Surinaamse kokosolie verkozen tot beste van de wereld

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 april 2018 

Surinaamse kokosolie verkozen tot beste van de wereld

De Surinaamse Coproco virgin kokosnootolie is bij verschillende internationale testen verkozen tot beste van de wereld. Een van de testen werd gedaan in Trinidad door het Caribbean Industrial Research Institute (Cariri). Hier, maar ook bij testen in Nederland en Duitsland, zou de Surinaamse kokosolie als beste uit de bus gekomen zijn.

Harold Monkou begon in 2012 aan de bouw van de persfabriek voor de kokosolie in het district Coronie. Al bij de start nam hij zich voor om de kokosolie niet alleen voor de binnenlandse supermarkten, apotheken en spa-centra te produceren, maar zich ook op de export te richten. De kokosnoten zijn afkomstig uit eigen aanplant en van lokale boeren. Tijdens een beurs van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) raakte de olie bekend bij buitenlandse afnemers.

De kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetzuren en bevat daarnaast naar eigen zeggen alle vitamines. Het wordt niet geraffineerd en bevat geen toevoegingen. Daarnaast wordt er gesproken over goede reacties over de smaak en de geur. De olie zou cholesterol verlagen en de genezing van wonden versnellen.

Update[bewerken]

4 mei 2018 
Bij navraag van De Ware Tijd in mei 2018 bleken er geen bewijsstukken vindbaar. Op 20 april was er ook al twijfel geuit door De West en een politicus uit de oppositie, omdat het nieuws niet te achterhalen was in andere bronnen dan het bedrijf zelf.

Het nieuws was gemeld door het Nationaal Informatie Instituut en president Desi Bouterse. Zonder dit nader te kunnen of willen onderbouwen, reageerde laatstgenoemde op kritische vragen met: 'De wereld erkent ons Suriname als nummer 1 kokosolie. Wie het hier niet wil erkennen en in allerlei bochten dwingt en draait, kan ik niet helpen.' Het onderzoeksinstituut gaf geen openheid vanwege 'vertrouwelijkheidsregelingen'.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]