Venezolaans leger faciliteert zelf smokkel van goud naar Curaçao
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
14 januari 2018
Venezolaans leger faciliteert zelf smokkel van goud naar Curaçao
Het Venezolaanse leger blijkt zelf de smokkel van grote hoeveelheden goud naar Curaçao te faciliteren. De grens met Aruba, Bonaire en Curaçao wordt nu al 8 dagen geblokkeerd, omdat de Venezolaanse president Nicolás Maduro de eilanden beschuldigt te weinig te doen tegen de "maffia" die Venezuela berooft van delfstoffen, voedsel en benzine.
Het aandeel van het leger in de gouddelving en -smokkel wordt bevestigd door generaal buiten dienst Cliver Alcalá. Hij gaf dit toe tegenover de Nederlandse onderzoeksjournalist en criminoloog Bram Ebus. Ebus heeft ook nog met een groot aantal andere mensen in Venezuela gesproken. Morgen publiceert hij het vervolg van zijn onderzoek.
De opdrachtgevers van de goudsmokkel zitten dicht tegen het leger en de politiek aan en zijn mogelijk overheidsfunctionarissen. Het leger participeert zelf in deze illegale handel en verdient er ook aan. Er zijn inmiddels duizenden vluchten door kleine vliegtuigen uitgevoerd. Het leger zorgt ervoor dat de vluchtgegevens uit de archieven verdwijnen. De blokkade van al het verkeer tussen de Antillen en Venezuela werkt door de participatie van het leger juist gunstig uit voor de smokkelaars.
Het gaat volgens Alcalá maandelijks om duizenden kilo's goud die illegaal in het zuiden van het land worden gewonnen. Bij elkaar komt de smokkel neer op een substantiële hoeveelheid 80% tot 90% van het Venezolaanse goud. De productie van goud bedraagt volgens officiële cijfers slechts honderden kilo's per maand. Naast het leger bevinden zich guerrilla-eenheden van de Colombiaanse ELN en de FARC in het gebied.
- Onderzoekjournalist Bram Ebus
Ebus ging naar Venezuela om de actoren in de crisis in kaart te brengen en de invloed op de inheemse bevolking. De illegale mijnbouw en smokkel naar de Cariben is algemeen bekend in het mijnbouwgebied en bracht hem ertoe ook hier onderzoek naar te doen.
Morgen publiceert hij het vervolg van zijn onderzoek op de website van Mongabay (en) en een speciale nieuwe website. Tijdens een interview eergisteren van de VPRO gaf hij al een aantal details vrij uit zijn onderzoek. In september vorig jaar werd hij nog 24 uur vastgehouden door de Nationale Garde toen hij zich ophield in het mijnbouwgebied Arco Minero. Later kreeg hij vrije doorgang van het leger en kon hij ongestoord in het gebied reizen.
- Generaal buiten dienst Cliver Alcalá
Alcalá was als generaal in het mijnbouwgebied en een persoonlijke vriend van president Hugo Chávez. In 2013 ging hij volgens de officiële lezing met pensioen. In de praktijk is hij sindsdien een belangrijke stem van de oppositie.
Update 16 januari 2018
Venezuela heeft de beschuldiging van illegale goudimport ingetrokken en de blokkade versoepeld, al is deze nog wel steeds van kracht. De eerst bootjes met groenten en fruit komen inmiddels weer op het eiland aan.[1]
Publicatie
[bewerken]- Mongabay, Venezuela’s Mining Arc boom sweeps up Indigenous people and cultures, Bram Ebus, 15 januari 2018
Gerelateerd
[bewerken]- "Venezuela houdt de grens met de ABC-eilanden langer dicht", 9 januari 2018, update 12 januari 2018
- "Maduro legt handel met ABC-eilanden drie dagen stil", 6 januari 2018
- "Maduro dreigt handel met ABC-eilanden stil te leggen", 21 december 2018
Bronnen, noten en/of referenties
|