Naar inhoud springen

IS geheel verdreven uit Deir ez-Zor en Iraakse stad Al-Qa'im

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 november 2017 

IS geheel verdreven uit Deir ez-Zor en Iraakse stad Al-Qa'im

Islamitische Staat lijkt bezig nu ook zijn allerlaatste stukken territorium te verliezen. Het Syrische leger verwierf vandaag de volledige controle over Deir ez-Zor, de laatste belangrijke stad in Syrië die IS nog in handen had. Dat bevestigden vandaag zowel het Syrische ministerie van Defensie als staatsmedia. IS heeft in Syrië nu enkel nog enkele kleinere steden en dorpen in handen bij de Iraakse grens.

Ook in Irak is IS weer een stad kwijtgeraakt, Al-Qa'im. Het centrum hiervan viel vandaag in handen van het Iraakse leger. Militairen van IS staken huizen in brand zodat een rookgordijn het zicht vanuit de lucht zou belemmeren.

IS lijkt hiermee nu dus fysiek bijna verdwenen, in die zin dat aan het IS-kalifaat − dat in 2014 snel groeide en slechts twee jaar geleden grote delen van Irak en Syrië omvatte − een einde is gekomen. De beweging kan anderszins echter nog steeds zeer gevaarlijk zijn. Er is de laatste tijd al van allerlei kanten gewaarschuwd dat overgebleven IS-strijders nog allerlei mogelijkheden hebben om zich te verspreiden naar andere delen van de wereld, zoals Europa.

Bronnen

[bewerken]