Naar inhoud springen

Stint gegrepen door trein bij spoorwegovergang, vier kinderen dood

Uit Wikinieuws

20 september 2018 

Station Oss West

Op een bewaakte spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss, in de buurt van Station Oss West, heeft vanmorgen iets voor 8:30 een zeer heftig ongeluk plaatsgehad. Een elektrische bolderkar (Stint) met daarin vijf kinderen die met hun begeleidster op weg waren van kinderdagverblijf Okido naar basisschool De Korenaer reed door nog onbekende oorzaak tegen de gesloten slagbomen aan en kwam op het spoor terecht[1]. De Stint werd daarop door de aankomende sprinter van NS, die onderweg was van Den Bosch naar Nijmegen, gegrepen en ca. 20 meter meegesleurd.

Van de vijf kinderen die in de Stint zaten zijn er vier om het leven gekomen. Hun leeftijd varieert van vier tot acht jaar. Het vijfde kind van 11 en de 32-jarige vrouw die de Stint bestuurde zijn zwaargewond geraakt en liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De vrouw die de Stint bestuurde zou een moment voor het ongeluk hebben geroepen dat de remmen het niet deden, aldus verklaringen van getuigen. Het ongeluk gebeurde tijdens de ochtendspits, dus er waren op dat moment veel getuigen die het hebben zien gebeuren, zowel automobilisten alsook fietsers en bromfietsers. Voor hen is in slachtofferhulp voorzien. In wijkcentrum De Hille is een opvangcentrum geopend. Voor de 57 passagiers die in de sprinter zaten is een speciaal telefoonnummer opengesteld waarmee ze nazorg kunnen krijgen.

De vijf kinderen kwamen in totaal uit drie gezinnen. Drie van hen waren uit hetzelfde gezin, drie zusjes, van wie er een de zwaargewonde is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft enkele medewerkers naar de plek van het ongeluk gestuurd om de precieze oorzaak van het ongeluk te onderzoeken. Ook ProRail werkt mee aan het onderzoek. Volgens de baas van ProRail, Pier Eringa, zijn spoorwegovergangen in het algemeen levensgevaarlijk en zouden ze eigenlijk beter helemaal kunnen worden gemeden. De trein was voorzien van een frontcamera, waarvan de beelden worden onderzocht.

Vanuit heel Nederland wordt geschokt en met verslagenheid gereageerd op het ongeluk. Premier Rutte en de ministers Van Veldhoven en Van Nieuwenhuizen hebben via Twitter laten weten diep geraakt te zijn. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven betuigd, evenals NS-topman Roger van Boxtel. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs, heeft inmiddels de nabestaanden bezocht.

Op de plek van het tragische ongeluk is vanavond een herdenking gehouden. Er werden honderden bloemen en knuffels neergelegd en kaarsjes aangestoken. Ook burgemeester Buijs-Glaudemans was aanwezig. Diverse winkels die vanavond eigenlijk open zouden zijn, zijn gesloten. Een feestelijk evenement dat voor dit weekend stond gepland, is versoberd.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • Omroep Brabant, "Extra nieuwsuitzending over ongeluk op het spoor in Oss", video op YouTube, 20 september 2018