Naar inhoud springen

WHO: coronavirus is pandemie

Uit Wikinieuws

14 maart 2020 

Kaart die de wereldwijde verspreiding van het virus aangeeft

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft afgelopen woensdag tijdens een persconferentie de uitbraak van het coronavirus COVID-19 officieel tot pandemie, een ziekte die de hele wereld treft, verklaard. Eerder deze week had de WHO nog hiervan afgezien, toen er in de meeste landen nog maar weinig gevallen bekend waren. Het tot pandemie verklaren van het coronavirus zal geen invloed hebben op de huidige aanpak van de ziekte.

De laatste twee weken is het aantal besmettingen met het nieuwe virus buiten China verdertienvoudigd. Het aantal landen waarin de ziekte is opgedoken is verdrievoudigd en staat nu op 114. In totaal zijn er wereldwijd nu 118.000 besmettingen, en in totaal zijn er al meer dan 4000 mensen aan de ziekte overleden. Algemeen wordt verwacht dat deze getallen de komende tijd nog sterk zullen stijgen. De WHO is diep verontrust over zowel de snelheid waarmee de ziekte om zich heen grijpt als over de hoge mate van nalatigheid, aldus Tedros in zijn toespraak. Het is tevens de eerste keer ooit dat een coronavirus zich ontwikkelt tot pandemie.

Tom Frieden, voormalig directeur van Centers for Disease Control and Prevention, had het afgelopen maand in een artikel op CNN.com over een "pandemie zonder precedent". Hij wijst erop dat, ondanks dat men tegenwoordig beter op dit soort uitbraken is voorbereid dan vroeger, iedereen wereldwijd veel meer verbonden is en er bovendien meer mensen zijn met een zwakke gezondheid, waardoor virale infecties als deze extra gevaarlijk zijn.

Inmiddels nemen allerlei landen verregaande maatregelen om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. In Spanje en Frankrijk gaan alle restaurants, cafés en discotheken dicht. Hetzelfde gebeurt met een groot deel van de winkels. Supermarkten blijven wel open, net als andere essentiële voorzieningen zoals apotheken, benzinepompen en banken. de Amerikaanse president Trump maakte afgelopen week bekend dat er een inreisverbod komt voor de meeste Europese landen. Inmiddels is ook het Verenigd Koninkrijk daaraan toegevoegd.

Bronnen[bewerken]