Naar inhoud springen

Trump schort betalingen aan WHO op

Uit Wikinieuws

15 april 2020 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag tijdens een briefing in het Witte Huis aangekondigd dat hij in ieder geval de komende 60 tot 90 dagen de Amerikaanse subsidie aan de Wereldgezondheidsorganisatie stopzet. In die periode wil Trump de werkwijze van de WHO herbeoordelen. Normaal gesproken betalen de VS jaarlijks 400 tot 500 miljoen dollar aan de WHO, en zijn daarmee de grootste geldschieter van deze organisatie.

Als motivatie voor zijn beslissing noemt Trump de verkeerde manier waarop de WHO in zijn ogen de coronaviruspandemie in eerste instantie heeft aangepakt. Volgens de Amerikaanse president is de WHO veel te traag geweest met reageren op de huidige wereldwijde crisis en heeft ze te lang gewacht met het geven van waarschuwingen. Bovendien zou de WHO zich te veel op de hand van China hebben getoond en te blindelings de Chinese aanpak van de crisis hebben onderschreven. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de WHO in eerste instantie meeging in de Chinese ontkenning van het feit dat COVID-19 een reëel gevaar vormt. Ook verzette de WHO zich eind januari nog tegen reisbeperkingen van en naar China, hoewel ze toen al wel de noodtoestand uitriep vanwege het virus[1] (maar de uitbraak op dat moment nog niet tot pandemie had verklaard[2]). Internationale experts onderschrijven deze kritiek op de WHO. Volgens Trump is het aantal besmettingen wereldwijd met een factor 20 toegenomen doordat de berichten uit China aanvankelijk voor zoete koek werden geslikt.

Het besluit van Trump roept veel, hoofdzakelijk negatieve reacties op. VN-secretaris-generaal António Guterres verklaart dat het in deze tijd van een pandemie niet het moment is om de hulpmiddelen van een organisatie als de WHO af te knijpen. De president is in zijn eigen land gewaarschuwd dat hij "een stap in de verkeerde richting" zet.

Ook Trump zelf bagatelliseerde overigens het gevaar van de pandemie in eerste instantie sterk, en in februari liet hij zich juist nog lovend uit over de Chinese aanpak waar hij nu zo kritisch over is. Vermoed wordt dat Trump, door nu sterk met de beschuldigende vinger richting de WHO te wijzen, de aandacht van zijn eigen aanpak die mede heeft geleid tot de huidige crisis wil afleiden. De VS zijn nu het land dat wereldwijd het zwaarst is getroffen door COVID-19; inmiddels zijn er meer dan 25.00 Amerikaanse doden.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]