Naar inhoud springen

Blok wil in gesprek met Suriname dat povere excuses afwijst

Uit Wikinieuws

17 augustus 2018 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok noemde Suriname minder dan een maand geleden nog een failed state. Hij zei tijdens dezelfde, besloten bijeenkomst geen multi-etnische of multiculturele samenleving te kennen, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. Vanuit Paramaribo, een stad waar de synagoge en moskee al erg lang vredig naast elkaar staan en waar brandhaarden veroorzaakt door etnische conflicten ver van de realiteit staan, werd heftig en verontwaardigd gereageerd. De povere excuses van Blok, aldus zijn ambtgenote Yldiz Pollack-Beighle in Suriname, konden toen niet helpen.

In een brief aan de Tweede Kamer probeerde de Nederlandse minister gisteren het een en ander iets te repareren, zonder zijn boodschap terug te nemen. Wel zei hij zijn woorden terug te nemen. De minister denkt dat hij het met een goed gesprek met de Surinaamse autoriteiten afkan; sinds het aantreden van Bouterse in 2010 als president zijn de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen tot een minimum gereduceerd. De twee landen hebben elkaars ambassadeurs teruggeroepen.

Vandaag zei de minister dat hij graag in overleg wil met de Surinaamse autoriteiten. "Ik zal iedere gelegenheid die zich daarvoor voordoet aangrijpen", aldus de minister. Zowel hij, premier Rutte als vicepremier De Jonge denken er niet aan om deze zaak uit te laten lopen op een aftreden van de minister die tot deze uitglijder een vrijwel kreukloos imago heeft gehad. Het politieke seizoen is in Nederland weer begonnen. Het debat in de Tweede Kamer over de uitspraken van de minister volgen later.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]