Naar inhoud springen

Wikinieuws:Importbeleid

Uit Wikinieuws

>> Dit beleid is nog niet geformaliseerd <<

Het is mogelijk om pagina's van andere Wikimedia-projecten te importeren naar deze taalversie van Wikinieuws. Op deze pagina wordt aangegeven hoe een aanvraag verwerkt wordt.

Uitleg[bewerken]

Praktijkvoorbeeld

De importfunctie wordt nu al op onder meer de Duitse en Engelse Wikipedia ingezet. Zie als voorbeeld de paginageschiedenis van het artikel van Ronnie Flex op de Duitse Wikipedia. De import is zichtbaar, omdat er vanaf 1 nov 2016 ineens overgegaan wordt in de versie in het Duits die door Gebruiker:Goroth is geschreven.

Voorbeelden waarbij import wenselijk kan zijn
  • Er worden op de Nederlandstalige Wikipedia geregeld nieuwsartikelen aangedragen voor beoordeling/verwijdering, omdat Wikipedia geen nieuwssite is maar een encyclopedie. Ook als een artikel daar verwijderd is, kan dat hier een nieuw leven krijgen, want weg is niet helemaal weg op Wikimedia-projecten: het is alleen niet meer zichtbaar voor gewone gebruikers of lezers. Het kan hier worden bijgeschaafd en gepubliceerd, en de geschiedenis kan hier naartoe worden geïmporteerd. Hierdoor blijven de oorspronkelijke bewerkers hier zichtbaar, wat auteursrechtelijk een juiste oplossing is.
  • Andere kandidaten zijn bijvoorbeeld oorspronkelijk werk, zoals een oorspronkelijk interview op de Engelstalige Wikinieuws. Omdat het om oorspronkelijke journalistiek gaat, zullen lezers op Wikinieuws willen weten wie erachter zit, al is het een gebruikersnaam. Het artikel kan hier worden vertaald en gepubliceerd, en de geschiedenis kan worden geïmporteerd. De oorspronkelijke schrijvers zijn hier dan in de geschiedenis terug te vinden.
Voorbeelden waarbij import niet wenselijk of nodig is
  • Indien een artikel op een ander Wikimedia-project van bronnen is voorzien en niet met verwijdering wordt bedreigd, is er geen aanleiding om de geschiedenis naar Wikinieuws te importeren. Er wordt namelijk niet alleen de geschiedenis van een artikel geïmporteerd, maar ook de bewerkingsgeschiedenis van de gebruikers die eraan meewerkten. Dit geeft een troebel beeld over welke bijdragen een gebruiker hier precies op de Nederlandstalige Wikinieuws heeft geleverd. De bewerkingen zijn hier niet daadwerkelijk gedaan, waardoor tijdens stemmingen/verkiezingen niet gemakkelijk bepaald kan worden of een gebruiker wel stemgerechtigd is. Indien import niet nodig is, is het plaatsen van het sjabloon {{Bronvermelding vertaling}} of {{Bronvermelding Wikipedia}} de gewezen weg.

Procedure[bewerken]

Tijd is een belangrijke factor voor een nieuwswebsite. De volgende procedure voorziet erin dat een artikel alvast geplaatst kan worden. De import van de geschiedenis van het oorspronkelijke artikel wordt achteraf gedaan. Een tweede voordeel is dat er geen onverwerkt verzoek blijft staan.

Stap 1

Een gebruiker gaat aan de slag met een artikel van een andere Wiki, bijvoorbeeld door het te vertalen of door het om te zetten naar een format die bij Wikinieuws past (een verwijderd artikel op Wikipedia kan aldaar op verzoek in de eigen gebruikersnaamruimte worden geplaatst). De aanvrager vertaalt eventueel aanwezige bronvermeldingen mee en publiceert het afgeonde artikel hier.

Stap 2

Op Wikinieuws:Te importeren pagina's wordt het verzoek neergelegd om de geschiedenis van het artikel te importeren. De 'importeur' importeert dan de artikelgeschiedenis naar Wikinieuws.