Stofstormen en bosbranden op tweede dag World Solar Challenge 2009

Uit Wikinieuws
Tokai Challenger
De Tokai Challenger uit Japan, de huidige koploper.

26 oktober 2009 

In alle vroegte begonnen de verschillende teams die meedoen aan de World Solar Challenge in Australië aan hun tweede racedag. Gisteren eindigden de twee Nederlandse zonnewagens Nuna5 en 21Revolution op een derde respectievelijk vierde plaats.

Hoewel de rukwinden van de vorige dag nu waren gaan liggen, was vandaag een lastige dag voor de zonnewagens. Nabijgelegen bosbranden en opwaaiend zand brachten de zonneintensiteit met de helft terug over een afstand van zo'n 100 km langs de Stuart Highway. Desondanks hebben de vier besten van gisteren hun posities weten vast te houden.

Solar Team Twente had wat kleine problemen met de 21Revolution. Zo moest er gestopt worden om een steeds groter wordend gat in het flexibele materiaal dat de body en vleugel met elkaar verbindt te repareren. Verder kreeg de wagen tegen het einde van de dag last van een lekke band. Dit werd snel gerepareerd zodat het team toch de tweede controlstop kon halen voordat het vijf uur werd. Helaas begaven vlak daarna begaven nog twee banden het waardoor de controlstop vandaag niet meer gehaald kon worden. Desondanks heeft het Twentse team hun vierde plaats weten te behouden en de voorsprong op de nummer vijf, de Eleanor van het Amerikaanse MIT Solar Electric Vehicle Team, weten te vergroten.

Het Nuon Solar Team hoefde vandaag met de Nuna5 in tegenstelling tot gisteren geen extra stops te maken, maar het gisteren ontdekte probleem met de apparatuur is nog steeds niet opgelost. De systemen die de energie die uit de zonnepanelen komt moeten meten geven foutieve waarden, waardoor het voor Mission Control moeilijk is om te bepalen of de Nuna5 voldoende energie heeft voor inhaalmanoeuvres en andere snelheidsveranderingen. De gemiddelde snelheid van de wagen was vandaag 94 km/h, bijna tien kilometer per uur sneller dan gisteren. Hierdoor is de afstand tot de nummer twee, de Infinium van het Amerikaanse University of Michigan Solar Car Team (en), sterk verkleind. Door de problemen met de apparatuur kon niet goed worden bepaald of er kon worden ingehaald, dus dat zal morgen worden geprobeerd.

De nummer één van de vorige dag, de Tokai Challenger van de Japanse Tokai University (en), ligt nog ongeveer vijf kwartier voor op de Nuna5.

Tussenresultaten dag 2[bewerken]

Plaats Afgelegd Startplaats Voertuig Team Land Verslag
1 1531 km 4 Tokai Challenger Tokai University Vlag van Japan Japan
2 1463 km 6 Infinium University of Michigan Solar Car Team Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten End of Race Day 2: Second Place
3 1442 km 2 Nuna 5 Nuon Solar Team Vlag van Nederland Nederland Nuna5: Dag 2 - Nuon Solar Team zit Michigan op de hielen
4 1337 km 11 21Revolution Solar Team Twente Vlag van Nederland Nederland Racedag 2

In het nieuws[bewerken]


Bronnen[bewerken]