Naar inhoud springen

Fabrikant Stints gaat alle exemplaren controleren op veiligheid

Uit Wikinieuws

24 september 2018 

De fabrikant van de Stint, een soort elektrische bakfiets om meer kinderen tegelijk in te vervoeren, gaat alle 3500 exemplaren hiervan in Nederland controleren op de veiligheid. Mogelijk worden er preventief onderdelen vervangen. Kinderdagverblijven krijgen een speciale checklist toegestuurd waarmee ze de veiligheid van hun eigen exemplaar kunnen controleren.

Aanleiding voor deze maatregelen is het ongeluk van afgelopen donderdag met een Stint op een spoorwegovergang in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen en twee zwaargewonden vielen. Mogelijk is er een wisselwerking geweest met de Stint en de betreffende spoorwegovergang. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt of de elektromagnetische straling van spoorwegen het gedrag van Stints kan beïnvloeden.

Het blijkt dat er vaker incidenten met Stints op spoorwegovergangen zijn geweest. Zo is tegenover RTL Nieuws verteld dat een Stint in Baarn twee keer bleef stilstaan op een spoorwegovergang. Een van de keren moesten de kinderen die in de Stint zaten er door de bestuurder en omstanders uit worden gehaald. De Stint kon maar net op tijd van het spoor af worden getrokken. Ook in Haarlem en Zeist zijn ongelukken met Stints geweest, waarbij onder meer de remmen niet goed werkten.

Inmiddels hebben veel kinderopvanginstellingen hun Stints voorlopig buiten gebruik genomen.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]