Naar inhoud springen

Fabrikant Stints vraagt faillissement aan

Uit Wikinieuws

29 oktober 2018 

Een Stint in Baarn

Edwin Renzen, de directeur van Stint Urban Mobility (Stintum), het bedrijf uit Putten dat de Stints produceert, heeft vandaag bij de rechtbank faillissement aangevraagd. Volgens Renzen heeft het besluit begin deze maand van minister Carola van Nieuwenhuizen om alle Stints van de weg te halen zijn bedrijf de das omgedaan. Aanleiding voor het besluit van Van Nieuwenhuizen was het zware ongeluk met een Stint op 20 september in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen en daarnaast twee twee zwaargewonden vielen.

Volgens Renzen is de beslissing om de voertuigen van de weg te halen om de verkeerde redenen genomen: "De stint is niet onveilig. We weten nog niet wat de oorzaak van het ongeluk in Oss is. We weten wel dat er nog nooit serieuze problemen zijn geweest". Renzen ziet niets in een doorstart, aangezien zijn voorraad Stints nu tot schroot is gereduceerd, zoals hij zelf zegt.

Renzen voerde de laatste weken overleg met de technische universiteiten in Twente en Eindhoven, in de hoop dat er nog aanpassingen aan de Stints mogelijk zouden blijken. Ook was er al een noodfonds van 2 miljoen euro in het leven geroepen. Tevergeefs, zoals nu dus blijkt. Eind dit jaar moet het onderzoek naar de veiligheid van de Stints zijn afgerond, waarna er een beslissing wordt genomen of de voertuigen überhaupt nog de weg op mogen. Zolang kan Stintum echter niet wachten. De omzet van het bedrijf is sinds het ongeluk in Oss tot nul gedaald, waardoor rekeningen niet meer kunnen worden betaald. De hele voorraad Stints is sinds het ongeluk niets meer waard, terwijl de waarde hiervan voorheen 1,2 miljoen euro bedroeg.

Morgen moet een rechter besluiten of de faillissementsaanvraag wordt goedgekeurd.

Bronnen

[bewerken]