Naar inhoud springen

Thierry Baudet (FvD) doet aangifte tegen minister Ollongren

Uit Wikinieuws
Thierry Baudet
Kasja Ollongren

3 februari 2018 
Thierry Baudet, leider voor het Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, heeft aangifte gedaan tegen Kajsa Ollongren. Aanleiding vormt het verwijt van de minister en D66-politica dat Baudet verschillen in rassen in het politieke debat brengt. Ze deed haar uitspraken gisteren tijdens de Burgemeester Daleslezing in Nijmegen, waarin jaarlijks het gelijkheidsbeginsel uit artikel 1 van de Grondwet centraal staat. Volgens Ollongren is het populisme een bedreiging van de kernwaarden van Nederland.

Volgens Ollongren gaat Baudet verder dan PVV-leider Geert Wilders, die een uitzondering wil maken voor Marokkanen die een hoofddoek dragen. Ollongren komt met haar uitspraken nu Baudet weigert uitspraken van zijn partijgenoten te veroordelen, als rassenverdunning, rassenvermenging en de vermeende invloed van afkomst op intelligentie. In een debat met Femke Halsema noemde Baudet het een wetenschappelijk debat waarin hij zich niet openlijk wil mengen. Het gaat onder meer om uitlatingen in een interview van Brandpunt. Ollongren stelde in Nijmegen dat zij daarmee geen genoegen neemt, omdat Baudet het onweersproken laat wanneer partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.

Quote begin
De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.

— Minister Ollongren
Quote einde

Baudet, voor zichzelf een voorvechter van het vrije woord, werd in december nog uitgeroepen tot politicus van het jaar omdat hij onderwerpen in de politiek bespreekbaar maakt waar mensen zich zorgen om zouden maken. Via Twitter liet hij vanmorgen weten aangifte tegen de minister te hebben gedaan vanwege haar meningsuiting. Theo Hiddema, eveneens Kamerlid voor het FvD, vertegenwoordigt hem als advocaat. Tijdens een persconferentie vanmiddag maakten de FvD'ers bekend dat de aanklachtgrond 'smaad en laster' is. In reactie op de aangifte liet Ollongren weten: "Het staat Thierry Baudet uiteraard vrij om aangifte te doen. Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open."

Een van de omstreden partijgenoten van Baudet waar Ollongren naar verwijst, is Yernaz Ramautarsing. Zelf van Surinaamse afkomst, legde hij in 2016 een verband tussen afkomst en IQ. Tegenover Brandpunt zei hij onder meer: "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo." Hij staat op nummer 2 van de lijst van het FvD in Amsterdam. In 2012 was hij voor de Libertarische Partij verkiesbaar. Voordat hij bij het FvD werd toegelaten, wees Jan Roos van VNL hem af omdat uit antecedentenonderzoek criminele familieleden naar voren waren gekomen, onder wie zijn vader. Ook zou hij volgens het onderzoek financieel kwetsbaar zijn. Naar eigen zeggen zou hij geen nauwe banden hebben met criminele familieleden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]