Wikinieuws:Nieuwscafé/Archief/2006/02

Uit Wikinieuws

Recentelijk is het overgrote deel van de standaard MediaWiki-interface vertaald naar het Nederlands. Op deze wiki zijn veel berichten aangepast op een moment dat de systeemteksten nog niet vertaald waren. Dit is een oproep aan de beheerders van deze wiki om Speciaal:Allmessages door te pluizen en voor de berichten waar de standaardtekst niet gebruikt wordt te overwegen deze te gaan gebruiken. De standaardteksten worden op alle wiki's van Wikimedia gebruikt en zijn ook aanwezig in de meest recente versie van MediaWiki.

Opmerkingen over de huidige standaardteksten kan je kwijt op mijn overlegpagina. Maak daar alstublieft een kopje met de naam van het bericht waar je opmerking over gaat. Alvast bedankt. Siebrand 8 jul 2006 22:19 (UTC)

Meer over de achtergrond. Een aantal uitgangspunten:
 • MediaWiki is software voor een wiki;
 • (bijna) alle wiki's van Wikimedia gebruiken MediaWiki;
 • MediaWiki ken het concept 'internationalisation' (ook wel afgekort als i18n), wat inhoud dat een gebruik in zijn voorkeuren kan instellen dat een interface in zijn voorkeurstaal wordt weergegeven;
 • In alle MediaWiki's zijn de standaardteksten aanwezig voor alle ondersteunde talen (die staan in bestanden met de naam 'Message[sXx].php', waar Xx voor een taalcode staat. Die berichten worden gebruikt voor de interface van een geselecteerde taal;
 • MediaWiki stelt beheerders van software in staat om de standaardberichten aan te passen aan de context weerin een wiki wordt gebruikt (zo is bv. het gebruik van 'artikel' in een Wikipedia logische dan de standaardtekst 'pagina');
 • Als voor een bericht wordt afgeweken van de standaardtekst, dan wordt een aanpassing in de standaardtekst niet doorgevoerd;
 • Alleen op MediaWiki's van Wikimedia waarin een taal standaard is ingesteld worden berichten aangepast. Het is geen doen om op alle honderden Mediawiki's dezelfde aanpassingen te maken. Op en.wikipedia.org zal de Nederlandstalige interface dus alleen uit standaardteksten bestaan.
Op basis van de bovenstaande uitgangspunten is mijn stelling (of eigenlijk die van het MediaWiki i18n-project), dat de standaardvertaling in de meeste gevallen de standaardtekst hoort te leveren. Dit levert in alle Mediawiki nl. de meest consistent gebruikersinterface op. Nu alle berichten zorgvuldig zijn doorgelicht en consistent zijn gemaakt, is mijn oproep op die wiki's waar standaardberichten intensief zijn aangepast, voor al die aanpassingen te beoordelen of ze nog wel nodig zijn, zonder overigens de deur te sluiten voor verdere aanpassingen in de standaardteksten, zo lang als die maar generiek toepasbaar blijven en geen focus hebben op een enkel Wikimedia-project.
Ik hoop dat dit helpt voor nader begrip. Siebrand 9 jul 2006 13:31 (UTC)
Volgens mij kunnen de meeste teksten wel gestandaardiseerd (=verwijderd) worden. Een aantal teksten (mbt tot bijvoorbeeld de boardvotes) zijn standaard nog in het engels, deze kunnen dus beter in het nederlands blijven. Ik ben echter nog niet betrokken geweest bij de aanpassingen. Zijn er misschien wikinews-specifieke aanpassingen (bijv artikelen ipv pagina's)? HenkvD 9 jul 2006 17:46 (UTC)

Wikimedia Conferentie Nederland - inschrijving[bewerken]

Er zijn plannen om 2 september a.s. een conferentie voor Wikianen te organiseren. Daarom zijn er al even geleden oproepen gedaan voor bijdragen (in de vorm van lezingen, workshops, discussies enz.) Een aantal bouwstenen zijn inmiddels aangeleverd en sinds kort buigt een comité, bestaande uit de gebruikers Annemiek Kennisnet, effe iets anders, Kim Bruning, RonaldB en Tdevries, zich hierover en tracht de juiste cement te vinden om er een aantrekkelijk programma van te maken.

Het doel van de conferentie is tweeërlei:

 • Kennis en ervaringsuitwisseling
 • Een beeld te ontwikkelen over de toekomst van de wikimedia projecten.

Een eerste concept-programma, gebaseerd op voorstellen van Wikianen die iets willen presenteren, vindt je hier. Vermoedelijk kan Jimbo Wales een lezing geven als keynote. De paneldiscussie aan het einde van het programma zou een stukje van de vraag hoe het in de toekomst verder zal gaan moeten beantwoorden.

Voor de organisatie is het van het grootste belang dat we een redelijk inzicht krijgen in de belangstelling voor dit event. Daarom het verzoek je eventuele belangstelling hier kenbaar te maken. En als je bepaalde thema's aan de orde gesteld wilt zien, geef dat dan s.v.p. ook aan, zodat we daarmee ook een beter beeld krijgen van de behoefte.

Tenslotte nog wat praktische informatie: Het zal plaatsvinden in Utrecht, de kosten zullen ongeveer € 15,- bedragen (met een korting voor VWN leden) en na afloop zal bij voldoende belangstelling nog een buffet georganiseerd worden (kost wel wat extra).

Mede namens Annemiek, Kim, Ronald en Tjipke,

met vriendelijke groet, Lodewijk Gelauff aka Effeietsanders 20 jul 2006 19:38 (UTC)

Wikinews at Wikimania[bewerken]

Unfortunately I don't speak Dutch, so I would appreciate it if someone would translate this message.

If you're coming to Wikimania 2006 in Boston, please register for the Citizen Journalism mini-conference and join us on Saturday for a discussion about wikis and the news (with the first half focusing on Wikinews). Dan Gillmor, one of the pioneers of citizen journalism, will be present at both events. If you can't come, please feel free to edit the second page and suggest topics that we should discuss.--Eloquence 28 jul 2006 00:06 (UTC)

SDB-News[bewerken]

Heb deze mail binnengekregen via OTRS (ID 381464), misschien zijn mensen geïnterreseerd:

> Geachte
> 
> Ons vrijwilligersproject SDB-News zoekt een persbureau die ons een dagelijks
> geschreven nieuwsbulletin wil leveren dat wij omvormen tot een audiobericht.
> (1-2 keer per dag).
> 
> Helaas kunnen wij (financieel) niet tussenkomen, gezien wij geen bron hebben
> van inkomsten.
> Wat wel tot de mogelijkheden behoort is een promotiespot van uw persbureau net
> voor het ingesproken nieuws alsook een logo op onze website.
> 
> Dit nieuws zal dan aan lokale radio's in Vlaanderen worden verspreid (gratis)
> als alternatief voor een Belgisch persbureau.
> Onze partnerlijst vind u terug op onze website (links onderaan):
> www.sdb-news.be
> 
> Ik hoop oprecht op uw welgekomen steun.
> 
> Mvg
> ##naam betrokkene##
> www.sdb-news.be

Ik heb een tekstje opgesteld, mochten mensen meer uitleg willen doorsturen, mail me (want OTRS en internet doen hier raar) of post op mijn overleg. GRoetjes, MADe

Importeren van Wikipedia[bewerken]

Beste Wikinewsianen,
Misschien kan het Wikinews helpen als jullie pagina's met nieuws importeren vanuit Wikipedia. Daar vinden de nieuwspagina's veel bijval. Ze zijn er echter misplaatst. Het zal echter nog even duren vooraleer de Wikipedianen open minded genoeg zijn om in te zien wat het nut van de verschillende zusterprojecten is. In tussentijd kan Wikinews integraal pagina's importeren (met auteursgeschiedenis).
Daarvoor dient wel de import-functie aangevraagd (en aangezet) te worden. Voor meer info, post een vraag in b:Wikibooks:Lerarenkamer. Inge Habex 3 aug 2006 11:54 (UTC)

 • w:In_het_nieuws kan een goede invalshoek vormen om massa's nieuwspagina's te vinden.

De Wikinews meerwaarde[bewerken]

Er rijzen veel vragen over het nut van Wikinews aangezien de concurrerende nieuwsbronnen sneller het nieuws kunnen brengen.
Wikinews heeft echter enkele grote meerwaardes toe te voegen.

NPOV[bewerken]

In de geest van de Wiki-gemeenschap streeft ook Wikinews een "neutral point of view" (NPOV) na. Dit zal een belangrijke basiseigenschap blijken voor nieuws uit en voor onderdrukte gebieden, patriotisch ingestelde landen, extremistische berichtgeving, ... Door NPOV na te streven creëert men een zo zuiver mogelijke, ongekleurde informatie-bron die door elke internet-gebruiker toegankelijk is. Op deze manier kan Wikinews een referentiepunt worden voor de reeds gevestigde nieuwsbronnen.


Achtergrondinfo[bewerken]

Nieuwsfeiten spelen zich vaak af in een complexe achtergrond. Dankzij het wiki-programma kan er gemakkelijk gelinkt kan worden voor meer achtergrond-info.
Belangrijke begrippen en personen linken automatisch naar Wikipedia dankzij [[w:link|tekst]]. Relevante andere nieuwsberichten en/of data kunnen ook makkelijk gelinkt worden in Wikinews.
Overzichtspagina's met een tijdslijn (van bv. langdurige conflicten) geven een grijpbaar houvast aan de lezer.
Door er op te letten dat deze links relevant zijn, heeft Wikinews inhoudelijk voordeel op andere nieuwsbronnen.

Doorzichtige referentie-bronnen[bewerken]

Aangezien iedereen nieuws kan toevoegen en reviseren, zal het net als Wikipedia een betrouwbare neutrale vrije bron worden.
Referenties lijken echter onontbeerlijk om snel de betrouwbaarheid van een artikel te doorgronden (zie elders hier in het nieuwscafé). Dankzij de wiki-structuur kunnen berichten snel en eenvoudig aangepast worden aan de laatste feiten en kan in de auteursgeschiedenis de eerdere berichtgeving nog achterhaald worden.

Inge Habex 8 aug 2006 20:23 (UTC)

Regels omtrend "Breaking News"[bewerken]

Het sjabloon "Breaking News" is oorspronkelijk vertaald van de Engelstalige Wikinews naar de Nederlandstalige om echt groot nieuws waarover te verwachten viel dat het binnen een dag nog groter nieuws zou gaan worden te markeren. Ik zie echter de laatste tijd steeds meer beginnetjes het "Breaking News"-sjabloon dragen, zelfs die na een paar dagen nog steeds beginnetjes zijn (zoals bijvoorbeeld het artikel President Bush houdt vanmiddag mogelijk belangrijke toespraak). Het lijkt mij dat hiervoor niet dit sjabloon gebruikt moet worden. Wie weet een idee om hier regelgeving aan te verbinden? PPP via 213.84.109.51 26 aug 2006 12:26 (UTC)

Ik ben het er helemaal mee eens. Is bijvoorbeeld Veel doden in India nadat watertank instort of "Geen H5N1 besmetting in Rotterdam" breaking nieuws? Niet elk nieuws wat zojuist in het nieuws is, is breaking nieuws. Volgens mij kan na 1 of 2 dagen (of bij grote zaken na een week) het breaking-news-sjabllon er zeker vanaf. HenkvD 28 aug 2006 15:59 (UTC)
Die laatste is in elk geval zeer zeker geen breaking news. Heeft de Engelstalige Wikinews geen richtlijnen ergens staan? PPP 28 aug 2006 17:07 (UTC)
Ik vind alleen en:Wikinews:Breaking news en de daaruit vertaalde nl:Wikinieuws:Breaking news. Dit bespreekt alleen het voorkomen van dubbele artikelen en editconflicten. De kans daarop is op nl.wikinews echter zeer klein. HenkvD 28 aug 2006 18:28 (UTC)

wie doet mee?[bewerken]

De Vereniging Wikimedia Nederland gaat starten met een project om "vrije" afbeeldingen en tekst van Nederlandse en Vlaamse instanties zoals bijvoorbeeld het ANP, het Rijksmuseum of Ministeries beschikbaar te krijgen onder GFDL of een soortgelijke licentie, in elk geval een licentie die voor de Wikimedia projecten bruikbaar is. We zijn momenteel bezig met het oprichten van een werkgroep. Er zijn al vier mensen die zich hiervoor willen inzetten. Als je ook mee wil doen, graag aanmelden via wiki-mail of hier. Daar kan je ook al je ideeën kwijt. Voor de goede orde: het is niet nodig om lid te worden van de vereniging om mee te kunnen doen. Ik hoop op nog enkele actievelingen! Denk daarbij breed, waarom niet het Fries museum benaderen, of instanties in Zuid-Afrika of Suriname. Ellywa 6 sep 2006 16:15 (UTC)

Kun je misschien zeggen wat er verwacht wordt van mensen die zich aanmelden? Moeten ze ergens naar toe, of kan het van achter hun pc? Hoeveel tijd gaat er in zitten? Adnergje 21 sep 2006 11:22 (UTC)
Deze vraag kan beter gesteld worden op de hierboven genoemde pagina op nl.wikimedia of aan Gebruiker:Ellywa op wikipedia. HenkvD 21 sep 2006 18:08 (UTC)

Nog steeds tijdelijk?[bewerken]

Op Wikinieuws:Sysop staat al anderhalf jaar dat de sysops op dit moment "tijdelijk" in dienst zijn, met de volgende tekst eronder:

Zolang als er nog niemand gekozen is zijn alle kandidaten die zich hebben aangemeld op Wikinews:Aanmelding sysops en die al sysop zijn op een ander wikimediaproject tijdelijk sysop, dit om het voor iedereen eerlijk te houden:

Wanneer is de bedoeling dat er gekozen moet worden voor sysops? Of is dit nog niet duidelijk? Adnergje 21 sep 2006 11:24 (UTC)

Er zijn helaas te weinig medewerkers om te kunnen stemmen. Bovendien zijn er geen regels over hoe de stemming moet verlopen, behalve Als je kandidatuur op deze pagina aan alle medewerkers (dat zijn jullie!) is voorgesteld, volgt er een periode gedurende welke geregistreerde gebruikers hun steun uit kunnen spreken of gemotiveerd bezwaar kunnen maken. Bij geen bezwaar word je sysop gemaakt.. Om te kunnen stemmen zijn op zijn mist regels nodig... Voel je vrij om nieuwe regels voor te stellen. HenkvD 21 sep 2006 18:37 (UTC)
Dat zal ik zeker doen ;-) Eerst nog een paar andere richtlijnen/hulppagina's aanmaken :P Adnergje 21 sep 2006 19:03 (UTC)

Voorstel wijziging Sjabloon:Geennieuws[bewerken]

Is het een idee om aan het sjabloon Geennieuws toe te voegen, dat ie gewoon verwijderd wordt over 2 weken ofzo? Als er anders niemand op let, staat het sjabloon er na een jaar nog, zie als voorbeeld Nederlands Nationaal Innovatie Event, waar het sjabloon al sinds 26 augustus 2005 staat. Dus, als het artikel na 2 weken nog steeds geen nieuws is, verwijderen. Na plaatsing sjabloon dan ook artikel direct op de verwijderlijst zetten. Adnergje 24 sep 2006 20:13 (UTC)

Lijkt mij een goed plan. HenkvD 28 sep 2006 18:47 (UTC)

Verzoek wijziging systeemberichten[bewerken]

Kan iemand even de volgende berichten kopiëren naar wikinews?

Deze laten nl. geen pijltje zien, maar de HTML-entiteit. Op wikipedia werkt het wel, dus ik neem aan dat even simpelweg kopiëren het hier ook laat werken. --Erwin85 28 sep 2006 15:22 (UTC)

Ok, verzoek is uitgevoerd. HenkvD 28 sep 2006 18:47 (UTC)
Bedankt! :) Emmelie 30 sep 2006 07:41 (UTC)

VAE wil Berlijnse Muur[bewerken]

Bekijk de link naar CNN.com op VAE wil Berlijnse Muur eens. Er staan namelijk een aantal grove fouten in, die ook de titel betreft:

 • Er is op een conferentie in Dubai, wat wel in de VAE ligt, bekend gemaakt dat Saudi-Arabië een muur met de grens van Irak gaat aanleggen.
 • De VAE grenst niet aan Irak, de enige manier om van de VAE naar Irak te gaan zonder andere landen te bezoeken is per schip over de Persische golf, of per vliegtuig.

Het is wel waar dat de VAE een muur bouwt met de grens met Oman. De VAE is echter een ander land dan Saudi-Arabië. 3 okt 2006 15:53 (UTC)

Verslag retreat Frankfurt 20-22 oktober 2006[bewerken]

beste mensen, het verslag van de retreat in frankfurt afgelopen weekend is nu beschikbaar op meta, zie m:Report_from_Frankfurt_-_October_2006. als het goed is worden nadere bekend gemaakte zaken in de toekomst tenminste in dezelfde categorie aldaar geplaatst. (het staat ook gelinkt op meta's voorpagina, en vertalingen lijken me dringend gewenst, maar dat even terzijde) groetjes, oscar 26 okt 2006 10:21 (UTC)

"Artikelen in Ontwikkeling"[bewerken]

Wat is precies het nut van deze categorie? Na een dag of 2, 3 van niet compleet gemaakt te zijn kan deze misschien zelfs opgeruimd worden? Of zie ik iets verkeerd? ;-) Cyriellie 7 nov 2006 10:09 (UTC)

Bovendien is het dan makkelijker te checken of iemand misschien vergeten is om 'ontwikkel' in 'publiceer' om te zetten... Cyriellie 7 nov 2006 10:14 (UTC)
Goed plan! Er kan, na goedkeuring, al begonnen worden met het verwijderen van de artikelen in deze categorie. Adnergje 7 nov 2006 15:12 (UTC)
Is iedereen het dan met deze wijziging eens? Hieronder nog een overzichtje van de artikelen in de categorie:In ontwikkeling, met ook de datum van laatste wijziging erbij, het laatste artikel dan niet meetellend. Adnergje 7 nov 2006 15:19 (UTC)
Die wijziging in het sjab is prima m.i. Fijn dat je het opruimen wilt ;-). Cyriellie 8 nov 2006 08:55 (UTC)
Als niemand er tegen is, kan over 4 dagen met opruimen begonnen worden Adnergje 8 nov 2006 16:21 (UTC)
Ik ben, bij gebrek aan tegenstanders, maar begonnen met het verwijderen van de artikelen in ontwikkeling. Adnergje 21 nov 2006 18:23 (UTC)

Ik wou even laten weten dat ik mijzelf hier sysop gemaakt heb voor de periode dat de fund raiser loopt om de sitenotice berichten te kunnen bijwerken. Als daar een probleem mee is laat dan iets weten op meta:User_talk:Walter --Walter 17 dec 2006 14:32 (UTC)


Geherarchiveerd door Hajo 14 mei 2008 16:32 (UTC)