan te geven. Daarnaast, als dit wel wenselijk wordt geacht, moet dit sjabloon dan op alle pagina's worden geplaatst? En tenslotte bedenk ik me dat artikelen misschien ooit nog eens als functionaliteit ingevoegd gaan worden, dan zit dit sjabloo mogelijk in de weg. Dit sjabloon doet me trouwens denken aan het voorstel van tijden terug dat vond dat pagina's maar beveiligd moesten worden en wat toen afgeschoten is. Romaine 14 jun 2008 18:50 (UTC)
Interview with Åse Kleveland
[bewerken]The English Wikinews is going to be organizing an interview with the former Norwegian Culture Minister Åse Kleveland. She was also the head of the Swedish Film Institute and is now the chairwoman of the Norwegian Humanist Association. I am asking Wikinewsies across Europe to contribute questions to her upcoming interview with Wikinews in Oslo. The page is here; please leave questions there and comments to me either on my en.wikinews talk page or my en.wikipedia talk page. Thank you very much! Mike Halterman 2 jul 2008 05:55 (UTC)
Presenteer je slimme idee eens voor een live-publiek
[bewerken]De inschrijving voor een presentatie of workshop op de Wikimedia Conferentie Nederland 2008 sluit over 5 dagen...
Heb jij nog een bruisend idee dat je de rest van de conferentiebezoekers echt niet wilt onthouden? Een nieuw botje ontwikkeld waarvan je vindt dat iedereen moet weten hoe hij werkt? De ideale manier gevonden om met je studiegenoten of leerlingen samen te werken via een eigen wiki? Heb je een wiki-project waarmee je vindt dat je de wereld een stapje verder helpt?
Hou het niet voor jezelf, maar deel je kennis en schrijf je in op de website!
Groetjes, Ciell 10 sep 2008 13:02 (CEST)
Inschrijvingen WCN 2008 geopend!
[bewerken]Misschien was het jullie al opgevallen: de inschrijvingen voor de WCN 2008 zijn geopend!
Zaterdag 1 november zal de conferentie plaatsvinden in Utrecht, met ook dit jaar weer tal van interessante sprekers. Bekijk het programma en schrijf je in op de website van de conferentie. Ciell 4 okt 2008 06:18 (UTC)
Wikinews on mobile phones
[bewerken]Not sure whether this is already familiar, but thanks to the Sevenval AG a mobile phone version of Wikinews is available online: http://nl.wikinews.7val.com/ --Melancholie 26 okt 2008 17:33 (UTC)