Naar inhoud springen

Nederlandse teams bij beste vier na eerste dag World Solar Challenge 2009

Uit Wikinieuws
Umicar Inspire
De vandaag verongelukte Umicar Inspire van het Umicore Solar Team uit Leuven.

25 oktober 2009 

Vandaag is om 8.30 uur lokale tijd (1.00 uur vannacht) de World Solar Challenge in Australië van start gegaan. Elke minuut startte een zonnewagen vanaf het parlementsgebouw in Darwin. De Nuna5 van het Nuon/TU Delft Solar Team mocht als tweede starten, maar zij moesten vlak na de start al na tien minuten stil staan vanwege problemen met de apparatuur. De Belgische Umicar Inspire van het Umicore Solar Team uit Leuven mocht als negende starten, en de zonnewagen 21Revolution van Solar Team Twente startte als elfde.

Om half twee lokale tijd crashte de Belgische zonnewagen met een snelheid van 100 km/h tegen een boom en is daarbij zwaar beschadigd. De coureur verloor de macht over het stuur door harde zijwind en belandde in de berm. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het team uit Leuven kan niet meer verder racen. Verder moest de Nuna5 nog een drietal keer een kwartier stoppen langs de kant van de weg en is de 21Revolution onderweg een van haar wielkappen verloren. De Australische zonnewagen Aurora 101 liep een klapband op maar het is niet bekend of er veel schade is. Andere incidenten zijn niet bekend.

De race eindigde om half zes lokale tijd met de Tokai Challenger uit Japan op een verrassende eerste plaats, met een voorsprong van 120 km (ongeveer een uur) op de Nuna5. Als tweede vandaag staat de Infinium (en) van de Michigan University uit de VS met een voorsprong van ongeveer drie kwartier op de Nuna5. Het Delftste team zelf staat op de derde plaats met vlak daarachter de wagen van het team uit Twente. Morgenochtend om 8 uur lokale tijd gaat de race weer verder.

Tussenresultaten dag 1[bewerken]

Plaats Afgelegd Startplaats Voertuig Team Land Verslag
1 804 km 4 Tokai Challenger Tokai University Vlag van Japan Japan
2 748 km 6 Infinium University of Michigan Solar Car Team Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten End of Day 1
3 686 km 2 Nuna 5 Nuon Solar Team Vlag van Nederland Nederland Nuna5: Dag 1 - De kop is eraf!
4 634 km 11 21Revolution Solar Team Twente Vlag van Nederland Nederland Goede start voor Solar Team Twente

In het nieuws[bewerken]


Bronnen[bewerken]