Naar inhoud springen

Maduro dreigt handel met ABC-eilanden stil te leggen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 december 2017 

ABC-eilanden voor de kust van Venezuela

Maduro dreigt handel met ABC-eilanden stil te leggen

President Nicolás Maduro van Venezuela dreigt de handel met Aruba, Bonaire en Curaçao stil te leggen. Maffia zou volgens hem op grote schaal vanaf de ABC-eilanden naar Venezuela smokkelen. In een van zijn lange toespraken op de televisie stelde hij dat het schaarste in zijn land veroorzaakt met lange wachtrijen voor de winkels tot gevolg.

Correspondent Dick Drayer denkt dat de uitspraken voor binnenlands gebruik zijn om de aandacht af te leiden van Maduro's eigen wanbeleid. Maduro's dreigement om het luchtverkeer stil te leggen is bijzonder, omdat er al bijna geen luchtverkeer meer is met de eilanden. Daarbij is zijn aankondiging om te komen met een kleine verrassing, een raadsel. Het is onduidelijk wat hij daarmee bedoelt.

De ABC-eilanden liggen op enkele tientallen kilometers van de Venezolaanse kust verwijderd. Evelyn Wever-Croes, sinds kort premier van Aruba, geeft toe dat de smokkel naar Venezuela een probleem is. De smokkel is er overigens al eeuwenlang. In de laatste jaren gaat het om benzine, wapens, drugs en ook mensen. Wanneer Maduro zijn dreigement waarmaakt komt niet alleen de smokkel stil te liggen, maar ook de aanvoer van groenten en fruit uit Venezuela. De importlijnen zullen dan langer worden.

De toestroom van toeristen uit Venezuela is sterk teruggelopen sinds de economische crisis. De crisis heeft er echter ook voor gezorgd dat zich duizenden Venezolaanse vluchtelingen illegaal op de eilanden bevinden. Volgens de besturen van de eilanden zou de maximale opvangcapaciteit al bereikt zijn.

Aruba en Curaçao zijn landen binnen het koninkrijk en Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. In alle drie gevallen zijn Buitenlandse Zaken een taak van de Rijksoverheid. Wever-Croes maakt zich zorgen over de uitspraken van Maduro en heeft daarom contact gezocht met het ministerie in Den Haag. Vooralsnog worden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]