Oppositie Zimbabwe claimt verkiezingszege, officiële uitslag nog niet bekend

Uit Wikinieuws

31 maart 2008 

In Zimbabwe heeft de grootste oppositiepartij, de Movement for Democratic Change (MDC) na de verkiezingen afgelopen zaterdag de overwinning uitgeroepen. De partij stelde dat zij dit deed om te voorkomen dat de kiescommissie de zittende president Robert Mugabe en diens partij, de ZANU-PF, tot overwinnaars zou uitroepen op basis van verkiezingsfraude. Een regeringswoordvoerder stelde zondag dat het uitroepen van de overwinning voordat de officiële uitslag bekend is, gelijk staat aan een staatsgreep en zei dat "we allemaal weten hoe er met staatsgrepen wordt omgegaan". In de hoofdstad Harare en in andere plaatsen in het land zijn militairen en oproerpolitie gestationeerd.

Een woordvoerder van de MDC zei dat volgens eigen onderzoek in 128 kiesdistricten de partij daar 96 zetels had gewonnen, en dat partijleider Morgan Tsvangirai bij de verkiezingen voor president 60% van de stemmen had gehaald. Officieel zijn tot nu toe door de kiescommisie de uitslagen van 24 kiesdistricten bekend gemaakt, waarvan er twaalf naar de ZANU-PF gaan en twaalf naar de MDC. Verwacht wordt dat het tellen van de stemmen nog tot de avond zal duren.

Bij de verkiezingen zaterdag konden 5,9 miljoen Zimbabwanen stemmen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en nieuwe gemeenteraden. De opkomst was 45 procent. Voor de parlementsverkiezingen waren de kiezers verdeeld over 210 kiesdistricten voor evenveel parlementszetels. Bij de presidentverkiezingen moet de winnaar meer dan de helft van de stemmen hebben, anders is een tweede ronde noodzakelijk.

Mugabe en zijn partij zijn sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2002 leed hij volgens internationale waarnemers een nederlaag, maar hij wist toch aan de macht te blijven. Door veel mensen wordt aangenomen dat Mugabe ook dit keer zal proberen de uitslagen te manipuleren. Waarnemers uit andere Afrikaanse landen hebben melding gemaakt van onregelmatigheden in verschillende stemlokalen.

Volgens de nieuwssite thezimbabwetimes.com hebben de bevelhebbers van het leger, de luchtmacht, de inlichtingendienst en het gevangeniswezen Mugabe zondag bezocht om er bij hem op aan te dringen af te treden als hij bij de verkiezingen wordt verslagen, om zo geweld te voorkomen.

Bronnen[bewerken]