Naar inhoud springen

Trump: VS stappen uit Wereldgezondheidsorganisatie

Uit Wikinieuws

29 mei 2020 

Nadat hij er al langere tijd mee dreigde, heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de Verenigde Staten uit de Wereldgezondheidsorganisatie zullen stappen. Vorige maand zette Trump de Amerikaanse betalingen aan de WHO al stop.[1]

Volgens Trump heeft China in de begindagen van de huidige SARS-CoV-2-pandemie de ernst hiervan verborgen gehouden waardoor de pandemie kon uitgroeien tot haar huidige catastrofale omvang, en heeft de WHO China daarbij actief geholpen. Trump verwijt de WHO "onder totale controle van China" te staan. Volgens gezondheidsexpert probeert Trump echter de aandacht af te leiden van het falen van zijn eigen regering om het virus in de VS het hoofd te bieden. Het aantal mensen dat in de VS is overleden aan COVID-19 is afgelopen week de 100.000 gepasseerd (bron: Johns Hopkins-universiteit). De VS zijn al sinds 11 april wereldwijd het land met de meeste COVID-19-doden.

Het Amerikaanse lidmaatschap is van groot belang voor de WHO, aangezien de VS met 400 tot 500 miljard dollar per jaar tot nu toe de grootste geldschieter voor de WHO waren. Trump heeft beloofd dat het geld dat voor de WHO bedoeld was, naar andere gezondheidsinstellingen zal gaan.