Wikinieuws:AutoWikiBrowser

Uit Wikinieuws

AutoWikiBrowser is een half-automatische editor voor MediaWikipagina's, bedoeld om veelvoorkomende en vaak herhaalde bewerkingen sneller en eenvoudiger te doen. De AutoWikiBrowser is alleen bruikbaar onder Windows 2000 of nieuwer en vereist de aanwezigheid van het .NET Framework 2.0 of hoger. Zie de downloadlinks onderaan.

Het gebruik[bewerken]

Wikinieuws:AutoWikiBrowser/Handleiding

Gebruikers met toestemming[bewerken]

Om AWB op deze Wikipedia te kunnen gebruiken moet je gebruikersnaam vermeld zijn op AutoWikiBrowser/CheckPage.

Een lijst maken[bewerken]

AutoWikiBrowser kan een lijst van pagina's creëren van:

  • een categorie
  • links naar een pagina
  • de wikilinks in een artikel
  • links naar een afbeelding
  • bijdragen van een gebruiker
  • een speciale pagina
  • een tekstbestand
  • een Google-zoekopdracht
  • een databasedump

Wiki Data Dump Searcher[bewerken]

Met de ingebouwde "Wiki Data Dump Searcher" kun je zoeken in een gedownloade databasedump van Wikipedia. Op http://download.wikimedia.org/nlwiki/latest/ vind je hiervan de laatste versies. Wil je voornamelijk zoeken in de encyclopedische inhoud van Wikipedia zonder de overlegpagina's en gebruikerspagina's dan kun je het beste nlwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 downloaden. Deze is gecomprimeerd met bzip2 en na decomprimeren met een geschikt programma kun je het resulterende XML-bestand openen in AutoWikiBrowser. Een decomprimeerprogramma voor Windows is 7-Zip; dit opensourceprogramma is te downloaden met SourceForge

Je kunt in de dump artikelen selecteren door het zoeken naar woorden in de artikelen of de titels, of artikelen selecteren aan de hand van de lengte hiervan of het aantal links in het artikel. De resulterende lijst kun je eventueel ook wikificeren zodat je het als lijst van paginalinks in een Wikipedia-pagina kunt gebruiken.

Omgekeerde-redirectconstructie[bewerken]

Redirects die vallen in de categorie Redirect voor omgekeerde redirect constructie zijn daar bewust neergezet om duidelijk te maken dat in een hoofdbetekenisconstructie de betreffende link is gecontroleerd op correctheid. Het is de bedoeling dat deze redirects niet worden 'gefixt'.

Automatische lijsten[bewerken]

Wikinieuws:AutoWikiBrowser/Typos vormt een lijst die AWB automatisch inlaadt indien de RegExTypoFix aan staat. Ondertussen is de lijst al een tijdje in (intensief) gebruik, en is dus aan te bevelen voor elke AWB'er. Let op, alle voorgestelde wijzigingen aandachtig bekijken!

Externe links[bewerken]