Naar inhoud springen

Minister Blok doorstaat motie van wantrouwen

Uit Wikinieuws

5 september 2018 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft vandaag een motie van wantrouwen doorstaan en kan dus op zijn ministerspost aanblijven. De motie werd gesteund door Denk, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren, maar haalde het uiteindelijk niet. Een meerderheid in de Tweede Kamer blijft achter Blok staan. De vier regeringspartijen − VVD, D66, CDA en ChristenUnie − vinden dat met de excuses van Blok de zaak is afgedaan. Voorts is het zo dat PVV en FvD juist vinden dat Blok helemaal geen excuses had moeten maken, want zij staan achter zijn gewraakte uitspraken.

De minister is de laatste tijd sterk in opspraak vanwege diverse controversiële uitspraken. Zo noemde hij Suriname een failed state. Met betrekking tot de multiculturele en multi-etnische samenleving verklaarde hij geen enkel land te kennen waar de oorspronkelijke bevolking nog zou wonen en waar diverse culturen vreedzaam naast elkaar zouden leven. Hierdoor twijfelen velen ernstig aan de geloofwaardigheid van Blok als minister van Buitenlandse Zaken. Blok betuigde vandaag opnieuw spijt over zijn uitspraken in de Tweede Kamer:

Quote begin
Het zal niemand verrassen dat ik deze zomer veel bezig ben geweest met deze kwestie. De woorden die ik heb gebruikt, waren om te prikkelen. Maar ik heb daarbij ongelukkige en onzorgvuldige woorden gebruikt.

Quote einde

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]