Naar inhoud springen

Twentse zonnewagen over de kop op derde racedag World Solar Challenge 2009

Uit Wikinieuws
Nuna5
De Nuna5 in de buurt van Darwin.

27 oktober 2009 

Door een lekke band is op deze derde dag van de World Solar Challenge de 21Revolution over de kop geslagen. De Nuna5 heeft de Amerikaanse Infinium, en de Japanse Tokai Challenger heeft nu een voorsprong van anderhalf uur op de Nuna5.

Bij de controlestop in Alice Springs leek de 21Revolution van Solar Team Twente nog tip top in orde. Maar rond 13:40 lokale tijd begon de zonnewagen met een snelheid van 95 kilometer per uur van links naar rechts over de weg te slingeren door een snel leeglopende achterband. De coureur Mart Bruinja probeerde de auto nog op de weg te houden, maar dat bood geen soelaas. Toen vervolgens de wind onder de vleugel kwam sloeg de wagen over de kop en belandde deze in twee delen op de andere wegheft. De coureur kon snel uit het voertuig komen en is op een paar schrammen na ongedeerd. De wielophanging, fresnelllenzen, de vleugel, een deel van de zonnecellen en de rechter wielkap zijn op een of andere manier beschadigd of defect. Het is niet zeker of het team morgen weer kan deelnemen aan de race.

De Nuna5 van het Nuon Solar Team bracht het er beter van af, al is het maar de vraag of ze deze race, net als de vier voorgaande, eerste zullen worden. Afgelopen nacht was probeerd de technische problemen op te lossen, maar die bleven toch weer opspelen. Bij de controlestop in Alice Springs bleek de Infinium van het Amerikaanse University of Michigan Solar Car Team net twee minuten eerder te zijn aangekomen. Na de stop heeft het team de Amerikanen ingehaald en vanwege de enorme voorsprong van het team van Tokai University (en) zetten ze zich nu in voor een tweede plaats.

Tussenresultaten dag 3[bewerken]

Plaats Afgelegd Startplaats Voertuig Team Land Verslag
1 2415 km 4 Tokai Challenger Tokai University Vlag van Japan Japan
2 2190 km 2 Nuna 5 Nuon Solar Team Vlag van Nederland Nederland Nuna5: Dag3 - Nuon Solar Team raast door de woestijn
3 2188 km 6 Infinium University of Michigan Solar Car Team Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten End of Race Day 3: Neck and neck with Nuon
4 onbekend 11 21Revolution Solar Team Twente Vlag van Nederland Nederland Racedag 3 Crash

In het nieuws[bewerken]


Bronnen[bewerken]