Naar inhoud springen

Meer dan honderdduizend nepaccounts van Wilders en DENK

Uit Wikinieuws
Kuzu, Wilders en Azarkan

13 juli 2018 

Twitter heeft meer dan honderdduizend nepaccounts afgevoerd die de indruk moesten wekken dat de PVV-aanvoerder Geert Wilders en de DENK-politici Tunahan Kuzu en Farid Azarkan grotere aantallen aanhangers zouden hebben dan in werkelijkheid het geval is. Alle drie volksvertegenwoordigers hebben tot nu toe geweigerd zich te verantwoorden via de media.

Van alle 'volgers' van de PVV-aanvoerder is nu al 15% op Twitter verwijderd. Bij elkaar gaat het om een zwendel van 151.000 nepaccounts. Bij de politici van DENK gaat het om nog hogere percentages: 34% van de volgers van Kuzu en 39% van de volgers van Azarkan blijken in het echt niet te bestaan. Bij Thierry Baudet (FvD) was het percentage nepaccounts lager, al blijkt ook bij hem 3,8% van zijn volgers niet te bestaan. DENK kwam vorig jaar ook al in het nieuws vanwege fraude via sociale media en vorige maand vanwege het plannen van een nepcampagne uit naam van Wilders.

Er wordt van uitgegaan dat kleine hoeveelheden nepaccounts, rond 1 à 2 procent, niet hoeven te wijzen op fraude. Zo wordt het percentage van 1,3% verlies aan volgers bij premier Mark Rutte niet aan opzet geweten. Vergelijkbaar lage percentages komen voor bij de andere leiders van de regeringspartijen: Klaas Dijkhoff (VVD) met 0,3%, Alexander Pechtold (D66) met 1,7%, Sybrand van Haersma Buma (CDA) met 0,7% en Gert-Jan Segers (CU) met 0,3%.

Nepaccounts kunnen eenvoudig gekocht worden, ook in Nederland. Via Google zijn duizenden zoekresultaten te vinden van ondernemers die zich met de zwendel van nepaccounts bezighouden. Voor de aanschaf van duizend nepvolgers op Twitter is een politicus ongeveer vijf tot tien euro kwijt.

Twitter was altijd huiverig om accounts te verwijderen en vindt steeds meer manieren om het 'fictieve klantenbestand' in beeld te krijgen. Sinds dit jaar houdt het zich wereldwijd actief bezig om nepaccounts ook daadwerkelijk af te voeren. Eerder dit jaar ging Twitter de strijd al aan tegen spam. In februari werd de mogelijkheid uitgeschakeld om hetzelfde bericht via meerdere accounts te versturen en in juni werden al meer dan een miljoen spambots van Twitter verwijderd.

Op korte termijn verdient Twitter niets aan de schoonmaakactie. Na het bericht in de Washington Post dat het in mei om de verwijdering van 70 miljoen accounts zou zijn gegaan, kelderde de aandelenkoers van het socialemediabedrijf met 10%, ofwel een waarde van meerdere miljarden dollars. Het aantal actieve gebruikers is voor beleggers altijd de leidraad geweest voor de bepaling van de waarde van het bedrijf.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]
  • Tweet van Twitter, 11 juli 2018